..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Þahin bakýþlý, ahu gözlü, þirin davranýþlý ve tatlý sözlü idi. -Fuzuli, Leyla ve Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




27 Temmuz 2018
Sahiplik 2  
Bayram Kaya
Var oluþ kendisinin beliren bir durumu karþýsýnda, var olup ta beliremeyen birçok oyuk alanlarý üzerinde de yine kendi zýddýyla birlikte, bir ve çok oluþla bir arada beliriþti. Bu bir asalaðýn oluþmasýndaki “oyuk alan etkisiydi” de. Ve eylemler karþýlýk oyuk alan etkisiyle (zýddýyla) var oluþtu. Yani var oluþ çoklu “alan etkili” bir belirme durumuyla bir ve bir çoktu. Kolektifi ilik üreten bað enerjisiyle TEKÝL, paylaþan enerji ile ÇOÐULDUR.


:FHH:
Ýkinci tufan El düþüncesinin ikamesi için El düþüncesini uygulama içine getirene kadar olan geçmiþ hafýzanýn, silinmesiydi. El mana anlayýþýnýn süre gelen geçmiþ hafýza karþýsýnda, hafýza silimi olmadan baþka türlü dikiþ tutma þansý yoktu. Bu nedenle El boþuna mý “önce (evvel-bidayet) olan benim. Son (ahir) olan benim”, diyordu. El delilendiði için mi “Benden öncesi ve benden sonrasý yoktur,” diyordu.

Ýttifak dediðimiz ilk tufanlar, Sümer ve Babil’deki anlatýmlarda yeri gökten ayýrýyordu. Aþaðý topraklar olan Sümer’in Sinaar bölgesini yukarý Akad topraklarýndan ayýrýyordu. Ve bu ayýrma iþlemi grup temsilciler olan ilahlara, daha sonra da ilah grubu insanlara isim vermeyle devam ediyordu. Bu yeni iliþkileniþ biçimleri içinde olup bitenler tamamen totem hafýzada olmayan bilinçlenme ve travmalardý.

Ýttifaklar söze baþlarken “Lam Abubi-tufandan önce” ve “Arki Abubi-Tufandan sonra” diye sözlerini sürdürüyorlardý. Tufan öncesi dönem, çevreden izole olan; etrafýndan soyut olmuþ totem dönemdi. Tufan sonrasý, üretim hareketini baþlatanlardý. Ýnsaný ortaya koyanlardý. Uygarlýðý ortaya koyanlardý.

Ve Nippur, Eridu, Bad-tabira, Uruffak, Larak, gibi beþ kült merkezini ittifak dediðimiz ittifakýn merkezi yapacaklardý. Sýrayla yönetimin üstlenileceði yapý konfederasyona katýlýyorlardý. Eðer tufan söylendiði gibi su basmasý gibi bir durum olsaydý, hiç tufan gibi bir yýkýmdan sonra “beþ þehir” ortada kalýr mýydý? Ýttifak yapmayanlar bu sayý içinde deðiller bile.

El iman ahdi boþuna mý ortaya çýkmýþtý? El iman ahdi kendiliðinden ve zýddý bir durum olmadan mý ortaya çýkmýþtý? Öncesi olmadan mý El konuþuyordu? Ya da El neye göre konuþuyordu? El iman ahdi neye karþýydý? El bir taneydi de iki üç beþ tane El olduðu için mi öfkelenip, El ortaya çýkmýþtý? El neye göre bir taneydi? Kuþkusuz ki çokluðun oligarþin tevhidinden ötürü bir taneydi.

El’in tekillik çoðulluk mevzuu, ya da El’in tekillik çoðulluk bahsi. Yahut ta El’in tekillik çoðulluk hususu. Veya El’in tekillik çoðulluk konusu þöyleydi. Gerek makro düzlemde gerek mikro düzlemde 0°'nin 1°'ye oraný, akýl almaz denli davranýþ ve alan etkisinin basýnç ve baský farkýný ele veriyordu.

Var oluþ bu zýt davranýþlý baský ve basýnçla ortam içinde sahne (meydan) alýyordu. Var oluþ bu tür özellikli belirmeydi. Ve her özellik te diðer bir duruma oranla zýt durumlar belirmesiyle var oluþtu. Çoklu birlik tekil durum noktalarýnda, öz olarak deðil ama görüntü baðý olarak, bir tekil görünümle gelip geçicilikler içinde birçok belirimleriyle gelip geçmiþtir. Gelip geçmeye de devam ediyordu.

Totem yapý saðlatan dayanýþan gayret birliði ortaya koyan, güvenliði saðlayan süreçleriyle bir birlik ve tekliktir. Buna totem bað ya da totem kardeþliði veya totem ata baðlacý gibi tekil isimler veriyorduk.

Ama totem yapý kiþilerden oluþmakla çokluktu. Yine totem yapý kiþilerin farklý duygu düþünce istek ve eðilimleri ile nicelidirler. Yani totem alan tekilliði de birçok farklý belirimle davranýþlar yýðýlmasýdýr. Kiþi dahi eylemsizlik yasasý nedenle kendi içinde birbirine zýt durumlarýn istek belirmesi içinde en az ikidir, ikilemlidir.

Ýttifak içindeki her bir totem yapýlar; bir ittifak içinde kendi üreten iliþkileri nedenle bir birkaç sektör hareketi nicelemeleri olmakla, bir çokluktular. Yani ittifaklý her bir grup niceli üreten iliþkiler nedeniyle bir çokluktur. Diðer yandan ittifak ta, ittifak çevrimi içinde kaç tane saðlatan sektör hareketi olurlarsa olsundu, ittifak hareketi olmakla (ittifaka özgü üreten iliþkiler olmakla) sektör hizmetleri toplamý da i ittifak nedenle tekil durumdular. Yani ittifak referanslarýný veren durumla ittifak bir çokluktur. Ama ayný referanslara baðlý nicelikler ayný eksen çevirimiyle de bir birlik ya da tevhittiler. Tamlaþmaydý.

Yani var oluþ teklik ve çoklukladýr. Teklik, çokluktaki tevhidin entegrasyonuyladýr. Çoklukta zýddýyla iki yani bir ve çok olan var oluþ içinde kiþiler gibi niceli ve ayný üretim iliþkisi içinde bir buðday üretmek gibi tek bir nitelikti durumlar olmakla tekildi. Teklik ve çokluk ayný alan içinde bir baðýntý gereði birbirinin yerini alan gelip geçici durumlardýr.

Aradaki bað “üretim” baðý olsun. Üretilen de buðday olsun. Üretim alanýnda üreten iliþki ile bir tek buðday üretimi yapýlmakla ürün çeþidi tektir. Ama bir çeþit ürünü üreten kiþiler de o üretim iliþkisi içinde bir çokturlar.

Var oluþ hiçbir zaman tekil durumla sürekli olamamýþtýr. Böyle tekli, zýttý olmayan; kutuplarý, çeliþkileri olmayan durumlar içinde ne zamandan ne mekândan ne devimden ne deðiþip dönüþmekten vs. söz etmek olasý deðildir. Bunlardan söz ediyorsak, bunlar sadece tekil durumla söylenir deðildir. Tekil durumu olmayanýn zýddý olan çoðulu da olmaz.

Var oluþ ve var oluþlarý söylem sel olarak belirtme hiçbir zaman durduk yerde tekillik konusuyla ortaya çýkmamýþ ve çýkamamýþtýr. Ve tekilliðin þartlarýný ortaya koyan baðýntýlar olmadan çoðulluk; çoðulluðu ortaya koyan baðýntýlar olmadan da tekillik olamazdý. Salt baþýna tekildi oluþ ve tek baþýnalýk ifade eden hiçbir söylem “inþa ve var oluþ kuralý ya da dinamiðin yasasý” deðildir.

Tekil durum salt baþýnalýkla oluþamaz da söylenemez, tanýmlanamaz da. Güzeli çirkinle, açýðý kapalýyla, az olaný çok olanla vs. söylersiniz. “Hava sýcak derken” 26° sýcaðý 25°, 24°… 20° gibi birçok niceli duruma (azalan ýsýya ya da soðukluða) göre söylersiniz. Havayý da taþ, toprak, aðaç, su, yaðmur vs. gibi belli bir oluþum þekline göre baþka türlü zýt baðýntý olan bir kontrasta göre söylüyorsunuzdur.

Bir þeyin zýttý yoksa, tanýmlanamaz. Ölçülemez. Kýyaslanamaz. Deðiþemez vs. olukla teklik; gereði (karþýtý-zýddý) yokken ben tekim, tek olaným deyip ortaya çýkmaz. Büyüðüm derken küçüðünün olmasý lazým. Ben tekim derken örneðin “matematik çözenler içinde” matematiði her haliyle çözen baðýntý olarak tektir. Ama ayný kiþi (tek kiþi), çok iyi baðlama çalanlalar birçok kiþi içinde tek olan bir virtüöz kiþi karþýsýnda da “baðlama çalan bir çoklardan sadece” birisidir.

Siz tekil bir kolektif yapý içinde iken açlýðýný karþýlayan bir çoklara göre vücut olarak bir tek kiþi iken tekilsiniz. Ama tekil kiþi olarak siz kolektiften yol, su, elektrik, araba, saðlýk, eðitim, televizyon, telefon, internet vs. isterken 9 kiþisinizdir. Ya da kamudan dokuz parça iþ istemekle, istediðiniz her bir parça iþle bir çoksunuz. Her biri bir bað ve baðýntýlarýn zýt durum belirmesi olmakla her biri bir varoluþlar entegresidir. Her þey bir özellik baðý ile tekil, birçok özellik baðý ile de çoðuldur.

Oysa günümüzün eytiþim sel (diyalektik) anlayýþý içinde baktýðýmýzda, hiçbir inþa kuralý içinde olmayan varlýðý bile olmayan tekillik tanýmý El ile müsteardýr (eðreti durur-takmadýr). El ile müstear olan güya tekillik ikinci taným ile “iradedir (muhtariyettir). Ýnþa kuralý olmamasýna raðmen El’e tek denmesi ile ve iradesizlik karþýsýnda iradesinin olmasý ile de El en az iki taným üzerine oturmakla, çoklu ve çeliþkili bir belirmedir.

El’in tek olmasý sömüren adaletin mantýken yürür de olmasý için insanlarý konuþamaz eden, insanlarý suskunlaþtýran bir söylem olmakla El’in kendi varlýðýnýn bilinmesi olarak ortaya atýlan saçma bir savlamadýr. Eðer evreni El yaratmýþsa, evrenin iþleyiþi bile tekillik üzerine deðildir. Evren görünen kadardan daha fazla ya da daha azý olan görünmeyenden oluþur (karanlýk madde ile zýddýnda oluþur).

Ki El’in kendisi bile bir þeye karþýlýktýr. Kendisi neydi? Ortak tanýmazlýktý. Ortak tanýr olan kimdi? Ýlahtý. Þu hal de El ilaha karþý ve ilahi mantýk üzerine bir inþadýr. Ýlah ta enerji saðlamalý süreçlerin kolektif paylaþanla iþ bölümü ve yardýmlaþma yapmasý üzerine bir inþadýr. Deðilse kimse ben ilahým diye ortaya çýkmamýþtýr.

El’in baki bir teklik söylemi El’in zýttý olan kolektif (ortaklaþan) anlayýþa karþý var oluþuyla da kökten çeliþiktir. Hayat ve var oluþ niceli ve niteli enerji akýþlý düzenlemeler olmakla, zaten tekil deðildir. Tekil üzerinde enerji akmaz. Tekil, olsa olsa akmayan dural bir enerjinin tümü olurdu. Ki bu da mevcut duruma göre anlaþýlmaz olandýr.

Var oluþ ve hayat akýþlý devimli vs. türü niceli olmak dýþýnda hiçbir amaç içermez. Akýþ ve niceli oluþ bir amaç deðildir. Akar su nereye ve nasýl gideceðini bilmez. Kesikli sürekli durum içinde alan eðimiyle sýnýrlý sonlu olur. Nehir kývrýlmak için baraj olmak, bulanýk akmak için, insaný boðmak için, insan su içsin ya da içmesin diye akmaz. Þeyler zýt, niceli durumla vardýr. Bu durumlarýn birbirine bað enerjisi olan baðýntý durum belirmeli çevrimleri (tekrarlarý9 içinde biz onlarý amaçlý görürüz.

Daha doðrusu bu baðýntý durumlarý bizler, kendi öznel mantýklý anlama ölçeðimize indirgemekle süreci yamultup bir amaçlýlýk atfederiz. Bunun nedeni kendi yalýtýmýmýz içine “en az dýþ dünyayý almakla” dýþ dünya davranýþý gibi düþünememenin daracýk sýnýrlanmasý içinde oluþukla groteski ilikti.

Olgu, olay ve süreçleri deðerlendirip onlarý anlamak için amaçlý davranýþ atýflarý söyler olmamýz da evrenin davranýþ biçimi olmamakla doðru deðildir. Þu da var ki kolektif davranýþ gerçeðin uzaðýnda deðildir. Yani dünya ölçeðinde insanlar bir kiþinin asla yapamayacaðý kadar birçok deneyin bir anda vücut buldururlar. Bu deneyden gelen bilgileri bir araya getirirler. Bunu kolektif deney ile kendi anlama ölçeðimize indiririz. Üretilen bu bilgiler gerçekte olup bitenin öyle çok ta uzaðýnda deðildirler.

Totem yapý hem 50-60 kiþi ile hem saðlasan iþ bölüþümü yardýmlaþma gibi parçalý süre durumlar birleþenin çokluðuyla tekildir. Ve Totem alan enerji saðlatýmýný yardýmlaþma üzerinde düzenler. Yardýmlaþma süreçler entegresi olan tekil çevrim üzerinde oluþan bir enerji çevrimidir. Kolektifi iliðin ikinci aþamasý olan üretim alanýnýn istihsal yapmasý da böyledir. Çoðulluðun üreten ya da yardýmlaþan bað üzerinde tekil olmasýyla toplum da böyledir. Yani toplumlar üreten iliþki üzerinde saðlanmalý olmakla toplumlar teklik te çokluðun enerji düzenli kolektifi iliðidir.

Var oluþ kendisinin beliren bir durumu karþýsýnda, var olup ta beliremeyen birçok oyuk alanlarý üzerinde de yine kendi zýddýyla birlikte, bir ve çok oluþla bir arada beliriþti. Bu bir asalaðýn oluþmasýndaki “oyuk alan etkisiydi” de. Ve eylemler karþýlýk oyuk alan etkisiyle (zýddýyla) var oluþtu. Yani var oluþ çoklu “alan etkili” bir belirme durumuyla bir ve bir çoktu. Kolektifi ilik üreten bað enerjisiyle TEKÝL, paylaþan enerji ile ÇOÐULDUR.

Totemi sosyal yapý ve toplumsal yapý; kolektifiydi. Kolektif iliðin kiþide olmayan yükselmiþ bir enerji bant seviyesi vardýr. Bu kolektifi ilikten ötürü kolektif yapý kiþi ve kiþilerine yüksek bir enerji bant seviyesi bilinci yükler. Kiþi bu bilinçle totem alan içinde saðlatan organize eylemlerle olurlar. Üreten iliþki içinde de yüksek enerjili bant seviyesi kiþileri sektörlere göre daðýlan parçalý bir enerji bant düzeyi içinde duyarlýlýkla özellikle kýlarlar.

Demem þu ki alan içindeki o kiþilerin iliþki bað biçimine göre sahip olduðu sinerjilerinin yükselmiþ bir enerji bant düzeyleri vardýr. Toplumun yükselmiþ enerji bant düzeyi toplumun içine bir baský basýnç kuvvet türü olan bir alan etkisi uygular. Buna “toplumsal düzeyli enerjinin etki alaný” diyorum. Yani toplumun kiþilere yükseltgenmiþ “alan etkili bir var oluþ etkimesi” vardýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.