..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Umutlar, tersine çevrilmiþ anýlardýr. -Anonim
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




1 Aralýk 2019
Anlamak Gerek 13  
Bayram Kaya
Bunu kolektif sahipli somutluða karþý bu somutluðun tersi ve zýddý olmasý ile "mülk benim" diye seslenen bir soyut anlayýþa yaptýracaktý. Bu soyut seslenme, gizli niyetin kendisiydi. "Mülkümü dilediðime, dilediðim kadar vermekle kimine nasibini kýstým. Mülkümden kiminize az, kiminize çok pay var. Kimine de paydan hiç vermedik" diyecekti.


:EAF:
Ama olumlu veya olumsuz olan bu eþleþme mutlaka bir eþleþmeyse de her durumla, herkesle ayný niceldi bir eþleþme deðildir. Beþ kilo besin tüketen biri yanýnda bir diðer kiþiye tüketemeyeceði bir beþ kilo besini tükettirmek ya da beþ kilo besine eþit besin miktarýný diðerine de verip biriktirtmek de deðildi.

Bu denklik birbiri üzerine etkimeli, birbirini gerektiren çevrim olmaktadýr. Toplum, saðlatan tüketim ve kullaným çeþitliliði içinde, geliþen daðýlýmýn bütünlüðünü veren iliþkileriyle olmalýdýr.

Kullaným ve tüketim fiili eylem, söylem ve düþünce temel referans içinde doðaya doðru saðlama yapma yönelimi içinde olmakla vardýr.

Siz; kolektif yapý içindeki bir kiþinin, verdiði savunmayý kolektif kullanýp tüketirsiniz. Savunmanýz bu iþ bölüþümü içinde o kiþi ya da o kiþiler tarafýndan sürekli kýlýnýr.

Ýyi de grubun savunmasýný üslenen kiþilerin grubu savunma süreci ve grubu savunmasýnýn sürekli oluþu boyunca beslenme yapmasý için av yapýp ot kök meyve toplamasý gerekecekti. Yavru bakýmý, yavru eðitimi vs. yapmasý gerekecekti.

Ýþte sizlerin bir kýsmý da kolektif yapý için av yapýp, ot, kök, meyve, börtü, böcek toplayýp; kolektif yapý içine getiriyordunuz. O kiþilerin doðal yaþam içinde ve o kiþilerin tekil yaþamý içinde üzerlerinde olmasý gereken av yapma, besin bulma yavru bakýmý gibi iþleri kendi üzerinize alýyordunuz.

Yani savunmanýzý yapan kiþi ya da kiþiler karþý taraf üzerine av yapma, besin bulma, yavru bakýmý yavru eðitimi gibi süreçleri biriktiriyordu. Av yapýp besin toplayanlar da karþý taraf üzerinde savunma yaptýrma yavru bakýmý yavru eðitimi yaptýrma gibi yükleri biriktiriyordu.

Yavru eðitimi ve yavru bakýmý yapanlar da karþý taraflar üzerinde savunma av yaptýrma. Besin buldurma gibi asli ve temel yüklerini biriktirtiyordu. Buna sekans hareketi diyorduk. Biri diðerlerine göre iþlerleler sistemdi.

Grup ya da kolektif yapýyý oluþmadan siz zaten av yapma, ot kök meyve bulma; kendi savunmanýzý kendiniz yapma, yavru bakýmý ve yavru eðitimi yapma gibi iþlerin, tek baþýnýza üstesinde gelmek ve tek baþýnýza bunlarý yapmak zorundaydýnýz. Müthiþ bir sarmal ile kaygýnýn odaðýndaydýnýz.

Eðer bu tür yardýmlaþan kolektif çevrime göre bu tür iþ bölüþümü yapan iþlerleler içinde olup ta sekans hareketiyle giriþen bir yüküm içindeyken sizi savunan mantýk bir fedakârlýk ise bu fedakârlýk karþýlýklý yarar iliþkisi oluþla kaçýnýlmazdýr.

Kolektif emek, mutlaka bir karþýlanmasý olmakla herkese eþit etkidir. Ama kiþisi kapasite eþit etkiyi kendi ihtiyacý kadarla alýr. Ýhtiyacý kadar tüketir. Ýhtiyacý kadar kullanmanýn tüketmenin deðiþtirme deðerini oluþur. Artý kiþi kolektif birim zamanlý sinerjiden kaynaklý olan her bir gönenci de paydaþlý olmanýn dengeleri içinde kalmakla kiþiler kendi payý ile olacaktýr.

Kolektif yapý size özü gereði, bir araya geliþiniz gereði sizlere saðlatan bir kolektif birimli zaman çevrimi verir. Sizler de çevrimin sizlere vereceði bu tür kullaným ve tüketimlerin içindesinizdir.

Kolektif birim zamanlý çevrimi veren, kolektif birimli zamana göre hareketi baþlatan her bir sekansýn karþý sekanslarý da (sektörleri de) hem bir saðlamadýr. Hem de bir saðlatma ortaya koymadýr.

Saðlatan sekans hareketini siz belli parça deðerlere kadar iþ bölüþümü içinde küçültürsünüz. Ýyi de niye küçültüyordunuz? Burada, küçültmenin nesnel deðil, öznel bir amacý vardýr.

Denkliði siz ayný miktar emek, ayný miktar zaman tüketimi ve ayný miktar depo enerji kullanýmý olmayan, eþitsiz bir denkleþtirmeye çeviriyordunuz.

Kolektif yapýnýn ters tarafta üzerine sardýðý kolektif yapýya ters bir çeliþki kritiði vardý. Kolektif kiþilerin kolektif sinerjisinden doðan yinelenebilir bir tükenmez refah ve kolektif emek gücü vardý.

Ýþte yinelenebilir olmakla tükenmez bir refah ortaya koyan emek güçleri kiþisi bencil oluþun öznel düþünmeleri içinde kiþisi fýrsat ve yararlanýþlara dönüþecekti.

Ýþte bu yararlanma fikri ile siz; herkese yasak olan, þeytanýn yolu denen düþünmeler üzerinde gizli niyetler ortaya koyacaktýnýz. Ýleride seçkinler diye þirin gösterilecek sömürücü kimi kurnaz kiþiler kendi gizli niyetleri doðrultusunda paydaþlý ve karþýlýklý emekler üzerinde kýsma, eksiltme küçültmesi yapacaktý.

Bunu kolektif sahipli somutluða karþý bu somutluðun tersi ve zýddý olmasý ile "mülk benim" diye seslenen bir soyut anlayýþa yaptýracaktý. Bu soyut seslenme, gizli niyetin kendisiydi. "Mülkümü dilediðime, dilediðim kadar vermekle kimine nasibini kýstým. Mülkümden kiminize az, kiminize çok pay var. Kimine de paydan hiç vermedik" diyecekti.

Sistem küçülttüðünüz deðerlere kadar bir esneklik içinde olmakla kiþilere yarýn yeniden ve yeniden çalýþma olanaðý verecek kadar bir küçültme ve esnetmeydi. Bu tür inanýcý bir skala deðiþkenlikleri içinde yaptýðýnýz her tür fikri onaylamanýzla ve sistem deðerleri üzerinde oynanmalarýnýzla siz de yine sistemin çevrimli çalýþmasýna olanak verirsiniz.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Anlamak Gerek 26
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.