..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþam hoþtur, ölüm rahat ve huzurludur. Zor olan geçiþtir. -Asimov
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Yazarlar ve Yapýtlar > Vildan Sevil




5 Mayýs 2011
Maðaranýn Kamburu Kitaplýðýma Geldi... Hoþgeldi, Safalar Getirdi...  
Sn. Ömer Faruk Hüsmüllü, edebiyat tarihimizin bir ilkini gerçekleþtirip “Bedava Kitap” kampanyasýyla, düþüncenin, yaratýnýn önüne çýkartýlan sayýsýz engeli aþmanýn bir yolunu denemiþti.

Vildan Sevil


Maðara’nýn Kamburu, felsefeyle uðraþan, yoðrulan yazarýný doðruluyor. Felsefenin tüm konularý diyaloglarla tartýþýlýyor. Yaþamýmýzda, iç dünyamýzda bizi zorlayan, yönlendiren her içgüdüye, dürtüye, soruya erdemin merceði tutulmaya çalýþýlmýþ. Kadim etik deðerlerin güncellemesi yapýlmak istenmiþ.


:BEAF:
Sn. Ömer Faruk Hüsmüllü, edebiyat tarihimizin bir ilkini gerçekleþtirip “Bedava Kitap” kampanyasýyla, düþüncenin, yaratýnýn önüne çýkartýlan sayýsýz engeli aþmanýn bir yolunu denemiþti.

Öncelikle, Maðaranýn Kamburu kitabýný, edebiyatýmýza ve düþünce dünyamýza armaðan ettiði için tekrar teþekkür etmeliyim deðerli yazarýmýza.

Ben, acil sorunlarýmý aþýp da ciddi bir eleþtiri yazýsý yazayým derken, Hilal Haným’ýn özenle yazýlmýþ eleþtirisini okudum. Yargýlarýnýn tümüne katýlýyorum. Belki küçük bir katkýda bulunabilirim. Doðacak yeni yapýtlara yararý olursa ne mutlu..

Maðara’nýn Kamburu, felsefeyle uðraþan, yoðrulan yazarýný doðruluyor. Felsefenin tüm konularý, diyaloglarla tartýþýlýyor. Yaþamýmýzda, iç dünyamýzda bizi zorlayan, yönlendiren her içgüdüye, dürtüye, soruya erdemin merceði tutulmaya çalýþýlmýþ. Kadim etik deðerlerin güncellemesi yapýlmak istenmiþ.

Eðitim, iyilik kötülük sorunsalý, riya, aile iliþkileri, ihanet, yazgý, seçimlerimiz, aþk, efendi-köle iliþkisi, dostluk, yalan, nefret, akýl ve daha nice tema...Yaþama, insana dair bütün bu temalar, bilge-baþýbozuk diyaloglarýnda kendine yer buluyor.

Yöntem olarak, Eflatun’un diyaloglarýndan ve Hegel’in diyalektiðinden yola çýkýlarak oluþturulmuþ bir roman.

Maðaranýn Kamburu’nu roman olarak tanýmlarken epeyce ikircimliðe düþtüðümü itiraf etmeliyim. Niyetim, "Roman nedir, roman teknikleri nelerdir?" vb. konularý tartýþmak deðil elbette.

Yapýta, uzun öykü de diyemeyiz. Bence herhangi bir türün kalýbýna sýðdýrmak, etiketlemek zorunda da deðiliz. Bana kalsa “Bir Bilgelik Kitabý” derim. Okuyan kiþi; düþünür taþýnýr, tartýþýr, sorgular, kendi imbiðinden süzer.

Kitap; son yýllarda iyice örselen dilimize sahip çýkýyor. Tümce yapýlarý saðlam. Biçem(Üslup) yalýn, akýcý, özenli. Maðara'nýn Kamburu, okuru yormamak, kolay ve doðru anlamayý saðlamak için oluþturulmuþ yazým kurallarýna dikkatiyle de övgüyü hak ediyor.

Son Söz

Bilgi, bilgelik suyundan içmek isteyenlere, suyu bol bir çeþme sunmuþ yazarýmýz. Kana kana içelim.

Saygýyla, sevgiyle yürekten kutlarým.

05.05.2011
Vildan Sevil

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: :))
Gönderen: Vildan Sevil / , Türkiye
14 Aðustos 2011
Sevgili Nilay Haným, rastlantýsal okuduðum iki þiiriniz dikkatimi çekmiþti. Ne yazýk ki geriye doðru okuma olanaðýný zaman darlýðý nedeniyle bulamýyorum, izlemeye alýp yeni yazýlarla yazarý tanýmaya uðraþýyorum. Ýlginize teþekkürler, sevgiler...

:: merhaba
Gönderen: Nilay Akçay (Karakaya) / , Türkiye
13 Aðustos 2011
Merhaba Vildan Haným, Sizi yazar sayfamda beni "takip eden üyeler" baþlýðýnda gördüm,fark ettim.Sonra da okumaya baþladým ve tam da "sanal alem pek de besleyici olmamaya baþladý" diye düþünürken siz bu fikrimi deðiþtirdiniz.Yazýlarýnýz içinde adeta kayboldum ve "ben neden daha önce fark etmemiþim sizi" diye hayýflandým.Ama artýk takipteyim. Edebiyat dünyasýnda þiire,öyküye meraklý insan sayýsý bir hayli fazla(bilirsiniz)ama eleþtiri gibi yazýnsal türlere ilgi yazan tarafýndan az.Az olmasý da normal tabi; çünkü eleþtiri baþta okuma kültürü olmak üzere yazýnsal bilgi ve görgüyü gerektiren,ehil bir alandýr ve elbette okuyaný,yazaný besleyen ayný zamanda.Belli ki siz bu donanýma fazlasýyla sahipsiniz. Neyse yazsam çok olur ve yer iþgal etmiþ olurum,kýsacasý sizin yazýlarýnýzla tanýþtýðýma sevindim Vildan Haným.

:: Olgunluk..
Gönderen: Vildan Sevil / , Türkiye
5 Mayýs 2011
Eleþtiri geleneðinin tam oluþup oturmadýðý bir kültür içindeyiz.Doðrusu,bu dalda çekinerek kalem oynatýyor insan. Oysa,dost gerektiðinde acý söylemezse, dostluk nasýl oluþur? Eleþtirilere yaklaþýmýnýz ve olgunluðunuzdan cesaret alarak, yazýya almadýðým bir eleþtiriyi de eklemek isterim. Madem ikinci baský düþünüyorsunuz,insaný ve yaþamý yönlendiren tüm can alýcý temalarý tek bir kitaba sýðdýrmayýp, okurun, düþünme, sorgulama, iç hesaplaþma alanýný, zamanýný geniþletmenizi önereceðim. Dostlukla..(Ýzin istemeye de gerek yok tabi)

:: **
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
5 Mayýs 2011
Çok teþekkür ediyorum Vildan hanýmefendi. Deðerli görüþleriniz ve teveccühünüz için ne söyleyeceðimi bilemiyorum. Sizin gibi dostlarýn bu övgüleri karþýsýnda "Maðaranýn Kamburu"nun bir kez daha gözden geçirilmesi gerektiði düþüncesi bende giderek aðýrlýk kazanýyor. Çanakkalede'den bir edebiyat öðretmeni arkadaþ telefonla uzun uzadýya imla hatalarý ile ilgili bilgiler verdi. Hepsini not aldým. Tabii sizin bu deðerli yazýnýzý da ikinci baskýda kullanmak üzere izin isteyeceðim.Selam, sevgi ve saygýlarýmla.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Teslis Sendromu >> Ücretsiz E - Kitap: Hulki Can Duru
Elsa"nýn Gözleri, Yeni Bir Çeviriyle Þiir Dünyamýzda = Hulki Can Duru: Fransýzca Aslýndan Elsa"nýn Gözleri
Tartaros Paradigmasý>> Ücretsiz E - Kitap: Hulki Can Duru
Bilgisayarýma Altý Tane Yeni E - Kitap Geldi... Hoþgeldi, Safalar Getirdi
Saatlerin Gördüðü Rüyalar... E - Kitap>>hulki Can Duru - 15 Öykü
Kuþku Bilinci ve Özgür Eleþtiri : E - Kitap /// Hulki Can Duru
12 Eylül"de de Çok Güldük Netekim!

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Referandum Gününden Hoþ Sedalar
30 Mart 1972 Kýzýldere Katliamý (Dev, Baþ Ýstiyor/ G. Akýn)
Birgün Ben, Belki Bir Sýðýrcýk Kolonisinin Ýçinde, Belki Yýldýzlarla Birlikte Göklerde…
N. Ç!.. N. Ç!.. N. Ç"ler!.. Hepimiz Tecavüzcüyüz!..
Geçmiþin Ýzdüþümünde Bir Kýsýr Döngü
Ýzedebiyat Üyelerine Açýk Mektup: Koþun, Face Dayatmasýna Karþý Durun!..
Erkek Egemen Toplumdan Erkek Dininin Egemen Olduðu Topluma
Ýzedebiyat Yönetimine ve Üyelerine Açýk Mektup
Cumhuriyetin Rövanþý Ya da Þeriata Doðru Adým Adým Mý?..
Savcý Mehmet Kiraz, Þafak, Bahtiyar, Elif… ve Dün, Bugün, Yarýn…

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Duruþma [Þiir]
Dedem Düþlerime Giriyor [Öykü]
Çocuklarýn Çýðlýðýndan Göklerin Týlsýmýna [Öykü]
Dolunayda Uyku Tutmaz [Öykü]
Ýlk Sosyalist Muhtar Fevzi Aðabey [Öykü]
Oy Madimak, Madimak!.. Sen Artýk Türkülerle Deðil, Ateþlerle Anýlmaktasýn [Öykü]
Düþselin Gerçeðinde, Gerçeðin Düþselliðinde [Öykü]
Ben Ölürken [Öykü]
Gece, Mehtap, Selene, Apollon ve Ben [Öykü]
Aþk"a Geldin, Hoþ Geldin!.. [Öykü]


Vildan Sevil kimdir?

Koþuþturmaktan yoruldu. Altmýþýndan sonra, çok yabancýsý olduðu teknolojiyle, sanal ortamda kalem oynatmaya kalktý. Ýletiþim kurmak, duygu, düþünce, birikim paylaþmak, genç kuþaklardan yeni þeyler öðrenmek istedi. Yazarlýk deneyimine burada adým attý. Ýþte böyle sýnýr tanýmaz bir "dinazor ". . . Baþarýr mý acaba ?

Etkilendiði Yazarlar:
Marx, Engels, Freud, Nietzsche, Adorno, Horkheimer, Foucault, Antik Grek, Rus , Fransýz yazýný, Amado, Marquez, Llosa, Asturias, Lübnanlý Amin Maalouf...Elbette Nazým, Aragon, Neruda ve nice ozan/þair...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Vildan Sevil, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.