..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bulanmadan ve donmadan akmak ne hoþtur. -Mevlânâ
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Gülmece (Mizah) > Mehmet Önder




7 Temmuz 2012
Önemli Günler Mühim Adamlar  
Mehmet Önder
Nerde? Ayný lakýrdýlara devam. Bari deðerini bilmeliymiþim. Günlük elbiselerle idare etmeliymiþim. Sakýn ha yabana götürmemeliymiþim.


:AGBA:
ÖNEMLÝ GÜNLER MÜHÝM ADAMLAR


Ýþten çýktým eve gidiyorum; biri, “Mehmet amca!” diye seslendi. Bizim köydenmiþ, kimi sýkýntýlarý varmýþ; evde kendine hiç mi hiç deðer verilmiyormuþ. “Dinliyorum” deyince baþladý:

     …

“Biliyorsun, bizim Bayýndýr küçük yer. Aradýðýn her þeyi bulamýyorsun. Biz de hem ziyaret hem alýþveriþ olsun, diye Ýzmir’e gittik. Gezdik tozduk; bu arada herkese bir þeyler alýndý. Alýnmasýna alýndý da, onca eþyanýn arasýnda benim limonküfüyeþil gömlek göze battý. Neymiþ efendim, en pahalýsý benimkiymiþ. Neredeyse ötekilerin iki katý para verilmiþ. Nasýl kýyýlýp giyilecekmiþ. Gerçi haklarýný da yememek gerek; benim gömlek onca eþyanýn arasýndan “Ben buradayým” deyip durur. Ama, sorun bu olsun þimdi. Bir dahaki gezide onlara pahalýsý, bana ucuzu alýnýr, ödeþilir; öyle deðil mi?
Nerde? Ayný lakýrdýlara devam. Bari deðerini bilmeliymiþim. Günlük elbiselerle idare etmeliymiþim. Sakýn ha yabana götürmemeliymiþim.
“Dýr dýr dýr”, annemin de beynine girdiler. Annem ertesi gün baþladý, “Bir önemli gün olur, bir mühim adam çýkar gelir. Ne giyeceksin sýrtýna?” demeye. Tabi bu konularda tek yetkili olduðu için, onun düþüncesi son karar.
Limonküfüyeþil gömleðimi ne zaman sýrtýma geçirmeye kalkýþsam, bizimkiler bozuk plak gibi baþlýyor: “Yarýn bir önemli gün olur, bir mühim adam çýkar gelir...”

      …

“Önemli gün olur, mühim adam çýkar gelir” diye diye günler, aylar geçmeye baþladý. Herkes yeni elbiselerini giyerken, bir ben, limonküfüyeþil gömleðim eskimesin, yoþumasýn diye eski giysilerle dolaþýyorum.
Arada, durumu perçinlemek için “Haydi bir düðün oldu, bayram oldu. Tuttu bir de büyük adam çýktý geldi. Dilenci gibi eski püskülerle mi çýkacaksýn karþýsýna?” deyip duruyorlar.
Hatta “Önemli günde mühim adam gelirse, o zaman giysin” diye koþullarý zorlaþtýrmaya bile çalýþanlar var. Bu istekleri de kabul olsa, önemli bir gün olmasý ya da mühim bir adamýn köye gelmesi tek baþýna yetmeyecek. Hem önemli gün hem mühim adam arayacaðýz.
Neyse ki, annem aðýrlaþtýrýlmýþ koþullarý kabul etmedi. Ama bu sözlerden de oldukça etkilendi. Aldý limonküfüyeþil gömleðimi, bir güzel dürdü, arasýna bolca aþfinik serpiþtirip sandýðýn en dibine týkýþtýrdý. Artýk gömleðimi giymek bir yana, elime alýp güzelliðini bile seyredemiyorum.

     …

Ben artýk önemli bir gün olsun ya da köyümüzü mühim bir adam ziyaret etsin diye dualar ediyorum. Ama nerden bulursun?
Üstelik kardeþler de, bu zorluklar yetmiyormuþ gibi, bir kurul oluþturup, “Memlekette üç günde bir bayram oluyor, haksýzlýk olur, bayramlar sayýlmasýn” kararý alýp anneme de kabul ettirmiþler. Bak sen, ben kendi gömleðimi giyince baþkalarýna haksýzlýk olacakmýþ. Sanki üst üste onlarýn gömleklerini geçiriyorum sýrtýma da, alayýný cýbýl býrakýyorum. Ben þimdi, olaðanüstü bir önemli günü nerden bulup limonküfüyeþil gömleðimi giyebileceðim?

     …

Mutlaka bir çare bulmalýyým. Gözümü kulaðýmý dört açýp aramalara baþladým. Baktým az ilerdeki komþunun evinde þenlik var. Askere giden oðullarý için eðlence yapýlýyormuþ, belki bu olabilir diye anneme koþtum:
- Anne komþunun oðlu askere gidiyor. Eðlencede giyeyim mi?
“Sað salim dönünce yapýlacak þenlikte giyersin” dedi.
O günlerde bir baþka komþumuz da hacdan döndü, köylü yemeðe davetli. Ortalýk düðün bayram yeri. Tam gömleðin giyileceði gün. “Giyebilir miyim?” dedim, giyemezmiþim; çünkü bu gün Arabistanlýlarýn önemli günüymüþ, paralarý onlar kazanmýþ, limonküfüyeþil gömleklerini giymek onlarýn hakkýymýþ.
Yoksullara, yoksullaþtýrýlmýþlara bedava kömür daðýtan kamyonun geliþ gününü anýmsattým, yüzünü kararttý.
Artýk önemli gün aramaktan yoruldum, televizyonun baþýna geçip bir de burada þansýmý deneyeyim, dedim. Baktým her kanalda açýlým. Fýrsatý kaçýrýr mýyým? “Anne, bugün canlý yayýnda ‘Açýlým’ var, limonküfüyeþil gömleðimi giyebilir miyim?” O an þýrrakk! diye bir ses duyuldu. Ardýndan bir grup oyuncu baþýmýn üstünde döne döne çiftetelli oynamaya baþladý. Arada annemin sesi müziðe karýþýyor: “Ben sana açýk saçýk þeylere bakma dememim mi, edepsiz?” Annem açýlýmdan bir þeyler anladý ama, ben, þamar saðdan mý geldi, soldan mý geldi; yoksa sinek öldürür gibi iki yandan birden mi geldi anlayamadým.

     …

Sonunda, önemli günlerden umudu kesip, mühim adam yolu gözlemeye baþladým. Babamýn herhangi bir eve geliþinde giysem, diye düþünüp ima ettim; elinin tersiyle haydi ordan iþareti yaptý: “En mühimsizinden baþladýn!” dedi. Zaten evin adamý, eve geliþinin ne özelliði var, demek istiyor.
Ama ben, mühim adam olarak biricik babamda ýsrarcýyým. “Babam sigaradan her gece sabahlara kadar öksürüyor, ben de yeni öneri sundum:
- Törenle sigarayý býraktýralým, ben de törende gömleðimi giyeyim.
Annem ikinci ý’yý uzata uzata sert bir “Iýýýýh!” çekti. Bu düþüncemin de kabul görmediði anlaþýlýyordu.

…     

Bir gün bir haber geldi; aðabeyimin müstakbel kaynanasý þöyle bir uðrayacakmýþ. Herhalde televizyon reklamlarýnda yeni ürünler gördü, yeni isteklerini sýralayacak. Dudu teyze bizim için en mühim insanlardan biri. Batýrmadan kýzýný alýp abimin baþýný baðlayabilecek miyiz? diye düþüncelerdeyiz. Hazýr fýrsat doðmuþken, onun geliþinde giyeyim mi, desem ne olur? “Annee, Dudu teyze …!” dedim, hemen anladý, arkamdan “Duur!” dedi, durmayýnca bir terlik fýrlattý.
Annem Dudu teyzeyi eline geçirse, bir kaþýk suda boðacak, hiç giydirir mi?
Artýk umut kalmadý. Hani memlekette “Hort zort!” dolaþan mühim adam kaynýyor derler ya, iþ benim limonküfüyeþil gömleðe gelip dayanýnca, sanki hepsi maça gitti; ortalýkta kimse yok.
Mis gibi gömleðim sandýðýn dibinde duruyor, ben hala eski gömlekle dolaþýyorum.
Bu gidiþle giyemeden modasý geçecek.
- Çýk ortaya mühim adam. Elma desem de çýk, armut desem de çýk.”


     



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.



Mehmet Önder kimdir?

30. 11. 1959'da Ýzmir'in Bayýndýr ilçesine baðlý Furunlu Köyü'nde doðdum. Ýlkokulu köyde, lortaokulu Çýrpý Mustafa Adanýr Ortaokulu'da okudum. Bayýndýr Lisesi'nde bir dönem okuduysam da devam edemedim. Sonra radyo tamirciliði baþta olmak üzere birçok iþte çalýþtým. Ege Týp Fakültesi'nde memur olarak iþe baþladým. Buradaki on bir yýla yakýn çalýþmam süresinde önce Ýzmir Namýk Kemal Akþam Lisesi'ni, ardýndan Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdim. Ýlk Beþ yýlýný Ýzmr merkezde, kalanýný Bayýndýr'da olmak üzere yirmi iki yýla yakýn bir süredir serbest avukatlýk yapmaktayým. Evliyim, Alp Deniz adýnda sekizinci sýnýf öðrencisi bir oðlum var.

Etkilendiði Yazarlar:
Aziz Nesin, Rýfat Ilgaz, Muzaffer Ýzgü


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Önder, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.