..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþam ciddi, sanat neþelidir. -Schiller
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Ömer Faruk Hüsmüllü




6 Mart 2010
Sevgili Ölüm Dost Muyuz?  
Ömer Faruk Hüsmüllü
“Niye kasýlýyor ki,niye kendini bir þey sanýyor ki.Doðada doðum olmasaydý o da olamazdý.Yani varlýðý doðuma baðlý.O sonraki,doðum ise öncekidir.Tabii önceki asýldýr ve de deðerlidir.Sonrakinin önceki yanýnda esamisi bile okunmaz.Hem istediði kadar kýyýmlarýna devam etsin;o kýydýkça ha bire doðuruyor canlýlar.Baksana en basitinden bir örnek,somon balýklarý kilometrelerce mesafeleri aþarak,ýrmaklarýn ters akýntýlarýna göðüs gererek ilk doðduklarý dereyataðýnda yumurtalarýný býraktýktan sonra ölmek için nasýl yarýþýyorlar.Yani bir somon ölüyor ama binlercesi de hayat buluyor.” diye düþünüyor ve seni küçük düþüren bir çýkarým ortaya atýyordum aklýmca. **


:DICJ:

Önceleri sana kýzýyordum,senden nefret ediyordum.Çünkü herþeyin müsebbibi olarak seni görüyordum.
Kendimce “ölüme ölüm!” diye bir slogan da ortaya atmýþtým.Ne demekse!
Anamý almýþtýn,babamý almýþtýn,sevdiklerimden tanýdýklarýmdan birçok insaný da…Nasýl kýzmam?Nasýl kin duymam?
Çok önemli þeyler yapýyormuþsun gibi kasýlmana da çok bozuluyordum.Kasýlmalarýný gördükçe hakaretlerimin ardý arkasý kesilmiyordu
.Kimi zaman saldýrýyý býrakýyor,yalakalýðý deniyordum.Oysa sen ne ondan ne de bundan anlýyordun.Bu umursamazlýðýn ise en çok çýldýrtýyordu beni.
“Niye kasýlýyor ki,niye kendini bir þey sanýyor ki.Doðada doðum olmasaydý o da olamazdý.Yani varlýðý doðuma baðlý.O sonraki,doðum ise öncekidir.Tabii önceki asýldýr ve de deðerlidir.Sonrakinin önceki yanýnda esamisi bile okunmaz.Hem istediði kadar kýyýmlarýna devam etsin;o kýydýkça ha bire doðuruyor canlýlar.Baksana en basitinden bir örnek,somon balýklarý kilometrelerce mesafeleri aþarak,ýrmaklarýn ters akýntýlarýna göðüs gererek ilk doðduklarý dereyataðýnda yumurtalarýný býraktýktan sonra ölmek için nasýl yarýþýyorlar.Yani bir somon ölüyor ama binlercesi de hayat buluyor.” diye düþünüyor ve seni küçük düþüren bir çýkarým ortaya atýyordum aklýmca.
**
Etrafýmdaki insanlarýn konuþmalarýnda,okuduðum yazýlarda hep suçlanan o idi.Bir ölüm olayýnda feryatlar gözyaþlarýna dönüþüyor,dövünmeler hýçkýrýklara…Giden gitmesine gitmiþti de kalanlarýn acýsýna yürek mi dayanýrdý.O yüzden baktým ki herkes ölümü taþlýyor.”Bir taþ da ben atayým.” dedim ve öyle de yaptým her seferinde…
Ýlk uyanýþým,fark ediþim gerçeði,bir filozofun “Ey ölüm,senden korkmuyorum.Çünkü sen varken ben yokum;ben varken de sen yoksun.” mealindeki sözü ile baþladý.Mantýken doðru bir akýl yürütmeydi bu söz.Bu ifadeyi doðru kabul ettiðime göre, onun bana bir zarar verebilmesi de söz konusu olamazdý.Öyleyse ona karþý bu düþmanlýðým nedendi?Haksýzlýk yapýyor olmalýydým.
Sonra bir yazarýn "her insan ölüme karþý kendini hazýrlamalý” ifadesi ufkumu biraz daha geniþletti.Nasýl hazýrlamalý diye sorgulamaya baþladým.Burada kasdedilen neydi?Tevekkül mü,kendi kendine telkin mi,kaçýnýlmaz sonun kabullenilmesi mi?
Doðaya baktým.Bir koyun hemen yaný baþýnda bir baþka koyun kesilirken biraz sonra o da kesilecek olmasýna raðmen kaçmayý düþünmüyor,önündeki samanlarý yemesini sürdürüyor.Belgesellerde bir yýrtýcýnýn yakaladýðý bir hayvan eðer kurtuluþ ümidi yoksa adeta “pes” dercesine teslim oluyor,kendini ölüme býrakýveriyordu.Tabii kurtulmak için amansýz bir mücadele verenler de yok deðildi.Hatta tam “artýk iþi bitti” denilebilecek bir noktada iken kendini kurtaranlar da vardý.
**
Ve sonunda gördüm ki bir canlýnýn yaþamýný sona erdiren ölüm deðil.Ölümün dýþýnda sayýsýz neden…Ölüm bunlardan bir veya birkaçýnýn sonucu.Mesela kiþi intihar etmeye karar vermiþ.Diyelim ki boðaz köprüsünden atlýyor ve hayatýný kaybediyor.Bunda ölümün suçu ne?Ya da bir hastalýða yakalanýyor,kurþun yarasý alýyor,yanýyor,zehirleniyor,trafik kazasý geçiriyor…Bunlarýn sonucunda yaþamýný kaybederse neden ölüm sorumlu olsundu ki?
**
Hatalý olan benim.Yanlýþýmdan dönmek istiyorum.
Özür dilerim.
Ama lütfen söyle: Sevgili ölüm dost muyuz?


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Ölüm yalnýz yapýlan tek olaydýr yaþamda
Gönderen: sedat / , Türkiye
31 Ekim 2010
Doðmak ve ölmek hayatýn yalnýz yapýlan ögeleridir. Ýnsanlarýn yalnýzlýktan korkmalarýnýn nedeni belki de budur.Nedense ölümden korktuðumuz kadar doðumdan korkmayýz. Aslýnda her ikisi de birer karanlýktan ibarettir. Ölümdem korkmamýzýn nedený M. Kundera'nýn dediði gibi geleceðin kaybý deðil, geçmiþin kaybolacaðý, yitirileceði korkusudur.Çünkü tüm kazanýmlarýn hepsi geçmiþe dayanýr. Yani sahip olunanlarýn kaybýdýr asýl korkutan bizi.Sahip olduklarýmýzýn hiçbirini götüremiyeceðimize göre ölümden neden korkuyoruz ki ? Ebeveynlerin çocuklarýna model olacaklarý baþlýca konu onlara ölümle yüzleþme konusunda model olmalarýdýr.Sizin deyiminizle, ölümle dost olmak, onunla yüzleþmeden çekinmemek, ona sarsýlmadan bakabilme cesaretini gösterebilmektir yaþamý huzurlu kýlan.

:: tebrikler
Gönderen: ayþe kaya / , Türkiye
3 Ekim 2010
baþlýk o kadar hoþ ki; oku beni diye çekiyor kendine.ölüm ve doðum hep içiçe ölüm þuan ki hayatýmýz için son olurken, yeni hayatýmýzýn baþlangýcý olacak yani yeni bir hayatýnda doðumu aslýnda. anne karnýndaki bebek memnundur yerinden dünyayý bilmediði için sýkýca tutunur anneye, belkide bu yüzden aðlayarak gelir dünyaya. ama dünya hayatý daha cazip gelir sonralarý bu defada dünyadan ayrýlmak istemez bu yüzden de ölüme düþman olur bu kezde. ölümden sonra baþlayacak hayatý bilmediðinden hiç ölmek istemez. ama insanýn içini kemiren asýl þey; sevgili ölüm DOSTMUYUZ ahh bunun cevabýný bilsek keþke... saygýlarýmla.

:: Son düþman !
Gönderen: Hulki Can Duru / , Türkiye
31 Temmuz 2010
Yaþamla dost olamazken, ölümle nasýl dost olabiliriz? Ölüme boyun eðmemek gerekir diye düþünüyorum. Bu dünyada yaþadýkça her zaman ve durup dinlenmeden kötülük, adaletsizlik, sömürü, fakirlik, açlýk, ölüm, hastalýk ve benzerleriyle durmadan mücadele etmeliyiz. Yaþamýn ve insanlýðýn en büyük düþmaný olarak görüyorum ölümü... Belki bilim bir gün bu düþmaný alt edecektir. Esenlik.

:: Bahanesi yok
Gönderen: Mehmet Ali Özler / ,
30 Nisan 2010
Hiç lamý cimi yok. Elimizde olsa ölümü istediðimiz kadar ertelerdik. Ýstediðimiz kadar diyorum çünkü eninde, sonunda yaþamak ta bir gün gýna getirir insana. Saygýlar.

:: Teþekkür ederim
Gönderen: lal-i handan / , Türkiye
16 Nisan 2010
"Ölümden ne korkarsýn, korkma ebedi varsýn" demiþtir Yunus Emre.Hayatýn farkýnda olamayanlar için bir son olan ölüm; sonsuza giden yolda atýlan ilk adýmdýr aslýnda. Yanlýþsýz bir hayat yaþamamýz temennisiyle. Saygýyla, içten...

:: Teþekkürler
Gönderen: Rüya Bayram / , Türkiye
31 Mart 2010
Ömer bey bu yazýnýz ölümle dostluk baðý kurmaya yetiyor da artýyor. Çok haklýsýnýz ölüm sayýsýz nedenin sonuncusu. Saygýlarýmla




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bu Dünyaya Veysel Olarak Geldi Âþýk Veysel Olarak da Gitti
Varoluþ ve Ölüm
Bunalým Kapýyý Çalýnca
Bitirilemeyen Bir Mektup
Yaþam Sevinci...
Biraz da Ýyimserlik!
Gerçeðin Aynasý
Doðum ve Ölüm Üzerine Bir Soru
Kýyameti Beklerken
Küçükçekmece"de Bir Sabah...

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Meczup Yakarýþý
Nasreddin Hoca Fýkralarýna Güler Misiniz?
Daire Ýçinde Bir Nokta Mýsýnýz,yoksa Sadece Bir Nokta Mýsýnýz?
Gidenlerden Son Kareler
Gülerken Göbek Çatlatan Çok Komik Temel Fýkralarý
Aþk Üzerine Kýkýr Kýkýr Fýkralar
Yüreðin Ýlâcý: Sevgi
Düþünen Kafalardan Düþündürücü Cevaplar
Bekri Mustafa'dan Fýkralar
Oruç Baba Ýle Bir Damla Sohbetleri - 2

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Siyasi Taþlama: Neþezâde - 2 [Þiir]
Siyasi Taþlama: Karamsarzâde [Þiir]
Kusurî"den Týrtýklama [Þiir]
Zam Zam Zam... [Þiir]
Týrtýklama (Kazak Abdal'dan) [Þiir]
Yoklar ve Varlar [Þiir]
Ýstanbul,sana Âþýk Bu Kul [Þiir]
Âþýk Dertli"den Týrtýklama [Þiir]
Namuslu Karaborsacý [Þiir]
Dostlarým [Þiir]


Ömer Faruk Hüsmüllü kimdir?

Uzun süre Oruç Yýldýrým adýný kullanarak çeþitli forumlara yazý yazdým. Ýddiasýz iki romaným var. Çok sayýda siyasi içerikli yazýya ve biraz da denemelere sahibim. Emekli bir felsefe öðretmeniyim. Yazmaya çalýþan her kiþiye büyük bir saygým var. Çünkü yazýlan her satýr ömürden verilen bir parçadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Az veya çok okuduðum tüm yazarlardan etkilenirim.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömer Faruk Hüsmüllü, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.