..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsanlar yalnýzca yaþamýn amacýnýn mutluluk olmadýðýný düþünmeye baþlayýnca, mutluluða ulaþabilir. -George Orwell
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > serdar adem iþler




26 Ekim 2017
Öðretmen Performans Deðerlendirme Sistemi  
Öðretmenin Çilesi

serdar adem iþler


Eðitimde yýllardan beri iþler tersine gitmektedir. Sýkça deðiþtirilen sistemler, her sistemle öðretmenin yetki ve otoritesi alýnmasý,sözde öðrenci merkezli eðitim yöntemleriyle þýmartýlan öðrenciler, maaþýyla deðer biçen bilinçsiz veliler ile arakablosu kullanarak bypas yollarla koltuðunu kadastro eden idareciler elinde öðretmen ne yapacaðýný bilemez haldedir.


:AAFE:

     Ben bu olayý da çok olumlu görmüyorum, kimse kusura bakmasýn. Yýllardan beri eðitimde görülen aksaklýk ve baþarýsýzlýklarýn düzeltilmesi hususunda atýlmaya çalýþýlan bütün adýmlarýn sonuç itibariyle akamete uðramasýnda ayný sebebin etken olduðunu düþünüyorum. Sürekli yeni sistemler ortaya atýlmasý hiçbir þeyi deðiþtirmediði gibi, ne yazýk ki iþleri iyice Arap saçýna çevirmektedir.
     Neden böyle düþünüyorum? Bir kere eðitimle ilgili radikal kararlara imza atanlarýn hayatlarýnda bir gün bile eðitimin kýþlasýnda yani okullarda eðitim neferi olarak çalýþtýðýný sanmýyorum. Ve böyle bir þeye asla inanmýyorum. Nereden mi yapýyorum bu çýkarsamayý? Hemen söyleyeyim efendim. Hangi akla hizmetle yapýldýðý anlaþýlamayan ve neredeyse iki yýlda bir ortaya atýlan projelerden biri olan bu yeni projenin de dikkatle incelendiðinde eðitimin en önemli ayaklarýndan bir olan öðretmeni hiç hesaba katmadýðý görülebilir. Bu bile iddiamýn ispatý için fazlasýyla yeterli bir örnektir.
     Öðrenci üzerinde otorite ve itibarý iyice zayýflayan öðretmenin çalýþmadan geçmeyi hedefleyen kimi öðrencilerle þýmarttýðý öðrencisinin lafýyla öðretmeni hafife alan velinin ve arakablosu kabilinden öznel iliþkilerle koltuðunu kadastro gasp etmiþ idarecinin insafýna býrakýlmasý öðretmenin elini baðlar mý baðlamaz mý? Allah rýzasý için bir kere de vicdanýnýzýn sesini dinleyerek cevap verin. Yoksa vicdana da insafa da inancým kalmayacak.
     Evet eðitimde bir þeyler ters gidiyor. Bunu kimse inkâr edemez. Ama getirilen her yeni proje ve uygulamaya konan planlara raðmen iyileþmek þöyle dursun durum daha da kötüye gitmektedir. Çünkü bütün proje ve planlar öðretmenin öðrenci ve veli karþýsýnda daha bir yalnýzlaþmasý ve aciz duruma düþmesine sebep olmaktadýr. Bakanlýðýn bu gerçeði anlamasý ne kadar zaman alýr bilemem. Ama bu gerçeði anladýðý güne kadar eðitim sisteminde iþlerin düzelmesine imkân ve ihtimal yoktur.
     Mesleðe baþladýðý andan itibaren ekonomik ve siyasi arakablolar vasýtasýyla öðretmenlik yapmadan merkez teþkilattaki kuþ tüyü koltuklara tüneyen ya da ayný kutsal rabýtalarý kullanarak taþra teþkilatlarýnýn yüksek irtifalarýný kadastro ederek hayatýnda bir kere bile tebeþir tozu yutmadýðý halde eðitimci sayýlan zevatýn bir milyona yakýn öðretmenin ne çektiðini ve eðitimdeki baþarýsýzlýðýn sebeplerini anlamalarýný beklemek abesle iþtigal olmaz mý?
     Öðretmen derslerde tam anlamýyla disiplini saðlamakta yeterli olamamaktadýr. Bu durum hayatý maddi gözlükle seyreden velinin yoksulluk sýnýrýnda maaþ alan öðretmeni küçük görmesinden de kaynaklanmaktadýr, ailesinden aldýðý terbiyeyle öðretmeni ciddiye almayan öðrenciden de, her iki grubun çýkarlarý zedelendiðinde baþvurduðu ihbar ve þikayet salvolarýný ciddiye alan özelliksiz ama torpilli yöneticilerden de… Öðretmen arkasýný maddi ya da siyasi güce dayanan idareci ile eline verilen kozu Don Kiþot gibi öðretmen aleyhine kullanan veli ve velisinin izinden giderek okulu turistik amaçla kullanan öðrenci arasýnda kalmýþtýr.
     Yeni gelen sistem baþarýsýzlýðýn ceremesini yine öðretmene yükleyecektir. Bu durumda öðretmen daha küçülecek ve iyice þamar oðlaný hale dönüþecektir. Halihazýrda öðretmenin bizzat kendisinin eðitime inancý kalmamýþtýr. Daha ötesini karýþtýrmak sosyolojik intihara benzer. Ne yazýk ki bu gerçeði merkez teþkilatý hariç memlekette herkes çok iyi bilmektedir. Bakanlýk nedense on yýllardan beri öðretmenlerin dert ve sýkýntýlarýna, eðitimin açmazlarýna uzak durmayý tercih etmektedir.
     Merkez teþkilatýn yeni sistemler üretmesi onun okullar düzeyinde eðitimi ve sorunlarýný gözlemlediði anlamýna gelmez. Hangi okulda, hangi zamanda ve nasýl bir alan araþtýrmasý yapýlmýþtýr. Eðitimin sorunlarý ve açmazlarý kaç öðretmene sorulmuþtur? Ben neden otuz yýldan beri böyle bir þeye rastlamadým?
     Ankara, Ýstanbul ve Ýzmir’in zengin ve lüks semtlerinde göstermelik anket ve araþtýrmalar yapýlmýþsa bu, gerçeði yansýtmaz. Üst düzey kamu görevlileri, bürokrat, siyasetçi ya da ensesi kalýn esnaf ve tüccarýn yakýnlarýndan oluþan ve arada bir okula uðramak suretiyle partime çalýþan bazý öðretmenlerin çoðunlukta olduðu bölgelerde yapýlmýþ olsa bile bu araþtýrmanýn geneli yansýttýðý söylenemez. Böyle bir araþtýrmanýn geçerliði ve tutarlýðý olamaz.
     Eðitim politika ve sistemlerinin döviz kuru gibi sýk sýk deðiþmesi bile baþlý baþýna baþarýsýzlýk sebebi sayýlabilir. Eðitim insan üzerine konuþlanan bir faaliyetler sistemidir. Dolayýsýyla deneme yanýlma yöntemiyle idare edilemez. Eðer on yýlda beþ kere sýnav þekilleri revize edilmiþse bu, eðitim teþkilatýnýn iyi sevk ve idare edilmediðini göstermez mi? Bir sýnav þekli eðer bugün itibariyle verimsiz ve gereksiz görülmüþse, yýllar önce öve öve göklere çýkarýlmasýnýn manasý neydi?
     Hiçbir þeyi eleþtirmeyelim, hiçbir hata ve kusuru görmeyelim. Ýyi de o zaman insan olduðumuza kendi aklýmýza nasýl inandýracaðýz? Vicdanýmýzýn isyanýný nasýl bastýracaðýz? Ortada bir yanlýþlýk var ve bu yanlýþlýk yetkililerin eylem ve söylemleri karþýlaþtýrýldýðýnda zaten kabak gibi ortaya çýkmaktadýr. Ayrýca bizim bir kelam etmemize gerek bile kalmamaktadýr.
     Lütfen efendiler eðitimde deðiþiklik yapmayýn. Býrakýn daðýnýk kalsýn. Her yeni gelen eskiyi mumla aratmaktadýr. Her yeni gelen uygulamayla öðretmen iyice köþeye sýkýþmaktadýr. Yapmayýn etmeyin. Allah rýzasý için çekin elinizi eðitimin yakasýndan. Býrakýn eðitimi kendi haline. Emin olun baþarý artmasa bile en azýndan daha fazla düþmez.
     




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Reza Aþký Sarraf Sevgisi
Ýsrail Tekke ve Zaviyelere Güveniyor
Benim Beka Sorunum Pahallýlýk!
Ýsteyen Cehenneme Girmeyebilir
Kuzey Irak'ta Referandum Senaryosu

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sel Zararý Devletin Sorunu Deðil
Zamlardan Hoþlanýyorum
Düðün Konvoylarýna Düzenleme
Düðün Konvoylarýna Düzenleme
Mülakat Sýnavlarýnýn Yarattýðý Çöküntü
Sandýklar Neden Geç Açýlýyor?
Þeytan Olmasa Ne Yapardýk
Hazreti Ömer Aday Olsa
Poþet Tepkileri Çok Komik
Göreceli Doðru ve Yanlýþlar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Düðün Konvoylarýna Düzenleme [Þiir]
Üniversite Ýstiyoruz [Öykü]
Bizim Mahalle [Öykü]
Ýftira [Öykü]
Nereden Tanýþýyoruz [Öykü]
Ýndirim [Öykü]
Ebemizi Arayýnýz [Öykü]
Bizim Mahalle [Öykü]
Ben Kendimi Bizzat Vurdum [Öykü]
Kendini Arayan Kadýn 1 [Roman]


serdar adem iþler kimdir?

SADECE TEFEKKÜR EDÝYORUM. AYRICA DÜÞÜNCEYÝ YASAKLAYAN BÜTÜN ÝDEOLOJÝLERE HAYRET EDÝYORUM. ÖZGÜRLÜKTEN BAÞKA BÝR BEKLENTÝM VE AMACIM YOK.

Etkilendiði Yazarlar:
AZÝZ NESÝN TARIK BUÐRA YAÞAR NURÝ ÖZTÜRK TURAN DURSUN


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © serdar adem iþler, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.