..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gerçeðin dili çok yalýn. -Euripides
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




10 Mart 2015
Totemden Kült Merkezlerine Dönüþ 2  
Bayram Kaya
devam eden yazý


:HCC:
Ýlki sosyo toplumsa hafýzayý ve sosyo toplumsa devamlýlýðý oluþan totemi ve ön ittifaklý inþanýn temelinde; bu temelde hiç olmayan, sýnýf çatýþmalý öznellikti anlatýþlar; inþacý sosyo toplumsa hafýzalý sürece monte edilmiþtiler.

Köleci mutabakatýn sahiplendiði mülkiyetçi iliþkþ, kendilerine aktarýlan sosyo toplumsa hafýzada ve sosyo toplumsa inþa içinde yoktu. Bu nedenle köleci anlayýþýn sahiplendiði tutum, bir türlü meþru olmuyordu. Sosyal inþanýn kuralý, (atalar eliyle) dýþtan bir mana iliþkisi olmaktý.

Ön ittifaklar melez ve sentezi olan insanýn kendisi dýþýndaki ilahýn takdiriydi. Ýttifaký ilahlar yaratmýþtý. Oysa köleci sistem, kendisinin bir dayatmasýydý. Bu nedenle meþru olmuyordu

Köleci inþa meþru olamamakla ve sürecin kendiiþlerliðinin kesikli sürekliliði olmamakla mülk sahipliðini bir türlü meþrulaþamýyordu. Kendisini sürece kabul ettiremiyordu.

Tüm kavga; köleci inþanýn meþru bir inþa kuralý olan sosyo toplumsa hafýza içinde gelmeyen bir ajan provokasyon olmasýydý. Ýþte bu provokasyon; sosyo toplumsa inþa içinde meþru olmayan mal mülk sahipliði oluþla sisteme dýþtan dayatýlmalýydý. Bu aþamalar nesnelliðin tutumlatýr olmasýný nesnellikten deðil tarihsel olaný öznel anlamaydý.

Söz gelimi bitkiyle (suyla) yaðmur arasýndaki nesnel belirlenim görülmüþ, sezilmiþti. Ama bunu öznel oluþla ifade etmedikçe bu düþünce meþrulaþamýyordu. Bitkiler büyüsün diye ilah, yaðmuru yaðdýrýyor diye bu gözlemi meþrulaþýyordu. Bu nedenle su, yaðmur ve rüzðâr ilahý vardý.

Malýn, mülkün sahipliðini meþrulaþmak için; malýn mülkün iyeliðini olumlamak için; malýn mülkün daðýtýmý keyfi rýzk daðýtýmý inandýrmasýna dönüþmüþtü. Malýn mülk iyelikler elinde oluþla varlýðý ve kölelik, kader oluþla; alýn yazýsý doluþla Rabbin takdiriydi.

Böylece köleci sistem, kendisinin dýþýnda oluþla bu sistemi kendisine dayatanla kendi köleci sistemini meþrulaþmýþtý. El ilah-El illah olan Rab, ilahtý. Ama giderek ilah olmaktan çýkan, mutlak hakim bir yaratan güçtü.

Köleci manifesto içinde iki insan tipi vardý. Birincisi insan tipi mal mülk sahipliði (iyeliði) olan insanlardý ki rýzklarý, tanrý tarafýndan da verilenlerdi. Bunlar efendilerdi. Ýkinci tipler rýzklarý bu tanrý tarafýnda verilmeyen insanlar olup, alýnlarýna köle damgasý vurulanlardý. Bunlara insan denmiyor; mülk sahibine efendi, mülkten yoksun olana da köle deniyordu.

Ýyi de; yaþana gelen süreç içindeki sosyo toplumsa hafýzanýn ve sosyo toplumsa inþanýn içinde böyle bir kayýt yoktu. Bu köleci eksenli kayýt; geçmiþin kendisine aktarýlan meþrulaþma referanslarý içindeki hiç bir zemin üzerine oturup, kendisini dayatamýyordu. Bu geçmiþteki referansýna izafe oluþla kendisini dayatamaz lýða çözüm bulundu.

Bu çözüm öznel anlama içinde þöyle iþletildi. Erken dönem patentli geçmiþteki özne nesnel inþa kalýplý devinim alanlarýnýn içi, köleci dönemle boþaltýldý. Bir hafýza travmasý oluþturuldu. Ýçi boþaltýlan, asýl inþa kalýbýna biçimlenmiþ referansýyla devinen alanýnýn içi boþalan kadar alan, ters yüz edilen anlam söyletilmesi ile dolduruldu.

Köleci sistemle görünür olan görünmez eþmiþti. Köleci sistemin görünmez kýldýðý genel yararý ve genel zenginliði oluþan mantýðýn referansýyla sistem zorunlu olarak ve görünmez eþerek çalýþýyordu. Genel yarara göre ürettiriliyor ama genel yararý daðýtmaya ya da paylaþmaya gelince, paylaþtýrma genel yarar bilinci üzerinde deðil de, paylaþýlacaklarý ele geçirici, özel mülkiyetçi anlayýþla daðýtýyordular.

Genel zenginliðe göre oluþan bilinç ve mantýða göre paylaþtýramadýðýnýz þeyleri dolaylý algý üzerinden paylaþtýrýþla, vacibil vücuda hitap ettirmeye baþlamýþtýnýz. Güya bu paylaþtýrma iþinde mülk sahibinin eli yoktu! Bu paylaþtýrma geçmiþ envanterlere uymayýþla kutsal ve meþru olmuyordu. Bu nedenle mülkiyetçi edinimin mal mülk daðýtma meþrulaþmasý, atalar olmayan görünmez güce yaptýrýlýyordu.

Bu ters yüz edilmiþ yeni inþa; çok çok öznel inþa oluþla, adým adým süreci kontrol etti. Böylece sürecin tepkisel oluþla vaki sosyo toplumsa gazýný alacaktýlar.

Totem dönemi ve ön ittifaký dönemi kapsayan yazýsýz erken dönem içinde, "gruba ve ittifaka baðlýlýkla genel yararý oluþturma, kutsal iken"; köleci manifestoda; "mülk olma, mülkü olma ve efendilerin özel yararý kutsaldý" vs.


Sürecek



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.