..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
"İşimden büyük tat aldığımı söylemeliyim." -John Steinbeck
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




22 Eylül 2019
Nasıl Yaşar Nasıl Ölürüz 24  
Bayram Kaya
Bir uyarı sinyali geldiğinde denge durumu ters polarmalı duruma dönüşür. Yani bu kes dış zar gerilimi – polarmalı, iç zar gerilimi de + polarmalı olur. İlk durum + – yönlü polarite iken gönderilen sinyal impulusu ile zar gerilimi - + yönlü potansiyele dönüşür.


:FAD:
5 Kendisini yaşamımız boyunca 7 000-20 000 kes tekrarlarla çoğaltan telomerlerin her tekrar çoğalmasında boyu biraz kısalır.

Bu tür belli bir kısalmalar öyle bir kritik eşiğin değer boyuna gelince telomer artık bölünüp çoğalamaz. İşlevi düşer. Artık hücre çoğalmaz bir durumla sıfırlanır. Bu durumda telomerin bölünüp çoğalması biten hücre, ancak en fazla birkaç yıl yaşar.

6- Hayati olan, canlanma ve ben bilinci olma tepkisi olan ozmos sürecini biraz ayrıntılı anlatalım.

Bizler dinlenirken sinir sisteminin dış zar yüzü +70 mili volt olur. İç zar yüzü de zıt yönden -70 MV. olur. Bu durumda zar yüzey gerilimi dengede olmakla zar gerilimi yok gibidir. Zar dinamik bir işlevsel durum ile değildir.

Zarın dışında pozitif (+) potansiyelli sodyum iyonları vardır. Biraz da – yüklü klor (Cl) iyonu vardır. Zarın iç kısmında da yine (+) pozitif polarmalı potasyum iyonları, protein ve fosfor yükleri vardır.

Denge durumunda hücre içi ve hücre dışı iyon dengesi %70 mili volt yük ile dengededir. Bu durumda hücre içine ve hücre dışına sodyum ya da potasyum iyon geçişi olmaz.

Dışta biriken sodyum iyonu ya da içte biriken potasyum iyonu fazlalığı zar yüzeyindeki bu dengeyi bozar. Bozulan denge ile artan iyonun baskı ve basıncı %65 mili volt değerine çıkınca, hücre zar yüzeylerindeki polarite değişikliği için zara sinyal gönderir.

İç ve dış zar yüzey geriliminin potansiyel yönleri değişmekle dıştaki fazla sodyum içe alınır. Dıştaki baskı basınç azaltılır. İçteki fazla potasyum da yön değişen polaritenin itmesi ile dışa gönderilerek içteki baskı ve basınç azaltılarak potasyumdan boşalan yere de sodyum iyonları dolar.

Zar yüzey geriliminin dengede oluş süreci içinde dış zarın + iç zarın – potansiyeli vardı ve bunlar birbirine 70 MV’la eşit yük miktarı içindeydiler.

Bir uyarı sinyali geldiğinde denge durumu ters polarmalı duruma dönüşür. Yani bu kes dış zar gerilimi – polarmalı, iç zar gerilimi de + polarmalı olur. İlk durum + – yönlü polarite iken gönderilen sinyal impulusu ile zar gerilimi - + yönlü potansiyele dönüşür.

Gelen uyarı sinyali sonucunda iç zar dışzar polaritesi değişip hücre içine sodyum girip hücreden de potasyum dışarı çıktıktan sonra süreç eski (+ -) denge potansiyelli durumuna dönmek için ATP kullanır.

Yani hücre ilk denge durumu olan %70 iyon dengesini oluşturmak için ATP enerjisini kullanılır. Eğer iç dış iyon denge farkı %65 in üzerine çıkarsa hücre polarite değişikliği olması için uyarı sinyali gönderir.

Dengeyi bozan dengeden ayrılma sürecinde sodyum iyonları hücre içine girer. Potasyum iyonları da hücre dışına çıkar. Dışa sızar. Bu uyarım esnasında zar yüzünün elektriksel gerilimin yön potansiyeli yer değiştirir.

Bu şöyle olur. Hücre zarının dinlenme durumunda zar yüzeyi + elektrik yüklüydü. İç yüzey de – elektrik yüklüydü.

Dengede sapan süreçte ise iç yüzey gerilimi – yerine pozitif (+) polarma olur. Dışın zar yüzey gerilimi de + yerine eksi (-) negatif polarmalı gerilim içinde olur.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın felsefe kümesinde bulunan diğer yazıları...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
İrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluşun Felsefesi (Açkı 2)
Sosyal İlişki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarın bilimsel ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Müruru Zaman 14
Sahiplik İmanı 1
Hatırlama 1
Mal mı, İnsan mı?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bağ Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Aslına Yüz [Şiir]
Vah ki Vah [Şiir]
İsis Dersem Çık Ereşkigal Dersem... [Şiir]
Görmez Şey [Şiir]
Tekil Tikel Tükel [Şiir]
ve Leddâllîn, Amin [Şiir]
Mavi Yare [Şiir]
Mevsimsel [Şiir]
Yıkılışa Direniş Direnişe Yıkılış [Şiir]
Meşrep 3 [Şiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayı yaşantılaşan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payı giderek azalmaktadır. Sosyo toplum bazlı, genel bir açılımla başlayan çalışmalarım da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazıların tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doğa bilim verileri güdülü çalışma olmasına gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok bağıntısıyla söylüyorsanız, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.