..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir dost nedir? Öteki ben. -Zenon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Roman > Görüþ ve Eleþtiriler > Ömer Faruk Hüsmüllü




2 Nisan 2015
Sokrat Ýle Meraklý Eþek Arýsý’ndan Seçmeler  
Ömer Faruk Hüsmüllü
Evine ekmek götüremeyen bir insandan dürüst olmasýný, ahlâklý bir kiþi olmasýný istemesine istersiniz de, o sizi ne kadar dinler, orasý tartýþma götürür doðrusu.


:AGII:






Sevgi, öylesine güçlü bir deðer ki bir damlasý bile koskocaman dünya gölünü mayalamaya yeter. Zorluklarý sevgiyle aþabilirsin, düþmanlýklarý sevgiyle dostluða dönüþtürebilirsin. Sevgi, hem sevileni hem de seveni koruyucu bir kalkandýr. Bu iþlevi gerçekleþtirmeyen duygunun sevgi olduðundan þüphe etmek gerekir.

***

Ýnsanlar mutlu olmak mý istiyor, yoksa mutluluk mu arýyor? Eðer mutluluk arýyorlarsa buna eriþmeleri belki de hiç mümkün olmayacaktýr. Soyut bir hedefin peþinde koþarak ömürlerini heba edeceklerdir. Mutlu olmak istiyorlarsa bu her zaman için mümkündür.

***

Evine ekmek götüremeyen bir insandan dürüst olmasýný, ahlâklý bir kiþi olmasýný istemesine istersiniz de, o sizi ne kadar dinler, orasý tartýþma götürür doðrusu.

***

Yanýlsama da olsa bu hayatýn hoþ taraflarý var. Hayattan yakýnýp, ölümü bile isteyip de tekrar bu dünyaya gelmek istemeyen kaç kiþi var? Ben etrafýmda hiç göremedim de…

***

Ýçsel deðerlerini kaybeden kiþi, kaybý oranýnda insanlýktan uzaklaþýr ve hayvanlýða yaklaþýr. Bazýlarý ise hayvanlýðý bile geride býrakabilir.

***

Yakýnacaðýna hayatý anlamaya çalýþ. Hayat, bir deniz dalgasýdýr. Bazen sahile yaklaþýr, bazen de sahilden uzaklaþýr.

***

Þayet var olduðunun tam anlamýyla bilincine varýrsan bundan hiçbir þeyden duyamayacaðýn bir mutluluk tadabilirsin. Bir düþünsene, bu devasa evrende var olan “varlýk”ýn bir parçasýsýn.

***

sonbahar ruhumuza tatlý bir hüzün verir. Sararan yapraklar düþerken biz, onlarýn ölümüne üzülürüz. Üzülmemeliyiz, çünkü bilmeliyiz ki bu ölüm gelecek doðumlar içindir.

***

Yalnýzlýk þikâyet ettiðin kadar kötü bir þey deðildir. Yalnýzlýðýn tadýný alýp da etrafýnda insan arayana hiç rastlamadým. Ama etrafýndaki insanlardan usanýp da yalnýzlýðý arayanlarla sýk sýk karþýlaþtým.

***

Kendin olmayý beceremezken baþkasý nasýl olacaksýn? Yalnýz kaldýðýnda kendine de ki: “Maskeni çýkarabilirsin, çünkü þu an kendinle baþ baþasýn.”

***

Bilgiyi arama görevini býrakmak savaþ alanýný býrakmak kadar utanç vericidir.

***

Doða bizimle konuþur. Üstelik çok da yalýn bir dili vardýr. Doðanýn dilini anlayabilmek için ona dikkatle bakmak yeterlidir. Doða ana biz canlýlara verdiði caný o gün geldiðinde mutlaka geri alacaktýr. Sen zenginsin, sen kralsýn diye düþünmez ve hiçbir canlýya bu konuda iltimas geçmez.

***

Güçsüz adalet, güçlü suçlular yaratýr.

***

Cenaze töreninde aðlamaktan kendini helak etmiþ olan kadýný gösteren biri yanýndaki bilge kiþiye der ki: “Çok acý çektiði aðlamasýndan belli. Korkarým, bu aðlamalarý ona zarar verecektir.” Bilgenin bu yargýya cevabý ise þöyledir: “Aðlatan acýlardan deðil, aðlatmayan acýlardan kork. Çünkü gözyaþlarý bedenin koruyucusudur, savunma silahýdýr.”

***

Kahraman karþýsýndakine cesaret, korkak ise korku vermeye çalýþýr. Anlayacaðýn, kimde ne varsa, ancak onu verebilir.

***

Tarihin her döneminde dogmatik zihniyet, aydýnlýðý boðmak istemiþtir. Çünkü dogmatik düþünce, eleþtiriyi sevmez. O nedenle de sorgulayan kafalarý ya kopartýr ya da hapishane ve zindanlarda çürütür.

***

Her þeyi bilsen ne olur bilmesen ne olur; sen kendini bilmedikten sonra!

***

Bineceðin geminin gösteriþli olmasýna deðil, kaptanýn tecrübesine bakmalýsýn. Tabii olaðanüstü bir durumla karþýlaþtýðýnda piþman olmak istemiyorsan!

***

Ben insanýn bir bedeni olduðunu biliyorum. Bunun yaný sýra bir ruhunun da olduðuna inanýyorum. Beden gün gelip öldüðünde ruh da ondan ayrýlýr. Ölen beden doða kanunlarý gereði deðiþime uðrar yani çürür. Çürüyen de zamanla baþka bir þeye dönüþür. Ýþin doðrusu doða, deðiþtirdiðini de deðiþtirir ve bu süreç yani art arda sýralama sonsuza kadar devam eder gider.

***

Felsefe ile uðraþan her kiþinin karþýsýna çetin bir yol çýkar. Gerçeklere ulaþmak isteyen kiþi bu çetin yolu aþacak cesareti kendisinde görmelidir.

***

Soru sormayý bilmeyenden felsefe yapmasýný da bekleyemeyiz. Bu arada þunu da söyleyeyim; bazýlarý sorduðu sorulara beklediði cevabý alamadýðý için kýzýyor. Oysa soru, bilinenin tekrarý için deðil; bilinmeyenin öðrenilmesi için sorulur.

***

Ýçgüdülerini yönetemeyen, onlarýn esiri olan insanlar selin sürüklediði bir dal parçasý gibidir. Nasýl ki dal parçasýnýn kaderi sele baðlýysa onlarýnki de içgüdülerine baðlýdýr.

***

Ben kendimi biliyordum, tanýyordum. Cehaletimin farkýndaydým. Ama bazýlarý cehaletin pençesinde kývrandýklarý halde, bildiðini sandýðý þeyleri gerçekte bilmediklerinin farkýnda deðillerdi. Benim mücadelem onlarlaydý.

***

Kahramanlýk önce düþüncede baþlar, sonra eylemde kendini gösterir. Düþüncelerimden dolayý, ben deðil, ama onlar beni bir halk kahramaný olarak kabul ediyorlardý.

***

Hüzün sonbahar gibidir. Aðaçlar yapraklarýný döker, sonbahar biter. Ýnsan acýlarýný döker hüzün biter. Kuþlar göçüyorlar diye üzülme, çünkü seneye tekrar gelebilmek için göçmek zorundalar. Sokrat öteki dünyaya gitti diye de üzülme; çünkü baþka Sokratlar gelmek için yola koyuldular bile.

***

Hayat, oyunu hem oynayýp hem de yazmaz. Oynayan hayattýr, yazan ise kendimiz. Üstelik hayat hatýr gönül dinlemez, kiþiyi mutlaka sorgular; hem de acýmasýzca.

***

Hakikat silinemez, sadece biraz karartýlabilir. O karartý da uzun ömürlü olamaz. Bir gün mutlaka hakikatin ýþýðý kendini gösterir. Hakikati anlamada, görmede rehberim bilgidir. Bu rehber, kiþiyi er veya geç ama mutlaka hakikate ulaþtýrýr.

***

Cahilin sadece bilgisi eksik deðildir; muhabbeti yavandýr, sevgisi sýðdýr, dostluðu kýsadýr.

***

Kiþi daima kendi olmalýdýr; kendini tanýmalýdýr. Bunun için kendinle konuþ; hatta saatlerce sohbet et içindeki “ben” ile. Kendine soru sor, cevabýný ver, eleþtir; bazen öfkelen. Ama asla kendini aþaðýlama.

***

Denize hayat veren gelgittir. Gelgitlerin seni korkutmasýn. Hayat, yaþamasý için herkesi çaðýrýr, ancak sadece bir kere. Bu çaðrýyý bazýlarý duyar, çaðrýya uyar ve yaþar; bazýlarý duyduklarý halde duymazlýða gelirler, bazýlarý ise her bakýmdan saðýr olduklarý için hiç duyamazlar.

***

Ürün Açýklamasý

Kitabýn Orjinal Adý : Sokrat ile Meraklý Eþek Arýsý

Yayýnevi : P Kitap Yayýncýlýk

Yazar : Ömer Faruk Hüsmüllü

Kategori : Genel Konular - Diðer

Piyasa Fiyatý : 15.00 TL

ISBN No : 9786054543649

Sayfa Sayýsý : 211

Boyutlarý : 13.50x21.00

Basým Tarihi : 201300

***

EDÝTÖRDEN:

Özgürce düþünmenin yolu "Felsefe" den nasibini almaktan geçer. Bu yolu deneyenler belli ölçüde düþünce gücünü artýrarak hayata farklý bir biçimde bakabilirler. Bu gerçeklik temel alýndýðýnda "felsefe eðitimi " nin insan hayatýndaki yeri ve önemi tartýþýlmazdýr. Ýnsanoðlu çaðlar boyu bu gerçeðin bilincinde " özgür düþünce " ye ulaþma çabasý içindedir.

Sokrat ile Meraklý Eþek Arýsý " felsefe " nin deðiþik bir tatla sunulmuþ biçimidir. Çaðýmýzda yaþayan Sokrat'ý Meraklý Eþek Arýsý sayesinde aramýzda buluveririrz. Doðrulara ulaþmaktan çok düþünme yollarýný gösteren bir anlayýþla sizi felsefenin derinliklerine sürükleyiverir diyaloglar. Siz de konuyla ilgili düþünceler geliþtirmeye baþlarsýnýz.

Kimi zaman Meraklý Eþek Arýsý 'nýn zekasýna kimi zaman Sokrat'ýn çelebice tutumuna hayran olursunuz. Anlatým öylesine doðaldýr ki Felsefe ile iç içe olduðunuzu fark etmezsiniz bile.

Okuyun "Sokrat ile Meraklý Eþek Arýsý " ný. Özgür düþünceye bir adým daha yaklaþmýþ olacaksýnýz.

Rasim Yýldýz-Edebiyat Öðretmeni

***

Eserin Video Tanýtým Filmi:

https://www.youtube.com/watch?v=8y0zWDjBeHQ



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn görüþ ve eleþtiriler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ücretsiz Kitap Daðýtabileceðim Ýstanbul’da Bir Mekan Arýyorum
Ücretsiz 3 Kitap
Zararýna 3 Kitap (Roman) Sadece…. ,
Sokrat Kapýnýzý Çalarsa
Bir Aný Defteri Buldum’dan Seçmeler…
Gençler Kadýköy Belediyesi 6. Kadýköy Kitap Günleri'ne Davetlisiniz

Yazarýn roman ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Edebiyatçý Gözüyle Maðaranýn Kamburu - Yorum: 4
Dönemeyen Bir Dönme Dolap - 35 Son Bölüm
Bir Felsefeci’nin Kaleminden Maðaranýn Kamburu – Yorum: 6
Memleketimin Delileri - 2
Memleketimin Delileri - 1
Maðaranýn Kamburu
Dönemeyen Bir Dönme Dolap - 33
Bir Romanýn Anatomisi: Maðaranýn Kamburu
Dönemeyen Bir Dönme Dolap - 34
Bir Aný Defteri Buldum - Roman

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Siyasi Taþlama: Neþezâde - 2 [Þiir]
Siyasi Taþlama: Karamsarzâde [Þiir]
Kusurî"den Týrtýklama [Þiir]
Zam Zam Zam... [Þiir]
Týrtýklama (Kazak Abdal'dan) [Þiir]
Yoklar ve Varlar [Þiir]
Ýstanbul,sana Âþýk Bu Kul [Þiir]
Âþýk Dertli"den Týrtýklama [Þiir]
Namuslu Karaborsacý [Þiir]
Dostlarým [Þiir]


Ömer Faruk Hüsmüllü kimdir?

Uzun süre Oruç Yýldýrým adýný kullanarak çeþitli forumlara yazý yazdým. Ýddiasýz iki romaným var. Çok sayýda siyasi içerikli yazýya ve biraz da denemelere sahibim. Emekli bir felsefe öðretmeniyim. Yazmaya çalýþan her kiþiye büyük bir saygým var. Çünkü yazýlan her satýr ömürden verilen bir parçadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Az veya çok okuduðum tüm yazarlardan etkilenirim.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömer Faruk Hüsmüllü, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.