..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Deney, herkesin hatalarýna verdiði addýr. -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




9 Aralýk 2019
Anlamak Gerek 32  
Bayram Kaya
Ava ve meyve toplamaya giden avcý toplayýcý organizenin geride kalan yaþlý, genç, aciz, sakat grup üyelerine pay ayýrma sorumluluðu vardý. Yine bu organize yapý içinde geride kalana ve ava gidene savunma yapanlar ve savunma yapanlara da av getiren grup kiþilerinin bu tür karþýlýklý davranýþlarýnýn bu tür eylem ortaya koymalarýnýn grup üyeleri üzerinde mutlaka bir karþýlýðý vardýr. Veya þöyle de diyebiliriz. Ava gitmemekle geride kalýp; bakým, gözetim, savunma, eðitim yapma iþi ile avdan pay alanlarýn da mutlaka gruba verecekleri bu tür karþýlýk edimleri vardý. Týpký nesli tükenen su aygýrýný yaþatma ve korumaya almamýzýn doðal çevrim üzerinde bizlere bir karþýlýðýnýn olmasý gibi edimlerin keyfimizin üzerinde bir nedenleri vardýr.


:IDH:
32
Ava ve meyve toplamaya giden avcý toplayýcý organizenin geride kalan yaþlý, genç, aciz, sakat grup üyelerine pay ayýrma sorumluluðu vardý. Yine bu organize yapý içinde geride kalana ve ava gidene savunma yapanlar ve savunma yapanlara da av getiren grup kiþilerinin bu tür karþýlýklý davranýþlarýnýn bu tür eylem ortaya koymalarýnýn grup üyeleri üzerinde mutlaka bir karþýlýðý vardýr.

Veya þöyle de diyebiliriz. Ava gitmemekle geride kalýp; bakým, gözetim, savunma, eðitim yapma iþi ile avdan pay alanlarýn da mutlaka gruba verecekleri bu tür karþýlýk edimleri vardý. Týpký nesli tükenen su aygýrýný yaþatma ve korumaya almamýzýn doðal çevrim üzerinde bizlere bir karþýlýðýnýn olmasý gibi edimlerin keyfimizin üzerinde bir nedenleri vardýr.

Kýsacasý olup biten bu süreçlerin tümündeki karþýlýklý oluþlar içinde "kiþinin kendi canýný kurtarmasý vardý. Karþýlýklý edim kiþiye hayattý. Kiþinin hayatta kalmasýydý. Kiþinin kendi dýþýndaki türsel hayatý ve tür sel nesli sürdürmenin gayretiydi”. Bu gayretler kolektif eylemin, kolektif üretimin karþýlýðýydý. Ya da avcý toplayýcý kolektif eylem, kolektif üretim iliþkisi temel referanslarýn ayný anda bir arada gerçekleþmesine olanaktý.
Deðilse bu tür zorunlu ve karþýlýklý bað iliþkilerini görmeden hayatýmýz, talep oluþturup, sonra da bu taleplere göre arz yapmak deðildi. Bunlar kocaman bir sömürü yalanýdýrlar.

Kâr, kazanç, arz, talep, rant, üretim iliþkisi mantýðý deðil, köleci öðretili tüccar mantýðýdýr. Kâr, kazanç, talep vs.nin hiçbiri bidayetiyle baþlamadý. Zorunlu olan, kolektif olan üretim iliþkisi içinde yoktur. Bunlar sömüren kolektif iliþki içinde vardýlar.

Týpký dalda meyve toplayan kolektif kiþi gibi; týpký suaygýrýný korumaya alan kolektif akýl gibi kiþinin meyve ve su aygýrý üzerinde bir karþýlýðý var. Meyve ve su aygýrýnýn da kiþi üzerinde bir karþýlýðý vardý.

Arz talep kuramý köleci sistem içinde dinamikti. Ve arz talep köleci sisteme göre ahlaki bir kuraldýr. Oysa kâr, zarar, kazanç güdülü arz talep kuramý paydaþlý ortaklaþan sistemler içinde yoktu. Olmasý ahlaksýzlýktýr.

Örneðin; geçmiþte deðil günümüz insanlýðý içinde hiçbir temel referans deðer karþýlýðý olmayan salt süs için, keyfi ve kâr için kazanç için tilki kürküne talep oluþturulur. Böylece kâr için tilki katliamlarý yapýlýr.

Oysa geçmiþte olmayan üretim þartlarý içinde soðuktan korunmak için tilki kürkü; talebi oluþturulan mal deðil, aksine soðuktan korunma güdülü yaþamý koruma ve yaþamý sürdürmenin gereði oluþla giyinmeydi.

Yine ahlaksýz olan, sömürücü olan köleci sistem; insanlar hasta olmuyor bu nedenle ilaçta kâr, kazanç yok; sinek avlýyoruz diye ilaç üretmiyordu. Karaborsa oluþturup kâr kazanç saðlýyordu. Sömüren sistem kamu saðlýðýný düþünmez. Siz ilaç üretene kâr vermedikçe kâr yapýlmayan alanlar içinde üretim yapmýyordu. Haklýydý da. Haksýzlýk þuradaydý. Hemcinsler sistemi kâr yapmak için inþa etmemiþlerdi. Oysa þimdiki sistemde ilaç hayatýn korunmasýndan çok kâr yapmak için üretiliyordu.
Ýlacýn yerine kâr için rujun, sakýzýn, epilasyonun talepleri oluþturuluyordu. Ve talebi oluþturulan kâr hýrsý ile kalp ilacý üretimi yerine sakýz, epilasyon aletleri, ruj vs.nin fabrikasýný kuruyorlardý.

Ne yapsýn adam sinek mi avlasýn dediðinizi duyuyorum. Ezen ezilen sistem içinde adam haklýdýr. Arz talep yasasýný bu sistem içinde sistem ahlaký diye belirttim. Buðday, kundura vs. ilk baþlangýç ta arz-talep, kâr yasasýna göre üretilmemiþtiler. Þimdilerde de kalp ilacý bunlarýn içine dahil edilmekle temel ihtiyacýn karþýlanmasý þimdi de öyle olmalýydý.

Buðdayýn, kunduranýn kalp ilacýnýn vs. yapýmý üretimi içinde hiçbir þahsi emek yoktu. Bunlarýn üretimi tamamen kolektif süreç içinde, kolektif etkili olanaklarla kiþi emeðine yansýmýþtýr. Üretim, tüketim için yapýlýr. Ýnþaca olan yasa bu.

Yani kolektifi oluþu güden eylem ve düþünce hayatý sürdürecek zorunlu karþýlýklý oluþlar için üretilen inþaydý. Hayat karþýlýklý hayatlardý. Hayat karþýlýklý hayatlarýn karþýlýklý emeklerle korunup sürdürülmesiydi. Bunun neresinde kâr vardý. Kâr yapmak için talep oluþturmanýn üretim vardýr.

Eðer illa bir talep sorgulanacaksa karþýlýklý hayatlarýn olmasý talebin kendisiydi. Siz karþýlýklý hayatlar için üreten sistemi Ali Cengiz oyunlarý içinde, karþýlýk olan yeri kâr rýzk mantýðýna çevirmekle sömürü ortaya koyuyordunuz.

Üreten sürecin baþlayabilmesi için kâr, kazanç, arz-talep deðil; karþýlýklý hayatýn korunma edimi içinde kolektif birim zaman, kolektif artýk zaman gerekliydi. Üretimin devamlýlýðý, üretimin sürdürülebilirliði için yani yeniden ve yeniden üretim çevriminin olabilmesi için kolektif depo enerji kolektif depo þarjlar zorunludur. Ve mutlaktýr.

Üreten yapý için kolektif katký, kolektif baþlangýçlý depo enerji mutlak ve zorunludur. Böyle olduðu için vaz geçmeksizin kolektif gücün sýrtýnda ve kolektif gücün omuzunda ardý arkasý kesilmeyen sömürü çarký vardýr.

Ýç edilen, istismar edilen durum, kolektif paylaþýmýn yok sayýlmasýydý. Paylaþýmý üreten emeðe göre deðil; paylaþýmý karþýlýklý olan hayatýn korunmasýna göre deðil; paylaþýmý kolektif sorumluluða göre deðil, paylaþýmý tür neslinin devamýna göre deðil de mal mülk sahipli takdire göre istismar yapýyorlardý.

Bu istismar ve gözden gizlenen gerçeklerin yerine El takdiri ihalelerin söylenmesi vardýr. Bu istismarlar nedenle, gönenç olsun diye deðil de rýzkýnýzý mülk sahibinin mülkü içinde aramanýz için özelleþtirmeler vardýr. Seçkinleri finanse etme vardý. Elitlere teþvikler vardýr, kâr garantisi vardý.

Ýlk atalar buðday üretirken finansmana, teþvike, ihaleye, özelleþtirmeye ihtiyaç duymuþlar mýydý? Ya da ilk üretimi baþlatanlarý acaba kim finanse etmiþti?

Kýsacasý hayatýn karþýlýklý korunmasý baðlamýnda kalp ilacý olasý ve ön görülür kolektif akýl içinde kalp hastalýðý için kolektif yapýnýn depo enerjisi kapsamýnda mutlaka olmasý gerekendi. Çiklet, dudak boyasý, kürk vs. kâr amaçlý, kazancý ve sömüren aldatmayý hedefleyen sürecin ürünüdürler.

Zorunlu koþul içinde buðdayý yemenin, sütü içmenin talebi oluþturulmaz. Buðday, süt vs. zaten hayatýn beslenmenin kendi kendisine yönelimli davranýþýdýrlar. Ama zorunlu olmayan hal içinde baklavanýn, rujun, 200 çift ayakkabýnýn, vs. talebi oluþturulur.

Yani sizin geri beslenmeli referans sisteminiz olan mantýktý inþacýlarýnýz yoksa ve sömüren sistemin kâr yapma, kazanç elde etme mantýðýný siz eksen çevrimi içine korsanýz; kazancý, geliri, ezmeyi, ezilmeyi, zulmü, zulmetmeyi, zulme uðramayý temel eksen çevrimi katarsanýz, elbette sonuç bugünkü gibi olacaktýr.

Aman efendim zulmü kaldýrýp, týkýr týkýr kazanmaya devam ederek bu iþ hakkýyla sürdürürüz diyorsanýz, bunun bahaneleri de hazýrdýr. Bu bahane içindeki kâr hýrsýný, insanlarýn kötü niyetli oluþuna yorarsýnýz. Sömürüyü insanlarýn sapýtmasýyla açýklarsýnýz. Ýnsanlar sapýttýklarý için sömürü var. Kötülük var dersiniz. Ki böyle diyorsanýz; siz hiçbir þey bilmiyorsunuz demektir. Eþ deyiþle köleci referanslý öðretiyi aþamýyorsunuz demektir.

Hiçbir kâr mantýðý, hiçbir kazanç yönelimi, ekmeði taþtan çýkaran gelir saðlama haksýzlýk yapmadan, zulmetmeden zulme uðramadan olasý deðildir. Çünkü bu mantýk karþýsýnda üretimin amacý, karþýlýklý hayatýn korunmasý ve karþýlýklý hayatýn sürdürülmesine denk düþen karþýlanmalar deðildir.

Bu mantýk içinde üretim; kâr yapma, kazanç elde etme, bir gelire sahip olma, ekmeðini taþtan çýkarma, rýzk arama gibi uyuþturan söylemler için yapýlýr. Kâr, kazanç mutlaka aldatmayý, hileyi öngörmekle; üretenlerin sýrtýnda bir asalak oluþtur. Zaten kâr etmek te hile yapmadan, zulüm etmeden, aldatmadan da olasý deðildir.

Tüm bunlarýn olabilmesi için geri baðlaným yasalarýndan koparýlan inþa içinde “mülk El ’in”; El mülkü dilediðine verir. El mülkünden dilediðine de pay vermez” denerek, aldatan sürecin tek tek yol taþlarý döþenir. Bu yol taþlarýna tek tek basa basa sindire sindire bugünün arz talep soygununa, ihalesine, teþvik primine, kar garantisinin içine gelinir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.