..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamýn tanýmý yoktur. -Halikarnas Balýkçýsý
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Çevrebilim > Fuat Türker




14 Þubat 2012
Arýlar Yok Olursa?..  
Fuat Türker
Albert Einstein, “arýlar yeryüzünden kaybolursa insanýn 4 yýl ömrü kalýr” demiþti. Wurzburg Üniversitesi’nin arý uzmaný Prof.Tautz, Einstein’ýn sözlerinin bilimsel bir gerçek olduðunu ifade ederek :


:BICC:
Albert Einstein, “arýlar yeryüzünden kaybolursa insanýn 4 yýl ömrü kalýr” demiþti. Wurzburg Üniversitesi’nin arý uzmaný Prof.Tautz, Einstein’ýn sözlerinin bilimsel bir gerçek olduðunu ifade ederek : “Arýlar taþýdýklarý polenlerle 130 bin farklý bitki türünün üremesini saðlar. Bir kovandaki arýlar 1 günde 400 kilometrelik bir alaný dolaþarak 1 milyon çiçeðin döllenmesini saðlar. Ýþte bu sona erdiðinde yenebilen bitkiler ve meyveler ortadan kalkar. Bitkiyle beslenen hayvanlar ve daha sonra da insanlar ölür” þeklinde bir açýklama yapmýþtý.

Yaþamýmýzýn, minik bir böceðin hayatýna baðlý olmasý çok ilginçtir. Gerçekte doðada birbirine baðýmlý ortak yaþam sürdüren birçok canlý vardýr. Bütün bu mucizevi yaþamlar, üstün ilim sahibi Allah’ýn yaratma sanatýnýn örnekleridir.

O halde yalnýzca "arýlar bal yaparlar" deyip geçemeyiz. Onlar, üzerlerine ciltlerce kitap yazýlan canlýlar. Arýlarýn, kusursuz bir organizasyonla onbinlercesinin hep birlikte uyum içinde yaþamalarý dýþýnda, oldukça mucizevi özellikleri var.

Kur’an’da Nahl (Arý) Suresi’nde ayetlerdeki arý kelimesiyle diþi arýdan söz edilir. Allah diþi arýya nasýl bal yapacaðýný vahyeder. Ve týpký ayetteki gibi yuva yapýmý, nektar toplama, bal üretme, petek yapýmý iþlerini diþi arýlar yapar. Dolayýsýyla yeni bulunan bu gerçeklerin 1400 sene önce Kur’an’da yer almýþ olmasý, Kur’an’ýn Allah sözü olduðunun kesin bir kanýtlarýndan biridir.

Arýlarýn barýnmak, yiyecek stoklamak ve yumurtalarýný büyütmek için yaptýklarý binlerce altýgen bölmeden oluþan petekleri ise tam bir mimari þaheseridir. Yaptýklarý petekler, daire, üçgen ya da kare deðil, altýgen þekillerden oluþur. Diðer þekillerde olsaydý balmumu daha fazla kullanýlacaktý. Matematiksel olarak en az malzemeyle en fazla depolama için en ideal þekil altýgen. Bu da yeni keþfedilen bir gerçektir.

Arýlar balmumu üretimi için gereken sýcaklýðý nasýl elde ederler dersiniz? Birbirlerine kenetlenerek kanat çýrpar ve ýsýyý artýrýrlar. Daha sonra ürettikleri balmumu plakalarýný aðýzlarýnda þekillendirerek her biri diðerlerinin ayný olan petekleri örerler.

Bir deðil, iki deðil, binlerce petek gözün hepsini 120 derece açýyla yapar ve inceliðini de tam, kaliteli ve düzgün olarak oluþtururlar. Ýnsanlar, ellerinde bir açý ölçer olmadan, göz kararýyla asla yapamazlar. Dahasý binlerce petekte bunun yapýlmasý gerekir.

Bir balarýsýnýn kusursuzca yaptýðý ve insanlarý þaþkýnlýða düþüren iþleri kýsaca özetlersek:

Kovanda bir dizi karmaþýk iþi yapar: Yavrularý besleme, temizlik yapma, havalandýrma, onarma, yarýklarý kaplama gibi;

Özellikle dost ve düþman arýlarý ayýrt edebilir.

Güneþ’in açýsýna göre yön belirleyebilir.

Ultraviyole ýþýnlarýný fark edebilir.

Taþýdýðý polen (çiçektozu) aðýrlýðýný hesaplayabilir.

Göðün parlaklýðýna, yeryüzündeki iþaretlere bakarak ve yolu üzerindeki kokularý algýlayarak doðru bir uçuþ rotasý tutturabilir.

Uçuþ sýrasýnda katettiði uzaklýðý hesap edebilir.

Besin býrakmak için kovanýn en uygun bölümünü tespit edebilir.

Kovanda yapýlan dansta hareketlerin frekansýný ölçebilir ve bu yolla yiyecek kaynaðýnýn uzaklýðýný anlayabilir.

Dikine konulmuþ bir kovanda dans edildiðinde Güneþ ile yiyecek kaynaðý arasýndaki açýyý hesaplayabilir.

Son derece kusursuz düzgünlükte altýgen petekler inþa edebilir.

Arýlar yazýnýn baþýnda da deðindiðim gibi ekosistem için büyük önem taþýrlar. Arýlarýn yok olmasý, bütün ekosistem zincirinin mahvolmasý anlamýnda. Arýlarýn yeryüzünden yok olmasý durumunda yaþamýn yalnýzca 4 yýl süreceðini bilmek, korkumuzu ve þükrümüzü artýrmalý.

Charles Darwin bu küçük canlýlarýn, yaþadýðý dönemde pek azý bilinen mucizevi özellikleri karþýsýnda þaþkýnlýða düþerek þöyle demiþti; "Balarýsýna dair ne söyleyebiliriz ki?..

Söylenebilecek olan, arýlarýn davranýþlarýnýn her birinin, tüm evreni bir plan doðrultusunda var eden ve canlýlara kusursuz yetenekler veren Allah’ýn varlýðýnýn delilleri olduðudur.

Evet, arýlar bal yaparlar; ihtiyaçlarýnýn çok üstünde ve Kur’an’da dikkat çekildiði gibi Allah’ýn ilhamýyla...

“Rabbin bal arýsýna vahyetti. Daðlarda, aðaçlarda ve onlarýn kurduklarý çardaklarda kendine evler edin. Sonra meyvelerin tümünden ye, böylece Rabbinin sana kolaylaþtýrdýðý yollarda yürü- uçuver. Onlarýn karýnlarýndan türlü renklerde þerbetler çýkar, onda insanlar için bir þifa vardýr. Þüphesiz düþünen bir topluluk için gerçekten bunda bir ayet vardýr.” (Nahl Suresi, 68, 69)



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn çevrebilim kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Daðlardaki Mucizeler

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Su, Özel Yaratýlýþýyla Tesadüflere Meydan Okur
Küçük Tahta Parçasýndan Dev Aðaca
Delice Bir Düþünce: "Evren Tesadüflerin Eseridir"
Mucize Buluþma
Darwin'in Korktuðu Baþýna Geldi!
Tavus Kuþlarý
Bu Kuþ Kuluçka Makinesi Yapýyor
Bir Devrin Hurafesi
Zaman Nedir?
Bilim Allah'a Götürür

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler [Deneme]
Son Perde [Deneme]
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek [Deneme]
Ýnsan Neden Kýskanýr? [Deneme]
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr [Deneme]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.