..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Mermere sýkýþmýþ bir melek gördüm ve onu özgürlüðüne kavuþtuncaya dek mermeri oydum -Mikelanjelo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýnternet > Levent Ölçer




17 Eylül 2011
World Of Warcraft Yazýsý  
WOW Ayaða Düþtü

Levent Ölçer


15 günlük bedava oynama biletiyle baþladým. 4 yýl oynadým. Piþman Deðilim. Yine yaparým.


:BFAB:
YASAL UYARI: Bu bir WORLD of WARCRAFT Yazýsýdýr. Bilgisayar Oyunu Düþmanlarýnýn okumasý bünyelerinde þiddetli alerjiye ve geri dönüþü olmayan beyinsel hasara yol açabilir.

World of Warcraft

WOW ayaða düþtü

Bu oyun blizzard firmasýnýn çýkardýðý bir strateji oyunu olan WARCRAFT serisinin MMOG tarzýnda yapýlmýþ takipçisidir. ACAYÝP SEVÝYEDE ÇOK OYUNCULU ONLINE OYUN diyebiliriz MMOG için.

WOW ile ilgili ayrýntýlý biraz bilgiyi bir ara baþlayýp sonra bir daha uðramadýðým bir WOW BLOGumdan görebilirsiniz. VS.. ( http://wowtaktikleri.blogspot.com/2008/07/taraflar.html )

WOW'un dünya çapýnda yaklaþýk 11 MÝLYON oyuncusu var. Bazý ülkelerin bu kadar nüfusu yok, ve WOWcularýn çoðu bizim 3 büyüklerin taraftarý gibi fanatiktir. Düþünün artýk bu kitlenin gücünü...

Ben nasýl baþladým? Denemek için baþladým, bi göreyim diye. 15 günlük bedava oynama biletiyle baþladým. 4 yýl oynadým. Ýlk, yani orjinal Naxxramas zindaný (sonra yeni Naxxramas 80 . seviye limit arttýrýmý ile geldi )yeni yeni oyuna giriyordu, maksimum level 60 idi. Stormwind sokaklarýnda Undead Lichler ve Abominationlar geziyordu yanlýþ hatýrlamýyorsam.. Artýk pek oynamýyorum, benim için pek tadý kalmadý. Laptopun grafikleri kaldýrabilse Age of Conan'ý bir denemek istiyorum.. malesef çok lag var, grsfikler birz hayvani kalýyor benim laptop için, bu aralar dolar yüksek diye bilgisayar alma iþini de sallýyorum hani.. Neyse, WOW'a dönelim.

Hala arada bir girip bakýyorum ne var ne yok diye. Ýþte yeni eklentiler geldiðinde ve oyun dünyasýnda görülecek yeni yerler oluþtuðunda, yeni zindanlar açýldýðýnda filan bi turluyorum. Eskisi gibi ateþli oynamýyorum, Akýnlara ve Heroic Zindanlara sýraya girmiyorum.. Nedenlerim var. "WOW ayaða düþtü" de nedenlerimden bir tanesi. Bir diðeri ve en önemlisi Twinklerin ölümü...

Twink(züppe) nedir? WOW karakterleri görevleri yapýp tecrübe puaný kazandýkça seviye/level atlar. Maksimum levek sýnýrý ilk baþta 60 idi. Yamalarla 70 oldu. Sonra 80 oldu. Þu anda 85. Bu levele kadar görevler yaparak, canavar öldürüp zindanlarý temizleyerek tecrübe puaný toplamak suretiyle gelebilirsiniz. Ama bazý oyuncular bazý karakterleri ile bunu yapmaz yani maksimum seviyeye çýkmaz. Seçtikleri bir seviyede dururlar ve görev yapmadan, canavar öldürmeden, zindana girmeden sadece savaþalanýna sýraya girer ve savaþalanýnda diðer oyuncularla dövüþürler. Ýþte TWINK budur.

Twinkler, WOW' içindeki iki rakip-düþman tarafýn(Horde-Alliance) karþý karþýya gelip oyuncularýn birbiriyle dövüþebildiði battleground-savaþalaný mekanlarý için kullanýlýr. Normalde oyuncular seviye atlarken kendi seviyelerine uygun savaþalaný versiyonlarýnda karþý karþýya gelir. Savaþ lanlarý 20-29, 30-39, 40-49 þeklinde yakýn seviyeleri biraraya getirir göreceli bir denge saðlar. Ýþte twinkler bu dengeyi biraz bozar. Twinkler kendi seviyesi için en iyi donanýmlarý; silah, zýrh, yüzük, madalyon gibi nesneleri toparlayýp o seviyede olunabilecek en güçlü hale gelmiþ karakterlerdir. Ben HUNTER Twinkimle hep 20-29 aralýðýnda oynadým. Yani twinkler öldürülene kadar.

Twinkler rahatsýzlýk kaynaðýydý. Çünkü güçlüydüler. Ama bence bu GÜÇ meselesi saçma ve iþgüzarca bir þeydi. Defalarca test ettim; Bütün zýrhlarýmý çýkarýp sadece elimde yayýmla Warsong Gulch ve Arathi Basin'de dövüþtüm. Hala en yüksek hasar listesinde ilk 3 deyim, hala bayrak kaçýrmada ve geri getirmede rakipsizim, hala ölmeden önce en az üç kiþiyi indiriyorum, Üsleri savunuyor ve düþman üslerini ele geçiriyordum; Tamam hunter kolay bir sýnýf diyebilirsiniz AMA zaten WOW dengesiz PVP(oyuncuya karþý oyuncu) sistemi olan bir oyun ve asýl önem verdikleri yanlarý PVE(oyuncu oyun dünyasýna karþý).

Demek istediðim þu; bir oyuncu 29. seviye olduðu halde (üstelik bu ilk karakteri deðil, adam iki senedir WOW oynuyor) hala karakterini tanýmýyor, neler yapabileceðini bilmiyor, hangi savaþalanýnda amaç nedir-haritanýn neresi neye uygun haberi yok, diðer sýnýflarýn özellikleri neler bir fikri yok, haritanýn kazanma koþullarý ve kurallarý neler bilmiyor ve kalkýp "twinklere ölüm, daha bir büyü yapamadan beni katlettiler" diye aðlýyor...

Sonunda Blizzard Firmasý bu aðlayanlara teslim oldu, çünkü WOW ayaða düþmüþtü. Ve Twinkler öldürüldü...

Twinklerin öldürülmesi kalleþçe oldu. Savaþalanýnda gerçekleþtirilen her kazanma koþulu ve öldürülen her rakip oyuncu için, savaþ alanýndakiler tecrübe puaný kazanmaya baþladý. Tecrübe kazanmak bir twink için ölmek demekti. Ve twinkler öldü. Savunanlar çýkacak ve diyecek; "Ýyi de istersen tecrübe kazanmayý kapatabiliyosun,ve tecrübe kazanmayý kapatanlar, yani TWINKLER böylece sadece twinklerin olduðu savaþalanlarýna giriyor.. Hani mücadeleyi seviyodunuz, alýn size twink twnike mücadele, yemiyo mu? Güçsüzleri öldürmek kolaydý di mi, yemiyo tabii.."

Kazýn ayaðý öyle deðil. Twinkleri sayýsý hiç bir zaman o kadar yüksek olmadý. Her serverde-sunucuda HORDE ve ALLY oyuncular karþý taraftaki twinkleri zaman içinde tanýr ve görülen þudur, haftasonlarý haricinde çok nadiren karþýlaþabiliriz. Tamamen twinklerden oluþan bir savaþalanýnda sýra beklemek hiç gelmeyen bir þey. Ben bir ay boyunca saatlerce oyunu arka planda açýp baþka þeyler yaparken denedim ve bir kez BÝR KEZ bile bir TWINK savaþalanýna giremedim. WOW benim için orada öldü. Arada bir mezarýn baþýna uðrayýp eski günleri yad ediyorum ama hepsi o, WOW artýk ayaða düþtü.

Ayaða düþtü? Þöyle, 11 Milyon kullanýcý için gitgide bazý þeyler aþýrý derecede kolaylaþtýrýldý ve hýzlandýrýldý. Bu kadar hýzlý, kolay, zahmetsiz, yeri doldurulabilir olunca DEÐER-KIYMET kalmadý. Saygý azaldý, nezaket kayboldu, görgü kurallarý kaybolmaya ve haydutluk, sonradan görmelik artmaya baþladý.

Achievement diye bir nane çýkardý Blizzard.. Ne s...m bi þeyse oyunun içine et-ti.. Açivment demek bir þeyleri baþarmak, vs.. Yani ben þu zindana girdim, þu canavarlarý öldürdüm, bu görevleri baþardým diye herkesin senin karakterine baktýðýnda görebileceði bir ünvan filan alýyosun(bazý þeyleri ya ingilizce anlatcam ya Türkçeye çevirirken kestirmeden gitcem, mazur görün kýsa yüzeysel açýklamalarý).. Sonra bu üst seviye zindanlara girmek için tank, hasarcý, þifacý arayanlara "ben de açivment var" diyip guruba daha kolay giriyosun.. Hani güya kavgayý biliyosun, stratejiyi biliyosun hesabý...

Bu açivment iþi beni uyuz eden þeylerin baþýnda. Ben eski Raider-akýncýlardaným. Hiç hardcore-manyakderecedekendiniadamýþpisikopatoyuncu olmadým. Ama kendi çapýmda sýký bir akýncýydým. Güzel loncalarda çok güzel arkadaþlarým oldu, çok eðlenceli akýnlarýmýz oldu.. Yani kýsacasý bir zindana girmeden önce o zindaný bütün iyi akýncýlar gibi açýp internetten araþtýrýr, düþmanlarý ve özelliklerini, loncanýn savaþ taktiðini çalýþýrdým. Canavarlar hangi güçlerini kullanýrken biz ne yapacaz, kimin özel görevi ne olacak, hangi saldýrýdan nasýl sakýnýlýr hepsini çalýþýrdýk. Üst seviye zindanlarda bir Boss-Patron-Baþkötü-zindan komutanlarý kavgasý bazen 10-12 dakika sürerdi. Ve 25 ya da 40 kiþilik ekipten bir tanesinin küçük bir hatasýyla herkesin ölebileceði kavgalar vardý-sil baþtan tekrar tekrar mezarlýktan koþ, yeniden isksirleri iç.. Pahalý ve zahmetli, zaman alýcý..

Þimdi düþünün; Ben böyle kendinden emin dersine çalýþmýþ biçimde hazýrým ve beni zindana almýyorla çünkü açivmentim yok, þimdiye kadar o zindana BU KARAKTERLE girmemiþim (diðer karakterle zindanýn çok afedersiniz .. neyse, yani zindaný gözü kapalý oynarým.. öyle yani..) Ve kalkýp yeni yetme bir öküzü açivmenti var diye akýna alýyorlar.

Açivmenti nasýl almýþ öküz? Kýsaca söyleyeyim, defalarca baþýma geldiðinden biliyorum, çok þahit oldum; Adam daha 7 dakikalýk ve çok yoðun geçen, zor bir kavganýn 45. saniyesinde çok kolay bir blackspot-karanlýk bölge büyüsünde 5 saniye(5 saniye demek OHAAAAA demek-uzunzaman- WOW'daki bir kavgada.) dikilip ölmüþtür(kurtulmanýn yolu: iki adým hareket edip karanlýk bölgenin dýþýna yürüyeceksin. 1,5 saniye) Ve bu 7 dakikalýk kavganýn 45. saniyesinde ölüp akýncý gurubunu 6 dakika boyunca 24 kiþi býrakan ÖKÜZ, canavar öldürüldüðünde akýncý gurupla birlikte açivmenti kaptýðýndan; "Ulan ben Malygos'u kestim" filan diye hava atarak gezmektedir.. ÖKÜZ.

Hadi buyrun da WOW ayaða düþtü demeyin. (Not: Trial of The Crusader yamassýyla birlikte çok soðudum, yani doðru dürüst ne raid yaptým ne WOW oynadým, 85 level karakter yaptým ama akýn yapmak içimden gelmiyor artýk. Yakýn zamana kadar sürekli küçük karakterlerle zindanlarý tanklýyor ya da þifacý olarak destekliyordum-þifacý ve tank neredeyse anýnda gurup buluyor ve bekleme süresi minimum- ama artýk ondan da soðudum)

WOW daki twinkim söz konusu olduðunda bir Fenerbahçeli kadar fanatik olduðumdan içimi döktüm bu yazýda.. Savaþalanlarý WOWda benim için kalan son eðlenceydi, harika karþýlaþmalar, çok güzel maçlarýmýz oldu, unutulmaz anlar vardý, "paraþüt pelerini" ve "kavgadan ayrýl" özelliði sayesinde elimde bayrakla havalarda uçarken attýðým kahkahalarý özledim, ya da son kalan 3 can puanýmla "hýzlý koþu güçlendirmesini" alýp sonra Lumber Mill üssünden "paraþüt pelerini" ile Balcksmith üssüne uçurumdan aþaðý atlayarak kaçýþlarýmý..

Ahhhh, ne eðlenceli maçlardý onlar. Belki arada bir WOW anýlarýmý yazarým. Hahaha :D Bir ara ilk akýným olan Onyxia Level 60 kavgasýný yazayým, ilk raider olduðum, ilk kez MÝLLÝ olduðum akýndýr Onyxia.

Sevgi ve saygýyla kalýn. Havalar nasýl olursa olsun sizin havanýz iyi olsun.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýnternet kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýzedebiyat Yetkililerine Açýk Mektup

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sevgi, Mutluluk, Özgürlük ve Hayat Üzerine Felsefe
Tanklamak Ne Demek?
Ya Ýstiklal Ya Ölüm
Ölüm / Kalým
Uyanýklýk
Uzayda Hayat Var mý?
12 Fransýz ve Mükemmel Dünya
Zenginler Klübünden Bir Þerefsizin Böbürlenmeleri
Türkiye Nasýl Kurtulur?
30 Mart Geçti Þimdi Ne Yapacaðýz?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Barbar Conan'ýn Ölüm Þarkýsý [Þiir]
Her Ýnsan Öldürür Sevdiðini [Þiir]
Tatlý Sert [Öykü]
Zeytin Karasý [Öykü]
1996 Yýlý [Öykü]
2012: Ölülerin Ýntikamý [Öykü]
Ufuklar: Kýrmýzý Bölge - 18 [Öykü]
Althar'ýn Akýncýlarý: Altýngöl ve Ejderha (9. Bölüm - Son - ) [Öykü]
Kovan Savaþlarý (1. Bölüm) [Öykü]
2012: Ölülerin Ýntikamý (3) [Öykü]


Levent Ölçer kimdir?

Fantazyada büyü, teknoloji ve aksiyon Ýldar'da buluþuyor. 07/10/2017 tarihinde þimdi diyebilirim ki neredeyse 2 senedir tek kelime yazmadým. . . 2 senedir yazar tarafým ölü. oysa oldugum þeyler içinde olmayý en sevdiðim þey yazar olmaktý :) Topraðý bol olsun.

Etkilendiði Yazarlar:
Süpermen, Robert E. Howard, Tolkien, Salvatore, Jules Verne, Battalgazi, David Eddings, Michael Moorcock.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Levent Ölçer, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.