..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsanlarýn arasýnda yaþadýðýmýz sürece, onlarý sevelim. -Andre Gide
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




29 Aðustos 2019
Nasýl Yaþar Nasýl Ölürüz 4  
Bayram Kaya
Yaþam; içinde olduðu, içinde olmak zorunda olduðu çevreye etki-tepki zýtlýðýný koymakla, çok basit bir biçimde sürecine baþladý. Bu daha hayat deðildi! Kendisini ve eylemini yineledi. Kendisini kopyaladý (çoðaldý). Bu hal ile kesikli sürekli oldu. Canlýydý, canlanmaydý ama daha hayat deðildi!


:FGF:
Yaþam; içinde olduðu, içinde olmak zorunda olduðu çevreye etki-tepki zýtlýðýný koymakla, çok basit bir biçimde sürecine baþladý. Bu daha hayat deðildi! Kendisini ve eylemini yineledi. Kendisini kopyaladý (çoðaldý). Bu hal ile kesikli sürekli oldu. Canlýydý, canlanmaydý ama daha hayat deðildi!

Kesikli süreklilik baðýntýsý içindeki iliþkenli, iç dýþ giriþmeli baðýntýlarýyla kendisini bilen ben ya da özne olmanýn yalýtýmý içinde oldu. Bu da hayat deðildi! Yalýtýmlý küre veya oda iþlev durumu bozmadan korumanýn en iyi savunma yapmanýn tepki durumlarýndan biriydi.

Buzdan geçen ýþýðýn, her buzdan geçiþte tayf yansýmasý vermesi ile kuru otlarý tutuþturan ýþýk skalasý gibi durumlarý içindeki kristal (billur) oluþ ya da buz gibi yineleyen tepkilerini küre odalar dýþ etkilerden korumalýydý.

Yani buzun daðýlmadan korunmasý iþi, yine bir baþka bir yasa oluþun tepkisiydi. Kendi durumunu korumak isteyen eylemsizliðin yasasýydý.

Bu da hayat deðildi! Çünkü bu günkü halimizle bir anda olup bitmiþ gibi algýsý yapýlanan hiçbir þey o zamanlarda ortada yoktu. Lakin hayat vardý.

Eylemsizliðin kendi eylemini koruma, savunma dirençli eðilimi; küre yapýlý düzenin içine doðru fondan kopup ayrýlmanýn bir çekim akýþýydý. Seçme ayýlama iliþkisiyle küre oda (boþluk) içine alýnan her bir iþlev eylemsizlik, küre yapý içinde birbirine göre baðýntýlý olan iliþki durumla organel inþacý bir çekim alanýnýn organizasyonuydu. Bu da yaþam deðildi!

Ýþlev iç zamanlý eylemsizlik durumlarý, küre oda içinde kendi içlerinde kendi durumlarýyla ama kendi dýþlarýnda küre içinde karmaþýk iliþkiler dinamiði kontrolü oluþla vardýlar. Küre içi sitoplazma iþlev duruma göre dýþ etkilerdi.

Sitoplazmanýn dýþ etki olmasý karþýsýnda bu dýþ etki; iþlevin kendi tekil iþlev tepkilerini ortaya koyma sýrasýnda bu tekil iþlevi baskýlar. Tekil oluþ karþýsýndaki kontrolcü tutum, karmaþýk dinamikler yasasýndan ötürüdür. Ýþlev durumdaki iç belirimle tekil durum, dýþ etki ile her biri bir bastýrýlan tepki, aktif edilen tepki olma durumunun düzeni içindeki sýralamaydýlar.

Tepkilerin her biri her biriyle birbirine göre tekrarlý eylemlerdi. Hem de tepkiler hiçbir durumu içinde tam da öyle eylemsiz kalamamakla hücre içi de kesikli süreklilikler organizasyonuydu. Bu da yaþam (hayat) deðildi!

Küre yapýlar için dýþ çevrenin cazibesi de vardý. Bu cazibe oluþun biri yapý içi düzeni kurmanýn ve düzeni sürdürmenin baðýntýsý olacak olan enerji girdisiydi. Dýþ çevrenin cazibesi, küre oluþumlara dýþta bir enerji girdisi olmalarýydý. Dýþ çevrenin diðer bir cazibe olma biçimi de hücre içi dünyada oluþan düzensizliði (atýðý) hücrenin dýþa atmasýndaki çekicilikti.

Yani dýþ çevre, organize olmuþ hücre yapýya, enerji saðlayýcý bir in put (girdi-bilgi-data) olmanýn ve düzensizliði ihraç etmenin aut putu olan çýktý yapýcý cazibeydi. Girdi çýktý ayný anda ters belirmelerdi.

Yani hücre dýþý çevre, hücreye cazibe olmanýn baský ve basýnç etkisiydi. Hücre dýþ etkiler nedenle de tahrip oluyordu. Ama yine de hücre dýþtan saðladýðý enerji ile tahribatýný onarýyordu. Bu etki tepkiye raðmen (bu etki tepkiye kýyasla) bu da yaþam deðildi!

Dýþtaki etkinin baský ve basýncý azalan artan etkiyle deðiþtikçe, hücrenin tepkileri de ona göre oluyordu. Dýþtaki baský basýnç eylemsizlik etkileri, hücre içindeki düzenli eylemsizliðin yokuþ yukarý olan direnç tepkilerine dönüþüyordu. Bu temel bir çevirim düzeniydi. Bu temel etki karþýlýkla tepki vermenin kararlý olmasý ve karar almasýydý. Bu da hayat deðildi!

Dýþ dünya içinde hücreye yönelik ortaya konan baský ve basýnç, küredeki iç dünyanýn deðiþen etkilere karþý oluþan uyumsuzluðunu giderek uyuma dönüþecek olan bir uyumlu uyumsuzluk tepkimeleriydi. Yalýtýmlý ortamda oluþan eylemsizlik, baðýntý denge ve dengesizlik süreçleri içinde yalýtýmlý ortamý deðiþmeye dönüþmeye yeni tepkiler ortaya koymaða zorlar.

Çevre gibi hayat ta evrim yasalarý içinde karþýlýklý diyalektikti bir geliþme dönüþme uyumu içinde cevap tepkimelerini oluþma içinde olan, düzendi. Bu da hayat deðildi!

Hücrenin, hücreler arasý organizasyonla yaptýðý inþalar sonunda her bir paket programlý etki tepki ortaya koyan reflekslerini ve bu reflekslere tabi tepkilerin akýl süreçlerini, irade dýþý özümleme süreçler kontrolünü, beyin denen toplaç içinde topluyordu.

Kýzýyor, seviniyor, duygulanýyor, yargýlýyor, tasarým yapýyor, hatýrlýyor, ansal süreçlerle sentez, analiz yapýyor; ineðin derisini davul yapýyor, uzaya gidiyordu. Android telefon kullanýyordu. Bu da hayat deðildi!




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.