..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tarihten öðreniyoruz ki tarihten hiçbir þey öðrenmiyoruz. -Hegel
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Altuð Öztürk




14 Mayýs 2012
Annelere  
Altuð Öztürk
‘Biz insana anne ve babasýný (onlara iyilikle davranmayý) tavsiye ettik. Annesi onu, zorluk üstüne zorlukla (karnýnda) taþýmýþtýr…’ (Lokman Suresi, 14) Zorlukla geçen dokuz ayýn sonunda dünyaya gelen bebek, vicdan ve merhamet sahibi her insan için çok deðerli ve dikkatle korunmasý gereken bir güzelliktir. Allah’ýn bahþettiði bu güzel ve deðerli emaneti pek çok anne dikkatle korur. Beslenmesinden eðitimine kadar her konuda elinden geleni yapar. Karþýlýk beklemeksizin yapýlan fedakârlýklar bir annenin en önemli özelliðidir.


:ADAG:
‘Biz insana anne ve babasýný (onlara iyilikle davranmayý) tavsiye ettik. Annesi onu, zorluk üstüne zorlukla (karnýnda) taþýmýþtýr…’ (Lokman Suresi, 14) Zorlukla geçen dokuz ayýn sonunda dünyaya gelen bebek, vicdan ve merhamet sahibi her insan için çok deðerli ve dikkatle korunmasý gereken bir güzelliktir.
Allah’ýn bahþettiði bu güzel ve deðerli emaneti pek çok anne dikkatle korur. Beslenmesinden eðitimine kadar her konuda elinden geleni yapar. Karþýlýk beklemeksizin yapýlan fedakârlýklar bir annenin en önemli özelliðidir.
Anneyi anne yapan, Allah’ýn ilham ettiði merhamet duygusudur. Merhamet duygusundan yoksun bir insan ne çevresindeki insanlara ne de evladýna sevgiyle yaklaþamaz. Öyle anneler vardýr ki bu deðerli emaneti gerektiði gibi koruyamaz, hatta çeþitli eziyetlere maruz býrakarak ‘kendi çocuklarýný’ psikolojik açýdan tahrip ederler. Bu tür anneler sadece evlatlarýnýn hayatýný altüst etmekle kalmayýp, ayný zamanda toplumun yapýsýnda da derin yaralar açarak suçlarýn artmasýna neden olurlar. Saðlýklý bir ortamda, saðlýklý iliþkiler içinde büyümeyen bir çocuðun, normal ve saðlýklý davranmasý zordur.
Yüce Rabbimiz kullarýna, güzel ve huzurlu yaþama ulaþtýracak anahtarý Kuran’da açýkça bildirmiþtir.
…"Allah'tan baþkasýna kulluk etmeyin, anneye-babaya, yakýnlara, yetimlere ve yoksullara iyilikle davranýn, insanlara güzel söz söyleyin, namazý dosdoðru kýlýn ve zekâtý verin" … (Bakara Suresi, 83)
Bazý anne babalar çocuklarý dine ve Allah'a yöneldiði için rahatsýz olup onlarý Allah yolunda yaþamaktan alýkoymak ister. Bu durumda Yüce Rabbimiz bu tür anne ve babalara itaat edilmemesi gerektiðini bildirmiþtir:
Biz insana, anne ve babasýna (karþý) güzelliði (ilke edinmesini) tavsiye ettik. Eðer onlar, hakkýnda bilgin olmayan þeyle Bana ortak koþman için sana karþý çaba harcayacak olurlarsa, bu durumda, onlara itaat etme. Dönüþünüz Banadýr. Artýk yaptýklarýnýzý size haber vereceðim. (Ankebut Suresi, 8)
Bir anne çocuðuna her þeyden önce Allah ve peygamber sevgisini aþýlamalý ve Kuran ahlakýna uygun bir yaþamý telkin etmelidir. Bunu yaparken de çocuðu için örnek olmalý ve güzel ahlaktan asla taviz vermemelidir. Güzel söz ve merhamet insanlarý þeytanýn sistemine esir olmaktan kurtaracak en güzel ahlak özellikleridir. Allah’ýn emrettiði bu davranýþlarý gösterebilen, evlatlarýný koruyan, imanlarýnýn artmasý için çaba gösteren, karþýlýk beklemeden, yalnýzca Allah rýzasý için bu deðerli emanete gerektiði gibi bakabilen tüm annelerin anneler günü kutlu olsun.

Altuð Öztürk



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýman Hakikatleri Ýmanýmýzý Artýrmak Ýçin Vesiledir
Hz. Ýbrahim
Samimi Ýman
Nefretin ve Þiddetin Kaynaðý Dinden Uzak Yaþam
Medyanýn Gücü
Kuran Ahlakýndan Uzak Yaþayan Toplumlar
Kötülüðü Örgütleyip Düzenleyenler
Dini Alaya Alan Fýkralara Gülmek
Güzel Ahlakta Kararlý Olmak
Boþanmalarda Kadýnlar Maðdur Edilmemeli

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ramazan ve Oruç
Çözüm Ýslam Birliði
Dürüstlükte Kararlý Olmak
Þeytanýn Oyunlarý
Hayat Tesadüf Deðildir
Denizatý
Kuran'ý Okumak
Ne Ýçin Yaratýldýðýmýzý Unutmayalým
Bakteriler
Ýbadette Azla Yetinmek Mümine Yakýþmaz

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Her Ýþte Hayýr Olduðuna Ýnanmak [Eleþtiri]
Özgürlüðe Tutsak Olmak [Eleþtiri]
Hz. Ýbrahim [Ýnceleme]


Altuð Öztürk kimdir?




yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Altuð Öztürk, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.