..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsanlarýn arasýnda yaþadýðýmýz sürece, onlarý sevelim. -Andre Gide
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




5 Haziran 2016
Ön Ýttifaklý Manayý Köleci Mana Ýle Kýyaslama 4  
Bayram Kaya
Dumuzi'nin totem kýz kardeþi Geþtinna'dýr. Ýnanna'nýn totem erkek kardeþi Enkidum'dur. Dumuzi, Ýnanna'nýn; Enkidum da Geþtinna'nýn ilah kardeþidir. Yeni yasayla ilah kardeþler temas edebilir


:IIH:
Ýnanna totemi yasayla mý seçici eþmekte, ilahi yasayla mý seçici eþmektedir?

Ön ittifak içindeki oluþla gruplarýn "totem yiyeceði yasaðý" birbirine göre kalkmýþtý. Ama "totem yiyeceði yasaðý" henüz dýþtaki baþka ittifak iliþkileri için de, kalkmamýþtýr. Ticari olgular ortaya konana dek bu böyle sürecekti.

Bu yüzden Ýnanna hem totem yasayla (hakla) totem grup dýþýndaki ilahi ittifakýn totem meslekli yiyecek yasaklarýný gözetiyordu. Hem de kendi ittifakýnýn ilahi yasasýný gözetiyordu.

Ýnanna; Enkidum ve Dumuzi'nin sunu yaptýklarý bu hikâyede; tarýmcý Enkidum'un sunduðu buðday, marul, mýsýr gibi yiyecekleri yemiyor deðildir. Aksine Ýnanna kendi ön ittifaký içinde tarýmcý olan buðday, marul, mýsýr üreten gruplarýn bu ürünlerini yiyor.

Dýþtan baþka bir ittifak olan ya da dýþtan Ýnanna ittifakýna girmek isteyen bir sunucunun ürününü Ýnanna kabul etmemiþe benzemektedir.

Ne var ki Enkidum Ýnanna'nýn kendi ittifaklýsý olmamakla, Enkidum'un dokunduðu; Enkidum ittifakýnýn ürettiði ürün ve yiyecekleri Ýnanna "yasak totem yiyeceði" kapsamýnda yemiyor ve totem yiyecek yasaðý kapsamýnda gördüðü bu yasaða eðilim etmiyor.

Dumuzi'nin sunusunu kabul eden inanna; karþý gruptan olan Dumuzi'ye ait totem yiyeceðini yptýklarý ittifaký ahit içinde yiyor. Kutsal buluþma mekânýnda birbiri ile çiftleþme hakký elde ederler. Totem yasaya göre temas etmenlik olan tutum böylece ilahi yasanýn temas ettirmesiyle aþýlýr.

Totem yiyecek yasaðý ve ayný totem aiti olmayanlarla temas etmeme yasaðý olan tabunun binlerce yýl içindeki uygulanýþ þartlý refleksi olmakla uygulanan tabu gruplarýnda körlük (bilmezlik) yaratmýþtý.

Karþý gruplarýn birbirlerini, temas etme giriþmesi içinde tanýmasýyla; gruplar birbirinin dokunma yasaðý gibi tabularýný da tanýyýp birbirlerine dokunmakla dokunmanýn iyi olduðunu gördüler ve gruplarýn birbirine göre gözleri açýldý.

Yani binlerce yýl gruplarýn karþý gruplarý kendilerine dokunma yasak oluþuyla bilip algýladýðý þeylerde, sakýnacak, yasak olacak bir þeyi görmemeye baþladýlar.

Böylece kýsmen kimi tabu duvarlarý aþýlýr. Aþýlan bu yasakla grup temsilcisi olan karþý grup Âdemlerle, karþý grup Havalarýn birbirine yasak olan þeyde yasak olacak groteski oluþlarý görmemeleriyle; her ikisinin de gözleri açýlýr.

Ön ittifaklý dönemdeki Dumuzi, köleci dönemde Âdemdir. Kendi ittifaký içindeki Âdem'e, Hava; ya da Hava'ya Adem yasak deðildir. Totem döneme göre tabu yasaðý bu taraf âdeme (adama) karþý taraftaki Hava'nýn yasak olmasýdýr. Ayný rolle karþý taraf Hava'ya bu taraftaki âdem'in yasak olmasýdýr.

Bu ilk totem yasaðý, ön ittifaklarla birlikte bir ön ittifak aiti kadýn ve erkeðin; karþý ön ittifak aiti kadýn ve erkeðe yasak oluþu biçimindeki totem yasaya döner. Yeni þekliyle yeni ilahi yasaya döner.

Dumuzi olan adam, Ýnanna'ya ön ittifak içinde temas etmekle baþýna groteski olur bir þey gelmemesiyle; onun da kendi gibi olduðunu görüp, bilip anlar.

Buradaki olan eðilim Ýnanna ya da Dumuzi'nin tekil eðilimleri veya tekil kaçamaklarý deðildirler. Belirtilen eðilim grup eðilimidir.

grup eðilimi oluþla beliren basýnç karþýsýnda; Ýnanna ve Dumuzi'nin de kiþisi olan duygularý vardýr. Bu itibarla ittifak eden grup kiþilerinde hala Grup eðiliminin kiþiler üzerine yaptýklarý sosyal basýncý vardýr.

Kiþi bu baský ve basýnçla temas ettiði karþý grup kiþilerinde kendisine fena olur; kendisine groteski yansýr bir þey bulamazlar. Bu duygusal kýrýlma grotesk duygular içinde olan kiþilerde, kiþilerin korkarak, çekinerek bekledikleri þeyin gerçekleþmemiþ olduðuna, yine kiþilerin uyanmalarýdýr.

Ön ittifaka göre bu uyanýþ içende; ön ittifakýn dýþýnda kalan kimi tabu yasaðý kötü olan tabu yasaðýdýr. Kötü olanýn aþýlmasý karþýnda da; karþý cins Ýnanna'yla temasýn iyi olduðu öðrenilir. Ýlk kez bir tabu yýkýlmaktadýr.

Yýkýlan þey elbette ki ne kadar iyi oluþla görülse de onca zamanýn kiþiler üzerinde biriktirdiði stresi nedenle, stresler görünmez bir etkiyle kiþilerine travma olacaktýr. Travma olan bir etki, semboli mana anlatýmýna dönüþmeyecekse; hiç bir þeyin gelenek olur anlatýmý söz konusu olamazdý.

Dumuzi, Ýnanna; ya da Dumuzi, Enkidum ve Ýnanna anlatýmýnýn ilk versiyonlarýn içeriðinde temas etme dýþýnda; evlilik içermesi olanaksýzdýr. Çünkü bu ilk anlatýmlar özel mülkiyetin, evliliklerin olmadýðý dönemlerde söylenir olacaktýr.

Üstelik Dumuzi ve Enkidum'un Ýnanna'ya veya Geþtinna'ya sunduðu sunular; Dumuzi ve Enkidum'un kiþisel malý da deðildirler. Grup adýna, grup malý olan grup sunusu karþý grup þahsýnda Ýnanna'ya yapýlmaktadýr. Enkidum ve Dumuzi grup temsilcisi olmakla sunduklarýyla da anlattýklarý grup sahiplikti hükmü þahsiyet olan (tüzeli olan) anlatýmlardý.

Totem dönem kiþileri kendi gibi görmek oluþla cinsel vurgu söylense de pek bir anlam ifade etmez. Oysa Ön ittifaklarla cinsel tesilcilik en öne çýkmýþtýr. Bu nedenle ön ittifak iliþkileri bir grubu kadýn cins Ýnanna oluþla söylerken, diðer grubu da erkek cins Dumuzi oluþla söyler.

Dumuzi'nin totem kýz kardeþi Geþtinna'dýr. Ýnanna'nýn totem erkek kardeþi Enkidum'dur. Dumuzi, Ýnanna'nýn; Enkidum da Geþtinna'nýn ilah kardeþidir. Yeni yasayla ilah kardeþler temas edebilir.

Ýlk versiyon Dumuzi Ýnanna söylemleri içinde özel mülkiyet olmayacaðý nedenle yine bir özel mülk olan evlilikler de bu anlatýmlar içinde olamazlar. Evlilik oluþla anlatýlan Enkidum Geþtinna türü seremoniler mülkiyetçi köleci dönem zarfýnda olan durumlardýr.

Köleci sistem kendilerine aktarýlan Ön ittifaklý Dumuzi Ýnanna anlatýmlarýný, köleci sistem içinde bulunulan durumlarla anlatacaktýr. Ancak mülkiyetçi iliþki karmaþalý sular daha durulmadýðý için bu anlatýmlar, geliþine göre vuruþlardýr (uyarlamalardýr). Eski olaný yeni þekliyle söyleyiþlerdir.

Dumuzi-Geþtinna türü iliþkide, karþý gruplara dokunmanýn temasý giriþme olmakla sembolizm edilmektedir. Bu sembolizmlerle totemi tabular yýkýlmaktadýr. Tabular yýkýlmakla totem dönemi ön ittifaký süreçlere dönüþür. Yasak olan tabular ön ittifak içinde ön ittifakýn istediði kadarla ortaklaþtýrma meþruiyet kazanýr.

Totem dönem meþruluðu; kendi grubuna ait totem yiyeceðini yeme ve kendi totem aitleriyle cinsel temasý kurmaktý. Ön ittifaka geçiþte geçiþ içinde ilk etapta yýkýlacak olan tabular da, bunlardý.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.