..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Ben bir öğretmen değil, bir uyandırıcıyım. -Robert Frost
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




1 Kasım 2019
Uygarlık ve İnsan 7  
Bayram Kaya
Üretim hareketi merkezli giriştirmeler çevrimi içinde biyo kültürel teması ve biyo kültürel temasın çatışma sentezini ortaya koydu. Yeni oluşan girişme ve çatışmanın “ÜRETEN İLİŞKİLER tabanlı biyo kültürel temaslı SENTEZİN” aşılması olan “rastlantı UYGARLIKTI”.


:EIB:
İşte uzaktan yapılan bu temaslar gelecekteki ittifakları başlatacak yol adımı envanterlerini de olacaktı.

İttifaklar uzaktan teması, yakından teması tıpkı totem yalıtımlı dönemdeki gibi dokunmalı işbirliğine çevirdi. Amaçları temas etmek değildi.

Henüz üretmeyi bilemeyen barbarlara karşı üreticiler, önce kendi canını ve sonra da ölülerini yenmekten kurtarmak için barbar yamyamlara tek taraflı yiyecek sunusu yaptılar.

Barbarlar da çevredeki gruplar nedenle aynı tehdit altındaydı. Zamanla bir barbar grup üretim aşamasına geçince benzer uygulamaları yaptı.
Hatta kendisine önceden beri yiyecek sunan gruba kaşı da kendi totem meslekli yiyecekten sunu yaptı. Böylece sunu kurbanlar şimdiki anlamla kendilikten karşılıklı hediyeleşmeye dönüştü.

Yani üreten ilişki, canlarını kurtarma girişimi farkında olunmadan karşılıklı hediye sunumu yapılmasıyla farkında olunmadan TAKASA yol açmıştı.

İşte ittifakın temasını oluşacak takaslar, farkında olunmadan kendilikten ve bir gelişmenin ortaya koyduğu diğer bir olanak gelişmelerle kendilikten çevrimli otomatik gelişmeler oluyordu. Olay yaşanıyor, daha sonra da düşünülüyordu. Bu kes de düşünce eyleme yol veriyordu.

Gruplar beslenme, yamyamlık gibi zorunlu ve üretme, canını kurtarma gibi yeni olanak durumlarla gelişecek olan hediye kabili yeni olanaklar durumlar için de rastlantısal olacak süreçlerleydi.

Bu süreçler kendi dışında olan etki tepki girişmeli süreçlerdi. Hediye süreçler, birbirini tamamlayan birbirine dönüşen ZIT süreçler girişmesi olmakla üreten iki grubun karşılıklı hediyeleşme sürecine dönüştü.

Bir hediyeleşme süreci olarak başlayan ilk eylem zıt tepkili hediyeleşme süreci ile birbirini tamamladı ve birbirine göre hediye veya kurban sunusu olmakla kendilikten anlamı oluşacak TAKASA dönüştü.

Takaslar ittifaklı temas totem yapılı etnik kültürlerin çatışmasını tetikledi. Bu süreç te yepyeni bir süreçti. İttifak içinde rastlantısal süreçti. Oysa temas etmeselerdi kültürler arası ve biyolojik dokunmalı teması oluşacak ile oluşanla baş gelinecek bir rastlantısı da ortaya çıkmayacaktı.

Bir olanak (üretim), diğer bir olanakla (canını kurtarmayla); hem yeni bir olanak girişmeydi (hediye sunumu- hediyeleşmeydi). Hem yeni sorundu.

Yani hediyeleşme takası, takasta ittifakı ittifak ta ittifak içindeki temas nedenle kültürler çatışması sorunuydu. Bunlar birbirini gerektiren zorunlu yansıma süreçler olmakla; hemcinsler düşünmesi içinde nedenli bilme olmamakla, RASTLANTILARDI.

Üretim hareketi merkezli giriştirmeler çevrimi içinde biyo kültürel teması ve biyo kültürel temasın çatışma sentezini ortaya koydu. Yeni oluşan girişme ve çatışmanın “ÜRETEN İLİŞKİLER tabanlı biyo kültürel temaslı SENTEZİN” aşılması olan “rastlantı UYGARLIKTI”.

İşte bu yapı çatışmanın içinde adetçe, yaşadığı ortam ve kültür donanımı ile biyolojisi ile temaslardan grupların tam da kendisi olmayan melezleri doğmuştu. Ama bu melezler her bir gruptan gruplar arası ortak özellikler taşıyordu.

Melezler her gruptan fiziki ve karakteri kültürel özellikler taşıma beraberi içinde üreten özellikler de taşıyacak olan melezlerdi. Bu melezler biyo kültürel ve ittifak yetenekli donanımla olan melezlerdi. İşte bu melezlere İNSAN denecekti.

İnsan uygar olmanın ürünü oluşla ortaya konmuştu. Uygarlık ve insan oluş aynı zamanda da totemi etnik kültüre karşı bir donanım ve etnik kültürü alt eden bir gelişme ve girişmeydi. Böyle oluşla ittifaklar, uygarlık ve insan oluş bütünlüğü; tarihin ikinci aşamalı dönüm noktasını oluşan rastlantı ve gerektirme olucu yansımalardı.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın felsefe kümesinde bulunan diğer yazıları...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
İrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluşun Felsefesi (Açkı 2)
Sosyal İlişki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarın bilimsel ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Müruru Zaman 14
Sahiplik İmanı 1
Hatırlama 1
Mal mı, İnsan mı?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bağ Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Aslına Yüz [Şiir]
Vah ki Vah [Şiir]
İsis Dersem Çık Ereşkigal Dersem... [Şiir]
Görmez Şey [Şiir]
Tekil Tikel Tükel [Şiir]
ve Leddâllîn, Amin [Şiir]
Mavi Yare [Şiir]
Mevsimsel [Şiir]
Yıkılışa Direniş Direnişe Yıkılış [Şiir]
Meşrep 3 [Şiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayı yaşantılaşan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payı giderek azalmaktadır. Sosyo toplum bazlı, genel bir açılımla başlayan çalışmalarım da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazıların tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doğa bilim verileri güdülü çalışma olmasına gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok bağıntısıyla söylüyorsanız, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.