..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kurguyla gerçek arasýndaki ayrým, kurgunun mantýklý olmak zorunda olmasý. -Tom Clancy
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




24 Aralýk 2016
Somut Þeyler Soyut Oluyordu 2  
Bayram Kaya
Yani iman; kült merkezindeki totemdik gruplarýn temsilcisi ilahlarýn bileþmesi olan (tevhitleri olan) kurul kararlý hüküm ve yargýlardý. Bu hükümlerin geri beslenme kaynaðý her bir kiþi için totemi mana etkisiydi.


:ACHD:
Ve ilahlar ittifak sonrasýný bilip determine eden kiþiler olmakla melezlerin bilmediklerini bilen bilge kiþilerdi. Yani saf totem temsilciler totem atalarýn öðretisini taþýyan güngörmüþ, iþ gören, iþleri düzenleyen bilge kiþilerdi.

Saf etnik kiþiler (ilahlar), ittifak içindeki totem temsilciler olmakla, "ittifakýn kararýný alan ÝLAHLARDILAR". Bunlar saf totem soy temsilcisi olan etnikti ilahlarken; kült çevresi; ilahlarýn soyundan olmakla en az iki grup totemi ilah temsilcilerinin çiftleþmesinden doðan, “melez ve melez soylu insan” kiþilerden oluþuyordular.

Ýlah ilah çiftleþmesi melezlerdi. Ýlah melez çiftleþmesi yarý ilah neflimler ve titan olan varlýklardý. Melez titan ve melez melez çiftleþmesi insandý.

Kült merkezi; ilahi özgül aðýrlýðýn oluþmasýyla sýrf ilahlardý. Giderek sayýlarý azalan saf ilahlar, kült kasrýnda (evinde, beytinde) oturacaklardý. Kült merkezinin çevresi melezlerdi. Yöneten, karar alan ilahlardý.

Yönetilmekle birlikte yönetimin kararlarýna uyanlar melezler ve insanlardý. Mukabele yani karþýlýklý sözleþme seremonisi; yöneten, karar alan, aldýklarý her bir kararlarýna uyulan, kült merkezli anlamýyla soyu tükenen ilahlarla; melez insanlarýn arasýnda olan kutsal ahit nameydi. Karþýlýklý ant içmeydi.

Melezler karþý gruptan ilahlarýn çiftleþmesinden doðanlardý. Her biri bir ilah görünüþüyle doðan melezler, saf olan kendi totem atalarýndan çok; ilahlara benzemelerinden ötürü; ilah suretle olmalarýndan ötürü melez doðan kiþiye ilahlar, insan dedi. Ýlk insanlar (ki ittifak ürünü melezler) zorunlu olarak ilahlardan doðan ve ilahlarýn doðurduklarýydýlar.

Bu sosyo biyo kültürel sentezli süreç içinde saf ilahlar vardý. Ýlahlar gruplar arasý temastan önce salt kendi totem eþlerinden doðmuþtular. Ýttifak kararýný aldýlar. Ýttifak yasasý olan ahit nameyi ortaya koyan kiþilerdi.

Saf ilahlar, ilerleyen süreçteki ittifaký yasa gereði oluþla, kendi totem eþleri ile aralarýndaki münasebetle çoðalamaz oldular. Böylece kendi ecel ömürleri ile saf olucu kendi totem soylarý bitene kadar insanlar arasýnda ömür sürdüler.

Ýlahlarýn soylarý azaldýkça ilahý kutsamanýn alan þiddeti çok artmýþtý. Günü gelince bütün ilahlar insanlarýn arasýnda çekildiler. Melezler yani ilahýn tohumu olan ilah çocuklarý, kendi aralarýnda da üreme yapabilecek olgunluða eriþene dek durumlarý böyle sürdü gitti.

Bir yanda ilahlardan doðan melezler; diðer yandan da melezin melezle olan münasebetinden yeni doðumlar sürdü gitti. Yeryüzünde bu ilk ve saf melezler; yani ilahlardan doðan ilahlarýn çocuklarý, ilahlarýn oðul ve kýzlarý olmakla, yeryüzünü (yani kendi kült merkezlerini) yönettiler.

Ön ittifakýn baþlangýç süresi içinde bir müddet daha ilahlar kendi totem eþlerden doðmaya devam ettiler. Çünkü bu sýralar bir yandan kutsal tapýnak buluþmasýný yapanlar özel görevli kadýnlardý. Özel görevi olmayanlar kendi aralarýndaki eski totemi münasebete bir süre devam edeceklerdi.

Ta ki iç münasebet, tümden yasaklanana kadar bu süreçte yeni süreç eþliðinde sürdü gitti. Bu tür saf ilahi oluþlar böyle devam etti gitti. Yani o zamanlar ilahlarla, ilahlarýn oðullarý kýzlarý ve insanlar bir arada yaþayýp münasebet ediyorlardý.

Ýman etmek melez insanlarýn iþiydi. Melezler kime sözleþme (iman) ediyorlardý? Kuþkusuz ki uygarlýðýn ve ittifakýn kurucusu olan ilahlarýna (saf totem atalarýna) imanilik ve otoriterlikle sözleþme ediyorlardý. Çünkü onlar tümden kendileri olanlar, deðildiler. Ýttifak kararý alan ilahlar; iþleri görüþmek için bir arada toplandýlar. Ýlahi kurulu oluþtular.

Ýlahlarýn aldýklarý kurul kararlarý, kült merkezli olmanýn tevhit kararýydý. Yani ittifakýn imaný, ittifaký bilinçle ittifaký vicdandý. Ýttifaký bilinç ve ittifaký vicdan ittifak aitlerinin pusulasý olmakla, ittifakýn yol haritasý olan kararlardý. Melezler gruplar arasý kült merkezli tevhit kararlarýna inanmakla; kurul kararlarý, melezlerin ahdi ve imandý.

Yani iman; kült merkezindeki totemdik gruplarýn temsilcisi ilahlarýn bileþmesi olan (tevhitleri olan) kurul kararlý hüküm ve yargýlardý. Bu hükümlerin geri beslenme kaynaðý her bir kiþi için totemi mana etkisiydi.

Ýlahlarýn sözleri de týpký totem sözü gibi kutsal ve mutlaktý. Kiþiler ayrý totem temsilcisi ilahlardan olsalar dahi, bu sözler kendi totem temsilcisi olan totemi aslýnýn aynýsý gibi oluþun takdir edici, karar kýlýcý olmalarýna olan baðlýlýktý.

Modern insan, güncel insan ve aydýn insan; günümüzden geriye doðru bu bileþmenin çözümlemesini (analizini) yapmalýdýr. Ayrýþmakla totem düzleme doðru kayan senteze ait parça unsurlarýn, ittifaka göre hiçbir þey ifade etmediðini görmelidirler.

Ýttifaka göre hiçbir þeyi ifade etmeyen parçalarýn ancak ittifaký sentezle yeni özellik içinde bir bað enerjisi kazanma ile yeni bir yansýma yapmasýyla; yeni yansýmalarýn toteme göre pek bir þey ifade etmediklerini de, görmelidirler.

Analistler ittifakýn birliðinden ayrýþan parça unsurlarý tekrar birleþtirmekle (sentez etmekle) ittifaký süreci ve ittifaký sürecin aþamalarýný kavrayýp, baðýntýlýya bilen insanlardýr.

Ýttifak içinde totemler meslekli yoðunlaþan üretim iliþkisi, artýk ürün iliþkisi olmakla, çoklayýcý katlama yapýyordu. Bu çoklu katlama daha fazla neslin çoðalmasý bakýmý demekti.

Kült merkezinin melez çevresi açýlýp kapanma yapan, kendi iç salýnýmlarýyla büyümeye baþladý. Büyüyen salýnýmlarýyla kült merkezinin ilk baþlardaki melezi çevresi zaman mekân uzaklýðý oluþla kült merkezinden giderek insan oluþla ýradý.

Melezlerin kült merkeziyle bire bir yüz yüze olan denetilme, yönetilme ve ritüelime olucu süreçleri vardý. Melezlerin kült merkeziyle iç içe olan süreçleri de önce gevþedi. Sonra da somut olan bu tür bað giriþmeleri somut, olmaktan koptu.

Kiþinin kült merkezi ile somut bir bað ve baðýntýsý olmadan da kiþilerdeki ittifak bilinçli vicdan ve ittifaký tasavvurla yol haritalarý da pek bir iþe yaramýyordu. Bu nedenle ittifaký basýnçlý bilinç ve ittifaký vicdanlarý melezleri ittifaka doðru çekmekle, kiþileri ittifakýn merkezine yönelimli yapýyordu.

Kiþilerde oluþan bire bir ve yüz yüze olan ittifaký kaynaklý kült merkezli bilinç ve vicdani oluþma, birinci türden oluþmadýr.

Bu birinci türden oluþma kiþilerini nerede olurlarsa olsunlar ittifakýn merkezi olan, kült merkezlerine doðru kiþilerini bu odaða çeker. Bu bir kutup ekseni çekim hareketidir.

Bu ana çekilirdik, ýrama yapan kiþilerde kült merkezine duyulan özlem þeklinde tarif edilmenin ikinci türden soyut çekim alanýný doðmuþtu. Özlemi çekime dönüþen ana çekim ile birlikte her iki çekim alanýnýn þiddetini iki kat artýrmýþtý.

Yani kült merkezden uzaklaþma, ters orantý oluþla merkeze baðlý melezlerde özneli, özlemin alan þiddetine dönüþmüþtü. Bu türden alan þiddeti, kült merkezine yönelmenin, gönül baðýydý. Manevi ve soyut baðdý.

Kült merkezlerinde bire bir, yüz yüze; kanlý canlý olan iletim ve yönetime dek somutluðun baský ve basýnçlarý uzaklaþan merkezle görünmez daðlarýn ardýnda kalmakla soyut þeyler olmuþtu.

Bu yeni durum, ittifak içi somut iman baðýna göre görünmez ilikti. Bu görünmez ilik te gaibe imandý. Gaibe iman kiþilerde çok farklý fantezilerini oluþmaydý. Fanteziler üzerlerine yeni modülasyon bindirilmeðe de, çok uygundu. Kiþiler iman yarýþýna girebiliyorlardý.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.