..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Eðer bir kelebeði sevebiliyorsak, týrtýllara da deðer vermemiz gerekir. -Antonie de Saint-Exupery
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Türkiye > Hakan Yozcu




5 Mart 2015
Ara Çayhaneler  
Hakan Yozcu
“Ben buranýn en eski esnafýyým” diyor. Tabii burayý önce eski durumu ile karþýlaþtýrýyor. Artýk eskisi gibi tadý kalmadýðýný belirtiyor. “Buralarýn eskisi gibi tadý yok. Önceden bütün halk, buraya gelirdi. Sohbet ederdi. Oyun yoktu. Gazetelerini okurlardý. Ocaklarda bütün gazeteler alýnýrdý. Þimdilerde oyunlu kahvehaneler açýldý. Sohbeti ve okumayý öldürdü. Gençler daha ziyade oyunlu kahvehaneleri tercih ediyor.


:AFGD:

     Yaklaþýk bir haftadýr. Kadirli’deyim. Artýk burada son günlerim. Bir haftadýr buranýn siyasi nabzýný yokluyor; ve buradaki insanlarýn KKTC hakkýndaki görüþ ve düþüncelerini sizlerle paylaþýyorum.
     Burada önde gelen siyasi partilerin vekilleri ve adaylarýyla görüþüp düþüncelerini sizlere aktarmýþtým.
     Bu gün size ilginç bir yerden söz etmek istiyorum. Kadirli’de bulunduðum süre bana hep “Ara Çayhanelere git. Siyasi nabzý orada yakalarsýn. Türkiye’nin siyasi kalbi orasýdýr. Türkiye’deki siyasi yapý orada oluþur ve orada geliþir” dediler.
     Ben de günümün çoðunu burada geçirdim. Zaten siyasi partilerin ilçe binalarý da genellikle buralarda. Birbirlerine yakýn.
     Ara çayhaneler denilen yer, Kadirli merkezde Tufanpaþa Mahallesinde bulunan ve yaklaþýk yan yana 20 kadar çay ocaklarýndan oluþan “T” harfi biçiminde bir sokak. Saðlý sollu küçük küçük çay ocaklarý bulunuyor. Sokaða sadece insanlar girebiliyor. Her hangi bir araç veya baþka bir canlý giremiyor. Bu nedenle sokaðýn ortalarýnda dahi küçük masalar ve etraflarýnda tabureler var.
     Vatandaþlar buralara oturup sohbet ediyorlar. Belki de böyle bir yer dünyanýn baþka bir yerinde yok. Bu nedenle ilgi çekiyor. Genelde insanlar siyasi sohbetler yapýyor. Öðrendiðimize göre buranýn müdavimleri genellikle hep üniversite mezunlarý oluyormuþ.     
Ben, sokaðýn “T” -yani üst- kýsmýnda bulunan “Esnaf Çay Evi”ne oturuyorum. Sahibi Mehmet YAREN Bey geliyor. Sohbet ediyoruz. Ben soruyorum, o anlatýyor:
     “Ben buranýn en eski esnafýyým” diyor. Tabii burayý önce eski durumu ile karþýlaþtýrýyor. Artýk eskisi gibi tadý kalmadýðýný belirtiyor. “Buralarýn eskisi gibi tadý yok. Önceden bütün halk, buraya gelirdi. Sohbet ederdi. Oyun yoktu. Gazetelerini okurlardý. Ocaklarda bütün gazeteler alýnýrdý. Þimdilerde oyunlu kahvehaneler açýldý. Sohbeti ve okumayý öldürdü. Gençler daha ziyade oyunlu kahvehaneleri tercih ediyor.
     Buralarda hükümet kurulur, düþürülür ve devletin siyasi geleceðine yön verilirdi. Hükümetin tüm icraatý burada konuþulurdu.
     Burada herkes þu görüþte hemfikirdir. “Türkiye’nin siyasi nabzý burada atar. Burasý TC’nin siyasi kalbidir. Kadirlililerin hepsi buna inanýyor.”
     Burasýnýn sadece devlet politikasýnýn hayat bulduðu yer deðil, yerel siyasetin de canlýlýk kazandýðý mekanýn olduðunu belirtiyor. “Belediye baþkanlarý bile burada belirlenir, burada seçilir. Belediyenin icraatlarý dahi burada þekillenir. Belediye Baþkaný bir tane olmasýna karþýn buraya gelen tüm vatandaþlarýmýz bir belediye baþkanýdýr ve onun kadar hükmeder.” diyor.
     Devam ediyor “ Burada vatandaþlarýn birçoðu milletvekili, bakan, baþbakan ayarýnda siyasi düþüncelere sahip. Gerçekte de bu çayhanelerden bir çok siyasi çýkmýþtýr.”diyor. “Burasý Kadirli’nin Kültür ve Bilim merkezidir. Bilim adamý dahi çýkardýk. Mesela Prof. Dr Ali Erdemir þu anda ABD Nasa’da görev yapýyor. Bir ara Dünya Mühendisler Birliði Baþkanlýðý da yaptý” diyor.
     Üniversiteden arkadaþým olan Salim Karakuþ da söylenilenleri onaylýyor. “Kadirli’nin tek dezavantajý okuyan öðrencilerin geriye dönmeyiþi oluyor” diyor. “Öðrenci okulunu bitiriyor. Yetiþiyor. Tam verim alýncaðý zaman yurt dýþýna gidiyor. Gidiþ o gidiþ. Veya büyük þehirlerde iþ buluyor. Geriye dönmüyor. Bu nedenle de Kadirli hak ettiði yere gelemiyor” diyor.
     Burada da en çok konuþulan konulardan birinin KKTC olduðunu öðreniyoruz. Buraya gelen insanlar Kýbrýs’a karþý çok duyarlýlar. Kýbrýs gündemini çok yakýndan takip ediyorlar. Zaten konuþmalarýyla, düþünceleriyle bunu hemen fark ettiriyorlar.
     Mehmet yaren “KKTC’yi Kadirli’nin bir mahallesi gibi görüyoruz. Onu kendimizden ayýrmýyoruz. KKTC’de yaþayan bir çok Kadirlili var. Hep akrabalarýmýz. 74 Harekatýnda Kadirli’den bir çok asker gitti. Ben de gönüllü idim. Yaþým tutmadýðý için beni göndermediler. Ama oðlum orada askerlik yaptý. Ben de bununla gurur duydum. Ondan Kýbrýs hakkýnda bir çok þey öðrendim. Kýbrýs’ý seviyoruz.” diyor.
     Bir vatandaþ yan masadan katýlýyor: “Kýbrýs’tan bazen çatlak sesler geliyor. Biz referandumda hayýr diyeceðinizi umuyorduk. Ama evet çýkardýnýz. Bu da bizi üzdü” diyor. Hükümete serseniþte bulunuyor: “Hükümetiniz hoþumuza gitmeyecek sözler söylüyor. Ne o, biz birlþemek istiyoruz, KKTC’yi tanýtmak istemiyoruz” gibi sözler?” diyor. “Þahsen ben Rumlara güvenmiyorum. Onlarýn düþüncelerini çok iyi biliyoruz. Onlar, Türkleri Kýbrýs’ta misafir olarak görüyor. Er geç gideceksiniz diyor. Siz de hala birlikte yaþamak istiyorsunuz. Oysa orada çözüm bulunmuþtur. Ýki ayrý devlet olarak yan yana mutlu bir þekilde yaþayabilirsiniz” diyor.
     Mehmet Seyidoðlu adýnda yaþlý bir amca da konuþmalarýmýzý dinleyenler arasýnda. O da düþüncelerini dile getiriyor: “Kýbrýs, bura insaný gözünde çok farklýdýr. Kutsal bir dava gibidir. Kýbrýslýlara söz söylettirmeyiz” diyor.
     Çay ocaðý hakkýnda bize geçmiþten bilgiler veriyor: “þu ana kadar söylenilenlerin hepsi doðru. Eksiði var, fazlasý yok. Burasý gerçekten bir siyaset okulu. Türkiye’nin seçim arenasý. Buradan neçe siyasetçiler, devlet adamlarý, komutanlar, paþalar çýktý. Siz hatýrlamazsýnýz. 1960’larda buradan meclise tam 7 tane milletvekili gitti. O zamanlar Demokrat Parti ile CHP güçlüydü. Bu iki partiden toplam 7 tane vekil seçildi. Bunlar hep bu çay ocaklarýnda yetiþtiler. Her dönemde de bir-iki vekil çýkýyor.” diyor.
     Evet. Kadirli çok farklý bir diyar. Çay ocaklarý daha da farklý. Ýlginç. Üzerinde tezler hazýrlanacak bir yer. Mutlaka incelenmesi gereken bir yer.
     Bir de Karatepe çok övülüyor. Orasýnýn tarihi ve doðal güzellikleri olduðu belirtiliyor. Görmemizi öneriyorlar. Biz de hafta sonumuzu orada geçirmeye söz veriyoruz.
     Kadirli’den son yazýlarýmý belki de Karatepe oluþturacak. Oradan da sizlere seslenmeye çalýþacaðým.
     Bu arada internetten KKTC gündemini takip ediyorum. Cumartesi yapýlacak Girne Mitingine katýlamayacaðým için üzülüyorum. Düzenleyenelere baþarýlar diliyorum.
     Herkese kolay gelsin diyorum.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
6. Türkoloji Buluþmasý
bir Güneþin Yeniden Doðduðu Yer: Samsun
Ýki VIzdan, Bir Bizden
Bir Uzungöl Hatýrasý
Çay ve Þenlikler Diyarý Rize
dýþarýda Deli Dalgalar: Sinop
Maçka Yollarý Artýk Taþlý Deðil
Trabzon’da Bir Gün
Cennet ve Cehennem
Yine Yeþillendi Fýndýk Dallarý

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
"Gün Olur Asra Bedel" Üzerine Bir Ýnceleme
Yozcularýn Kökeni ve Çangaza Köyü
Bir Þiir Emekçisi: Ýhsan Tevfik Kýrca
yaþar Kemal’in Ölüm Yýldönümü Münasebetiyle
Çeþitli Yönleriyle Prof. Dr. Erhan Arýklý
Öykü Tiyatro ve Sanat Üzerine
"48 Saat" Üzerine
Çakýrcalý Efe Üzerine
Benim Gözümden "Tutunamayanlar"
Âþýk Osman Akçay Ýle Tanýþtýk

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.