..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Usun ve deneyimin aksaçlýlarýnki gibi, ama yüreðin masum çocuklarýnki gibi olsun." -Schiller
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Kimya > Bayram Kaya




3 Aralýk 2019
Anlamak Gerek 26  
Bayram Kaya
Sunu da bulunma iþi kurban rüþvet olmak kadar hediyeleþme kültürü yansýmasý da olacaktý. Üreten grup, fazladan ve depo ürün gibi elinde olmayan nedenlerle karþýlaþmýþtý. O aþamada gruplar genellikle ve ilke olarak henüz bir türlü bir ürünün üretimi içinde olmalarý güçlü olasýlýktý.


:IJH:
26
Sunu da bulunma iþi kurban rüþvet olmak kadar hediyeleþme kültürü yansýmasý da olacaktý. Üreten grup, fazladan ve depo ürün gibi elinde olmayan nedenlerle karþýlaþmýþtý. O aþamada gruplar genellikle ve ilke olarak henüz bir türlü bir ürünün üretimi içinde olmalarý güçlü olasýlýktý.

Üreten grup; kundura, dokuma, bal, süt gibi kendi kolektif birim zamanlý üretim kapasitesi dýþýnda olan tüketim ve kullanýmlarla da karþýlaþacaktý. Bu nasýl olasý olacaktý? Kuþkusuz ki rüþvet verme içinde olduðu, sunuda bulunduðu, hediye verdiði grubun da kendisine karþý hediyeyi sunma sürecine gelmesiyle karþýlýklý hediyeleþme veya takas da olasý olacaktý.

Kýsacasý kendi temel gereksinmesine de hitap eden bir baþka grubun ürünleri zaten tapýnak dönemi buluþma ve temaslarý içinde grubun bu gibi hediye sunumu davranýþlarý içinde gözlenen deneyim, im ve imgesi edinilen imaj düþünce çýkarýmlarýydý.

Ýþte bu tür kendi dýþýnda, ama kendisini de etkileyip sürecin ilgilisi kýlan giriþmeler nedenle de grup üretim yapacaktý. Ürün beli bir ölçü çevresi içinde önce hediyeleþen iki grubun nüfusuna yeter oran miktarýnda olacaktý.

Daha sonra sürece katýlan gruplar olacaktý. Bu üretimin ve üreticinin; tüketimin, tüketim çeþitliliðinin ve tüketen nüfusun artmasý olacaktý. Her grup hem üreten hem de tüketen grup sekansýný oluþuyordu. Süreç bu sekanslara baðlý karþýlýklý diyalektik iliþkilerle geliþecekti.

Hediyeleþen grup sayýsý ile tüketen kiþi sayýsýný artacaktý. Hem de artan tüketici sayýsý ile üreten karþý grubun nüfusu da artýracaktý. Gruplar bileþen sektörler türünden iþ kolu içinde organize olan çalýþmalarýyla merkezden çevreye doðru büyüyen açýlým salýnmalarýnýn içinde olacaktý.

Grup kendi için takas için üretim yapmakla bu iki tür denge deðerler sýnýrý içinde artan eksilen bir üretim miktarýyla belirlenecekti. Kendi içindeki kendi üreten iliþkisi için 5 ton üreten grup; bu kes de hediye vermesi içinde veya karþý grupla takasý için de 7 ton daha buðday üretecek olsun.

Ýþte üretim iliþkisi içinde kendisi için 5 ton buðday üreten grup 7 ton da karþý grup için buðday üretmekle üretim hareketi içine girecekti. Böylece üreten iliþki içindeki 12 tonluk üretim ile grup hem kendi iþ hacmini artýracaktý. Hem de bu karþýlýk üretimi yapacak çalýþmayla zaman içinde, nüfusunu da artýracaktý. Üreten iliþki içinde 12 tonluk üretime karþý bir direnç ve bir týkaç lama ekseni oluþur.

Burada kritik olan deðer þuydu. Eðer savunma amaçlý sunu dýþýnda takas yoksa grup; biz çalýþkanýz diye, biz birikim yapýyoruz diye, biz arz-talep oluþturuyoruz diye afaki bir söylemler nedeniyle 12 ton arpa üretmiyordu.

Hiçbir grup kendilerine saldýrý yapýlmasýnýn talebini oluþturmuyordu. Ama grup kendisini savunmak için kurtulmalýk dediðimiz, kurban, sunu rüþvet, hediye kabili takdimlerde bulunuyordu. Üreten iliþki içine vesile nedenle TAKDÝME sokulmuþtu. Arz talep gibi uyduruk, soyguncu, kâr yapýcý, kazanç elde edici öznel, sübjektif vesile nedenler köleci sistemle vardýlar.

Köleci söylemler tamamen asýl anlamlarýnda saptýrýlan söylemler olmakla mülk sahibi, irade sahibi, arz talep ortaya koyucu efendilerin, kölelerde oluþmaya baþlayan sömürü direncine karþý, köle direncini kýrmak için kullandýðý, söylediði uyuþturucu yatýþtýrýcý kavramlardý. Ve de bu söyler sömürü yapmanýn yol araçlarýydý.

Hiçbir üretim ve tüketim iliþkisi arz talep nedenle ortaya konmamýþtý. Üretmeden talep oluþturup olmayan üretimi baþlatmak olanaksýzdýr. Üretim temel bir ihtiyaca karþýlýk gelir. Temel ihtiyacýn saðlanmasýna karþýlýk gelen bir üreten iliþki ile beslenmeniz arasýna kâr, kazanç, gelir, ekmeðini taþtan çýkarma gibi köleci sistem salýnýmlý süreçleri sokmayla tuzaða düþüp, köle oluyordunuz.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn kimya kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Sistem 15
Anlamak Gerek 38
Tarihi Olan Ýlahi Adalet1
Osmanlýda Kýsmi Bir Etkin Hafýza 20

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.