..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tanrý insaný yarattý, insan da sanat yapýtýný. -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Fuat Türker




14 Eylül 2012
Kalbin Fethi  
Fuat Türker
Allah, samimi olan, gönülden imaný dileyen ve Kendisi’ne yol arayan kulunun kalbini yumuþatýr, kalbine imaný ve sevgisini yerleþtirir. Daha önce Kendisi’ne inanmayan, gaflet perdeleri sebebiyle gerçeklerden habersiz olan insanýn kalbini çevirerek samimi bir duruma döndürebilir


:ABAI:
Allah, samimi olan, gönülden imaný dileyen ve Kendisi’ne yol arayan kulunun kalbini yumuþatýr, kalbine imaný ve sevgisini yerleþtirir. Daha önce Kendisi’ne inanmayan, gaflet perdeleri sebebiyle gerçeklerden habersiz olan insanýn kalbini çevirerek samimi bir duruma döndürebilir. Allah’ýn varlýðýnýn ve eþsiz yaratmasýnýn delillerinin, Katýndan rahmetiyle sunduðu güzelliklerin, korumasýnýn, merhametinin farkýnda bile olmayan insan, bunlarýn bilincine varýr. Rabb’ine uzak ve dine dair olumsuz düþünceler içinde iken olumlu düþünmeye baþlar. Âdeta uykudan uyanmýþ gibi, Rabbini anmaya, þükretmeye baþlar.

Çünkü, “Allah size imaný sevdirdi, onu kalplerinizde süsleyip-çekici kýldý ve size inkarý, fýský ve isyaný çirkin gösterdi. Ýþte onlar, doðru yolu bulmuþ (irþad) olanlardýr.” (Hucurat Suresi, 7) ayetiyle haber verildiði gibi, Allah, kulunun kalbine imaný sindirmiþ, onu inkâr ve isyandan çevirmiþtir. Allah o kalbi fethetmiþtir.

Feth; açmak, açýlmak, kalp gözünün açýlmasýdýr. Karanlýk kuyulara Allah'ýn lütfuyla ýþýðýn iniþi, aydýnlýklara çýkýþtýr fetih. Rabbimiz Fetih Sûresi'nde þöyle buyuruyor:

Kovulmuþ þeytandan Allah'a sýðýnýrým. Rahman Rahim olan Allah'ýn adýyla; "Þüphesiz, Biz sana apaçýk bir fetih verdik. Öyle ki Allah, senin geçmiþ ve gelecek (her) günahýný baðýþlasýn, üzerindeki nimetini tamamlasýn ve seni dosdoðru bir yola yöneltsin. Ve Allah, sana 'üstün ve onurlu' bir zaferle yardým etsin. Mü'minlerin kalplerine, imanlarýna iman katýp-arttýrsýnlar diye, 'güven duygusu ve huzur' indiren O'dur. Göklerin ve yerin ordularý Allah'ýndýr: Allah bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir.(Bütün bunlar,) Mü'min erkekleri ve mü'min kadýnlarý, içinde ebedi kalýcýlar olmak üzere, altýndan ýrmaklar akan cennetlere sokmasý ve kötülüklerini örtüp-baðýþlamasý içindir. Ýþte bu, Allah Katýnda 'büyük kurtuluþ ve mutluluk’tur." (Fetih Suresi, 1, 2, 3, 4, 5)

Bediüzzaman konuyu þöyle açýklýyor: "Ýman, Sa’d-ý Taftazanî’nin tefsirine göre; “Cenâb-ý Hakkýn, istediði kulunun kalbine, cüz-i ihtiyarýnýn sarfýndan sonra (iradesini kullandýktan sonra) ilka ettiði(verdiði, attýðý) bir nurdur” denilmiþtir. Öyleyse, iman, Þems-i Ezeliden vicdan-ý beþere ihsan edilen bir nur ve bir þuadýr ki, vicdanýn içyüzünü tamamýyla ýþýklandýrýr. Ve bu sayede, bütün kâinatla bir ünsiyet(dostluk), bir emniyet peyda olur ve her þeyle kesb-i muarefe eder(tanýþýklýk kazanýr). Ve insanýn kalbinde öyle bir kuvve-i mâneviye husule gelir ki, insan, o kuvvetle her musibete, her hadiseye karþý mukavemet edebilir. Ve öyle bir vüs’at ve geniþlik verir ki, insan o vüs’atle(geniþlikle) geçmiþ ve gelecek zamanlarý yutabilir." (Ýþâratül-Ý’caz)

Ýman nurdur, ýþýktýr. Allah bu nuru ve ýþýðý dilediði kulunun kalbine akýtýr. Cisimleri nasýl yansýttýklarý ýþýkla görüyorsak, kâinattaki iman hakikatlerini de imanýn ýþýðýyla fark ederiz. Gözlerimizle eþyaya bakar, görür, iman gözüyle göklerin, yerin, arasýndakilerin; canlý-cansýz her þeyin Yaratýcýsýný kavrarýz.

Ýmam Gazali þöyle söylüyor; "Kalbin lezzeti herþeyin hakikatýný bilmektir, bu da Marifetullahtýr. Marifetullah yolunda ne kadar ilerlerse o nisbette lezzet alýr." (http://www.hakikat.com/nur/tsvf/ tsvf16.html)

Ýnsanýn bedenini ve ruhunu diri tutan imanýdýr. Kalbi, kendisini Allah'tan uzak tutan engellerden arýnmýþ ve yerine iman yerleþmiþ insanýn þuuru açýk, kalbi temizdir… Ancak orada iman yoksa sevgi de yoktur. Kalpten sevginin alýnmasý ise insanýn insanlýktan çýkmasýdýr, çok büyük azaptýr.

Rabb’imizle baðlantýmýzý kesintiye uðratmamalý, O'nun sonsuz kudreti karþýsýnda aczimizi görmeli, ayaklarýmýzý saðlam kýlýp kalbimize imaný raptedecek gücü vermesini istemeli... Samimi olmalý, halis olmalý. Allah o zaman kendi derin sýrlarýný açar, Kendini sevdirir, hidayet nasip eder. Ýman, Allah’ýn yaratacaðý bir þeydir ve çok büyük bir konfordur: iman sahibi olan insan dünyanýn en büyük konforunu yaþýyor demektir. Çünkü imanlý bir insan dünyanýn en akýllý, en kaliteli, en derin düþünen ve en rahat yaþayan insanýdýr. Sonsuz güç sahibi olan Allah’ýn korumasýnda yaþamak ne büyük rahatlýktýr…

Ýman nimetini elde etmek için samimi dua etmeli, Allah’tan hidayet dilemeli. Feraset, basiret verir, kalp gözümüzü derinlemesine açar Allah ve çok güçlü bir iman nasip eder. Bu fetih müjdesidir.

Ve seveceðiniz bir baþka (nimet) daha var: Allah'tan 'yardým ve zafer (nusret)' ve yakýn bir fetih. Mü'minleri müjdele. (Saff Suresi, 13)

Ey bütün hayýr kapýlarýný açan, bütün mevcûdatýn ayrý ayrý ve muntazam sûretlerini en güzel mertebede fetheden, her hayýr, bereket, muvaffakiyet ve fetih O’nun en güzel mertebedeki tecelliyât-ý rahmetiyle vücuda gelen Hayru'l-Fâtihîn; fethet kalplerimizi!

Fuat Türker



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler
Son Perde
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek
Anne Babaya Ýtaat Nasýl Olmalý?
Korkma Ebedi Varsýn
Allah Aþký
Kur'an'dan Sorulacaksýnýz
Bir Baþka Candýr Ölüm
Her Sabah, Günü Allah'a Adamak
Kadere Dair

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnsan Neden Kýskanýr?
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr
Çocuklar Gibi...
Gerçek Sevgili
Ne Kadar Aciziz!..
Ahirete Hazýrlýk Kursu
Gerçek Adalet
Duygularý Akýl ve Ýrade ile Terbiye Etmek
Vakit "Öldürmek" Deðil, Kazanmak Ýçindir
Ýnsanlar Ýçin Yaþamak Zordur

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Darwinizm, Komünizmin Bilimsel Kýlýfýdýr [Eleþtiri]
Pkk'nýn Hedefi; Komünist Toplum [Eleþtiri]
"Kahrolsun O Zan ve Tahminle Yalan Söyleyenler" [Eleþtiri]
Dünyalýk Peþindeki Din Adamlarý [Eleþtiri]
Þeytanýn Çift Taraflý Kýskacý: Bir Yanda Ateizm Bir Yanda Yobazlýk [Eleþtiri]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.