..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sanat hem bir coþma, hem bir yadsýma iþidir. -Camus
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




12 Kasým 2015
Gücün Ýnþacý Olmasý ve Özel Durumla Davranmasý 2  
Bayram Kaya
Kýsaca: Güç, kendisini bilen, eylemli varlýk olan öznede; anlam (mana) iliþkisi oluyordu


:HFI:

Kiþi bir güçle, bir gücün etkisi altýnda davranmak zorundadýr. Bu etki çevrenin kiþi üzerine olan "alan" etkisiydi. Ýkinci bir davrandýran güç te kiþinin içinde oluþuyla, “kiþi benci” olan güçtü. Elbette kiþimiz; çevresinden yalýtmak suretiyle seçme ayýklamasýný yaptýðý iç potansiyelli bencildi otorite olan gücün; kendisine bilinç olmasýnýn etkisiyle, davranýr.

Kiþi dýþtan "alan etkili" çevre ile ve içteki bencil otorite olan gücün birbiriyle çeliþmesinden kaynaklý çekme itme devinmesiyle davranacaktý. Dýþtaki çeliþme içe göre ezen, yok eden bir belirmenin alan hâkimiyet sürüklemesiydi.

Ýçteki çeliþme ise, dýþtaki yok etmeye karþý; kendi düzen ilkesi olan iç düzenli özel baðýntýlý enerji düzenleme bilincini korumakla dirençleþen çeliþkiyle bir varoluþtu. Yani düzensizliðe karþý düzendi.

Kiþi kendi dýþýnda çevresel alan etkili devinmenin yaný sýra, yine kiþinin dýþýnda birebir kiþi ile baðýntýlý olan sosyal gücün meþruiyetliðiyle davranmalýydý. Geri baðlanýmlý, baþý sonu belli olan sosyal çevrim içindeki kiþiler; kendilerine özgü anlamlandýrmasýný da yapabildiði, anlamca senkronlayým yaptýran bir meþruiyetliðin kiþiler davranmasý olacaktý bu sosyal güç.

Ýþte kiþinin,” alan etkili çevre içindeki” çevre alan etkisini kýsmen kýrdýðý ve çevre alan etkisini düzenli akýþlarýyla, parçalýk sürekli tutum yapabildiði bu güç; kiþilerin sosyal oluþmalý sosyal baðlýlýðýydý. Sosyal baðlýlýk olan totemi davranýþýydý.

Meþruiyetlikti güç, yani “anlam nedensel sosyal güç” size “sosyal bilinç veya sosyal özne” oluþla sizi davrandýran baðýllýktý. Kiþi bu baðýllýðýn içindedir. Ve kiþi bu baðýllýðýn içinde kendisini bulur. Bununla birlikte bu baðýllýk kiþinin dýþýnda olup, sosyal güç kiþinin düþüncesinden ve bilincinden baðýmsýzdýr.

Kiþinin dýþýndaki bu meþruti güç, kiþilerin kendisini bu güç içinde saðlatýr olmasýndan ötürü meþrutidir. Sosyal güç kiþiyi kendi odak çekimi içinde senkronlayýp kiþiye sosyal alanda saðlatýr olukça davrandýrýþ, meþruiyetliðidir.

Sizler birbiriyle çeliþkin olan dýþtaki “alan etkili çevresel güçle”; içinizdeki özel baðýntýlý korunan bilinç olan bencillikti gücün eðimlettiði; iki gücün oldurmasýydýnýz. Bencillik, karþýtlaþtýrdýðý alan etkili çevre sel güçle; bencilliðimiz olan ikinci gücün arasýna, tampon olan üçüncü bir sosyo toplumsa gücü inþa etmiþti.

Þimdiki sosyo toplumsa güç, tarihsel kronoloji de alan etkili çevre gücüyle bencilliðimizin arasýna önce sosyal gücü inþa etmiþti. Sonrada sosyal gücün kesikli sürekli etkisi içinde toplumsal gücü, inþa etmiþti. Sosyo toplumsa güç; çevre alan etkili güçle, kiþi potansiyelli bencillik olan gücün arasýna alýnan, boþluk devinmeli bir ara inþaydý.

Ýçinizdeki geri baðlaþýmlý korunan yasa olan bencillikti güç, sadece sizin bilmekle yönelimli olduðunuz durumdu. Ve ancak empati yapýþla dýþýnýzdakileri de anladýðýnýz bir potansiyel meþruiyetlikti (anlam nedensellikti).

Oysa dýþýnýzdaki sosyal að, bencillik gibi sizin bildiðiniz durum deðildi. Sosyal nöronlu, iletime inþalý ve sosyal baðýntýlý meþruiyetlikti. Sosyal alan o sosyal aitliðin hep birlikte bildiði açýk bildirimli yapý alandý. Bildiriþim veren yapý alanýn içinde; birlikte senkronlanmayla; birlikte davranýla bilinen bir alan etkili gücün oluþmasýydý bu sosyal að.

Sosyal yapýyý birlikte davrandýran güç, dýþta açýk açýk bilinmenin anlam iliþkisiydi. Anlam iliþkisini veren þey de totem alan gücüdeki kodlanmýþ olan sembolizmdi. Sosyo toplumsa totemi alan, doðal çevrenin alan etkili gücünü; kendi totem alaný içinde, kendisine özgü tutumla deðerlendirdi.

Gücün genelliði içindeki, güçseli olaný; totemi alan kendisine göre yalýttý. Totemi alan güçseli olanda kendisine göre parçalý durum yaptýðý seçme ayýklamalarýný ortaya koydu. Totemi alan böylece alan etkili genelliði parçalý hale getirdi. Totemi yapý, yalýtmasýný yaptýðý kendi parçalý seleksiyonu içinde kendi özel baðýntýlý, kesikli sürekli durumu içinde; kendi akýþýný yaptýrdý.

Açlýðýnýz dýþtaki çevre ile çeliþir. Totem alan bu çeliþme üzerine sosyal tutumu modüle eder. Totem alan içindeki akýþý yaptýran bu güç, totem alanýn mana gücüydü. Mana gücü, totem alanýn korunan yasasý olmakla, bencildi bilince doðru geri baðlaným yapan bir güçtür. Sosyal mana gücü, totem alanýn sosyal bencillikti ve sosyal bilinçti bir alan olmasýyla olasýydý.

Bu türden totemi alan meþruiyetliði, kiþinin kendisi dýþýnda iliþkilerdi. Kiþinin dýþýndaki iliþkiler totem alanlý odakla birlikte, alanýn içine sosyal sedimantasyon yaptýrýr. Odak çevresindeki devingen olan sedimantasyon, mana sembolizmle soyutlaþandý bir meþruiyetliðin bilinciydi.

Yine tekrar edecek olursak, totemi mana iliþkili sembolizmin altýnda; kiþi bencillikti oluþun yönelimi vardýr. Kiþi yönelimli meþruiyetlik dýþta sosyal bilinci; sosyal ortaklayýmý; sosyal odaklanmayý; sosyal çekim merkezini; sosyal senkronlanmayý ve sosyal meþruiyetliði ortaya koymakla, bunlarýn tümü o alan içinin iletiþimler kurulmasýydý. Yani bunlarýn tümü sosyal nöron aðýnýn inþasýydý.

Tüm bunlar adým adým ihtiyaca göre inþa olmaktý. Uzun evrede soyut sosyal bilincin mana iliþkisi olmaktý. Soyut sosyal bilinç üzerinde sembolizm dilini kullanma ve sembolizm dilini kodlamaydý.

Ýþte kiþinin dýþta davranmak zorunda olduðu güç ve meþruiyetliðin ölçüsü; dýþ çevre alan etkili güçten koparýlmýþtý. Alan etkili çevrede kopartýlýp, kiþinin içinde yalýtýlan bu düzenli parça, þimdide sosyo toplumsa izolasyonluydu. Sosyo toplumsa düzenlilikte kiþi izolasyonluydu. Alan etkili güç ve sosyo toplumsa güçten olan izolasyon; bu kez de, sosyo toplumla; kiþi arasý çeliþmeden kaynaklý inþaydýlar.

Siz kiþi oluþla içte ve sosyal oluþla dýþta sentez ürünüydünüz. Sosyal elci deyiþle siz içte ve dýþta tevhit ürünüydünüz. Enerji baðlaným yasalarýnca, çevreden enerji alýp çevreye düzensizlik ihraç ediyordunuz. Dýsþtaki enerji, sosyo toplum avatarlýðý yoluyla size intikaldi. Siz dýþta alýnan enerjiye, sosyal alan içinde yeniden parçalý durum dolaþýmý yaptýrarak, düzenli enerjiden oluþturulan; sosyo toplumsa sentezin ürünüydünüz.

Burada ister nesnel olay ve olgular düzeyinde olsun, isterse biyo organik sosyal düzenli düzlem içinde olsun. Tekillik, bir önceki düzleminize göre birçokluktur. Oksijen, kendisinin kuantum sentezi sonrasý oksijen özelliði olma durumu içinde, hem bir tekilliktir; hem bir senteziliktir. Oksijen kuantum parçalar bileþimi olmakla çokluktur. Oksijen bileþim sonrasý davranýþýyla oksijen, bir tekilliktir. Ozon üç oksijen sentezi olmakla yine bir sentez ve çokluktur.

Kiþi içte hücre düzlemli biyo nörotik bir bencil, sentezdi. Dýþta da kiþi kiþiler arasý koloniye, grupsal ve sosyal oluþlarla totemi sentezli ve sonrada toplumsal sentezli tekillik ve çoðulluktur. Sosyo toplumsa meþruiyetlikler sosyo toplumlarýn sinir aðlarý davranýþlýdýrlar. Bu iletime sosyal alan içinde yanýt dönüt iletmesi olmakla, sosyal alanda; sosyal nöronlar olma türünden kiþi dýþýnda kiþinin dýþ unsur baðýdýr.

Bir yandan kuantum düzlem boyutun sadece kuantum deyiþle adýný belirttikten sonra; kuantum oluþumlu bir oksijen, bir hidrojen, bir karbon vs. temelli enerji alýp veren ve enerji bant düzeylerini düzenli kýlan (tek tek siz olan en temel düzlemli) tekilliktiniz.

Diðer yandan hidrojen, oksijen, karbon vs. baðýllýktý siz olmakla birlikte, sizler (tek tek hidrojen, oksijen, karbon vs.) baðýllýktý bileþke aðýrlýkla ortaya konan davranýmdýnýz.

Bu psiko somatik bütüncü tekillik, sizdiniz. Ama siz olan þey sanki siz deðilmiþ gibi olmanýn patlak çatlak kaçaklarý olan kýrýlmalarýný ele veriyordu. Siz, sizdiniz. Sizden içeri sizler vardý. Bu sizler, sizdeki tekliðin kendisi olup, bu yapýnýn sizleri; çokluktu çeliþen algýlar ve duyumlarýyla davrandýrmalarý vardý.

Sizler, sentez ürünü biyo kimyasaldý; biyo nöronlu somatiklikle ve biyo psikolojiyle (ruhsal-öznel-tinseli-can) olmanýn sentezi davranýþça ben olmanýn sentezler bütünlüðüydünüz. Psikolojiniz olan seçme ayýklamyý yapan ruhsal seçiciliðiniz ve ruhsal davranýmýnýz bu sentezin bileþke aðýrlýk noktasýna göre oluþup, birleþen bir sentezi davrandýrý, að þebekesiydiler.

Sentez oluþla vücut bulmanýz, kendi tekildi duyumunuzdu. Ýçte kendi psiko somatik; dýþta kendi psiko sosyal duyumunuz olan özne psikolojiniz; size hâkim bir patlak çatlak kaçaklarý yapmadan ete kemiðe ve sosyo toplumsa davranýþa büründü. Siz içte ve dýþta bu sentezi tekilliði veren, öz duyarlýlýktý bir varlýk oluyordunuz. Özünüz de, iç ve dýþ sentez bileþkeni olmakla bir bilinç düzlemiydi.

Ýçe biyo psiko somatik bencil özneydiniz. Dýþta totemi sosyo psiko, toplumsal özneli sentezle; kendi bilincinde olan; kendisini duyan, kendisini bilen varlýktýnýz.

Bu, siz olan; þu anki benci tekildi düzleminiz; daha öncenizin bir arýza bir referans deðerlerinde sapar olmasýyla ortaya çýkmanýn bir aþama unsurudurlar. Bencillikler sentez ürünü bir bileþke aðýrlýk noktasý bilincidirler. Enerji alýþ veriþini bu bileþke aðýrlýk noktasýna göre düzenli iliþkiler haline getirirler. Ýþte bilinç, bileþke aðýrlýk noktasý olmanýn ve dýþtan bu enerjiyi saðlama yapmanýn yönelimidir.

Bencillik, bir yalýtma seçiciliðidir. Bencillik içinde kopup geldiði alan etkili çevreyi, kendi dýþý yapmýþtý. Bencillik, kendisinin dýþýnda býraktýðý dünyaya yönelmeydi. Bencillik, özel baðýntýlý kesikli sürekli olmasýnýn kendi özünlü, kendi özü olmanýn bilincini edinmiþti. Siz bu ruhsal durumla (haleti ruhiye ile) davranýyordunuz.

Tekilliðiniz her durumda bir sentez ürünü olmanýn bileþke aðýrlýkla, tekildi noktalarýnýn bilinciyle davranýyordu. Bu öznel anlamada meþruiyetlikti. Ve inþanýn kuralý olan geri baðlaným noktalarýydý.

Kiþisi benci bilinç, sosyal iletime ve saðlama oluþla dýþta sosyal bir inþa olacaktý. Kiþiler sosyo topluma; benci bilinç, sentezi olmakla yansýma yapmýþtý. Gerisi sosyo toplumsa olmanýn, özne-nesel oluþuyla giriþmeli diyalektiðin iþiydi.


Sosyo toplum bir kültür, bir uygarlýk arenasý ve bir üreten iliþkiler oluþa karþýmýza çýksa da, tüm bunlar diðer bir söyleyiþle bencilliðimizin, bizim dýþýmýzdaki bir okunmasýydý. Bu temelin üzerinde insanlýk ve adamlýk üretir olacaktýk

Kýsaca: Güç, kendisini bilen, eylemli varlýk olan öznede; anlam (mana) iliþkisi oluyordu.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.