..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bir kitabýn kaderi okuyanýn zekasýna baðlýdýr." -Latin Atasözü
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Gerilim > Mustafa Cilasun




28 Mayýs 2007
Garip Bir Zaman Diliminde Çalan Telefon…  
Telefonun sesi gecenin ilerleyen saatlerinde acý acý çalýyordu.

Mustafa Cilasun


Telefonun sesi gecenin ilerleyen saatlerinde acý acý çalýyordu. Gecenin bir yarýsýydý, bakýlmalý mýydý, tam karar verememiþti. Ama çalan telefonun sesi durmak bilmiyordu.


:BDEA:




Telefonun sesi gecenin ilerleyen saatlerinde acý acý çalýyordu. Gecenin bir yarýsýydý, bakýlmalý mýydý, tam karar verememiþti. Ama çalan telefonun sesi durmak bilmiyordu.

Evin hanýmý çaresizliði yaþýyordu. Acaba þehir dýþýnda bulunan beyi miydi? Yoksa acý bir haberin iþareti miydi? Bilemiyordu.

Çaresizce yataðýndan besmeleyi çekerek telefonun yanýna doðru ilerledi. Çok yorgundu. Oldukça geç yatmýþtý. Günlük okuduðu Kuraný kerimi okumaya gayret etse de, gözleri dayanamayýp kapanýyordu.

Gün içinde salça kaynatmýþtý. Kolay deðildi, 200 kilogram salçayý temizlemek, ateþini yakmak, kaynayýp kývamýna gelene kadar karýþtýrmak, sýçrayan sýcak salçalarýn kollarý yakmasý da çabasý tabii.
Fakat güzel olan kendi emeðinden çýkan, alýn terin mis gibi… Birde bunun baþka bir zevki var… Salça kaynarken patates közlenir, çay demlenir ve afiyetle içilir.

Diðer nevaleleri zikretmek istemiyorum çünkü kiminde vardýr, kiminde yoktur diye anlatýrdý Vildan haným. Komþularý tarafýndan çok sevilen, her dileyene elinden gelen yardýmý esirgemeyen, fedakâr bir hanýmefendiydi.

Beyi biraz sert mizaçlý ve evine son derece baðlý, kendi halinde bir insandý. Çocuklarý epey vardý. Ýkisi kýz, dördü erkek olmak üzere altý çocuklarý bulunuyordu. Evlerinde babanýn otoritesi oldukça belirgin olan bu ailenin çocuklarý adeta davranýþ bozukluðuna kapalý bir halleri vardý. Küçük olmalarýna raðmen asla bir taþkýnlýklarýna þahit olamazdýk. Son derce efendi ve uysal çocuklardý.

Sadece kendi kardeþleri arasýn da bazen tartýþmalarý olurdu. Annelerinin bir seslenmesi kâfi gelirdi. Aile yapýlarý bakýmýndan çevrenin örnek ailelerinden sayýlýrlardý. Son derece huzurlu ve mutlu olmalarý kimsenin gözünden kaçmazdý.

Evin basý olan Bircan Bey, çocuklarýyla bisiklet sürer, top oynar, onlara araba sürmeyi öðretir, neþeleri mükemmeldi.

Bircan bey bazen iþi gereði þehir dýþýna iþ gezisine çýkardý. Yine Bircan beyin bulunmadýðý bir vakitte telefonun çalmasý, Vildan hanýmý tedirgin etmiþti. Çünkü Biliyordu ki Vildan Haným beyi böyle bir saatte haç aramazdý. Kesin bir acý haber duyacaðýndan da korkmuyor deðildi.

Çocuklarýn uyanmamasý için ne kadar acele etse de telefonun baþýna gitmek için, hiçte kolay olmuyordu. Fakat baþarmýþtý.
Elini besmele çekerek uzattý ve ahizeyi aldý alo dedi ama ne kadar tedirgin olduðunu bilemezsiniz.
Çünkü çok çekingen bir hanýmdý. Alo diye bir kez daha seslendi ses gelmedi. Birkaç kez daha denedi fakat yine hiçbir ses gelmiyordu.

Ahizeyi eline aldý, iyece bir baktý. Acaba telefon mu arýzalýydý. Veya çok geç mi kalmýþtý. Bunlarý düþünüyordu içinden Vildan Haným, çokta üzülmüþtü.

Acaba beyinin baþýna kötü bir olay mý gelmiþti. Onumu haber veriyorlardý. Polisi mi arasaydý. Çocuklarý mý uyandýrsaydý, bilemiyordu. Uykusu kaçmýþtý. Yarabbi sen her þeyin hayýrlýsýn nasip eyle diyerek niyazda bulundu.

En azýndan akþam okuyamadýðým Kuraný kerimimi okuyum diyerek, abdestini alarak iki rekât Teheccüt namazý kýldý. Tesbihatýný çekti ve kalkýyordu Kuran okumak için.

Vitrinin üzerinden almak üzere uzanýnca telefonun zil sesi yine duyuldu. Acýmasýzca çalýyordu. Sanki her zaman çalan zil deðil de, adeta bir siren gibiydi.
Bu sefer kararlýydý Vildan Haným koþar adým telefonun ahizesine sarýlmýþtý ve yine besmeleyi çekerek alo demeyi denedi.

Ses yine gelmiyordu. Birkaç kez daha denedi fakat nafileydi. Ses gelmiyordu. Haklý olarak bir kaygýya kapýlmýþtý. Acaba beyi Bir caný mý aramalýydý. Uzakta olduðu için mi sesi gelmiyordu kaygýsýndaydý.
Sonra her zaman konuþuyorduk bir sorun yaþamýyorduk. Acaba baþka bir sorun mu var þüphesine kapýldý.

Bu durum karþýsýnda daha çok kaygýlandý. Ne yapabilirdi, bilemiyordu. La havle vela kuvvet illa billahil aliyyil azim (hareket ve kuvvetin yalnýzca sahibi cenabý haktýr) demeyi ihmal etmemiþti.

Yeniden yatak odasýna doðru yöneldi ve yataðýna uzandý. Yorgun olduðundan gözleri yumuldu ve öylece uyuya kaldý. Sabah namazýnýn ezanýný duyana kadar azda olsa uyuya bilmiþti.

Þükürler olsun diyerek yeniden sabah namazý için hazýrlýk yapmaya koyulmuþtu. Nihayetinde abdestini alarak namazýna durdu. Huzurluydu. Yorgunluðu kalmamýþtý. Gördüðü rüya onu çok rahatlatmýþtý.

Zaten beyi Bircan da bugün gelecekti. Bu bakýmdan nede olsa çok rahattý.
Çocuklarýn her biri okula gidecekti, kahvaltý hazýrlamaya koyuldu. Çocuklara bu durumdan hiç bahsetmedi. Keyifli bir kahvaltý yaparak onlarý dualarla uðurlamýþtý.

Kapýyý örttü ve içeriye girerek, sofrayý kaldýrýrken kapýnýn zili çaldý. Hayýrdýr inþallah diyerek, kapýyý açmak için ilerlemiþti. Ýçinden herhalde çocuklar bir þeylerini unuttular, onu almak için yeniden geldiler diye geçiriyordu. Kapýyý açtý ama birden þaþýrdý. Bu vakitte beklemediði sevgili eþi Bircan Bey gelmiþti.

Vildan Haným ne kadar çok sevinmiþti. Ýçinde gizlediði kuþkular henüz netleþmemiþti. Bircan bey acýkmýþtý. Ýyi bir kahvaltý yaptý. Hal hatýrdan sonra birazdan çýkacaðýný söylemiþti eþine. Vildan Haným istiyordu ki hemen gitmesin henüz daha yeni gelmiþti. Daha konuþacaklarý vardý, söyleyecekleri bitmemiþti.

Bu durumu Bircan Bey anlamýþtý. Toplantým olduðu için gitmek zorundayým. Akþam erken geleceðim, biraz sabredersen o zaman bol bol konuþuruz diyerek Vildan Hanýmý biraz olsun teskin etmiþti.

Zaman kalmadýðý için ve birde gelir gelmez moral bozukluðuna sebebiyet açmamak için telefon konusunu açmamýþtý.
Ama hiç aklýndan çýkmýyordu, bir an önce bu tatsýz durumu anlatmalýydý. Vildan Haným normal ev iþleriyle uðraþýrken, gelen giden komþulardan akþamý etmiþti zaten.

Bircan Bey söylediði vakitte erken gelmiþti. Evlerine çekildiler, çocuklar henüz gelmemiþlerdi. Mutfakta biraz þakalaþtýlar ve gülerek devam ediyorlardý.

Zil sesiyle þakaya nokta konulmuþtu. Gelenler çocuklardý. Hepsinin yüzünde bir heyecan vardý. Babalarý gelmiþti. Acaba onlara neler almýþtý kaygýlarý bunlardý.

Bircan bet de bu durumlarý ihmal etmezdi. Mutlaka hediyeler alýr eli boþ dönmezdi. Bircan bey akþam yemeðine kadar çocuklarla sohbet etti. Yemeklerini afiyetle yediler.

Vildan Hanýn beyinin sevdiðini bildiði içli köfte, mantý ve tarhana çorbasý yaparak, çoban salatasýyla sofrayý donatmýþtý adeta. Çeþit güzeldi, Bircan Bey afiyetle yedi, çocuklarýyla muhabbet ederek. Çocuklar kendi odalarýna çekilmiþti. Vildan Haným kahveyi getirdi ve beyi ile afiyetle içti. Bulaþýklarý yýkamak için mutfaða çekildi.

Þu kanaatteydi. Çay içerken konuþuruz diyordu.
Öylede oldu, baþ baþa çay içerken durun hakkýnda teferruatlýca bilgilendirmede bulundu. Bircan Bey sualler soruyordu. Vildan Haným da olduðu gibi anlatmýþtý.
Tamam, bir tanem sen merak etme, ben o saatte arayan ve seni merakta býrakan numarayý bulmaya çalýþacaðým dedi.
Vildan Haným oldukça rahatlamýþtý.

Bircan bey sabah kahvaltýsýný yaparak erken ayrýlmýþtý. Ýlk iþ olarak Telekom da müdürlük yapan arkadaþýný ziyaret etti. Bu tatsýz durum hakkýn da bilgilendirme yaptý.
Arkadaþý Fikret Bey sen meraklanma gerekeni her neyse yapar ve seni bilgilendiririm dedi. Bircan Bey kahvesini içtikten sonra müsaade alarak vedalaþtý.
Ýþ yerinde bekleyen evraklarýn tasniine koyulmuþtu. Saat 11.00 civarýydý.
Telefon çaldý ve aryan Fikret beydi. Bircan Konuyu araþtýrdým, bir telefon kulübesinden aramýþlar. Biliyorsun bu numaralar da þahsa ait deðildir.
Fakat asla önemsemeni istemem, zira her gün binlerce böyle vakalarla karþýlaþýyoruz. Yanlýþ arama ola bilir. Adam telaþ içindedir. Belki bir hastasýný arýyordur veya kimi aradýðýný bilmiyordur.

Bir bilsen arkadaþým, Ýtfaiyenin, acilin, polis imdadýn bu konuyla baþý dertte. Sen ve deðerli eþiniz lütfen üzülmeyin olmaz mý diyerek selamlaþarak vedalaþtýlar.

Bircan Bey rahatlamýþtý, hemen telefona sarýldý ve eþini aradý. Durum hakkýnda bilgilendirme yaptýktan sonra, rahatlamasýný tembihleyerek telefonla sevgilerini sundu ve telefonu kapattý.

Vildan Haným Her zaman olduðu gibi komþusunun iþine yardýma gitmiþti.
Tabi oda beyinin anlattýklarýndan sonra çok rahatlamýþtý.


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Eleþtiri ve teþekkür...
Gönderen: Engin Poyraz / Manisa/Türkiye
24 Ekim 2009
Sayýn Cilasun.Öykülerinizi zaman zaman takip ediyorum ve kümesinde pek de vasatý geçmeyen ama gayet huzur verici bir üslupla yazýlmýþ eserler olduðunu görüyorum. Dikkat ettiðim göze batan ve çoðu rahatsýzlýk veren bir özelliðiniz eski türkçe kelime kalýplarýný fazla kullanmanýz ve öykülerinize dini bir metinmiþ gibi bir hava yüklemeniz. Bu hoþ yazýlar için bir okur olarak teþekkürlerimi sunarým.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn gerilim kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Çaresiz Kaldýðým An!
Ýntihar Eden Kadýn!
Þaha Kalkan Motor!
Kan Fýþkýrýyor…
Zavallý Hocam!
Yanan Ev!

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sokak Arasýnda Gezerken…
Haksýzlýða Sabretmek!
O Kýz!
Erenler ve Hanýmlar!
Ýsimsiz Mektup!
Bir Feryadýn Yansýmasý…
Silinemeyen Bir Hicrandý!
Beyan Uygulamayla Orantýlý Olursa Makbuldür!
Yaþlý Teyze!
Oda Garip Bir Yetimdi!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Buselerimi, Sessizliðin Pervazlarýnda Gizlerim! [Þiir]
Her Lahzada Bir Fark Var, Sýrrýný Ýçinde Saklar! [Þiir]
Beklemek Kar Etmedi, Nasip Sükût Ettirdi! [Þiir]
Yürekte Düðümlenir Sukut Ettiren An! [Þiir]
Ruhumun Suskun Hicraný ve Ah U Zarý! [Þiir]
Ey Hicran Aldanan Ben Olayým! [Þiir]
Kalp Hata Etmez, Nefs Vuslata Eriþtirmez! [Þiir]
Söyleyemedim, Kalbimin Figanýyla Yetindim! [Þiir]
Kýrdýn Ümidimi, Yýktýn Þu Gönül Lânesini! [Þiir]
Gönül Hüzne Ram Olunca Neyleyim! [Þiir]


Mustafa Cilasun kimdir?

Düþünmeye hassaten zaman ayýran, naifliði önceleyen, estetiði seven, güzelliklerden þevk alan, gönüllerin deþifresiyle uðraþan, halin dilinden haz alan, aþk için meþkin zaruretine inanan, hilkatin ve aidiyetin serinliðinde yazmaya çalýþan bir can.

Etkilendiði Yazarlar:
Mehmet Akif Ersoy,Sezai Karakoç,Necip Fazýl Kýsakürek, Cemil Meriç


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mustafa Cilasun, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.