..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir deliyle baþederken, yapýlacak en mantýklý þey normal rolü yapmak. -Herman Hesse
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




11 Eylül 2019
Nasýl Yaþar Nasýl Ölürüz 14 / 3  
Bayram Kaya
Hayat suyun eseri deðil üst üste kuantum birim zamanlý süreçlerin eseriydi. Su hayatýn yeðlediði seçenek enstrümanlardan sadece biriydi. Bu seçilimle de en önemli biriydi. Su hayat için hayatýn seçmesine önemli olan deðildi. Aksine su hayat tarafýndan seçildiði için hayat kendisini bu seçimle sýnýrlamasýyla önemli olandý.


:DDC:
Su içinde seçme yapmýyordunuz. Çevreden seçme ayýklama yapýyordunuz. Su da çevrede olan seçeme ayýklamadan en kýsa evrensel yolu saðlayan durumlardan sadece biriydi. Çevrede ve çevre alt düzlemi içinde kuantum durumlar olmasa ne su ne hayat var olurdu.

Hayat suyun eseri deðil üst üste kuantum birim zamanlý süreçlerin eseriydi. Su hayatýn yeðlediði seçenek enstrümanlardan sadece biriydi. Bu seçilimle de en önemli biriydi. Su hayat için hayatýn seçmesine önemli olan deðildi. Aksine su hayat tarafýndan seçildiði için hayat kendisini bu seçimle sýnýrlamasýyla önemli olandý.

Çevredeki atomdan, bileþiklerinden, organik bileþiklere; sýcaktan soðuða, az olandan çok olana; iniþ olandan çýkýþa doðru vs. her bir akýþ deðiþime ile dönüþen bir enerji olmakla, ot ta su da vardý.

Hatta su bile salt dönüþen enerji nedenle vardý. Demek ki ot, su olsun diye var deðildi; demir de karbon nedenle var deðildi. Her bir þey dönüþen enerji nedenle, dönüþen enerjinin boþluk devimli akýþý içinde kendi olanla kendi olmayan enerji düzenleriyle, birinden diðerine doðru süreçleriyle vardý.

Her var oluþ gibi hayatta bir var oluþtu ve kendisini eþleyip imajýný alýp imajý eþeyler üzerinde aktaran kalýplardaki bu parça var oluþun adý ile de hayattý, Toplum da hayattý. Toplum denen hayat suya deðil depo bilgiye, kolektif birim zamanlý akýþýna, teknik teknolojiye ve üretim hareketi olan diyalektiðe baðlýydý.

Hayat illa ki var olacaktý. Hayat suyun deðil su dýþýndaki dirimle var oluþun eseriydi. Su da bu varoluþ içinde her bir durumla baðýntý ve giriþmeydi. Ot ta böyle giriþmeydi. Var oluþ sulu da susuz da olasýdýr. Sulu hayat, hayatýn akýþýna en yakýn kýsa devre yol ya da en az enerji tükettirecek kýsa yol olmasý nedenle hayat tarafýnda o çevre koþullarý içinde seçildi. Suyun böyle bir seçilme olmasý ile hayat kendisini suyla sýnýradý. Ýþte bu sýnýrlanmayla su hayatýn vaz geçilmezi olmuþtur. Deðilse hayat baþkadýr, su da vaz geçilmez deðildir.

Yanýnýzdaki arkadaþýnýzý ret eder, aðaca baðlý olan elinizdeki ipi býrakýp çevredeki diðer olanaklarý önemsemeden sýnýrlanan tutumla bataklýða girerseniz; uzanýp tutabileceðiniz uzaklýkta olmakla bataklýðýn üzerine sarkan sarmaþýk dalý sizin için vazgeçilmez bir önem olmak zorundadýr.

Su hayatýn akýþýný verecek olan bir angströmlük en kýsa yolu saðlayan bir olanak olsun. Hayatýn akýþýný verecek bir angströmlük yol sizin çevreniz içinde yoksa hayat iki angströmlük kýsa yol üzerinde en az enerji harcar durumla pozisyon alacaktý. Elinizde tutuðunuz ip yerine, uzanacaðýnýz sarmaþýk olacaktý.

Yol illa bir angströmlük enerji tüketen yol olmayacaðý gibi hayata dek pozisyonu da ila su saðlýyor da deðildir. Hayatýn geçekleþmesi içinde iletici çözücü özellikler seçilimse; çevrede birçok iletici çözücü vardý. Bunlar içinde su en kýsa evrensel enerji çevrim yoluysa su yeðlenecektir

Hayatýn bu yeðleme sýnýrlanmasýna bakýp ta kendi elini kolunu bu sýnýrlanma ile baðlamasýna bakýp ta susuz hayat olmaz söylemi doðruluk payý olmakla birlikte tümden bir önyargýdýr. Bu bakýþla kükürt sülfürle de hayat olmazdý. Bu da bir ön yargýdýr. Kükürt sülfür bakterileri kükürt sülfür indirgemeli süreçlerle, hayatta vardýlar.

Ýnsana baktýðýnýz zaman, inorganik bir beslenme ve hayat olanaksýzdýr. Oysa bir menekþeye baktýðýnýz zaman da organik beslenmeli bir hayat olanaksýzdýr. Hayat hep zýddý olan durumlarla da vardý. Örneðin, hayat inorganik beslenmeli hayatýn boþluk alaný ve zýddý olan inorganik besin olmayan yani organik olan besin ile beslenmeydi de. Bunlarýn hepsinde su çevresel en kýsa evrensel yolun þartlarýný ortaya koyacak enerji düzeninin suyun içeriðinde olmasý, bu ortak seçilimin de nedenidir.

Beþ tepki bütünlüðünü veren bütünün türlü düzenli enerji dizgeleri içinde gördüðümüz gibi su enerji düzenli bütünlüðün tepkilerini veren birçok enerji dizilim þekli olduðu, akýldan çýkarýlmamalýdýr. Ama dünya üzerinde olan hayata çýplak gözle, bilgisizce, þuursuzca bakýnca da bu tür susuz hayat olmaz türü bir yargýyý edinmemek olanaksýzdýr.

Su hayat türünü ortaya koyan olanaklardan sadece birisidir. Hayat su türü enerji dönüþümü üzerinde de olasý, demir sülfür gibi her türlü enerji düzeni içinde de her tür çeþitle olasýydý.

Hayat enerji dönüþümlü akýþýn özgün enerji düzeniyle ve enerji düzenleri üzerinde de yeni bir enerji düzeni olmakla da vardý. Ýnsanla da hayat vardý. Geyikle de hayat vardý. Toplumla da hayat vardý. Þimdi toplum süz hayat olmaz mý diyeceðiz? Kuþkusuz geleceðin hayatý, toplum içerendi bir imajla ama toplum süz de olacaktý.

Yaðmur döngüsü ve ot ayrý ayrý bir seçilim enerji düzeni olmakla; ot ta çevresinde bulduðu su etkili giriþme nedenle bir boþluk tamamlayandý. Sýcaklýðý veren ýþýnýn foton hareketi ile hayat suyu kendi bileþenlerine ot üzerinde de ayrýþtýrýyordu.

Deðilse ne su ne yaðmur döngüsü ot içindi ne de su ot tarafýndan ayrýþmak içindi. Çevre sadece dað, hava, bulut vs.den oluþmuyordu. Bunlar da salt baþýna hayatý ortaya koyamazdý. Çevremiz, çevre de olup ta görünmez olan çekim, boþluk, doluluk, alan, dönüþme, çeliþme, zýtlýk vs. etkili enerjiden de oluþuyordu.

Çevrenin baský ve basýnç karþýsýnda oluþan yalýtmaya tabi tekil tepki içinde olan mekanizmalardan biri de þuydu.

Çekme ve itme. Etkiyi, örneðin sýcaklýðýn etkisini. Örneðin suyun etkisini kýsmi olarak üzerinize çekip içinize alan bir tepki ortaya koyduðunuz gibi, ayný etkiyi kýsmi olmamasýndan ötürü de tepki ile dýþa itmekle siz içinize kapanýp, yalýtýmlý bir durumu da ortaya koyuyordunuz.

Ýþte çekimi ortaya koyan etkilerden birisi de bu tür seçme ayýklama olan iþlev durumlarý bir araya getirip, onlarý yalýtým içinin baðýntýlarýna (bütüne bütünsel etkilere) dönüþtürmenizdi.

Var oluþ parçalý akýþ içinde niceli durumuyla olan çevre etkilerine karþý tepkileriyle vardý. Çevre etkiydi var oluþ tepkiydi. Su bir etkiydi. Ot bir karþý tepkiydi. Bir varoluþ çeþidi olan yað asitleri suyu çeken ve suya karþý itme hareketini baðrýnda taþýyan bir tepki eylemdi.

Ya da yað asidi bu ikili ve çoklu üst üste zaman eylemli tepkilerle iþlevdi. Seçme ayýklama yasasýna tabi olan üst üste tepkileriyle olan yað asitleri bu kriter tutumu ile ortamdaki suyu hem kendisinde uzak tutmakla iþlevdi. Hem de kendisini sudan uzak tutmakla yine kendisini daha çok suya etkisine karþý kendisini yalýtýyordu. Yað asidi hem de su sever yanýyla suyu kendisine çekiyordu.

Ýþte yað asitlerinin suyu sevmez yaný ile suyu seven yanýnda doðan çeliþkiden kaynaklý giriþmesi içindeki eðilimlerle eyleme bürünen yað asitleri giriþen zýt aðýrlýklý ortam seçilimi ile sulu ortam içinde küremsi þekil aldý.

Su sevmezliðini ortaya koyup yalýtýmla oldu. Su severliði ile de çekimle oluþu, yalýtýmýn içine suyu geçirgen suyun geçiþini durduran zýt durumlu mekanizmayla donandý. Zýt durumlar birbirini hem baþlatan hem de durduran durumlardý.

Yað asidi sentezi yeni bir baðýntý olanak durumla, boþluklu tanecikli yapýydý. Su ile giriþmesinde su severlik ve su sevmezlik gibi bir boþluk ve doluluk alanla yeni enerji düzenli oluþumlara olanak tanýyordu.


Yine yað asitleri su seven yanýyla, su sevmeyen yanýný deliyordu. Su sevmeyen yalýtýmlý durumu delmenin yolunu bulup suyu küre ortamýn içine alýyordu. Su severlikle su sevmezlik çatýþmalý baský ve basýncýn aðýrlýk basýnçlý biçimlemesi yað asidini eðip büküp küre yüzeyli bir gerilim alaný boþluðuna dönüþtürüyordu. Biçime Ýki çeliþkin durumun seçme ayýklama dengesi hücreyi bizim anladýðýmýz izanla akýllý davrandýrýyordu.

Su seven yað asitlerinin küre yüzeyi delme faaliyeti doða üstü bir þey deðildi. Yine doðada olan baský ve basýncýn etki tepki kuralýydý. Dýþtaki suyun küre yüzeye basýncý yani tazyiki geçiþme, isteme, ozmos eylemi olmakla vardý.

Su seven yað asidi de suyun bu tazyikine kolaylýk gösterecek bir çevre faktörü ile süreç olayýn içine katýlacaktý. Ýþte olup biten buydu. Ama bu kadarla da basit deðildi. Neden hem basitti hem basit deðildi?

Tümleþik eylem veya tümleþik tepkiyi veren oluþma içinde, türlü dizilimler vardý. Siz geçiþen suyun bu sürecine kolaylýk olacak bir katýlým verirken katýlým olan etkiyi durduran tepki ileydiniz. Basit olan buydu. Baský ve basýnçlara karþý olan tepki ile baþ gelecektiniz.

Ýþte süreç bu nedenle hem kolaydý hem zordu. Zor olan ardýþýk tepkileri yine ardýþýk durumlarýyla kendi içine yalýtýyor suyu itip dýþa atýyordu. Hem de su seven bir tavýrla suyu yeniden yalýtýmýn içine alýyordu. Bu inþalar biriktikçe dýþtan bakana karmaþýk oluyordu.

Bu çeliþkiyi koyan eylem de bize göre mantýk ve akýldý. Aslýnda akýl da bir teoridir. Nasýl teori yasayý açýklayan kontrollü deneyler se, akýl da sistemleri açýklayan kontrollü süreçlerin öngörüsüdür.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.