..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Doðallýk sahip olunan deðil, kazanýlmasý gereken bir erdemdir. -Cervantes
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Roman > Karakterler Üzerine > Ömer Faruk Hüsmüllü




27 Kasým 2012
Usta Bir Kalemden Memleketimin Delileri Romaný Eleþtirisi  
Ömer Faruk Hüsmüllü
Büyük çoðunluðun, nemelazýmcý bir anlayýþla görmezden ve duymazdan geldiði günümüzde, memleketin meselelerini dert edinerek, onlara iþaret ederek ve “iyi insanlarýn, iþinin ehli kiþilerin görev baþýna getirilmeleri gerekir” diyerek çözüm yolunu da göstermesi, bu amaçla edebi eserler üretmesi sebebiyle Ömer Faruk HÜSMÜLLÜ Bey’i tebrik ediyorum. O yazdý, üretti; tanýtmak, okumak ve okutmak görevleri de bizlere düþüyor.


:AGCG:

MEMLEKETÝMÝN DELÝLERÝ



-Hasan KALLÝMCÝ-

Bu yazýmda “Memleketimin Delileri” adlý mizah tarzýnda yazýlmýþ bir romaný tanýtmaya çalýþacaðým. Daha önce “Maðaranýn Kamburu” ve “Nifak” adlý romanlarýný tanýttýðým Ömer Faruk HÜSMÜLLÜ’nün bu eserinin konusu þöyledir:

Memleketim adlý bir ilçeye idareci olarak atanan “Al-Makam”, yýllýk iznini kullanýrken tanýmak için yeni görev yerine sade bir vatandaþ olarak gittiðinde ne kadar çarpýklýk varsa görür; kiþileri iyisiyle kötüsüyle, kurnazýyla safýyla tanýr. Tabii bu arada baþýna gelmeyen kalmaz hatta bir ara nezarete bile atýlýr. Daha sonra atama yazýsýný da alarak döndüðünde idarecilerini karþýlama hazýrlýðý yapan kiþiler, bildikleri bir kiþiyle karþýlaþýnca önce inanmak istemeseler de atama yazýsýný görünce þaþýrýr, mahcup olur ve yalakalýða baþlarlar. Al-Makam da göreve baþlar baþlamaz iyi kiþileri göreve getirmeye, çarpýklýklarý düzeltmeye çalýþýr.

Al-Makamý, ilçe garajýnda önce çýðýrtkanlar karþýlamasý, onlardan kurtulup taksicilerle uðraþmasý, otelin kötü iþletimi ve tahtakurularý, lokantanýn temizliðe uymamasý, bir düðün konvoyunun insaný rahatsýz edecek gürültüsü, týrnakçýnýn tasallutu ilk karþýlaþtýðý olumsuzluklar olur. Bu durum, çevremizde yaþadýðýmýz kara mizah türünden yaþananlarýn sergilenmesiyle eser boyunca sürüp gider.


Bir edebi eserde bulunmasý gereken özelliklerden biri, okurun o eserde kendini veya çevresini bulabilmesinin saðlanmasýdýr. Bu eserde anlatýlan “memleketim” adlý ilçe, kendi köyümüzdür, beldemizdir, ilçemizdir, ilimizdir hatta ülkemizdir; kahramanlarý da memleketimin insanýdýr; mizahi bir dil ile anlatýlan da insanýmýzýn anlayýþý, izanýdýr. Okudukça, yaþadýðýmýz veya çevremizde yaþandýðýna þahit olduðumuz o konularýn benzerleri kara mizah nice olayý hatýrlatýyor, dudaklarýmýzda buruk tebessümler oluþturuyor.

Bilge Karýnca yayýnlarý arasýnda çýkan orta boy, 160 sayfalýk bu eseri okuyup bitirdiðimde aklýma ilkin, “Ömer Faruk Bey, edebiyatýmýza bir mizahi roman kazandýrmýþ...” düþüncesi geldi. Sonra, bazen bir paragrafta iþlenen bazen birkaç cümle ile geçiþtirilen nice konularýn ayrý ayrý hikâyeler içinde iþlenebileceðini de düþündüm. Bu þekilde iþlendiðinde belki roman tarzýndan uzaklaþýlýrdý ancak “Hababam Sýnýfý” misali, memleketimizin delilerinin veya sivri(!) akýllýlarýnýn anlatýldýðý birkaç ciltlik -belki on cilt-, özellikle gençlerimizin ellerinden düþmeyecek eserler ortaya çýkardý... Sayýn yazar, bu teklifimiz üzerinde düþünür de eseri üzerinde yeni bir çalýþmaya girer mi... sanmýyorum... çünkü okur sayýsýnýn dibe vurduðu, dolayýsýyla yayýnevlerinin yazarlara emeðinin hakkýný vermek istemediði bu ortamda mümkün deðil...

Büyük çoðunluðun, nemelazýmcý bir anlayýþla görmezden ve duymazdan geldiði günümüzde, memleketin meselelerini dert edinerek, onlara iþaret ederek ve “iyi insanlarýn, iþinin ehli kiþilerin görev baþýna getirilmeleri gerekir” diyerek çözüm yolunu da göstermesi, bu amaçla edebi eserler üretmesi sebebiyle Ömer Faruk HÜSMÜLLÜ Bey’i tebrik ediyorum. O yazdý, üretti; tanýtmak, okumak ve okutmak görevleri de bizlere düþüyor.

Eseri temin adresi: (Ömer Faruk HÜSMÜLLÜ, tel: 0 535 723 35 79 ofh1952@gmail.com)



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn roman ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ücretsiz Kitap Daðýtabileceðim Ýstanbul’da Bir Mekan Arýyorum
Bir Edebiyatçý Gözüyle Maðaranýn Kamburu - Yorum: 4
Dönemeyen Bir Dönme Dolap - 35 Son Bölüm
Bir Felsefeci’nin Kaleminden Maðaranýn Kamburu – Yorum: 6
Memleketimin Delileri - 2
Memleketimin Delileri - 1
Maðaranýn Kamburu
Dönemeyen Bir Dönme Dolap - 33
Bir Romanýn Anatomisi: Maðaranýn Kamburu
Dönemeyen Bir Dönme Dolap - 34

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Siyasi Taþlama: Neþezâde - 2 [Þiir]
Siyasi Taþlama: Karamsarzâde [Þiir]
Kusurî"den Týrtýklama [Þiir]
Zam Zam Zam... [Þiir]
Týrtýklama (Kazak Abdal'dan) [Þiir]
Yoklar ve Varlar [Þiir]
Ýstanbul,sana Âþýk Bu Kul [Þiir]
Âþýk Dertli"den Týrtýklama [Þiir]
Namuslu Karaborsacý [Þiir]
Dostlarým [Þiir]


Ömer Faruk Hüsmüllü kimdir?

Uzun süre Oruç Yýldýrým adýný kullanarak çeþitli forumlara yazý yazdým. Ýddiasýz iki romaným var. Çok sayýda siyasi içerikli yazýya ve biraz da denemelere sahibim. Emekli bir felsefe öðretmeniyim. Yazmaya çalýþan her kiþiye büyük bir saygým var. Çünkü yazýlan her satýr ömürden verilen bir parçadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Az veya çok okuduðum tüm yazarlardan etkilenirim.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömer Faruk Hüsmüllü, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.