..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Barýþý bulacaðýz. Melekleri duyacaðýz, göðün elmaslarla parladýðýný göreceðiz. -Çehov
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Þiir > Yaþam > Emine Piþiren




24 Aðustos 2011
Davetsiz Konuk - 1 -  
Emine Piþiren

:BHGH:
Gece gözümü hiç uyku tutmamýþtý. Rüzgarýn uðultusu ve kiremitlerin “taka tuka” sesleri uykuya geçmemi engelliyordu. Sadece rüzgar ve kiremit miydi beni uykusuz kýlan neden? Tabi ki deðildi. Sabaha karþý tam dalmak üzereyken, gündüz kumsalda yaþadýðým bir aným aklýma geldi ve göz kapaklarýmýn kapanmasýný engelledi. Sonra da uykumu kaçýran anýma doðru yol aldý düþüncelerim.

…O gün aþýrý sýcaktý ve evde durmak imkansýzdý. Gün boyunca sahilden ayrýlmamýþtým. Deniz harikaydý. Ege’nin mavi ufuklarý ve zümrüt yeþili Kazdaðlarýnýn sýra sýra muhteþem duruþu gözlerimi okþuyordu.
O günü kendime adamýþtým: Kah kumlarda, kah denizin tuzlu suyunda, kah da çay bahçesinin gölgeliklerinde yeni tanýþtýðým insanlarýn dünyasýnda yolculuklardaydým.
Kumsalda güneþlenirken, bedenim uzun süreli hareketsizliðe hiç sabrý yoktu. Bir saða, bir sola dönüþler yaparken rüzgarýn savurduðu kumlar burun deliklerimden içeri girmekteydi. Bir haftadýr kesilmemiþti rüzgar. Kitap okuyarak zamaný tüketmeyi denemem de boþaydý. Sarý sayfalarý çevirdiðimde Ýda’nýn ýlýk soluðundan yýrtýlacak gibi “þap þap” ses çýkartýyor, okuma zevkim kaçýyordu. Kitabý plaj çantamýn içine koyup uyumayý deneyecektim ki, baþýmda bir gölge belirdi. Önce umursamadým. Gözlerimi kapadým ve baþýmdaki hasýr þapkayý yüzüme örttüm. Oda ne! Baþýmda dikilen yabancý konuðum gitmemiþ ve bana seslenmekteydi:

“Hanýmefendi bakar mýsýnýz lütfen! Az önce ne okuyordunuz?”

Yüzümdeki hasýr þapkamý elime alýp, dirseðimin üzerinde doðruldum. Önce benimle mi konuþuyor, diye saðýma soluma bakýndým. Evet, bakýþlarý benim üzerimde olan tahmini 60-65 yaþlarýnda, kýr saçlý ve mavi gözlü bir erkekti.Hiç tanýmadýðým bir yüzdü. Efendi görünüþlüydü. Sorusunu nezaket gereði yanýtladým:

“Hikaye kitabý”.

“Bana verir misiniz, biraz okuyayým?”

Hoppala, bu istek de neyin nesiydi?!.

Henüz bitiremediðim ve üstelik de emanet bir kitabý; þu yabancý konuða vermek gelmemiþti içimden.

“Hayýr, veremem beyefendi!”

“Neden, bir sakýncasý mý var?”

Aa, adam hem ýsrar ediyordu hem de þaþkýn bakýþlarýyla beni sorguluyordu. Aksi kadýn rolünü de oynamak istemiyordum. Ama sesimin tonu deðiþmiþti:

“Beyefendi, baþka bir kitap olsaydý elimdeki, inanýn hiç düþünmeden verirdim size. Ama emanet kitap ve henüz ben bile okumadým.”

“Olsun caným, þöyle on sayfa okuyacaðým o kadar, ne var bunda, neden vermek istemiyorsunuz anlamýþ deðilim sizi?!!”

Aaa, adam da sesini yükseltmiþti. Ayrýca, çevremizdeki bir kaç þemsiye altýnda güneþlenen insanlarýn yavaþ yavaþ doðrulduklarýný, meraklý bakýþlarýný da üzerimize doðrulttuklarýný göz ucuyla görebiliyordum.
Hafiften sinirlenmiþtim de.

“Beyefendi bu gazete deðil ki, vereyim ve beþ dakika sonra sizden alayým!..Hayret bir þeysiniz yahu! Bu 250 sayfalýk bir hikaye kitabý, ”

“Ee, ne olacak ki, alt tarafý on sayfa okuyup, tekrar vereceðim size. Neden vermiyorsunuz bana?”

Allahým, ya!
Öyle sýkýlmýþtým ki, tacizin böylesi de ilk kez baþýma geliyordu. Bir kitap sever, okur-yazar olan ben ki, insanlarý okumaya teþvik etmek için çabalardým…Oysa þu anda oldukça farklý bir taleple karþýlaþmýþ, kitabýmý vermemekte de direniyordum. Onun ýsrar eden ciddi tavrý ve güneþimi engelleyip zamanýmý çalmasýna karþý da ayrýca sabýr gösteriyordum. Ses tonumu ayarladým ve diþlerimin arasýndan sözcüklerin üstüne basa basa sürdürdüm konuþmamý.

“Bakýn beyefendi bu kitab…ýýý sizeeee vermemmmmm mümkün deðillll. Lütfen ýsrarrrr etttt….meyinnnn!”

Adam omzunu silkti:

“Aa, ne var ki bunda, hem kitabýnýzý yemeyeceðim ki. Hem ben kitaplara çok önem veriririm. Ýyi bir okuyucuyumdur. Kitabýn konusu nedir?”

” Yaþamdan kesitler, kýsa kýsa özyaþam hikayeleri,” dedikten sonra “Hay, ya rabbimmm bana sabýr ver!” diye de içimden söylendim, çaresiz.

Ve onu baþýmdan savmak için son kozumu kullandým:

“Bakýn beyefendi, kitap okumayý sevmeniz çok iyi bir þey. Ayrýca titiz bir okuyucu olduðunuzu anlýyorum. Buna da hiç þüphe etmiyorum, lakin… ”

Sözümü kesmez mi?

“Ee, ne var bunda, verin iþte, on dakika sonra size getiririm kitabýnýzý, merak etmeyin yemeyeceðim…”

Hay Allah, gülsem mi, aðlasam mý, þaþýrdým?
Ve güldüm de…

-Devamý Var-

Emine PÝÞÝREN

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Ellerinize, yüreðinize, kaleminize saðlýk
Gönderen: Didem Duruöz / , Türkiye
24 Aðustos 2011
Elinize saðlýk, devamýný merakla bekliyorum. Þahsen böyle bir durumda kalmak istemezdim, belki benim önerim, kitabýmýn yanýmda okunmasý olurdu.Yazýnýzý okurken çok tanýmadýðým bir kiþiye verdiðim ve geri alamadýðým bir kitabým geldi aklýma. Yine de o kitaba belki de o kiþinin ya da o kiþi aracýlýðýyla kitaba ulaþacak baþka bir kiþinin kitabýma daha çok ihtiyacý vardýr belki diyerek avutuyorum kendimi.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn þiir ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Adamdan Saymýþýz
Ah Ulan Istanbul!
Çekinme Söyle
7. Didim Þiir ve Þairler Buluþmasý
Yaðmur Kuþu Suskunluðu
Hangi Dua Ýle Sana Gelelim?
Ýsterdim
Madem ki...
Git Demene Gerek Yok
Bekleyiþ

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Anne Cennette Yemek Var mý? [Öykü]
Yumurtaný Nasýl Ýstersin Caným, Rafadan mý Kafadan mý? [Öykü]
Sarý Kediyi, Niçin Kireç Kuyusuna Atmýþtým? - 1 - [Öykü]
Gel Mezarýma Ýþe Oðlum [Öykü]
Sarý Kediyi, Niçin Kireç Kuyusuna Atmýþtým? - 2 [Öykü]
Sarý Kediyi, Niçin Kireç Kuyusuna Atmýþtým? - 2 - [Öykü]
Aþýk Olmak Ýstiyor Musunuz? [Öykü]
Biz Önce Beþ Kiþiydik [Öykü]
Bu Çocuk Benim Deðil [Öykü]
O Annene Söyle, Çocuðun Aklýna Bunlarý Sokmasýn (Son Bölüm) [Öykü]


Emine Piþiren kimdir?

Yazmayý, okumayý ve birikimlerimi paylaþmayý seven biriyim. Edremit'in yerel bir gazetesinin köþe yazarýyým. Bazý web sayfalarýnda da edebiyat adýna paylaþýmlarým yayýnlanmaktadýr. Sevgi ve ýþýk sizle olsun.

Etkilendiði Yazarlar:
Mehmet Emin Yurdakul, Nazým Hikmet, Aziz Nesin, Victor Hugo, Balzac, Leo Buscaglia, Eric Frrom, Irvýn Yalom, Dale Carneige, Doðan Cüceloðlu, Haluk Yavuzer...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Emine Piþiren, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.