..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Þahin bakýþlý, ahu gözlü, þirin davranýþlý ve tatlý sözlü idi. -Fuzuli, Leyla ve Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




19 Kasým 2019
Anlamak Gerek 10 - 11  
Bayram Kaya
Bu tür birlik içinde yapýlan eylemler, birlik içinde gösterilecek akýllar ve kullanýlacak teknik donanýmlar; birleþmenin gücünü büyütüyordu. Yalýn olan her bir tutum yan yana konmakla birikir. Biriken yan yana þablon þema ve onun öznel imajlarý, að gözü baðýntýsý içinde birbiri ile bir arada giriþir. Yan yana ve iliþkin her bir kalýp sentezli parça süreçler giderek diðeriyle birlikte yanýna yeni baðýntýlar almakla eylem kýlavuzu bilinç olacaktý.


:FAE:
10
Bu tür birlik içinde yapýlan eylemler, birlik içinde gösterilecek akýllar ve kullanýlacak teknik donanýmlar; birleþmenin gücünü büyütüyordu. Yalýn olan her bir tutum yan yana konmakla birikir.

Biriken yan yana þablon þema ve onun öznel imajlarý, að gözü baðýntýsý içinde birbiri ile bir arada giriþir. Yan yana ve iliþkin her bir kalýp sentezli parça süreçler giderek diðeriyle birlikte yanýna yeni baðýntýlar almakla eylem kýlavuzu bilinç olacaktý.

Gruplarla büyüyen gücü gruplarýn kullanabilmesi için o grubun yan yana getirdiði iliþkin kalýp sentezli eylemler dizgesini kendilerine yol gösterici yapmak zorundalar.

Eylemler dizgesi dediðimiz eksenler, sürecin eksen çevrimiydi. Sürecin eksen çevrimi içinde olan kiþileri de sürecin eksen çevrimine göre olan bir tutumun senkronu içinde olmalarý gerekiyordu. Kiþi veya kiþilerin grubuna karþý, aitine karþý, fedakâr olmasý gerekiyordu.

Halbuki av ve avcýlýk yapan dönem içinde av ve avcýlýk kolektif saðlama ile olmasa; kolektif saðlatma ile beraber belirmese yapýlacak soyut bir fedakârlýk, size hiçbir saðlama getirmeyecekti. Dolaysýyla fedakârlýk beliremeyecekti.

Yani temel referanslar olmasa yönelme ve saðlama eylemi olmayacaktý. Yönelme eylemi ve saðlama giriþmesi olmayýnca da doða ile sürtünme direnci en az durumla olacaktý. Ya da temel referansa göre saðlatma ve yönelmenin karþý direnci de hiç olmayacaktý.

Saðlama ve yönelme ortaya koyan dirence karþý ortak empati yapmanýn duygudaþlýðý üzerinde birleþme ve kolektif birim zamanlý süreç ortaya konmayacaktý.

Ortak duygudaþlýk, birleþme, kolektif oluþ ortaya konamaz olunca da kolektif oluþun duyumsallýðý olan fedakârlýk, özgecilik gibi aklýn öznel imajlarý ortaya konamayacaktý.

Böyle bir süreç içinde insan da olamayacaðýmýza göre insani duygular taþýmanýn fedakârlýðý içinde de olamazdýk. Kolektif birim zamanlý kolektif oluþtan ötürü fedakârca giriþen süreçler içinde olmayý kiþi ya da kiþiler þöyle anlayýp, þöyle anlatýyordular.

"Baþ baþa vermez isek taþ yerinde kýmýldamaz. Sen de elini taþýn altýna sok. Sen benim için ol ki, ben de senin için olayým. Birimiz hepimiz için, hepimiz birimiz için. Yaþat ki yaþayasýn" demenin erdemi olan söz içinde kolektiflik, fedakârlýk, özgecilik erdemini ve kiþilerin bunlarla giriþtiði senkronlu oluþunu anlayýp, anlatýyordular.

Yalýn süreçler böylesi kolektife senkron eylemlerin, öznel anlayýþlarla pekiþti. Çoðaldý. Çoðalýp pekiþenler ilk inþanýn deneyimi ve aktarým deneyimi içindeki tekrarlarýyla anlaþýlýr, bilinir bir durum olup öyle olmasý gereken meþrutlardý.

Ancak gerektirilmiþ meþrut olucu hazýr ortamýn içine doðanlar için bu durumlar meþrut olmaktan çok öteydi. Ortamý kanýksamayla, ortamdaki öznel algý yanýlmasý da kiþilerde vardý. Bu perspektif durumlar, kiþilere; ortamýn zaten böyle olmasý gereken bir ortam olduðunu; ortamý baþka türlüsü olmayan sýradan bir durum gibi algýlatýyordu.

Bu tür tekrarlarý içinde yapýla gelen biliþ, buluþlar; ön yargýyý oluþuyordu. Ýnþa içindeki zorunlu oluþun gerektirmeleri bu ön yargýlarla alýklaþan bir sonraki neslin gözünde adeta kýymeti harbiye si olmayan bir olaðanlýk gibi geliyordu. Halbuki içine doðulan perspektif bir inþa bir tarihsel oluþtu.

Ýnþa ve tarihsel oluþun kendisinden önce yol haritasý veya davranýþ þemasý yoktu. Davranýþ ve yol haritasý olmayan süreçlerin nice git gel yapmasý içinde deneyimler, bin bir elekten geçiriliyordu. Bin bir elekten geçirilme sonrasýnda seçme ayýklamasý yapýlýyordu.

Seçme ayýklamasý yapýlan tutumlar yol haritasý ve davranýþ þemasý olan baypasý olan bir gelenek haline getiriliyordu. Kendisinden sonrasý içine aktarýlan böylesi süreçler sanki bir zaman eleði içinde geçmemekle oturmuþ olan bu tür zorlu süreçler; ön yargýlý kiþilerin gözünde adeta zorlu süreçler olmayýp; zaten týpký böyle olmasý gereken, sýradan ve olaðan süreçler gibi anlaþýlýyordu.

11
Aslýnda sosyal aktarým içinde aktarýmý yapýlan gelenekler yapý içinde önceden deney edilen süreçlerdi. Bu süreçler ilk kez deneyimini yaþayan yapýnýn içinde ilk kes yaþanýrken çözümü üretilen sorunun çözümleri bilinmeyen zorlayýcý cebri bir nedenleri vardýr.

Halbuki geçmiþten þimdi içine aktarýlan sürecin müktesebatý kullanýlýrken zorlayýcý neden deðil aksine karþýlýðý olan nedenler vardý. Aktarýlanlarla aktarýlan yapý içinde olan kiþiler; sürekli kullandýklarý bu müktesebatlar içinde ön yargýyý da oluþmuþlardý. Ön yargýdan kaynaklý kanýksamalar içinde çözümsüzlük deðil aksine çözüm karþýlýðý olan nedenlere karþý çünkü diye verilen cevaplar vardý.

Aktarýlmasý yapýlan öðrenmeler içinde, bu tür aktarým ve aktarýma baðlý ön yargýlardan ötürü perspektif kýrýlmasý ya da perspektif kaymasý vardý.

Bu tür kanýksanýcý alýþma da ya da bu tür bir bað iliþkisini ortaya koyan aktarýlan zaman içinde zorlayýcý perspektife dek nedenin ortada kalkmasý ile o tür bir bað iliþkisini destekleyen; süreç ile git gel yapan söz, eylemler de yoktu.

Þimdiki durum içinde olmayan altýn söz deðerindeki aktarýmlarýn deneyim edilen yol kýsmý bu süreç içinde birçok indirgeme üzerinde anlaþýlacaktý. Altýn sözler bu süreç içinde baþka bir anlamla baþka bir kutsalca olan öznel düþünmeli anlak iþlevlerine (idealizme) de dönüþüyordu.

Hazýr ortam içine doðan kiþiler nazarýnda, sistem ekseni etrafýnda biriken müktesebatlara karþý, içine doðulan alýþmadan kaynaklý, anlam iliþkileri oluþtu. Bunlar groteski yansýma veren idealardý.

Ýdealarýn ide sel deðiþmeleri de oluþtu. Ýde sel deðiþmeler eksen çevreli müktesebatta þiþme yaptý. Þiþme yapan söz ve eylemlerle oluþan birikmenin algýsý, tarihsel algýyý ve nedenle öðrenmeleri çoðu kiþide hepten baypas yaptý.

Ýþte bu tür neden ile öðrenme ve nedenli öðrenme içinde yapýlmayanýn alýþma tekrarlarý, tarihsel olan süreci baypas (kýsa devre) etti. Baypas olan öznel devreler de öznel algýda seçicilik kýrýlmasýna neden oluyordu.

Algýda seçicilik kýrýlmasý içinde olmanýn sonucunda kiþisi öznel anlamalar içindeki anlam sal bað iliþkilerinin eþgüdüm denetimi kopuyordu. Böylece kimi anlam bað iliþkileri kopmakla þiþen öznel süreçler oluþmuþ oluyordu.

Bu durumda tarihsel iliþki sürekli oluþ baðlamýnda aktarýlýr. Kesikli parçalý oluþ baðlamýnda da hem inþanýn zorunlu bað iliþkileri içinde yürürlüðe konan parça durumdur. Hem kesikli parça bir durum, hala gelenek olarak uygulanmasýna raðmen bu uygulamayý veren ahkâmlar ortada kalkmýþtýr.

Ýþte siz hem ahkâm sýz lýðý (yargý koyuþu) olmayan bu zamanýn içine siz doðuyor olmakla siz, doðulan süreç içinde yaptýran bir karþýlýðý olmayan anlamsýz “kimi engel durumlar” ile de karþýlaþýyorsunuz demektir.

Karþýlýðý kalmayan engel durumlarýn olmasý gereken karþýlýðý sosyal baskýlý öðrenme içinde kanýksamaya dönüþür. Kanýksama içinde böyle yapýla gelen tutumlar karþýsýnda yapýlacak her türlü gerçek izahlar, ön yargýlý kiþilerdeki kanýksamalarý, þiþme olan lüzumsuz anlam iliþkilerine dönüþüyordu.

Geçmiþte mücbir nedenle kolektif eksen çevresine sarýlan kolektif neden ile fedakâr oluþ, geçen bunca zaman içinde köleci sistemle güncelliðini de ahkâm sal anlamýný da yitiriyordu. Yitenle birlikte fedakârlýk, köleci olmanýn fedakarlýðýna dönüþüyordu.

Böylece köleci sistem içinde fedakâr oluþ, geçmiþin kimi mücbir bað iliþkilerinden sýyrýlýyordu. Olup biten kanýksanmýþ gelenekçe tutumlar yeni izahlarý yüzünden kiþi öznesindeki müktesebatta þiþmeler olarak görülüyordu. Hem de gereksiz bir þiþme olarak görünüyordu.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.