..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Deðiþim dýþýnda hiçbir þey sürekli deðildir. -Heraklitos
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > M.Nazým Güler




16 Haziran 2011
Seçimin Sonucu, Halklar Arasý Barýþ ve Diyaloðu Dayatýyor  
M.Nazým Güler
Hayýrlýsýyla, bir genel seçimin daha hakkýndan gelebildik. Gerçi politik sözcülerin ekserisi, ellerinden geldiðince gerilim yarattýlar; sayelerinde ortam gerildi, küfür ve hakaret gýrla gidiyordu. Özellikle AK Parti, CHP ve MHP arasýnda.


:BCHH:
SEÇÝMÝN SONUCU, HALKLAR ARASI BARIÞ ve DÝYALOÐU DAYATIYOR

Hayýrlýsýyla, bir genel seçimin daha hakkýndan gelebildik. Gerçi politik sözcülerin ekserisi, ellerinden geldiðince gerilim yarattýlar; sayelerinde ortam gerildi, küfür ve hakaret gýrla gidiyordu. Özellikle AK Parti, CHP ve MHP arasýnda.

Öte yandan, karanlýk odaklarýn maþalarý boþ durmadýlar; ordu içinde, polis içinde, daðdakiler arasýnda, Baðýmsýz Bloðun mitinglerinde, sokaktaki sað - sol kitlelerinin içinde, her yerdeydi. Kasýtlý operasyonlar, kasýtlý baskýn ve tutuklamalar, kasýtlý direniþler, hedefsiz savrulan taþlar, amaçsýz atýlan Molotof kokteylleriyle gerekçesiz yakýlan sivil mekânlar göz önüne getirildiðinde, kimi karanlýk odaklarýn, iþbaþýnda olduðu ve korkunç bir kaos ortamý yaratýlmaya çalýþýldýðý rahatlýkla tahmin edilebiliyordu.

Halklarýmýzýn, bilinçli bir sükunetle miting alanlarýnda saðduyulu davranarak oyuna gelmemesi; güvenlik yetkililerinin, öngörülü, olumlu ve sorumlu davranmalarý; aydýnlarýn, yazarlarýn ve sanatçýlarýn duyarlý tepkisel duruþlarý; TV programcýlarýnýn, her eðilimden kiþilerle her konuyu konuþulabilecek bir diyalog ortamýný saðlayarak, açýkoturumlardaki yatýþtýrýcý çabalarý sayesinde, bu olasý kaos badiresini en az hasarla atlatabildik. Seçim bittiyse, halklar arasý diyalog ve barýþa sýra gelsin artýk. Seçimlerin sonucu da, bize, bunu iþaret ediyor zaten.

12 Haziran 2011 genel seçimi gerçekleþti. Sandýklar sayýldý; oy daðýlýmlarý sonucunda, yeni meclis yolcularýnýn kimlikleri de netleþebildi. Resmi olmayan kesin sonuçlara göre: AK Parti, %50 oy oranýyla 326 milletvekili; CHP, %26 oy oranýyla 135 milletvekili; MHP, % 13 oy oranýyla 53 milletvekili; BDP öncülüðündeki Emek ve Demokrasi Bloðu, % 6,6 oy oranýyla 36 milletvekili kazandýlar.

Meclise girebilen partiler, miting alanlarýnda son derece hýrçýn davrandýlar, tahrik edici hakaretlerde bulundular, operasyonlarýn ve çatýþmalý ortamýn verdiði gerginlikleri yatýþtýrmada pek çaba sarf etmediler. Irkçý söylemler, dini alet etmeler ölçüsüz gidiyordu. Neredeye her þey, oy için mubah kýlýnmýþtý…

Ancak, tüm bu partilerin aldýklarý oy oranýna ve elde ettikleri milletvekili adedine bakýlýrsa, halklarýn, onlara biçtiði misyon ve onlarý, kendilerine getirebilecek gerekli uyarý mesajýný da verdiðini, seçim sonucu çýkan tablodan rahatlýkla okuyabiliriz.

AK Parti, miting meydanlarýndaki milliyetçi söylemleriyle, belki MHP’yi baraj altýna itemedi; ama milliyetçi kesimlerden hatýrý sayýlýr miktarda oy kopararak amacýna ulaþtý. AK Parti, 3.kez genel seçimde oylarýný her seferinde artýrarak birinci gelen ve tek baþýna hükümet kurabilen biricik parti olabilmiþtir. Referandumdaki baþarýsý da ayrýca artý bir durumdur. Ancak, seçmen oylarýnýn yarýsýný elde ettiði halde, anayasa vb.ni referanduma götürebilecek milletvekili sayýsýný bile elde edemedi. Oy oranýný artýrsa da, halklardan aldýðý mesaja göre, tek baþýna deðil de, ancak diðer partilerle uzlaþabilirse önemli adýmlar atabileceði, kendilerine gösterilmiþ oldu. Onun için, AK Parti, BDP’ nin iddia ettiði Kürt tarafý olma misyonunu ve CHP’ nin bu yöndeki çözüme dair seçim vaatlerini ele alarak ve onlara dayatmak suretiyle, onlarýn o durumlarýný deðerlendirip, onlarý, Kürt sorununu birlikte çözmede ve uygun yeni bir anayasayý birlikte çýkarmak için tarihî bir uzlaþmaya zorlayabilir.

CHP ise, iktidar olamayacaðý belli olduðu halde, sanki iktidarmýþ gibi fazlasýyla bol vaatlerde bulunmasý ve Ergenekon’dan yargýlananlarý meclise taþýma gayreti ve kararý olmasaydý, Kürt sorununa yaklaþtýðý, (eskiye oranla) çok daha olumlu yaklaþýmlarý sayesinde daha büyük baþarýlar elde edebilirdi. K. Kýlýçdaroðlu’ nun, gereðinden fazla T. Erdoðan ile girdiði nerdeyse kiþisel kapsamlý polemik ve hakaretamiz yaklaþýmlarýyla yaratýlan ortamý germe çabalarý da, parti tabanýna ve seçmenlere olumsuz etki yaptýðýna ( ve daha da yapacaðýna) inanýyorum. Ancak Kürt sorununu çözme ve yeni bir anayasa oluþturma vaatlerine uygun olarak, yeni mecliste de bu konuda ayný müspet tavrý sergileyebilirse, diðer vaatlerinde de ciddi olduðuna dair bir kanaat oluþturabilir.

MHP ise, Diyarbakýr mitinginde (dað yerine fare doðuran türü) tutarsýz söylemiyle, Kürt sorununu çözme kapasitesinden ne kadar uzak olduðunu gösterdi. D. Bahçeli’nin, liderlere ( özellikle T.Erdoðan’a) þahsi hakaretlerde bulunmadan ibaret söylemleriyle, ortamý germeðe hevesli tavrýnýn yaný sýra, kaset olaylarýyla parti karargâhýnýn da daðýtýlmasý sonucunda, aslýnda tesadüfen seçim barajýný geçtiðini öngörebiliriz. MHP, yeni anayasa oluþturulmasý çalýþmalarýnda müspet yaklaþýmlarda bulunabilirse, belki kendi leyhine yeni bir durum yaratabilir.

BDP öncülüðündeki Emek ve Demokrasi Bloðu, aslýnda seçimin en baþarýlýsý ve tek galibi varsayýlabilir. Çünkü; daha önce girdiði tüm illerdeki oylarýný artýrmýþ ve beklenin bile üstünde güçlü bir grup oluþturabilecek kadar (36 kiþilik) milletvekili çýkarabilmiþtir. Bu baþarýsýný, yaratýlan gerilimli ortamdan çok, PKK dýþýndaki diðer Kürt oluþumlarýyla yaptýðý ittifakýn saðladýðý, Kürtler arasý birlik ve beraberlik dayanýþmasýnýn Kürtlere verdiði coþku sayesinde olduðuna baðlayabiliriz. BDP bu birlik ve beraberliði daha da canlandýrabilirse ve kendileri dýþýnda kalan Kürt oluþumlara tam bir güven vermeði baþarabilirse, Kürt sorununun çözümünde daha ciddi bir muhatap olabileceði tahmin edilebilir. Aksi halde, seçimde aldýðý baþarýya gölge düþürebilir ve çözüm tarafý olmadaki ciddiyetini ve güvenirliðini sarsabilir.

Birliðini pekiþtirecek bir blok hareketiyle, makul ve sorumlu tarzda bir yaklaþýmla, AK Parti’yi çözüme zorlayabilirse ve uluslar arasý destek de saðlayabilirse, bu yolda büyük baþarýlar kazanmasý ve ilerlemede mesafeler elde edebilmesi daha kolay olabilecektir. T. Erdoðan’ýn balkon konuþmasýnda beklenen mesajlarý, çok üstü kapalý olmasý nedeniyle, içeriðinin netleþmesi ve doðru anlaþýlabilmesi için, elbette PKK’ nin de (15 Haziran) eylemsizlik kararý süresini uzatmasý saðlýklý olacaktýr.

Meclise girebilen partilerin, tüm olumsuz tavýrlarýný, miting alanlarýnda býrakarak; sorumlu, duyarlý ve özverili davranýp, halklarýn dertlerine merhem olabilecek ve ülkenin tüm sorunlarýna çözüm saðlayabilecek yepyeni bir anayasa için kollarýný sývamalarý gerekiyor. Unutulmamasý gereken nokta; Kürt sorununa çözüm içermeyen bir anayasanýn, her yerinden demokrasi aksa bile Kürtler için, yeni bir anayasa sayýlamayacaðýdýr. Bakalým, önümüzdeki günler bize ne tür ipuçlarý sunabilecektir. Birlikte geliþmeleri izleyelim ve olaylarý gözlemleyelim. Bu genel seçimin, sonucu itibariyle halklarýmýza ve bölgeye hayýrlý olmasýný dilerim.
Selam ve sevgiyle kalýn.

M.Nazým Güler
info@mnazim.com

http://www.mnazim.com/konu-secimin-sonucu-halklar-arasi-baris-ve-diyalogu-dayatiyor-899.html



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bu Ülkede Barýþý Ýsteyen Var Mýdýr?
Hatip Dicle Olayý, Açýlýma ve Çözüme Çomak Sokmak Mýdýr?
Demokratik - Kürt Açýlýmý Nereye Kadar?
Kocaman Bir Asýr Heba Edildi; Neden veya Kimler Ýçin?
Kürtleri Temsil Sorunu ve Çözüm Sürecine Dair
Bilge Köyü Vahþetinin Gerçek Sorumlularý Kimlerdir?
Bölgemizdeki Elektrik Sorunu, Neden Kesin Bir Çözüme Kavuþamýyor?
Kürd Sorunu Yoksa; Kürdistan Sorunu Olabilir mi?
4+4+4, Bir Gündem Saptýrma Mýdýr?
Yerel Seçim Dersi, Rojava ve Bdp’ Nin Sonu - 2

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sadece Yazmak, Yazarlýk Mýdýr?
Tahammülsüzlük, Gelecek Korkusundandýr!
Kendi Ýrademiz Varsa Özgür Olabiliriz.
Seçim Sürecinde "Demokratik" Yalanlar Yarýþý Baþlayacaktýr!..
Yeni Anayasa, Son Anayasamýz Olmayacaktýr.
Tarihsel Aþklar ve Sevgi Üzerine
Kürt Sorunu ve Yerel Seçimler
Van Depremi, Sosyal Yaralarýmýzý Sarabilecek Mi?
Erdoðan: "Ben Kabile Reisi Deðilim"
Ev Bir Okuldur; Eðitim, Oradan Baþlar!.

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðime Lehimliyorum Seni [Þiir]
Veda Edemem! [Þiir]
Seni Arýyor Gözlerim [Þiir]
Uyan Ey Zergan Deresi! [Þiir]
Daðlar Yüreðimi, Bu Daðlar! [Þiir]
Esirin Olmuþum [Þiir]
Tu Her Bijî Yilmaz Guney [Þiir]
Sende Buharlaþmaktayým [Þiir]
Ben, Kendim Olmak Ýstiyorum. [Þiir]
Zor Kabulleniriz [Þiir]


M.Nazým Güler kimdir?

www. mnazim. com ------- M. Nazim Güler Kitap okumak, Þiir yazmak, Resim yapmak özel zevklerim arasýndadýr. Vücudumu zinde tutacak ve koruyacak kadar spor yaparým. .

Etkilendiði Yazarlar:
Yoktur, kimsenin günahýný almayayým.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.Nazým Güler, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.