..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kendi görüþlerim var -saðlam görüþler-, yine de her zaman onlara katýlmýyorum. -G. Bush
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Çaðdaþ Sanat > Hakan Yozcu




9 Ocak 2020
Erdinç Akgür Ýle Devlet Tiyatrolarý’ný Konuþtuk  
Hakan Yozcu
Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarýnýn 21 yýldýr salonsuz olduðunu ve çok zorluklar çektiðini anlatarak “Salon olmadan olmaz.” diyor. Devam ediyor: “Bazý projelerimizi gerçekleþtirebilmek için salonun olmasý þart. Salon olmazsa projeler de hayat bulmuyor. Baþkalarýna ait salonlarda hep sorun çýkýyor. Her gün dekor kurup bozmak zorunda kalýyor


:AAEB:

     7 Ocak 2020 Salý Günü Hakikat WEB TV’de yayýnlanan “Hakan Yozcu Ýle KKTC Güncel” adlý programýmýzýn konuðu KKTC Milli Eðitim ve Kültür Bakanlýðý’na Baðlý Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Dairesi Müdürü Sayýn Erdinç Akgür idi.
     Sayýn Akgür ile Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrosu’nu konuþtuk. Þu ana kadar neler yapýldý? Bundan sonra neler yapýlacak? En önemlisi de Devlet Tiyatrolarýnýn bir türlü yapýlamayan salonun durumunu konuþtuk. Sayýn Akgür gayet içten ve samimi bir þekilde bütün düþüncelerini, plan ve projelerini bize anlattý. Doðrusu umutlandýk…
     Erdinç Akgür, 1970 yýlýnda Baf Kasabasý’na baðlý Aydoðan Köyü’nde dünyaya gelmiþ. 1975 yýlýnda çýkan olaylar üzerine Güneyden kuzeye geçmiþ. Ailesi ile birlikte Akdoðan Köyü’ne yerleþmiþ. Ýlkokul ve ortaokulu burada okumuþ. Liseye Lefkoþa’da devam etmiþ.
     Okul yýllarýnda tiyatro ile tanýþmýþ. Müsamerelerde çýkan oyunlarda görev almýþ. Kendisi saz çalabildiðinden müzik alanýnda da çalýþmalar yapmýþ.
     Üniversiteyi bitirince öðretmenliðe baþlamýþ. Öðretmenlik yýllarýnda da tiyatrolar çýkarmýþ. Uzun yýllar bu görevi sürdürmüþ. Sonra müdür olmuþ.
     Bu sene de Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Müdürü olarak atanmýþ. Salonun olmadýðýný bildiði için düþüncesinde hep bu salonun yapýlmasý varmýþ. Daha göreve gelmeden “Bunu nasýl baþarabiliriz diye, düþünerek baþladým göreve” diyor.
     Göreve baþladýðýnda personel ile tanýþmýþ. Personeli çok istekli, arzulu ve üretken bulduðunu belirterek “Bunlarla güzel iþler yapabiliriz. Yapýlamayan birçok þeyi birlikte yapabiliriz diye düþündüm” diyor.
     Ýlk iþ olarak bu konuya el atmýþ. Sayýn Bakanla görüþerek durumu izah etmiþ. Bakan da durumu bildiði için düþünceye onay vererek çalýþmaya baþlamýþlar. Eski projeler yeniden incelenmiþ. Deðiþmesi gereken noktalar deðiþtirilmiþ. Ortaya daha güncel, daha güzel bir proje çýkmýþ. Yerel kaynaklardan 3 milyon kadar bir kaynak bulunmuþ. Bu da bütçeye konulmuþ. Bütçeye konulduðu için çalýþmalar en kýsa zamanda baþlayacakmýþ.
Sayýn Akgür “Seçim yasaklarýna girmeden çalýþmalarýn baþlayacaðýný umuyorum. En azýndan ilk etapta salonun kargasýný bitirmeyi amaçlýyoruz. Önümüzdeki sene de tamamýný bitirmeyi düþünüyoruz. Böylece büyük bir yarayý sonlandýrmýþ olacaðýz.” diyor.
     Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarýnýn 21 yýldýr salonsuz olduðunu ve çok zorluklar çektiðini anlatarak “Salon olmadan olmaz.” diyor. Devam ediyor: “Bazý projelerimizi gerçekleþtirebilmek için salonun olmasý þart. Salon olmazsa projeler de hayat bulmuyor. Baþkalarýna ait salonlarda hep sorun çýkýyor. Her gün dekor kurup bozmak zorunda kalýyorsunuz. Onlarýn planlarýna göre hareket etmek zorunda kalýyorsunuz. Seyircilerinizi salonsuzluktan dolayý kaybediyorsunuz. Ama yeriniz belli ise, adresiniz belli ise seyirci sizi býrakmaz. Bütün zorluklar ortadan kalkar.” diyor.
     Bu sene yine çocuk oyunu ile sezonu açtýklarýný belirterek “Otobüs Duraðýnda 3 Bencil” adlý oyunu çocuklar için hazýrladýklarýný ve 13 bin öðrenciye ulaþacaklarýný, bunun þu ana kadar 10 bin kadar öðrenciye ulaþtýklarýný belirtiyor.
     Oyunun, bencilliðin ne kadar kötü olduðunu anlatmaya çalýþan bir oyun olduðunu, izleyen minik seyircilerin oyunu çok beðendiklerini söylüyor. Oyunu Suzan Polat adýndaki kendi oyuncularýnýn yönettiðini ve hazýrladýðýný anlatýyor. Bunun yaný sýra bir de çocuk gazetesi çýkardýklarýný, eðlenceli, zevkli bir gazete olduðunu anlatýyor.
     Yetiþkin oyunu olarak da Georg Büchner’in yazdýðý Ýpek Atagün Gezener’in yönettiði “Woyzeck” adlý oyunu seyircilerin beðenisine sunduklarýný söylüyor.
     Oyunun yönetmeni TC Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürü Sayýn Mustafa Kurt tarafýndan 5 haftalýðýna görevli olarak gelmiþ. Ve bu kadar kýsa bir sürede bu oyunu hazýrlamýþ. Oyun, danslý ve müzikli bir oyun. Canlý müzik de kullanýlmýþ oyunda. Yoksul bir asker olan Woyzeck adlý bir kahramanýn toplumsal baskýlardan dolayý çektiði acýlar konu ediliyor: “Seyircilerimizin mutlaka bu oyunu izlemeleri gerekir. Herkesi bekliyoruz” diyor…
     27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü için de yeni bir oyun hazýrlandýðýný, o güne de güzel bir oyunla seyircilerinin önüne çýkacaklarýný belirtiyor.
     Tiyatro Yasasýnýn eskidiði, günümüze hitap etmediði, bu nedenle deðiþmesi gerektiði düþüncemi soruyorum. Bu konuda da fikirlerini samimiyetle dile getiriyor Sayýn Akgür: “Göreve geldiðimde arkadaþlar, bu konuyu önüme getirdi. Daha önceden zaten bir çalýþma olmuþ. Yapýlan çalýþmayý inceledik. Konuyu Sayýn Bakana taþýdým. Sayýn Bakan inceliyor. Ýnceledikten sonra bu konuyu da deðerlendirmeye alacaðýz. Amacýmýz, Kýbrýs Türk devlet tiyatrolarýnýn en saðlýklý, en modern ve en iyi bir þekilde yoluna devam etmesidir.” dedi.
     Sayýn Akgür, tiyatrolarýn her bölgede çoðalmasýný istediðini bunu yapamýyorsak da tiyatro ile uðraþan derneklere destek vermemiz gerektiðini belirtti. “Bu sayede amatörce tiyatro ile uðraþan derneklere de yardým eli uzatmýþ oluruz. Onlar da iþlerini daha ayrý bir aþkla yapmýþ olurlar.” dedi.
     Kadroda hala birçok eksikliðin olduðunu, çalýþanlarýn zorlandýðýný, bu eksikliklerin giderilmeye çalýþýldýðýný, Kýbrýs Türk devlet Tiyatrolarýnýn tam teþekküllü bir kurum olmasý için Bakanlýk olarak ellerinden gelen her þeyi yaptýklarýný belirtti.
     Son olarak bütçe sýkýntýsý yaþamalarýndan dolayý “Yurt dýþý festivallerine fazla katýlamadýklarýný, bütçe elverdiði sürece Türkiye’ye oyunlar sahnelemeye gittiklerini, çeþitli festivallere katýldýklarýný, hedeflerinin Azerbaycan ve diðer Türk devletlerinde de oyunlar sergilemek olduklarýný bunun için çalýþmalar da yapýldýðýný” belirtti.
     Daha önceden Azerbaycan ile imzalanan Ýyi Niyet Protokolu’nun daha ileriye götürüldüðünü, yakýnda karþýlýklý etkinlikler düzenleyeceklerini, yine oradan bir yönetmenin gelebileceðini söyledi.
     Kýbrýslý Tiyatro Sanatçýsý Ýbrahim Köroðlu ile de irtibatta olduklarýný, kýsa bir gelecekte Köroðlu’nun yönetmenliðinde “Othello” oyununu sahneleyeceklerini söyledi.
     Biz de bu güzel haberler karþýsýnda sevinerek yarýnlara daha da umutla bakmaya baþladýk. Sayýn Erdinç Akgür Bey’e programýmýza katýlýp, düþüncelerini bizlerle paylaþtýðý için kendisine ok teþekkür ediyoruz.
     Tiyatrosuz kalmayýn…
     



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn çaðdaþ sanat kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Boyacý’ya Büyük Ýlgi
Nkl Sanat Gecesi Büyük Ýlgi Gördü
Ýlk Yerli Operamýz: Arap Ali Destaný
Nkl’de Edebiyat Sokaðý
Salaklar Sofrasý
Sessiz Çýðlýk Üzerine
ve Othello Kendi Vatanýnda Sahnelendi
Seddül Bahir 32 Saat Dizisi Müthiþti
Türkan Kürþat Gönüllerin Þampiyonu
"Bir Okkaya Bir Önge" Herkese Göre

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cevahir Caþgir’den "100süz Þiirlerim"
Orhan Pamk'un "Kar" Romaný
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
"Bitemeyen Proje" Üzerine
Beþik Gibi Sallandýk
"Kýrmýzý Pazartesi" Romanýnýn Düþündürdükleri
Olcay Kýraç Ýle Kýbrýs Sorunu
Adanalýyýk Allah’ýn Adamýyýk
"Beyaz Gemi" Aytmatov

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.