..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevgi dünyadaki yaþam ýrmaðýdýr. -Henry Ward Beecher
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Yazarlar ve Yapýtlar > Emre KETEN




14 Aðustos 2003
Kemal Tahir'in Hayatý ve Eserleri  
Cumhuriyet dönemi yazarlarýndan Kemal Tahir

Emre KETEN


Cumhuriyet Döneminin ünlü edebiyatçýsý Kemal Tahir'in yaþam'ý ve Eserleri


:ADICF:
Kemal Tahir (1910-1973)
Roman anlayýþýyla, romanlarýndaki yorum ve düþünceleriyle dikkati çeken,tartýþmalara yol açan bir yazardýr. Soyadý Demir olan Kemal Tahir Ýstanbul'da doðdu. Babasý Tahir Bey, II. Abdulhamid'in hünkar yaverlerindendi.Galatasaray Lisesi'ni 2. sýnýfta býrakarak, Zonguldak Maden Ýþletmelerinde ambar memurluðu (1928-1932), Ýstanbul'da da avukat katipliði yaptý. Vakit, Haber, Son Posta, Karagöz gazeteleriyle, Karikatür ve Yedigün dergilerinde düzeltmen, röportaj yazarý, çevirmen, sekreter olarak çalýþtý (1932-1938). Donanma Komutanlýðý Askeri Mahkemesi'nce Nazým Hikmet ve Dr. Hikmet Kývýlcýmlý'yla beraber tutuklanarak askeri isyana isyana tahrik ve teþvik 15 yýl hapse mahkum edildi. Çankýrý, Malatya, Çorum, Nevþehir cezaevlerinde 12 yýl yattý. 1950'deki af yasasýyla özgürlüðüne kavuþan yazar, Ýstanbul'a dönerek, edebi faaliyetlerde bulundu.
Edebiyat yaþamýna toplumsal konularý iþleyen þiirlerle giren Kemal Tahir, ilk þiir denemeleri Ýçtihat'ta çýktý. ilk öykülerini 1941'de yayýmladý, daha sonra roman'a geçti, Kemal Tahir'in romanlarý ikiye ayrýlabilir; Köye yönelik romanlar ve çeþitli tarihsel dönemleri konu alan romanlar. Genellikle Çorum þivesi kullandýðý, köye yönelik romanlarýnda Çankýrý ve Çorum yörelerinin toplumsal sorunlarýný, uzun cezaevi yaþamýndan tanýdýðý insanlarý ele aldý."Saðýrdere" ve "Körduman" gibi ilk romanlarýnda, konu ve anlatým bakýmýndan bir köy romancýsý diye nitelendirilebilecek olan Kemal Tahir, sonraki romanlarýnda koyduðu siyasal ve toplumsal görüþleri nedeniyle yanký uyandýrdý.Birbirini tamamlayan "Saðýrdere" (1955) ve "Körduman"(1957) romanlarýnda Ankara'ya çalýþmaya giden bir gencin gurbetteki ve köyüne döndükten sonraki yaþamýný anlattý."Yeniçýnar Yaylasý" (1958), "Köyün Kamburu" (1959), "Büyük Mal" (1970) üçlüsünde Tanzimat'tan Cumhuriyetin ilk yýllarýna kadar uzanan bir zaman içinde kýrsal kesimdeki toplumsal deðiþmeyi konu aldý. Toprak aðalýðýnýn ortaya çýkýþ nedenleri üzerinde durdu.Eþkýyalýk sorununu iþlediði "Rahmet Yollarý Kesti" (1957) eþkýyayý bir kahraman olarak gösteren görüþe karþý çýktý. Köy enstitüleri'ne eleþtirel bir gözle bakan "Bozkýrdaki Çekirdek" (1967) romaný dolayýsýyla olumlu ve olumsuz eleþtiriler aldý."Kelleci Mehmet" (1962) yanýnda çalýþtýðý aðayý kaza kurþunuyla öldüren bir genci anlattý. Bu çerçevede cezaevi yaþamýný gerçekçi bir biçimde yansýttý. Ölümünden sonra yayýmlanan "Namusçular" (1974) ,"Karýlar Koðuþu" (1974), "Damaðasý" (1977) romanlarýnda da kýrsal kesim insanlarýný ve cezaevi yaþamýný konu aldý. Bütün bu yapýtlarda kýrsal kesime özgü, çoðunlukla çarpýk insan iliþkilerini sergiledi, dikkat çekici tipler yarattý.
Tarihsel dönemleri ele alan romanlarýna bir temel oluþturan "Devlet Ana"'da (1967) , Osmanlý devleti'nin kuruluþ serüvenine eðildi. Devletin hangi temeller üzerine kurulup geliþebildiðini açýklamaya çalýþtý. Bu romanýyla Türk Dil Kurumu Roman Armaðýný'ný kazandý. "Esir Þehrin Ýnsanlarý" (1956) ve "Esir Þehrin Mahpusu" (1962) romanlarýnda düþman düþman iþgali altýndaki Ýstanbul'u anlattý.Hatta bu romanlarý 2003 yýlýnda TRT 'de dizi olarak sunuldu. "Yorgun Savaþçý"'da (1965) ise I. Dünya Savaþý'ndan yenilgiyle çýkan subaylarýn içine düþtükleri durumu, yýlgýnlýðýn giderek direnmeye dönüþmesini , kurtuluþ savaþýnýn ilk evrelerini yansýttý. Bu romanýyla'da 1967-1968 Yunus Nadi Armaðýný'ný kazandý.1980'li yýllarda film olarak da çekilen Yorgun Savaþçý gösterime girmeden yakýldý.Ancak film 1993'te orjinali ve yeniden çekimiyle televizyon kanallarýnda gösterilmeye baþlandý. "Kurt Kanunu" 'nda (1969) Atatürk'e karþý düzenlenen izmir suikastý çevresinde , Kurtuluþ savaþý'ný kazanan kadro ile Ýttihat ve Terakki yandaþlarý arasýndaki hesaplaþmayý dile getirdi. "Yol Ayrýmý" 'nda (1971) Serbest Cumhuriyet Fýrkasý'nýn kuruluþ yýllarýný ele aldý. Bu Çerçevede Esir Þehir dizisi, Yorgun Savaþçý ve Kurt Kanunu'nda bir kavganýn içinde olan kiþilerin, ulaþýlan noktadaki hayal kýrýklýklarýný sergiledi.
Kemal Tahir'in bazý roman kiþileri aracýlýðýyla dile getirdiði tarihsel ve toplumsal görüþler büyük tartýþmalara neden olmuþtur.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Emre KETEN kimdir?

emre

Etkilendiði Yazarlar:
---------


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Emre KETEN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.