..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevginin bulunmadýðý yerde us da arama. -Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Söyleþi > Coþkun Iþýkdemir




8 Mart 2014
Bakican ile Yaþamý ve Sanat Üzerine Kýsa Bir Söyleþi  
Coþkun Iþýkdemir
"Ellerim Sen Kokuyor Sevgili" isimli ilk kitabýný çýkaran memleket sevdalýsý Þair-Yazar Baki Evkaralý ile yaptýðýmýz kýsa bir söyleþi...


:AHII:
Coþkun Iþýkdemir : Artýk kýsaca kendinizden bahseder misiniz demeyeceðim, çünkü bir çok insanýn fikrinde ve gönlünde yer ettiniz. Direkt olarak konuya girmek gerekirse ilk eserinizi ne zaman, hangi türde yazdýnýz?

Baki Evkaralý (Bakican) : Ýlk eserimi ilkokul son sýnýftayken “Aþçý Aranýyor” adýnda yazdým. Bu eserin türü tiyatroydu ve arkadaþlarýmla sergiledim.

Coþkun Iþýkdemir : 2003 yýlýnda deneme alanýnda seçilenlerden oldunuz, bu macera nasýl baþladý?

Baki Evkaralý (Bakican) : 2003 yýlýnda Ayþe Candan Tunç’un vesilesiyle Ýz Edebiyat ismindeki internet sitesiyle tanýþtým. “Kaçak” adlý denemem o dönem en çok okunanlar arasýna girerek sitenin yýllýðýnda yer aldý.

Coþkun Iþýkdemir : Peki ya sonra ?

Baki Evkaralý (Bakican) : Sonra ayný yýl Erkan Koç yönetimindeki “Sevgi Pýnarý-Þiir ve Öykü” kitabýnda “Bende Gelirim” ismindeki þiirimle dördüncü olarak mansiyon ödülünü elde ettim.

Coþkun Iþýkdemir : Peki sanat tutkunuz sadece bunlarla mý sýnýrlý kaldý ?

Baki Evkaralý (Bakican) : Hayýr. Sinema alanýnda da ilerleme elde etmek için attýðým adýmlar oldu. Bu cihetle 2007 yýlýnda “Nakaratlar ve Kafiyeler” adlý ilk kýsa metraj filmimi kendim yazýp oynayarak çektim. 2009 yýlýnda ise “Kod Adý: Gökhan” isimli uzun metrajlý bir film çalýþmasýna baþlamýþtým ancak çeþitli sebeplerle bu projem yarým kaldý.

Coþkun Iþýkdemir : Sadece yazmakla kalmayýp ayný zamanda þiirlere ses oldunuz ve azminizle bu konuda bir çok kiþiyi geride býraktýnýz. Bu maceraya nasýl koyuldunuz ?

Baki Evkaralý (Bakican) : Ýlk olarak kendi þiirlerimi tekli þekilde seslendirmeye baþladým. Evet söylediðiniz gibi destek göremesem de azimle sanat adýna çalýþmaya devam ettim. Böylece bir þair dostumun þiir kitabýnýn CD çalýþmasýnda þiirleri yorumladým. Sekiz yüze yakýn þiire can oldum. Görme engelli çocuklar için de tiyatral bir þekilde öyküleri seslendirdim.

Coþkun Iþýkdemir : Hepimizin bildiði gibi “Ellerim Sen Kokuyor Sevgili” isimli bir kitap çýkardýnýz ve tüm gelirini kimsesiz bir çocuðun eðitimine baðýþladýnýz. Bu yola nasýl çýktýnýz, bu fikir nasýl geliþti ?

Baki Evkaralý (Bakican) : Kendimi bildim bileli memleketimi tanýtmak sevdasýyla yanýp tutuþtum. Yazma hayatým baþladý baþlayalý Cenab-ý Hakk’ýn rýzasýný kazanmak amacýyla hareket ettim ve O’na kul olmaya çalýþtým. Bu fikir yedi yaþýnda kurulan bir düþtü aslýnda. Her daim yazdýklarýmýn hayra vesile olmasýný diledim. Minik düþlerimi beslediðim bünyem olgunlaþýnca da imkânlar dahilinde bu yola koyuldum. Kitap kimsesiz bir çocuk için çýkacaktý. Gelirinin bir kýsmýyla memleketimde kimsesiz bir çocuk okuyacak bir kýsmýyla da gençlerimizin hayalleri gerçekleþecekti. Bunu þiar edinerek ilk adýmý attým.

Coþkun Iþýkdemir : Peki, projeyi hazýrlarken destek bulabildiniz mi?

Baki Evkaralý (Bakican) : Projeyi zikrettiðimde kimse baþarabileceðimize inanmadý. Kimileri yazmamýzý istedi, kimileri farklý þekilde düþüncelerimizi iletmemizi… Gördüm ki politik olmaya, üstadýn dediði gibi bas harfi gibi kývrýlmaya gerek yoktu. Kimseden bir destek göremesem de biliyordum ki benim niyetim halis. Cebimde bir çay param vardý yola çýkarken ve Allah’a “Senin rýzan için yola çýkýyorum, kimler yanýmda yer alacak, bu güzellik için de olacak bilmiyorum, Sen ol yeter ama bana yanýmda yer alacak doðru insanlarý yolla Rabbim” diye hep dua ettim. Nitekim bana Yüce Rabbim’den baþka kimse destek çýkmadý. O “Kûn fe yekûn” dedi ve TÜYAP 32. Uluslararasý Kitap Fuarý’nda memleketimi temsil etmek ve kimsesiz bir çocuk þiarýmý filizlendirmek nasip oldu.

Coþkun Iþýkdemir : Azim ve hýrs dolu bir hikaye. Üniversitelerin bile psikoloji literatürüne aldýðý ve eðitimlerini verdiðiniz beden dili ile ilgili de kitabýnýz bulunuyor. Bu konuda bir þeyler geliþtirmeyi, projeler üretmeyi düþünüyor musunuz?

Baki Evkaralý (Bakican) : Öncelikle o çalýþmalarý geniþ kitlelere ulaþtýrmak için çabalarýmýz devam ediyor. Firmalara ve danýþmanlýk isteyen insanlara da gerekli eðitimler veriyoruz. Yine bununla birlikte seminer çalýþmalarýmýz devam ediyor. Tabii ki herkes gibi beni de onurlandýran bir takým þeyler var. Askeriye’de çalýþmamýn eðitimlerinin verilmesi ve bugün birçok üniversitenin psikoloji literatüründe bir Serinhisarlýnýn yer almasý gibi.

Coþkun Iþýkdemir : Ýlerleyen zamana yaydýðýnýz projeleriniz var mý?

Baki Evkaralý (Bakican) : Film bile olabilecek bir aþk hikâyesi var. Yazar bir bayan arkadaþla birlikte mektuplar hâlinde yazmayý düþünüyorum. Yakýn vadede bunun için faaliyete geçtik. Gerekli çaðrýlarda bulunduk ve bekliyoruz.

Coþkun Iþýkdemir : Güzel bir çalýþma ortaya çýkacaðýnýn kokusunu aldýk bile. Baþka planlarýnýz var mý ?

Baki Evkaralý (Bakican) : Onun dýþýnda Serinhisar TV projesi mevcut. Henüz alt yapýsý hazýrlanýyor. Bu zamana kadar yetiþtirdiðim öðrencilerim ve bu iþe yeni gönül veren öðrencilerimle birlikte güzel þeyler yapacaðýmýza inanýyorum.

Coþkun Iþýkdemir : Ýnanmak baþarmanýn yarýsýdýr. Sanki baþka projelerin de sinyallerini alýyor gibiyim.

Baki Evkaralý (Bakican) : www.bakican.com isimli internet sitemizde çok yakýnda ünlü yazarlarla birlikte yaptýðým ve yapacaðým röportajlar yer alacak. Bunun için sitede ayrý bir kulvar hazýrlayacaðýz. Tabi bununla da bitmiyor. En kýsa zamanda “Bakicanlý Saatler” isimli radyo programýyla analog ve dijital yayýn üzerinden sevenlerimizle birlikte olacaðýz. “Ýkra!” ile almaya baþladýðýmýz nefesi O’nun rýzasý adýna çalýþarak tüketmeliyiz. Baþarý, çalýþanla birliktedir sevgili Coþkun ve bu yolda bize uyumak yok!

Coþkun Iþýkdemir : Kimsesiz bir çocuða kimse olmak ve þiirlerinizi koklamak isteyenler kitabý nasýl temin edecek ?

Baki Evkaralý (Bakican) : Tüm D&R þubelerinde ve internet kitapçýlarýnda satýþ mevcut.

Coþkun Iþýkdemir : Son olarak ne söylemek istersiniz?

Baki Evkaralý (Bakican) : Bu artýk tek baþýna yürütülen bir çalýþma deðil, sosyal sorumluluk projesine dönüþen bir çalýþma oldu. Öðrencilerim ve dostlarýmla yürüdüðüm bu yolda baþta Denizli ve tüm Türkiye’nin de bizim yanýmýzda olacaðýna inanýyorum.

Coþkun Iþýkdemir : Bu güzel söyleþi için bana vakit ayýrdýðýn ve yüreðinin sesiyle sorularýma cevap için çok teþekkür ederim sevgili Bakican. Umarým yürüdüðün bu yolda hiçbir zaman yalnýz kalmaz ve güneþli, güzel günlerde soluklanýrsýn.

Baki Evkaralý (Bakican) : Ýyi dileklerin için teþekkür ederim sevgili Coþkun.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yalnýz Bu Sevmektir (Sabahattin Ali - Deðirmen Üzerine... ) [Deneme]
Ýstiklalden Geçer Ýstikbale Giden Yol [Deneme]


Coþkun Iþýkdemir kimdir?




yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Coþkun Iþýkdemir, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.