..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kendinden daha uyanýk insanlarý iþe aldýðýn zaman, senin onlardan daha uyanýk olduðunu kanýtlamýþ oluyorsun. -R. H. Grant
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Unutulamayan Dönemler > Türkan Abay




15 Temmuz 2016
Baþka Bir Pencere  
Türkan Abay
Hayatýmýza girecek yenilikleri enine boyuna bilmememiz ve önyargýlarýmýzla büyüttüðümüz karanlýðýmýz bizi ele geçiriyor.Bize anlatýldýðý ölçüde,tedbiri elden býrakmayacak kadar biliyoruz.Kiþi,yararlarýn farkýna varýp onlarý uygulamaya koyduðunda ona "seçilmiþ kiþi"ymiþsin gibi davranýyoruz.Yani teknoloji çaðýnda cahilliði yaþýyoruz.


:AEAI:
Televizyon;herkes zararýný söylerken,bu þeyin iyi tarafýnýnda olduðu kanýsýndayým.Ýnternete arattýðýmda televizyon zararlarýyla ilgili birçok makale çýktý.Herþey de olduðu gibi körü körüne bir kötümserlik söz konusu.Ama yinede düþüncemin arkasýndayým.Bu,hayatýmýzdaki yeri tartýþýlmaz varlýðýn o kadar da kötü kalpli olduðunu düþünmüyorum.
Eskiden o tek kanallý dönemde herkese ayný öðreticilik ve masumluk aþýlamaya çalýþýlmýþ.Farkýndalýkla yüzlerce uydu kanalý bulunmuþ.Ama yinede televizyonun evlere girmesinde çekingenlik yaþanmýþ.Tam olarak o eski topraklarý üzerinden atamayanlar,bu olayý batýllarla kabul etmemiþler.Bu adýmýmýzla eskiye nazaran daha çok geliþime açýk olmuþuz.Seçenek fazla olduðundan zevkler ve renkler daha da tartýþýlmaz olmuþ.Ýnsanlarýn bazen sadece oyalanmak için izlediði yada sadece öðrenmek için izlediði, alýþkanlýk yapan evimizin baþköþesine yerleþtirdiðimiz yeni Dünya'mýz.Zor bir kabul ediliþten sonra artýk evinde televizyon bulunmayan ayýplanmaya baþladý.
Hayatýmýza giren diðer yeniliklerle tanýþmalarýmýza bakalým biraz:
Ýnternetin ilk evlerinize,iþyerinize baðlanýþýný hatýrlayýn.Daha evlerimize girmeden zararlarýna herkes hakimdi.Gönülsüzce çocuklarýn bilgisayardan ders araþtýrmasý yapmasý için baðlandý.Bazý aileler iliklerine iþleyen bu baðnazcýlýkla deðil evine baðlatmak adýndan bile söz ettirmedi.Ýlk baþlarda öcü gibi muamele gören internetimize günden güne sevgimiz arttý.Bilmediklerimizi gösteren süper güç kabul ettik.Bilgisayarlarý çocuklarýn ellerinden alýp kendimiz oynamaya baþladýk.Sosyal aðlar oluþturup üye olduk.Görüþmeden iletiþim kurmaya alýþtýk.Tüm o zararlý özelliķler yararlý kategorisine alýndý.Her gün yeni birþey çýktý sanal ortama takýlý kaldýk.Alýþkanlýk yapan bu süreçte zamanla yeni þeyler öðrenmemeye sadece ekrana bakmayý akýl ettik.Yine yararlarýný göz ardý ettiðimiz veya bilmediðimiz bir konuda sýnýfta kaldýk.Sonra sonra bu insanlarýn yanlýþ yolda olduðunu anlayanlar interneti sadece araþtýrmalar için kullanýp insanlýða imzasýný attý.
Hayatýmýza girecek yenilikleri enine boyuna bilmememiz ve önyargýlarýmýzla büyüttüðümüz karanlýðýmýz bizi ele geçiriyor.Bize anlatýldýðý ölçüde,tedbiri elden býrakmayacak kadar biliyoruz.Kiþi,yararlarýn farkýna varýp onlarý uygulamaya koyduðunda ona "seçilmiþ kiþi"ymiþ gibi davranýyoruz.Yani teknoloji çaðýnda cahilliði yaþýyoruz.
En basitinden bir ilaç alýyorsun,sadece sana söylenilen bir iyi özelliði bilmen yeterli.Hemen prospektüsteki yan etkiler dikkatle okunur."Vardýr bir faydasý" diyerek etki alanlarý okunmadan atýlýr.Hal böyleyken de etraftan da bir yararý duyulunca çok büyük þaþýrýlýr.
Bu olaylar insanoðlu fýtratýndan kaynaklanýyor.Zararin peþinde koþmaktan yararý göremiyoruz.Hep en kötüye kendini hazýrlamak bu olsa gerek.Ama durumu abartýp iþ kendini kandýrma noktasýna gidiyor.
"Herþeyin fazlasý zarar"diyerek çözüm sunalým.Bol araþtýrmalý,bol öðreticili ve yararlý bir ömür dileðiyle...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Görüþ
Ýçinizdeki Küçüðe;
Deneme
Rüyalar
Bakýþ

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ýzdüþüm [Öykü]
Saat Tiktaklarý [Öykü]


Türkan Abay kimdir?

Ben dünyadan çok kendi içinde yaþayan bir insaným.

Etkilendiði Yazarlar:
Gülse Birsel,Shopenhauer,Üstün Dökmen, Albert Camus


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Türkan Abay, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.