"Kür Şad" İlk Kez Sivasta Sahneleniyor

Kür Şad, Çin sarayındaki Muhafız Birliğinde görevliydi. Bu cesur Türk yiğidi Göktürk Devletini tekrar canlandırmak için kendisi ile birlikte 39 arkadaşı gizli bir plan hazırladı. Çin İmparatoru Tay-Çung bazı geceler şehirde tek başına dolaşıyordu. Bu durum kollanacak, imparator yakalanıp Türklerin bağımsızlığını tanımaya zorlanacaktı. Çin sarayında esir bulunan Holuku Tigin de kağanlığa getirilecekti.

yazı resimYZ

Sivas Görsel Sanatlar Ve Kültür Derneği Aykırı Oyuncular Topluluğu Türkiyede tiyatro alanında bir ilke imza atıyorlar. Büyük bir Türk Kahramanını konu alan farklı ve güzel bir oyun sahneliyorlar: KÜR ŞAD
Vedat Çiftçinin yazdığı, Sema Çiftçinin yönettiği KÜR ŞAD isimli oyun, TC Kültür Ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla sahneleniyor. Oyunun Prömiyeri 06-07 Mart 2016 tarihlerinde saat 19.30da Sivas AKMde yapılacak.
Kür Şad, Göktürk Hanedanının 10. Büyük Hakanı olan Çuluk Kağanın küçük oğludur. Devletin yıkılmasından sonra, Kür Şad da Çin himayesine girmiştir. Çin hükümdarı ele geçirilen Türkleri asimile edebilmek için birçok yola başvurmuştur. Bunlardan biri de Göktürk soylularını hassa ordusunda görevlendirmiştir. Hassa ordusunun görevi, hükümdarı korumak olduğu için hükümdar, soyluları daima yanında tutacaktı. Böylece onların Çin geleneklerine uymalarını ve doğal bir asimile sürecinden geçmelerini sağlayacaktı. Bu nedenle Kür Şad da Çin Ordusunda subay olarak görev yapmaktadır.
Göktürkler, bu dönemde birçok ayaklanmalar yapmıştır. Bu ayaklanmaların amacı bağımsızlıklarını geri almak ve yeniden bir Türk Devleti çatısı altında toplanmaktı. Çin hâkimiyetine karşı yapılan en önemli ve hayranlık veren ayaklanma Kür Şad İhtilali olmuştur.
Kür Şad, Çin sarayındaki Muhafız Birliğinde görevliydi. Bu cesur Türk yiğidi Göktürk Devletini tekrar canlandırmak için kendisi ile birlikte 39 arkadaşı gizli bir plan hazırladı. Çin İmparatoru Tay-Çung bazı geceler şehirde tek başına dolaşıyordu. Bu durum kollanacak, imparator yakalanıp Türklerin bağımsızlığını tanımaya zorlanacaktı. Çin sarayında esir bulunan Holuku Tigin de kağanlığa getirilecekti.
Planın uygulanacağı gece ansızın şiddetli bir fırtına çıktı. 40 Türk yiğidi, planın anlaşılmasından çekindiler. Kararın geciktirilmesini uygun bulmadılar. Dışarı çıkamayan İmparatoru, saraya baskın yaparak tutsak almaya karar verdiler. Doğruca saraya yürüdüler. Muhafızlarla çarpışarak saraya girdiler. Yüzlerce Çinli asker öldürdüler. Fakat dışarıdan gelen Çinli asker sayısı o kadar çoktu ki hepsiyle baş etmeleri imkânsızdı. İmparatorun ele geçirilemeyeceğini anlayan Kür Şad arkadaşlarına sarayı terk etme emri verdi.
İmparatorun ahırına hücum eden 40 Türk, seyisleri öldürüp buldukları atları alarak saraydan kaçtılar. Dövüşerek şehir yakınındaki Vey Irmağına doğru çekildiler. Fakat burada yakalandılar. 40 Göktürk yiğidinden hiçbiri kurtulamadı. Kanlarının son damlasına kadar cesurca çarpıştılar. Kürşad ve arkadaşları öldürüldü. Ancak büyük cesaret isteyen bu hareket, hiç unutulmadı. Çin sarayında derin izler bıraktı. Çinliler, Türkleri asimile etmekten vazgeçip onları Sarı ırmağın kuzeyine taşıdılar. Sadece isim olarak kendilerine bağlamakla yetindiler. Böylece, Kutluk ile başlayan Türk bağımsızlık hareketinin tohumu atılmış oldu.
İşte Kür Şad oyunu, bu olayı anlatıyor. Yüzlerce yıl sonra Kahraman Kür Şad ve arkadaşlarının yiğitlikleri Sivasta bir kez daha hayat buluyor. Heyecan verecek bir oyun olacağı ve izleyenler tarafından beğenileceği kesin gibi görünüyor
Oyunda rol alan isimler şöyle: Vedat Çiftci, Alpay Eyinç, Murat Taşçı, Bilal Pakoğlu Gökhan Sınirkavak, Cemil Duymaz, Niyazi Özpaça,
Oyunun Müziklerini Türk Dünyası Vakfı başkanı İrfan Gürdal yapmış. Dekor ve kostüm Vedat Çiftçi ve Sema Çiftçi tarafından hazırlanmış.
Oyun, halka ücretsiz olarak sahnelenecek
Oyunun yönetmeni Sema Çitfçi, Oyunlarının daha şimdiden ses getirdiğini, sahnelenmesinden sonra büyük beğeni kazanacağı inancında olduklarını, bu güzel oyunu yurt dışında da sahnelemek istediklerini belirtti.
Umarız, bu güzel oyunu, KKTCde izlemek şansını yakalarız.

Başa Dön