..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kötü bir barýþ, iyi bir savaþtan daha iyidir. -Puþkin
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Yazarlar ve Yapýtlar > Salih Zeki Çavdaroðlu




6 Haziran 2020
Yazdýklarý Ýle Yaþadýklarý Aykýrý Bir Sanat ve Edebiyat Adamý  
Ahmed Hamdi Tanpýnar

Salih Zeki Çavdaroðlu


Ahmed Hamdi Tanpýnar' ýn 27 Mayýs Darbesi' nden sonrali tutumu...


:ABDB:
Günümüzde el’ an okurlarýnca; muhafazakâr, milliyetçi, gelenekçi bir yazar olarak algýlanan, özellikle 27 Mayýs darbesi sonrasýndaki yazýlarý ile sergilediði tavýrlara baktýðýmýzda ise, kendisinin hiç de öyle olmadýðýný, hayret ve hayal kýrýklýðý ile, farkediyoruz.

Tanpýnar’da; para, özel hayatýnýn her döneminde, en önemli gündem konusu ve vazgeçilmezidir.O, hayatýnýn bütün dönemlerinde, devlet üniversitesinde kadrolu bir akademisyen olmasýna raðmen, ona en yakýn öðrencilerinin anýlarýný okuduðumuzda; sürekli, parasýzlýktan, geçim sýkýntýsýndan, bunaldýðýndan þikâyetçi olduðunu görüyoruz.

Özellikle, 1958 yýlý içinde yaþadýðý önemli saðlýk sorunu ve para sýkýntýlarýnýn, daha sonraki yýllarda, ölümüne kadar, onun rûhî durumu ile çalýþma heves ve gayretini oldukça olumsuz bir þekilde etkilediðini öðreniyoruz.

Bu ruh hali ile yaþadýðý, 27 Mayýs darbesinin hemen sonrasýndaki günlerde Tanpýnar, sanki bütün sýkýntýlarýnýn sebebi olarak kabul ettiði, Demokrat Parti iktidarýný yerden yere vurmaktadýr.

Cumhuriyet Gazetesi’ ndeki 14 Haziran 1960 günü; ‘SUÇÜSTÜ’ baþlýðý altýnda yazdýðý, daha sonraki günlerde, darbeci MBK’ nce, darbeyi aklamak gayretiyle, amacýyla ‘AK DEVRÝM’ adýyla bastýrýlan kitaba da alýnacak olan, bu baþlýklý, yazýsý, Adnan Menderes’ in þahsýnda, Demokrat Parti Ýktidarýna, içinde birikmiþ olan kin ve nefretin bir utanç destaný gibidir âdeta…

Ýþte o yazýdan altý çizilecek, çirkin nefret satýrlarýndan seçmeler:


‘ Demokrat idarenin macerasý gerçekten korkunç ve ibret alýcý oldu. Sahte havari aðýzlariyle geldiler. Kabakçý Mustafa’nýn bile hâyalinden geçmiyecek bir katliâm teþebbüsünü arkalarýnda hüccet olarak býrakýp tarihin öbür kapýsýndan geçtiler..’

On senelik kâtil saltanatlarýnýn icraatý, paramýzý ve millî hayatýmýzý temelinden sarsan suistimaller, Anayasa dýþý hareketler, millî serveti millî itibarla beraber yýkan ve bizi milletlerarasý camialarda o kadar deðiþik bir çehre ile tanýyan 6-7 Eylül faciasý, bütün o darmadaðýn, sonuçsuz ve faydasýz, oy avcýsý ve sade israf sözde kalkýnma ve hakikatte içten yýkýlma teþebbüsleri, þehirlerimizi ve manzaralarýmýzý altüst eden mantýksýz, bilgisiz aðaç ve refah düþmaný -kimbilir hangi kompleks!- imar çýlgýnlýklarý bütün vuzuhu ile ancak böyle bir teþebbüsün ýþýðýnda görülebilirdi..’

Yani; o günlerde tam bir darbeci, CHP aðzý ve sevinci ile verdiði tepki bu olacaktý;
“ HUZUR” un, o rakik yazarýnýn !..

Yine, Cumhuriyet gazetesinde, 21 Temmuz 1960 günü yazdýðý bir yazýda, Adnan Menderes’e olan öfkesini, þu cümleleleri ile dile getirir :
“Baþvekil, iktidar mevkiini muhafaza için Cumhuriyet Meclisi’ ne: ‘Siz isterseniz Hilafet’i de iade edersiniz’ tavizini veren adamdýr. Biçare bilmiyordu ki bir Millet Meclisi’ nin dahi salahiyetleri mahduttur.”
Oysa; rahmetli þehid Baþbakanýn, o cümleyi, “Tek Parti” rejimini “YETER SÖZ MÝLLETÝNDÝR” sloganý ile yýkarak , tarihin çöplüðüne attýðýnýn bir târifi olarak sarfettiðini, kendisi de herhalde bizden daha iyi biliyordu.
Tanpýnar ayný makalesinde; Menderes’i, Hitler’ e, Abdülhamid’ e, hatta Kazýklý Voyvoda’ya benzetecek kadar þirâzeden çýkacaktýr.
Daha, rahmetli Menderes, Fatin Rüþtü Zorlu ve Hasan Polatka’ ýn idamlarýnýn üzerinden henüz üç beþ gün geçmeden, 20 Eylül 1961’de “Günlükler”indeki bir bir sayfada, ona, henüz cesedinin dahi soðumadýðý saatlerde, gýyâbýnda bile, aziz rûhuna, hakâretlerini esirgemeyerek þunlarý yazabilecektir :
“Adnan Bey’in ve bir iki gün evvel iki arkadaþýnýn gazetelerdeki resimleri… Zavallý budala. Kaç defa Ýsmet Paþa kendisine fýrsat vermiþti. Baþýnda bu kadar sevilen adamdý ki bu sevgi yüzünden aziz olabilirdi. Meðer bütün bu adamlar, bu iþ, aç tahtakurularý, yer solucanlarý, kurtlar, yýlanlar gibi bekliyormuþ…”
Tanpýnar; “Günlükler” inin sonuna doðru yazdýðý satýrlarýnda, âdetâ, kendi kiþiliðinin karakteristik bir “ çift kimlik” taþýdýðýný izah ediyor gibidir. Aþaðýdaki satýrlarda vurguladýðý en önemli husus da, Müslüman olup olmadýðýný bilemediði, Hýristiyanlýðýn ve Avrupalýlýðýn, kendisinin vazgeçilmezi olduðu ve Ýsmet Paþa’ yý çok sevdiðidir:
“Gariptir ki eserimi sathî okuyorlar ve her iki taraf da ona göre hüküm veriyorlar. Saðcýlara göre ben angajmanlarým -Huzur ve Beþ Þehir- hilafýna sola kayýyorum, solu tutuyorum. Solculara göre ise ezandan, Türk musikisinden, kendi tarihimizden bahsettiðim için ýrkçýnýn deðilse bile, saðcýlarýn safýndayým. Hâlbuki ben sadece eserini, þahsen yapabileceðim þeyi yapmaya çalýþýyorum. Ben maruz müþahidim. Sempatilerim var. Þüphesiz Ýsmet Paþa’yý seviyorum. Bunun dýþýnda inkîlaplarýn taraftarýyým ve dil meselelerindeki ifratlar hariç, geriye dönmek, bir adým bile istemem. Feda edemeyeceðim birtakým þeyler var: Saðlara karþý hiç olmazsa inkýlâplarýn bugünkü statüsü. Sollara karþý Türk Milletinin istiklâli ve tarih hakký. Ýmkan bulsam, yaþým müsait olsa ve bir organ sahibi olsam müdafaa edeceðim tek þey: Kalkýnma ve plan. Ýnkýlâpçýlardan ayrýlýklarým Allah’a inanýyorum. Fakat tam Müslüman mýyým bilmem. Fakat anamýn babamýn dininde ölmek isterim ve milletimin Müslüman olduðunu unutmuyorum ve Müslüman kalmasýný istiyorum. Garplýyým. Hýristiyanlýðýn daha zengin miraslarla ve daha derinden iþlendiðine eminim. Burada kendi kendimle aþikâr þekilde tezattayým.”
Onun, HUZUR, MAHUR BESTE, SAATLERÝ AYARLAMA ENSTÝTÜSÜ isimli eserleri; konularý, üslûbu, diyaloglarý ve verdiði mesajlarý ile, takriben bundan 50 yýl önce, büyük bir zevk ve hayranlýkla okuduðum kitaplarý idi.
Þâyet, onun , siyâsi görüþünün böylesine pespâye bir omurga üzerine kurulu olduðunu bilseydim, her halde hiçbirinin kapaðýný dahi açmaya yeltenmezdim….

Salih Zeki Çavdaroðlu
06 Haziran 2020


https://ferahnak.wordpress.com/2020/06/06/yazdiklari-ile-yasadiklari-aykiri-bir-sanat-ve-edebiyat-adami-ahmed-hamdi-tanpinar/



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Osmanlý Müziði Ne Zaman Çöker ve Yerini Türk Çaðdaþ Müziði Nasýl Alýr?
Bir Tarýk Buðra Geldi Geçti Bu Ülke’ Den...
"Musýca" mý, Yoksa "" Mûsikî "" Mi?

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mukaddes Kitabýmýz’daki Âyetler ile Tarihî Veriler Iþýðýnda: Türkiye’de Yahudicilik Hareketleri
Cumhuriyetimizin Kuruluþ Felsefesi
Türkiye’ Nin Önüne Konmuþ ‘batýlýlaþma’ Hedefinin Ne Kadar Yanlýþ Bir Hedef Olduðunu Artýk Anlamamýz Gerektiði Günlerdeyiz
Tarih Boyunca Türkçemiz’ E ‘sadeleþtirme’ Adýna Yapýlan Ýhanetler ve Bunun Sonuçlarý
1923’ Te Okullarda Türk Mûsýkîsi Öðretimi Yasaklanmýþtý!..
Chp Ne Kadar Solcu Ya da Sosyal Demokrat; Daha Doðrusu Bu Ýddialarý Ne Kadar Doðru?
Türkiye’ Nin 'Batýlýlaþtýrýlma 'Projesi Kapsamýnda Radyo’ Nun Misyonu Neydi?
Ziya Gökalp
Emperyalist Dünyanýn Himayesindeki Piyanist Yine Sara Nöbetlerinde
Cinuçen Tanrýkorur

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Vefatýnýn 67. Yýlýnda Ziya Osman Saba’ Yý Rahmetle Anýyoruz... [Þiir]
Ýki Bedene Tek Ruh [Þiir]
Adý Konulmamýþ Duygular [Þiir]
Aþk Bir Terennüm Ýse [Þiir]
Hayal Bazan Gerçeði Aþar [Þiir]
Sensizlik Beyitleri [Þiir]
Yaðmuru Beklerken [Þiir]
Her Þey Geçmiþte Kaldý [Þiir]
Vesvese [Þiir]
"" Mâzi Kalbimde Yaradýr "" [Þiir]


Salih Zeki Çavdaroðlu kimdir?

Otuz yýldan fazla bir süredir Geleneksel Türk Musýkisi eðitimi aldým. Üsküdar Musýki Cemiyeti' nde 20 yýl korist - solist olarak görev yaptým. Bu güz Türk Musýkisi üzerine makaleler yazýyorum. (bkz. www. musikidergisi. com)

Etkilendiði Yazarlar:
N.Fazýl , C.Meriç, B.Ayvazoðlu,


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Salih Zeki Çavdaroðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.