..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþam ciddi, sanat neþelidir. -Schiller
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > derya eðilmez




3 Kasým 2010
Muhaliflere Ders Olsun (!)  
derya eðilmez
Hükümet yandaþý medya ve mensubu yazarlar el üstünde tutulup uçaklardan inmezken muhalif yazarlarýn alaþaðý edilmesi hangi hukuka ve insanlýða sýðar,neyle nasýl izah edilebilir anlamakta zorlanýyorum.


:BJIA:
Dilin kemiði yok diye boþuna söylememiþ büyükler,söz var insaný tahta çýkarýr,söz var insaný yere batýrýr.Ne var ki zaman zaman tepkimizi dile getirmek adýna sözlerimizi kaleme yansýtýp,haksýzlýðý ve hukuksuzluðu ortaya çýkarmaya çalýþýrken, farkýna varmadan dozu aþýp iþi hakaret boyutuna vardýrdýðýmýzda olabilir.Týpký Hürriyet gazetesi baþyazarý Oktay Ekþi`nin yaptýðý gibi.Aslýnda Oktay Ekþi`nin yazýlarýný takip etmem,fanatik bir hayranýda deðilim ancak dillenen tepkileri ve istifa haberini duyunca baþýný yiyen yazýsýný merak edip okudum.
Az demiþiz baþlýklý yazýsýnda Ýkizdere vadisinde yapýlmasý planlanan 22 adet Hidroelektrik Santralin çevreyi ve doðayý mahvedeceðini üstelik oranýn sit alaný olduðunu belirtip karþý çýkmasý gerekirken destekleyen Çevre ve Orman bakaný Veysel Eroðlu`nun Çevre Düþmanlýðý Bakaný gibi hareket ettiðini belirterek detaylarýný anlatýyor.Trabzon Kültür ve Tabiat Varlýklarýný Koruma Kurulu Ýkizdere Vadisi`ni sit alaný ilan edince Baþbakan`da küplere binmiþ ve HES lere karþý çýkan herkes Enerji Bakaný Taner Yýldýz tarafýndan vatan haini ilan edilmiþti.Ancak iþ bu kadarla bitmemiþ Ýkizdere Vadisi`ni sit alaný ilan eden kurulun elinden yetkileri alýnarak Çevre Bakanlýðý`na verilmesini öngören yasa deðiþikliði Meclis`e sunulmuþtu.Tüm bu olanlara doðal olarak tepki gösteren Oktay Ekþi,eleþtirilerini köþesine taþýyýp,yazýsýnýda eski Maliye Bakaný Kemal Unakýtan`ýn “Babalar gibi satacaðýz”sözüne atýfta bulunup “her þeyi satan zihniyet”cümlesi ile bitirmiþ ama hýzýný alamamýþ olacakki daha sonra yazýsýnýn sonunda bir tashih yaparak son cümleyi “analarýný bile satan”þeklinde deðiþtirip gazeteye fakslamýþ.Taþrada daðýtýlan gazetelerde bu cümle yer almazken þehir içlerine daðýtýlan gazetelerde bu ifade yer aldý ve kýyamet koptu.
Bundan sonrasý malum.Her ne kadar halkýn tepkisi densede asýl sebep hükümet kanadýnýn tepkisi ve baskýsý oldu.Oktay Bey gazetesinden istifa etmek zorunda kaldý.Hemde tam 34 yýl çalýþtýðý, kendini adadýðý,emek verdiði Hürriyet gazetesini býraktý.Ancak istifasý bile Bülent Arýnç`ý memnun etmemiþ olacakki Basýn Konseyi Baþkanlýðýndanda istifa etmeli þeklinde açýklama yaptý.
Oktay Ekþi olayý hükümetin yandaþ olmayan medya ve köþe yazarlarý üzerindeki etkisini ve yaptýrým gücünü ortaya koyan güzel bir örnek.Oktay Bey ayný cümleleri hükümet yandaþý bir gazetede muhalif liderlerden biri için kursaydý acaba yine istifa etmek zorunda býrakýlýrmýydý?Yazýnýn sonunda kurulan cümle hakikaten çirkin ve aþaðýlayýcý elle tutulup savunulacak bir tarafý yok ama hukuki yolla mücadele edilebilir,tazminat davasý açýlabilir,danýþmanlar aracýlýðý ile kýnama metni hazýrlanýp kamuoyuna duyurulabilirdi.Evet bunlar yapýlabilirdi fakat yapýlmadý,tamamen susturarak sesini kesmek daha akýllýca idi en azýndan diðer muhalif gazete ve yazarlarýna ders olurdu.
Oktay Bey, “okuyucularýma veda”baþlýklý kýsa ve öz,son yazýsýnda kullandýðý “gerçeði olduðu gibi anlatmam anlamak istemeyenlere yetmedi”cümlesi ile aslýnda her þeyi anlatmýþ oldu.Lakin hükümet yandaþý ve alkýþcýsý medyanýn dýþýnda diðerlerine hayat hakký tanýnmadýðýný bilen usta bir gazetecinin yaptýðý bu gaf inanýlýr gibi deðil.Çevre ve doðanýn korunmasý için gösterdiði tepki iyide hiç olmazsa bunca olan bitenden sonra HES yapýmýna engel olabilse idi onu baþaramadýðý gibi hem kendi baþýný yedi hemde haklý iken haksýz duruma düþtü.Buda hükümetin uygulamalarýna karþý çýkan,eleþtiren,yazan tüm muhaliflere ve muhalif gazetecilere ders olsun(!) AMAN ÖRNEK OLMASIN.









Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Saðlýðýmýz Nereye Gidiyor?
Erbekan Yeni mi Anlaþýldý?
Geçici 15. Madde Tozlu Raflara Kaldýrýldý
Erbakan Yeni mi Anlaþýldý?

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kendisi Dev Yüreði Küçük Adamlar
Bu Bono Baþka Bono
Eyvah Texastayým
Saðlýkta Özelleþtirmenin Yeni Halkasý Aile Hekimliði

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sevgili Günlük [Öykü]
Mahkemede Bir Gün [Öykü]
Ahmet Haþim ve Yalancý Ay [Deneme]
Gaziantep Ýzlenimlerim [Deneme]
Prangasýný Kýran Kapalý Kadýnlar [Deneme]
Bir Kadýn Ne Ýster? [Deneme]
Bizler Gerçekten Çocuk Olmuþuz [Deneme]
Muadil Ýstemezuk [Deneme]
Belki Yarýn Çok Geç Olabilir [Deneme]
Þaþmýþým Bu Muadil Ýlaçtan [Deneme]


derya eðilmez kimdir?

eczacý,ressam,yazar

Etkilendiði Yazarlar:
Cengiz Aytmatov,Reþat Nuri Güntekin,,Yakup Kadri Karaosmanoðlu,


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © derya eðilmez, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.