..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilinç ruhun sesidir, tutkular ise bedenin. -Rousseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




7 Aralýk 2019
Anlamak Gerek 30  
Bayram Kaya
Yine ava gidenin yan savunmasý yapýlmadan, yancý savunmacýlara da geride kalmakla barýnma alanýndaki savunma yapanlara da avdan pay saðlamadan (garanti-sigorta-güvence edilmeden) kolektif giriþme olasý bile olmazdý. Sosyal grubun aciz ve güçsüzlerine bakma gibi bu türden garantilerini (sigortalarý) oluþmadan kolektif senkronu ve kolektif senkronu oluþacak seçme ayýklama süreçlerini ortaya koymanýz, olanaksýz olurdu. Kolektif yapýlar zaten bu sigortayla (bu garantiyle) vardý.


:EDF:
Yine ava gidenin yan savunmasý yapýlmadan, yancý savunmacýlara da geride kalmakla barýnma alanýndaki savunma yapanlara da avdan pay saðlamadan (garanti-sigorta-güvence edilmeden) kolektif giriþme olasý bile olmazdý.

Sosyal grubun aciz ve güçsüzlerine bakma gibi bu türden garantilerini (sigortalarý) oluþmadan kolektif senkronu ve kolektif senkronu oluþacak seçme ayýklama süreçlerini ortaya koymanýz, olanaksýz olurdu. Kolektif yapýlar zaten bu sigortayla (bu garantiyle) vardý.

Kolektif yapý nedenle elimizde olan sigorta veya garanti iliþki, köleci özel mülkiyet nedenle elimizden alýndý. Özelleþtirilen mülk nedenle kolektif garanti kendilikten ortada kalktý. Kolektif güç kiþilere yansýdý. Kiþiler kolektif yetenek donanýmlý kapasite ye sahip oldular.

Kiþisi yetenekler kolektif güçten yansýyordu. Ve bu tür bir kiþisi yetenek kolektif güç içinde vardý. Kolektif güçten yansýyan kiþisi yeteneklerden birisi de kiþisi düþüncelerdi. Kiþiler artý kolektifin saðladýðý donaným ve muktedirlikler üzerine düþünüyordu.

Böylece kiþiler kolektif sürece karþý tuzaklý düþünme ve kiþisi bencil düþünceyi kendi kendisine kendi düþünme imajlarý içinde okumaya baþladý. Kimi kiþiler bu tür anlayýþ içinde uzun bir zihin hazýrlýk dönemi geçirdiler.

Kolektif yarar yerine kiþisi çýkar olan kiþisi yararýn düþünmesi içindeki kiþiler, kendi yararlarýna göre olan düþünmenin hazýrlýk dönemi içinde kiþisi mülk sahibi olmayý akýllarýna taktýlar.

Kolektif yarara göre düþünen, kolektif yarara göre koþullanmakla özgecil düþünme içinde olan kiþiler, mülk benim diyen düþünmeye karþý körlük içindeydiler. Mülk benim olmalý, diyen düþünme kimilerinin akýlýna gelse bile kolektif sorumluluk nedenle kimi kiþiler bu tür düþünceyi baskýlýyordu.

Bu türden gizli düþünceler içinde olan kim kiþiler özgecil ve bencil fikri iyice olgunlaþtýrdýlar. Giderek açýk açýk söylendi. Bu fikirler tuzaklý, al beni diyen vaat söylemlerdi. Kolektiften yansýyan kiþisi yetenekleri de bu fikirlere destek yaptýlar.

Ýçten pazarlýklý kurnazlýk için tüm konu "mülk benim" diyen temel tuzaðý nasýl ortaya koyacaðýydý. Bu anlayýþý da yöneten ilahlar benzeri güç ve temsilcilikle söyleyebileceðini fark etti. Bu anlayýþa göre ilahýn zýddý donaným içinde mülk sahibi, irade sahibi olan bir temsilciye ihtiyacý vardý.

Mülk sahibi olan El ' di. Ýttifaký yapý içinde grup adýna mülk sahibi olan tüzel oluþ ilahtý. Bütün ilahilerde "kararlarýn sahibi ulu kiþi" diye söz ediliyordu. Tuzaklý düþünme, gerçek olanýn karþýsýnda sanal olaný ortaya koymaktý. Kolektif olana karþý kolektif olmayaný söyleme tuzaðýydý. Ortak mülkiyeti (mesleði) olan ilah temsile karþý, ortak tanýmayaný söylemekti.

Grup adýna totem mesleði sahibi grup ilahý olan kolektif ilah temsilciler yerine kiþi sahipli mülkün özel gücünü temsil eden El 'di. Kendisi de El 'in temsilcisiydi. El kolektif oluþa karþý özelleþtirmeciydi. Ancak ortaya sürenin iyi bildiði tuzaklý düþünmeyi içeren yeni düþünce tartýþýldý.

"Mülk benim" diyen ilah karþýtý mana keyfi daðýtýmlý özelleþtiren anlayýþý ballandýra ballandýra söylüyordu. Özelleþtiren El mana düþüncesi ortaya konduktan sonra uzun süre kolektif yapý içinde MAYALANMASI beklendi.

Mayalanma bencil algýlarý oluþtu. Herkes bencil algýnýn özne merkezine kendisini koymakla bu tuzaða kapýldý. Bu kapýlmanýn duygu sarhoþluðu içindeki istismar ile kolektif sigorta da elimizden gidecekti. Elimizde çýkan ortak sigorta, El 'e karþý boyun büktürücü muhtaçlýklarýmýza dönüþecekti.
Yani þimdiki sistemin sigorta diye aðdalý söylemleriyle üzerimize hüccet ettiði durum, zaten kolektif yapýnýn olmazsa olmaz en temel iliþkisiydi.

Köleci sistemle elimizde bulunan sigorta, El mana anlayýþýyla elimizden alýnmýþtý. Elimizde alýnan kolektif güvenceler þimdi vergi denen söylemle yine kolektif birim zamanlý, üretim ve tüketim hareketiydiler.
Kolektif yararý, kolektif sigortayý, kolektif sistemi çevrime edecek depo enerji kolektif çalýþmadan kaynaklýydý. Günümüzdeki kolektif yarar, ortak sigorta, kolektif sistem çevrimi, kamu mülkiyeti adýna alýnan vergilerdi.

Vergiler üzerinde kolektif yapýnýn kiþilere vereceði bu sigorta, ihale, finansman, özelleþtirme adý altýnda vergiyi yeniden kiþi sahiplere veren El, temel çeliþki olan muhtaçlýðý sistem içinde devri daim ettiriyordu.
Kolektif ortaklýðý El, aile boyu ve þirket (ortaklýk) sömürüsüne çeviriyordu. El kolektif zenginliði saðlayan vergileri ya da hazineyi, kamu maliyesini özelleþtirme adý altýnda efendiler paydaþlý ortak dayanýþma sömürüsüne aracý yapýyordu.

Tarihsel süreci içinde bunlarý göremiyorsak ben ne diyeyim. Temel kaygý içinde olan insaný temel kaygýsýndan arýndýramadýðýnýz zaman; insanlar bu kaygýlarýn verdiði telaþ ile kendi baþýnýn çaresine bakma paniði içine sokulur. Teorik olarak kiþi hayati olan bu panikle her þeyi yapardý.

Kaygý düzeyi yükselmiþ panik ya da telaþlar, saðlýklý düþünmeyi ortada kaldýrýr. Muhtaçlýklar teslimiyeti; yani boyun eðmeyi ortaya kor. Bu durum da köleci sistem gibi kapitalizm gibi sömürücü yapýlarda kiþileri sömürüye yatkýn kýlmanýn ana nedenidirler.

Bu tür sigorta ya da garanti süreçler tam da kolektif güvence olan sigorta eþeðin kaybettirilme mantýðýydý. Kayýp eþeði neden sonra sigortacýlýk adý altýnda yeniden buldurup sevindirme mantýðýydý. Köleci sistem, kolektif mülkü, El takdiri içinde kimi kiþilere daðýttý. Böylece kolektif güvence olan eþek kaybolmuþtu.

Sistemin kolektif ligi yitmiþti. Eþeði yitirten köleci süreç, kimi kiþilere kolektif paydan zýrnýk koklatmadý. Çünkü El kurnazlýðý içinde kiþiyi mülk sahibine karþý daima muhtaç durumda tutmak vardý. El kurnazlýðý içinde kiþiyi iþ arar durumda tutmak vardý.

El 'in kiþiler üzerindeki bu tutumu, yitirttiði eþeðin yokluðuna duyurttuðu ihtiyaçtý. Muhtaçlýktý. Kiþilerde eþeðe duyulan sahiplik ihtiyacý, kiþilerin imrenmesi; kiþilerin hayali oldu. Kiþi hayali, imrenmesi de vaade dönüþtü. Kaybolan eþek te, kaybolan garanti de kolektif güvenceydi. Özelleþtiren köleci sistem kolektif garantili sigortayý, yani eþeði bize kaybettirtmiþti.

Köleci sistem, kaybýna neden olduðu kolektif güvenceyi þimdi yeni bir sömürü enstrümaný olarak vergi diye kullanýyordu. Vergi zaten sistem çevrimi için kolektif yarar için zorunluydu. Ama sigorta pirimi diye yatýrýlan yeni kesintiler zorunlu deðildi.

Size al beni içinde sunulan, akýl karýþýklýðý içinde akýl gibi sunulan sigorta primini iþtahla severek yatýrtýyorlardý. Ýkinci vergi sömürmesi üzerinde kayýp eþeði (güvenceyi-sigortayý) tekrar buldurup sizi sevindiriyorlardý.

Böylece kolektif garantinizi geri size vermiþ oluyordu. Siz de sanki hiç olmayan bir þeymiþ gibi sigortam var; pirimim var, yarýn güvencem var ne güzel sistem, diye sömürüyü alkýþlýyordunuz. Sistemin istediði de buydu.

Günümüz sömürü sisteminin bir sloganý vardýr. Bu slogan arz ve talep yasasýdýr. "Arz var, talep yoksa mal satýlmaz" diyordu. "Ürünün fiyatý düþer" diyordu. Der de...

Çünkü bu mantýða göre sizin ürüne ihtiyacýnýz yoktu (!) Bu söylem insana göre deðildi. Ortak yaþama göre deðildi. Ýnþa temeline göre deðildi. Geri çaðýrmalý, geri beslenin, kaynaklarýna göre deðildi. Kâr, kazanç, sömürü gelir mantýðýna göre söyleniyordu. Sanki üreten insanlýðýn üreten kolektif geçmiþinde gelirsiz, iþsiz olduðu bir dönem varmýþ gibi.

Ya da "talep var arz yoksa", yani "talep arzdan fazlaysa mal fiyatý artar" der. Bu kural sömüren, kâr yapan, sistemler için pek doðrudur. Ama tarihi oluþla üretim süreci asla böyle bir nedenle baþlamadý. Mizahýný yapalým.

Size; "Biz buðday talep ediyoruz, haydi siz de buðday üretin arz yapýn" diyen yoktu. Veya bir gruplar "karþý gruplar bizde buðday, traktör talep ediyorlar. Gelin biz onlar için buðday üretip, traktör icat edip onlardan da karþýlýðýnda dolar alalým" demediler.

Yani günümüzdeki kâr ve sömürü mantýðýný þimdiki üreten iliþkilere neden yaptýlar. Ve neden yaptýklarý bu yapmacýk manalarý sistemin baþýna koydular. Ekonomiye bu mantýkla yön verirseniz, bunun sonucu sömürülme olacaktý.

Üretim süreci sizi, kendiniz eksenli temel referanslara baðlý süreçlerle sizi kolektif kýldý. Yine üretim süreci de sizi kolektif oluþunuz içinde siz kolektif birim zamanlý süre durum içinde kýldý. Ve dahi kolektif birim zaman içinde de biriken kolektif artýk zaman ile oldunuz. Kýsaca üretim süreci kendiniz eksenli temel referanslar giriþtirmesi içinde giriþtirmelere göre baþlamýþtý.

Üreten iliþki içinde kolektif birim zaman vardý. Kolektif birim zaman içinde artýk zaman vardý. Kolektif oluþ içinde meyve toplamaya giden kiþiler ava gidenlerin kendilerini kolektif iþle vakfetmeleri vardý. Bu vakfediþ içinde kiþiler kendisini kolektif sürece yoðunlaþacaklardý. Kiþiler rahat þekilde kaygýdan uzak olacaklardý.

Ava giden kiþilerin müsterihi ilik içinde olup av yapýp meyve toplamalarý için de savunmalarýnýn saðlanmasý gerekiyordu. Geride kalan duygu eþlerine, yavrularýna bakým ve gözetim, eðitim yapýlmasý gerekiyordu.

Ava gidenlerin veya meyve toplamaya gidenlerin geride kalan yaþlýsýna, güçsüzlerine, yavrularýna bakanlara, bunlarý gözetenlere; bakým gözetim yapanlarýn güvenliðini saðlayanlara da avdan ve toplanan yiyeceklerden pay ayrýlmasý gerekiyordu. Böylece sürecin süreklilik çevrimi oluþuyordu.

Bu tür parçalý ve örgütlü süreçler nedenle kolektif grup içinde "artýk zaman" ortaya konuyordu. Artýk zaman boþ zamandý. Boþ zaman içinde kimi kiþiler daha araþtýrýcý, daha deneysel, daha merakýný giderici oyunlu eðlence içinde oluþla üretim gibi uygulamalara yöneliyordu.

Süreç sizin dýþýnýzdaki durumlara dönüþüyordu. Sizin dýþýnýzdaki neden ile bilmeden ortaya konan süreçlerden biri artýk zaman ortaya koymaksa; diðeri de bilmeden üretim yapacak olan biliþ ve buluþlara yol açacak olan oyun süreçlerini de içine girmenizdi.

Merak giderici uygulamalar bilmeden, temel referanslý saðlamalara katký yapacak oyun ve eðlence olanaðýný ortaya koyuyordu. Geçmiþ bu türden sürekliliði saðlayan kolektif birim zaman içinde birikti.
Ön görülemeyen birikmelerden birisi kolektifi bir artýk boþ zamandý. Kolektif boþ zaman içinde siz; biliþ, buluþ gibi meraký doðurup meraký gideren uygulamalara muttali oluyordunuz.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Anlamak Gerek 26
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.