..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Paul'un Peter hakkýnda söyledikleri, Peter'den çok Paul'u tanýmamýzý saðlar -Spinoza
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




24 Aralýk 2019
Ýttifaklardan Ne Anlamalýyýz 4  
Bayram Kaya
Kiþiler kolektif üretim hareketi içinde gördükleri bu tür kolektif üretim gücü nedeniyle, kiþi sahipli bir üretim gücünü kurguluyordular. Böylece kiþi sahipli kurgu anlayýþýna sarýlan kiþiler, ortamýn egemeni olacak monarþin bir kiþi anlayýþýný ön plana aldýlar. Ýkinci ittifaklar monarþin ittifaklardý.


:EDD:
9
Kiþiler kolektif üretim hareketi içinde gördükleri bu tür kolektif üretim gücü nedeniyle, kiþi sahipli bir üretim gücünü kurguluyordular. Böylece kiþi sahipli kurgu anlayýþýna sarýlan kiþiler, ortamýn egemeni olacak monarþin bir kiþi anlayýþýný ön plana aldýlar. Ýkinci ittifaklar monarþin ittifaklardý.

Kurnaz kiþiler kendisini kiþi sahipli malik oluþ üzerinde kolektif güç ile birlikte düþündüler. Kiþisi sahipliði olmayan kiþilere karþý, kolektif gücü baský olarak kullanmayý düþündüler. Yani kiþi, kiþisi sahipliði savunup, söylemekle; kolektif gücü ele geçirmeyi düþünmenin ve hayal etmenin kurgusu içindeydi.

Tarih, bencilliði gerileterek kolektif oluþu inþa etti ve üreten kolektif iliþkiyi ortaya koymuþtu. Þimdi de kolektif depo güç üzerinde, tekrar bencilliðini yeniden öne çýkarýyordu. Maðara devrindeki ilk bencilliðin elinde üreten kolektif güç yoktu. Þimdi kolektif gücü, sadece kendi hizmetine sunacak bir kurguyla bir hayalin bencilliðini özelleþtirmek istiyordu.

Kolektif oluþ kolektif olmayana, paylaþmamaya açýk deðildi. Paydaþlý olmayana kapalýydý. Özelleþtirme, kolektifi mülksüz kýlýyordu. Yani özelleþtirme kolektif gücü oluþan kiþileri mülksüz kýlýyordu. Kolektifin malýný El mülkü yapmakla El þahsýnda özelleþtiriyordu.

El genel mülksüzlere karþý kendi mülkünü tanýmlýyordu. Özelleþtirme mülksüz olmaya kapalý deðildi. Yani bencillik özelleþtirmeyi herkes için istemiyordu. Özelleþtirme iþtahýný kapýldýðýnýzda özelleþtirme herkese hitap ediyordu.

Ancak kolektif yapýdaki gibi herkes için olan içinde bir seçkinlik bir üstünlük ortaya konamazdý. Ýþte bu öznel kurgularla kiþisi sahipliði bencillik üzerinde çekici kýldýlar. Bencilliðe davetle insanlarý tuzaða çektiler.

Bencillik tuzaðýn ambalajlýydý. Ambalaj cazipti. El mülkünü daðýtacaktý. El mülkten kimine pay verecekti, kimine pay vermeyecekti. El in keyfine kâhya mýydýnýz? Paydaþlý olan kolektif güce, kolektif kapasiteye olan geri çaðýrma referansý size unutturulursa, geriye El in keyfine kâhya olmamak kalýrdý.

Kiþileri kolektif mülkten yoksun kýlýp, kendisini kolektif mülkün ve kolektif gücün sahibi olmayý kurgulan kiþilerimiz, kendilerini iyiden iyiye muktedir oluþ yerine koymayý hayal ettiler. Bu anlayýþýn iþtahýyla El iman akdini, köleci ittifaka katýlým için mutlak yaptýlar.

Ýttifaklarý dört kategorize içinde deðerlendirmeliyiz.

1-Ýlk ittifaklar ilahi ittifaklardý. Üretim iliþkili, üretim hareketini ve hemcinsler arasý ilk temasý baþlatan ittifaklardý. Üreten iliþki sahipli, iradi ittifaklardý. Üretim iliþkisini ve üretim hareketini kendisine referans alan ittifaklardý. Politeistilerdi.

Ýttifak merkezleri bileþimli odaktan çevreye doðru üretim hareketin geniþleten büyüten ittifaklardý. Etnik oluþumu kýran, sosyo kültürel sentezli uygarlýðý ortaya koyup insaný yaratan, ikizleþen ittifaklardý.

2-Ýkinci ittifaklar kolektif yapýyý, kolektif mülkiyeti; kiþi sahipli mülk yapmayý ortaya koyucu ikna telkine baþladý. El mana anlayýþýydý. El mana düþünce zemini tartýþmasýný baþlatan ve bu fikir zemini etrafýnda oluþan Ýnanýrlarla ayrýlýk veren oluþumlardý. Ýlk kez kölelik ruhunu telkin eden insaný kula çeviren anlayýþtý.

Ayrýlýkçýlar kolektif kapasite yüklü donanýmla önce içe kapanandý. Monarþin bir mal mülk sahibine boyun eðen biat içinde mülk sahibine iman edip rýzký El den ummanýn beklentisi içine giren, din sel anlayýþlarý oluþan iman ahitle olan putu ortaya koyan ittifaklardý.

3-Üçüncü tür ittifaklar Monarþin El yapýlarýn dýþa doðru açýlmasý olan süreçlerdi. Ganimet elde ederek, fey elde ederek dýþtaki diðer ittifaklara boyun eðdirerek birleþen oligarþin ittifaklardý. Efendi-köle ezen ezilen ikilemini en çeliþkin oluþla gemi azýya alan süreçti.
10
Yeryüzüne doðru yayýlýp diðer alemler olan diðer ittifaklarla tanýþma, onlarý hükümranlýklarý altýna almanýn devlet yapýlarýydý. Putlar panteonu denen pagan kültürü egemenlikle olan süreçlerdi.

4-Dördüncü tür ittifaklar yeryüzünü cihan imparatorluðu adý altýnda; tek tanrý egemenliðinde birleþtirmenin emperyalist amaçlý, kaynak sömürücü ittifaklarý olan bir yeryüzü sentezli kültür akdiydi. Burjuva egemenli, yurttaþ bilinci olan ulus devletlere dönüþecektiler.


El imanlý, iman akdi; kolektif mülkiyeti, kiþi mülkiyeti yapmak istiyordu. Kolektif güç yerine koyduðu mülk sahibi olacak kiþiyi de hükmi kiþi saydý. Bu hükmi kimlik, açýk açýk olmayan Eldi. Kurnaz ve hileci kiþiler, kolektif sahipliði hükmi kiþiliði olan El sahipli mülkiyet yapmanýn fiili gayreti içine girdirdiler

Böylece akýllý olan, aklýný hile doðrultusunda keskinleþtirmekle kullanan kiþi, tüm tuzaklarýyla El in siperine yattý. Yani kiþi kolektife ait olan mülkü kendisine verecek þekilde, hükmi kiþi sahipli; El mülkü yaptý. Böylece üreten kolektif iradeye karþý üretmeyen kiþisi sahiplik iradesi ortaya kondu.

El iman ittifakýný yapanlar kolektif emek eksenli meþruiyetten saptýlar. Emekten sapýldý. Böylece üretmeyen El iman akdi, meþruiyet siz olmuþtu. El meþruiyet sizdi.

El bu meþruiyet siz ligi gözlerden gizlemek için, meþruiyet siz ligini yok sayabilmek için kendisiyle yapýlan akde gözü kapalý iman edilmesini istiyordu. Hem de yaptýðý akdini mutlak sayýyordu. El, ahdini tartýþýlmaz kýlýyor; akdini her þeyin üstünde sayýyordu.

Ýlk El iman akitli ittifaklar, hem kolektif yapýdan kopuyordular. Hem köleci inþanýn kuruluþ ittifakýydýlar. Hem yeni bir ikinci izole yapýydýlar. Hem de kolektif kapasiteli, kolektif depo enerjili, kolektif olanaklarla, kolektif gücü kullanýyorlardý. Kolektif lige karþýydýlar. Kolektifi yok sayamýyorlardý. Ama belirsizleþtiriyordular. Kolektif ligin tüm gücü, irade olarak El üzerindeydi

Bu izole ve inþa yapý, El anlayýþlý mutlak bir monarþin yapýydý. El güçtü. El sahipliði olmakla, sahipliðin gücüydü. El bu irade gücü nedenle kolektif mülkü, kolektif gücü, kolektif kiþi emeklerini, seçilmiþ kimi kiþiler özeline vermenin deðiþtirici dönüþtürücü iradesiydi.

Kolektif imajlardan alýnan im ve imge sel sonuçlar, artýk irade olarak, plan olarak, tasarým olarak neden gibi sistemin baþýna konabiliyordu. Þunu da belirtelim, kolektif yapý içinde dönüþen kiþi; özü dýþýnda, artýk tam olarak kendisi deðildi. Kendisinden çok fazlaydý.

Bugün bile biz: kiþisi yeteneklerin, kiþisi bilgi ve bilmelerin, kiþisi gücün dýþýnda; bir kapasite güç içermelerle kiþisi olmayacak denli aþkýnlýkta bir bilgiye, fikre deneyime sahibiz.

Artýk kiþiler tam bir biyolojik kiþilik deðildiler. Kolektif bir tinsel oluþtular. Biyolojik kabiliyetle doðuyorlar ama kolektif kapasiteyle donanýyorlardý. Kiþiler kolektif özneli, tekil kiþilerdi. Kolektif zekalý bu hal üzere olan özel kýlma, özelleþtirme, tarihin ilk özelleþtirme eylemiydi.

Üçüncü tür olan bu ittifaklar, ilahi ittifaklardan tümden ayrýydýlar. Kolektif kütleden kopan tamah sahibi kiþiler, kolektif kapasite ile yeni bir yalýtým içine giriyorlardý.

Ýnþa; mülk sahibi olan ve mülkten yoksun olan sýnýflý bir öðretinin inþasýydý. Zengin-fakir ikilemli, sýnýflý inþa; kendi süreci içinde El iman ahdi olan özelleþtirmeci ve mutlak iman ahitlerini, sürekli kýlmasýnýn ön oluþum ittifakýydý.

Köleci ittifaký sürekli kýlacak, iman ahitlerine; dini ahit veya dini ittifak diyorduk. Dini ittifaklar monarþiyi ve oligarþiyi de içine almakla, tekelci emperyalizmin de bir kullanýmý olacaktý.

Dördüncü tür ittifaklar ganimetçe, yaðmacý, talancý iþgalci, fey içindeki çapulla sömürü saldýrýsýnýn ittifakýydý ve saldýrý sonrasýnýn ittifaklarýydý.

Örneðin Kadeþ Ýttifaký, Karlofça ittifaký Versay ittifaký, Birinci Dünya savaþý sonrasý; Nöyyi, Traionon, Versay, Mondoros, Mudanya, Lozan anlaþmasý gibi. Bu ittifaklarýn Saldýrganlarý vardý. Mazlumlarý vardý. Bir zamanýn mazlumu Bir zaman öncesinin saldýrganý olabiliyordu.

Bu ittifaklarýn adýna, ticaret ittifaklarý da dense; ki bir yanýyla bu ittifaklar da ticari ittifaklardýlar. Ama ticari ittifaklar da sonuçta temelinde hile olan içinde yine bir sömürü ittifaklarýydý. 4. Tür ittifaklar Emperyalist ve sömürü iliþkili ittifaklardý.

Bu nedenle ilahi ittifaklarý diðer ittifaklardan ayýrmak, bir tarih bilincidir. Bir aydýn tavrýdýr. Ýlahi ittifaklar doðru referanslar üzerine oturmuþ bir geri çaðýrmalý, geri çaðrýþýmlý, geri beslenin kaynaðýdýrlar.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.