..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gerçeði arayan bir insan, öncelikle her þeyden gücü yettiðince kuþku duymalýdýr. -Descartes
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Roman > 1. Bölüm > Ömer Faruk Hüsmüllü




21 Aralýk 2018
Dönemeyen Bir Dönme Dolap - 29  
Ömer Faruk Hüsmüllü
Beklersen tost gelince sana da veririm, dedim. Anlamýþ gibi oturdu. Tost gelince de ayaða kalkýp “Sözünü tut!” dercesine miyavlamaya baþladý. Bir lokma bana bir küçük parça ona, yedik.


:ABFI:
     Sabaha kadar dolaþmaya karar verdiðim gece, dýþarý çýkamadým. Çünkü ayaða kalkýp bir-iki adým attýðýmda gözlerim kararýyor ve baþým dönüyordu. Mecburen ya oturup ya da yatarak vaktimi geçirdim. Güneþ doðduktan az sonra baþýmýn dönmesi geçti, bir saat kadar uyuyup kalktým.
     Dördüncü gün dýþarý çýkma hazýrlýðý yapýp aþaðýya indim. Resepsiyon görevlisi bana üzerinde adým yazýlý bir zarf uzattý.
     -Bu sizin efendim, dedi. Zarfý alýrken sordum:
     -Kimin getirdiðini biliyor musunuz?
     -Bilmiyorum, çünkü bir sorunu halletmek için, beþ dakikalýðýna üçüncü kata çýkmýþtým, döndüðümde buraya býrakýlmýþ bir zarf gördüm.
     Zarfýn üzerindeki yazýya baktým, tanýdým. Daha önce birkaç mesaj aldýðým o meçhul kiþiye aitti. Ceketimin cebine zarfý yerleþtirip otelden ayrýldým. Hava güzeldi; ne soðuk ne sýcak. Tatlý tatlý ýsýtan bir güneþ vardý gökyüzünde. Bir kafenin bahçesinde kendime diðer insanlardan uzak bir masa seçtim. Gelen garsona kaþarlý sucuklu bir tost ve çay sipariþi verdim. Burasý aðaç ve çiçek doluydu, yerler de çimle kaplýydý. Küçük bir kedi ortalýkta dolaþýyor, bütün masalarý tek tek ziyaret ediyordu. Benim de ayaklarýmýn dibine gelip miyavladý. Ona:
     -Beklersen tost gelince sana da veririm, dedim. Anlamýþ gibi oturdu. Tost gelince de ayaða kalkýp “Sözünü tut!” dercesine miyavlamaya baþladý. Bir lokma bana bir küçük parça ona, yedik. Bitince:
     -Bitti, dedim; gene anladý ve yanýmdan ayrýlýp diðer masalara gitti. Cebimdeki zarf aklýma gelince açtým. Aðzý yapiþtýrýlmamýþ, kapak içine sokularak kapatýlmýþ. Okudum:
     “Binalar yýkýlýr enkaz kalýr; gönüller yýkýlýnca da kalan gene enkazdýr.... Binalarýn enkazý taþ, toprak çimento, demir ve tahtadýr; gönüllerinki ise insan görünümlü bir hayalettir. Beklemek yorucudur, onu hayallerde yaþatacak bir anýyý.”
     Yazýlanlardan bu kiþinin benim evimin yýkýldýðýný bildiðini anladým. Beni adým adým izleyen, nereye gitsem hemen bulan bu kiþi kim? Benden ne istiyor? Hayallerinde o kiþiyi yaþatacak bir aný bekliyormuþ; nasýl bir þey bu aný?
     Baþýmýn gölgesi masanýn üzerine düþmüþtü, buna bakarak uzun uzun düþündüm. Bir çözüme ulaþamadým. Bir müddet de hiçbir þey düþünmeden boþ boþ baktým kafamýn gölgesine. Ýyi ki bakmýþým, çünkü birden aklýma geldi: Gölgeme bu konuyu danýþabilirdim. Belki onun bildikleri vardýr. Belki deðil, mutlaka vardýr. Seslendim:
     -Gölgem, merhaba!
     -Merhaba.
     -Konuþmayalý yine çok oldu. Bana yardým etmeni isteyecektim.
     -Evet çok oldu. Nasýl bir yardým?
     -Bana bugün bir not daha geldi. Bunlarý gönderen kiþinin kim olduðunu biliyor musun?
     -Bilmiyorum, belki sadece tahmin edebilirim.
     -Tahmin de olsa öðrenmek isterim.
     -Gelen notu bana okur musun?
     -Tabii... “Binalar yýkýlýr enkaz kalýr; gönüller yýkýlýnca da kalan gene enkazdýr.... Binalarýn enkazý taþ, toprak çimento, demir ve tahtadýr; gönüllerinki ise insan görünümlü bir zavallýdýr. Beklemek yorucudur, onu hayallerde yaþatacak kalýcý bir anýyý.”
     -Bundan otuz-kýrk sene kadar öncesi yaþadýðýn bazý olaylar var. Bu olaylarýn içinde yer alan biri göndermiþ olabilir. O günlere ait seni çok etkileyen olaylarý, hatýrlýyor musun? Böyle dememin nedeni, bu kiþinin senden kalýcý bir aný beklediðini söylemesidir. Ýþte o yýllarda da bu beklenti biri tarafýndan dillendirilmiþti.
     -Hayýr. O zamana ait aklýma þu anda hiçbir þey gelmiyor.
     -Tahmin etmiþtim. Çünkü o yýllara ait anýlarýný bilinçaltýna atýp bastýrdýn; çýkmalarýna izin vermedin. Bunu seni çok rahatsýz edeceklerini bildiðin için yaptýn. Þimdi, birlikte o anýlarýn bazýlarýnýn bilincine çýkmasýný saðlayalým. Ýster misin?
     -Evet isterim. Ýstemesem þu anda seninle konuþuyor olmazdým.
     -Sen evleneli birkaç sene olmuþtu, eþini seviyordun ve onunla çok mutluydun. Üç senelik devlet memuruydun, eþin de çalýþýyordu. Ekonomik açýdan bir sorununuz yoktu. Fýrsat buldukça gezebiliyordunuz. Arkadaþlarýnýzla, dostlarýnýzla sýk sýk buluþuyor, bazen de birlikte tatile gidiyordunuz. Arkadaþlarýnýzla geçirdiðiniz zamanlarda, çoðunlukla okuduðunuz kitaplar üzerinde tartýþýyordunuz. Bu arkadaþlarýnýzdan birinin on sekiz yaþýnda okumayý seven, oldukça zeki; zeki olduðu kadar da güzel üniversiteye giden bir kýzlarý vardý. Sen bu kýzý beþ senedir tanýyordun. Yani sen onu ilk tanýdýðýnda ortaokula giden küçük bir kýzken þimdi bir üniversite öðrencisiydi. Minyon tipli, ufak tefek, yeþil gözleri hariç yüzündeki bütün organlarý küçük bir kýz. Hep senin peþindeydi, ama sen bunun pek farkýnda deðildin. Bir gün aranýzda þöyle bir konuþma geçti:
     -“Söylemem gerek! Ben seni seviyorum.”
     -“Ben de seni seviyorum, küçük bir kýzkardeþim gibi. Biliyor musun benim kýz kardeþim olmadý; daha doðrusu hiç kardeþim yok.”
     -“Biliyorum, sadece o deðil seninle ilgili herþeyi biliyorum. Seni seviyorum, ama senin zannettiðin gibi bu kardeþe duyulan bir sevgi deðil. Ben sana aþýk oldum.”
     - “Ama böyle bir þey olamaz, bu akýl dýþý, mantýk dýþý.
     -“Aþkýn akýlla mantýkla ne ilgisi var? Aþka akýl söz geçirebilseydi ne Mecnun Leyla'ya, ne de Ferhat Þirin'e aþýk olurdu; aþký uðruna tahtýndan vazgeçen insanlar bile var. Bunlarý boþ verelim, sana bir teklifim olacak: Gel, bir gece beraber olalým ve sen bana ömrümün sonuna kadar saklayabileceðim bir aný býrak.”
     “-Bunu kabul edemem, hem bir gece beraberliðin bütün ömür buyu sürecek anýsý ne olabilir ki?”
     “-Bir çocuk!”
     “-Çýldýrdýn mý? Ben bunu yapamam. Eþimi seviyorum ve ona ihanet edemem. Bütün bunlarý sen söylememiþ ol ben de duymamýþ olayým. “
     “-Saçma! Sen duyduðun halde duymamýþ gibi yapabilirsin ama ben söylememiþ gibi davranamam, söylediklerimi inkar edemem, unutamam da.”
     Burada Gölgem'in konuþmasýný kestim. Az önce yaþamýþým gibi o zamanki olaylarýn çoðu aklýma geldi. Ancak o kýzýn adýný bir türlü hatýrlayamadým. Ne kadar kendimi zorlasam da o kýzýn adý aklýma gelmiyordu.
     Bu konuþmadan sonra o kýzla karþýlaþmamak için elimden ne gelirse yaptým. Baþarýlý da oldum. Sanýrým topu topu iki kere karþýlaþtýk, ama hiç konuþmadýk, yani sadece birbirimizi uzaktan gördük. Birkaç sene geçince kýzýn üniversiteyi bitirip bir iþe girdiðini ve evlendiðini duydum. Karýmýn öldüðünden mutlaka haberi olmuþtur fakat gelip de bana taziyede bulunmadý. Sonraki yýllarda ise, onu ne gördüm ne de onunla ilgili bir haber aldým.

           ● ● ●
(Devam edecek...)



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn 1. bölüm kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Dönemeyen Bir Dönme Dolap - 35 Son Bölüm
Memleketimin Delileri - 2
Memleketimin Delileri - 1
Dönemeyen Bir Dönme Dolap - 33
Dönemeyen Bir Dönme Dolap - 34
Köpeðin Adý Badi - 80 (Son Bölüm)
Demokratik Deliler Devleti - 37 (Son Bölüm)
Dönemeyen Bir Dönme Dolap - 32
Dönemeyen Bir Dönme Dolap - 26
Göçe Göçe - Köyümüz Yok Olmuþ - 48 (Son Bölüm)

Yazarýn roman ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ücretsiz Kitap Daðýtabileceðim Ýstanbul’da Bir Mekan Arýyorum
Bir Edebiyatçý Gözüyle Maðaranýn Kamburu - Yorum: 4
Bir Felsefeci’nin Kaleminden Maðaranýn Kamburu – Yorum: 6
Maðaranýn Kamburu
Bir Romanýn Anatomisi: Maðaranýn Kamburu
Bir Aný Defteri Buldum - Roman
Ömer Seyfettin Eserlerini Nasýl Yazardý?
Maðaranýn Kamburu Romanýna Yönelik Okuyucu Yorum ve Eleþtirileri
Maðaranýn Kamburu Romanýna Yönelik Okuyucu Yorum ve Eleþtirileri - 2
Maðaranýn Kamburu Romanýna Yönelik Okuyucu Yorum ve Eleþtirileri - 3

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Siyasi Taþlama: Neþezâde - 2 [Þiir]
Siyasi Taþlama: Karamsarzâde [Þiir]
Kusurî"den Týrtýklama [Þiir]
Zam Zam Zam... [Þiir]
Týrtýklama (Kazak Abdal'dan) [Þiir]
Yoklar ve Varlar [Þiir]
Ýstanbul,sana Âþýk Bu Kul [Þiir]
Âþýk Dertli"den Týrtýklama [Þiir]
Namuslu Karaborsacý [Þiir]
Dostlarým [Þiir]


Ömer Faruk Hüsmüllü kimdir?

Uzun süre Oruç Yýldýrým adýný kullanarak çeþitli forumlara yazý yazdým. Ýddiasýz iki romaným var. Çok sayýda siyasi içerikli yazýya ve biraz da denemelere sahibim. Emekli bir felsefe öðretmeniyim. Yazmaya çalýþan her kiþiye büyük bir saygým var. Çünkü yazýlan her satýr ömürden verilen bir parçadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Az veya çok okuduðum tüm yazarlardan etkilenirim.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömer Faruk Hüsmüllü, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.