..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kötü insan korkuya itaat eder, iyi insan sevgiye. -Aristoteles
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Tüze Felsefesi (Hukuk) > Ahmet Odabaþ




16 Mart 2011
Sözde Ermeni Sorununun Mimarlarý  
Ahmet Odabaþ
Tarih geçmiþte mi kaldý, devam mý ediyor. Bu ayrýntý hukukla ne kadar ilgili... Olaylarýn arkasýnda kim ya da kimler var...


:AFHB:
Kanada’da sözde soykýrým ile ilgili bir karar alýnýnca, ilk olarak Kanada’nýn Çanakkale Savaþýna katýlýp, katýlmadýðý sorusu aklýma geldi. O zamanlar kanada baðýmsýz bir ülke deðildi. Baðýmlý baðýmlý Çanakkale’ye gelenler arasýnda. Ýþgal kuvveti… bozguna uðrayan tarafta yani.

Ermeni sorununun mimarlarý, aslýnda Çanakkale Savaþýnýn intikamýný almak isteyenler…. Zaman geçti, onlar eskide kaldý diye düþünmeyin sakýn. Sevr haritalarý da eski gibi görünür. Ama ikide bir karþýmýza çýkarýlýyor.

Demokrasi, insan haklarý, PKK, Kürt, Ermeni sorunu vs. hep karýþtýrýldýðýnda, bu sözcük ve kavramlarýn arkasýnda emperyalizm görünür. Senin insanýnýn hakký, PKK lý, Ermeni vs. kimsenin umrunda deðil.

Yöntem meselesi. Sürekli bir savaþ var. Zaman engeli yok.

Bir ülkeyi iþgal etmenin, parçalamanýn en pratik ve saðlam yolu, ülke halkýný bölmek ve iþbirlikçi bulmaktýr.

Birinci Dünya Savaþýnda, Osmanlýya karþý kazanýlan savaþlar, yerli halk isyana, baþkaldýrýya , sözde baðýmsýzlýk savaþýna yönlendirilerek yapýlmýþtýr.

Aksi taktirde iþgalcinin baþarý þansý yok denecek kadar azdýr.

Gerçekten, Araplar Osmanlý’ya karþý saldýrgan ülkelerle iþbirliði yapmasa, Ortadoðu’da savaþ kaybetmek çok ama çok zordu.

Çanakkale Savaþý’nýn önemli ayrýcalýklarýndan biri, bence en önemlisi, orada iþbirlikçiler , kendi ordusuna silah sýkanlar yoktu. Orada, tek yumruk halinde idik.

Sözde baðýmsýzlýk diye kandýrýlan Ortadoðu ülkeleri ise hala baðýmsýz sanýyorlar kendilerini. Baþlarýna ne geldi ise, belki de bu yüzden.

Ýþte Ermeni sorununu, PKK sorununu da bu baðlamda düþünmek durumundayýz. Birileri onlarý kullanmak ve nemalanmak savaþýnda. PKK ile yapýlan savaþ aslýnda doðrudan emperyalizmle savaþ.

Düþman üç beþ gariban deðil, perde arkasýndaki güçler.. Düþman ölen garibanlar deðil, onlarý maþa olarak ateþe atanlar…

Türkiye’ye daha önce Osmanlýya saldýrý bahanesi Sevr antlaþmasýnýn 7. maddesi… Bir çok senaryonun dayanaðý yapýlmýþ, hayal ürünü olaylar, masallar üretilmiþ ve güçlerinin yettiði her yeri iþgal etmiþlerdir. Ýþgali gerçekleþtirememiþlerse, çamur at izi kalsýn politikasý devam etmiþtir.

Atatürk Araþtýrma Merkezi yayýný 2003 basým tarihli ve Prof. Dr. Zeynep Korkmaz’ýn yayýna hazýrladýðý NUTUK’tan bazý alýntýlar.

Efendiler, Ýstanbul’dan gönderilen 19 Þubat 1920 tarihli yazýda “Ýngiliz Dþiþleri Bakanlýðý’ndan Ýstanbul’daki siyasi temsilciliðine gelen ve siyasi temsilcilik tarafýndan da resmen hükümete yapýlan sözlü tebligatta, padiþahlýk baþkentinin Osmanlý Devleti’ne býrakýldýðý, bildirilmiþ; fakat bununla birlikte Ermeni katliamýnýn durdurulmasý ve Yunanlýlarla bütün Ýtilaf Devletlerinin kuvvetlerine karþý olan tutumumuzun deðiþtirilmesi istenmiþ, aksi taktirde…. (s260)

Efendiler, yapýlmýþ olan teklifin ne derece yersiz olduðu hususunda, bir fikir verebilmek için, biz de o günlerle ilgili bazý durumlarý hatýrlayalým. Þüphe edilmemek gerekirdi ki, Ermeni katliamý konusundaki sözler gerçeðe uygun deðildi. Aksine güney bölgelerinde, yabancý kuvvetler tarafýndan silahlandýrýlan Ermeniler…(s.261)

Yirmi gün süren Maraþ katliamýnda, ….(s.261)

Ýtilaf Devletleri’nin Ýstanbulun Osmanlý hakimiyetine býrakýlmasý ile ilgili görüþü ne kadar sevinçle karþýlanmýþ ise, Ýzmir ve Adana cephelerinde savaþtan vazgeçilmesi konusundaki istekleri de o kadar hayretle karþýlanmýþtýr. (s.264)


Not.. Dünya Savaþý sýrasýnda itilaf devletlerinin kendi aralarýnda yaptýklarý gizli Sykes-Picot anlaþmasýna göre Musul Vilayeti’yle Urfa, Maraþ, Aymtap bölgeleri Fransýzlara býrakýlmýþtý. Bununla birlikte Mondros Mütarekesi’nden sonra Ýngilizler Fransa’ya karþý bir pazarlýk konusu olarak ellerinde bulundurmak amacýyla petrol sahasý Musul Vilayeti’yle birlikte 22 Þubat 1919’da Maraþ’ý 10 Ocak 1919’da Ayýntap’ý, 24 Mart 1919’da Urfa’yý iþgal ettiler.)

1. Ýþgal altýndaki bir yerde 20 gün süren bir katliamýn sorumlusu kim olabilir.
2. Ýþgale karþý koymayýn size Ýstanbul’u býrakalým ne anlama gelir
3. Soykýrým iddialarýnýn iþgal bahanesi olduðu açýk deðil mi.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn tüze felsefesi (hukuk) kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Türkiye ve Komþuluk
Neymiþ Biliyor Musun
Atatürk ve Türkiye
Bilirkiþi Raporu
Seçim Barajý
Madem ki Biliyorsun, Neden Öðretmiyorsun
1982 Anayasasý ve Tutukluluðun Devamý Kararý
Çok Partili Yaþam
Dostça Bir Söyleþi
Özelleþtirme Neden Yapýlýr

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Beynimizin Çaresizlik Oyunu
Bayýndýr
Kendini Baþkasýnýn Yerine Koymak
Doða Düzeni ve Ýnsan
Baþlarken
Ms ile Söyleþi
Dna ve Evrim
Duygusal Þiddet Nedir?
Hastalýðýn Ýlerlemesi Nasýl Durur
Yanlýþ Anlama Sanatý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kukla [Þiir]
1001 Gece Masallarý [Þiir]
Odabaþ Tüm Þiirler [Þiir]
Buluþalým [Þiir]
Kuklacý Amca [Þiir]
Çay Koy Ortak [Þiir]
Çay Koy Ortak [Þiir]
Geliyorum Ortak [Þiir]
Zamanýn Yaptýklarý [Þiir]
Akrabalar [Þiir]


Ahmet Odabaþ kimdir?

1963 Çarþamba/Samsun doðumluyum. Serbest avukat olarak çalýþýyorum. (Ýzmir'de)

Etkilendiði Yazarlar:
Karacaoðlan, Pir Sultan Abdal, Hayyam, O Veli, Aziz Nesin,


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ahmet Odabaþ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.