..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Ben bir kuşum; uçtum yuvadan... Artık ben nerede, eve dönme isteği nerede?.. -Leyla ve Mecnun, Fuzuli
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Yazarlar ve Yapıtlar > Hakan Yozcu




6 Nisan 2020
Cevahir Caşgir’den "100süz Şiirlerim"  
Hakan Yozcu
Cevahir Caşgir, 2009 yılında Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nden mezun oldu. Mezun olduktan sonra Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları’na girerek sözleşmeli oyuncu olarak görev yapmaya başladı. Caşgir, her ne kadar bir tiyatro sanatçısı ise de onun edebiyat yönü de çok kuvvetlidir. Şiiri çok seven Caşgir, daha ortaokul ve lise yıllarında şiir okumaya başlamış, küçük yaşlarda şiirle tanışmış ve şiiri bir tutku haline getirerek şiirler yazmaya başlamıştır.


:AHHD:

     Duygu, hayal ve düşüncelerin bir düzene bağlı olarak, çekici bir dil ve ahenkli mısralar içinde aktarılmasına şiir denir.
Şiir, nazmın üstün bir zevk, düşünce ve idrak süzgecinden geçirilmiş halidir. İnsan duyguları ile ilgilidir şiir. Çünkü insan, duygu yüklü bir varlıktır. Bazen güler, bazen, ağlar, bazen hüzünlüdür, bazen neşeli… Her hali yaşar insan…
Burada, “Şiir nedir?” sorusunu sormak gerekir. Bunca yıldır birçok sanatçı, düşünür şiiri anlatmaya, onun tanımını yapmaya çalışmışlardır. Ama gelin görün ki şiirin ne tam bir tanımı yapılmıştır; ne de tam bir açıklaması olmuştur.
Herkes kendine göre bir şeyler söylemiştir. Bir şeyler anlatmıştır. Hepsinin de doğruluk payı yüksek olmuştur. Çünkü şiir hepsidir. Çünkü şiir her şeydir. Onu anlatmak, ne kelimelere, ne kitaplara, ne de duygulara sığmaktadır. Derya gibidir şiir… Umman gibidir…
Peki, hiç merak ettiniz mi “İnsan olarak şiir yazmayan var mıdır bu dünyada” diye? Mutlaka her insan bir iki satır, bir iki dize söyleyip yazmıştır. Şiir yazmayan insan yoktur diye düşünüyorum. Çünkü insan duygularını bir inci kolyesi gibi art arda sıralar ve onları düzenli ve ahenkli bir şekilde bir araya getirir. Sonrasında şiir dediğimiz hayat iksiri ortaya çıkar.
Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları Sanatçısı Cevahir Caşgir de duygu ve düşüncelerini dizelere dökmüş, onlara şiir olarak hayat vermiş bir sanatçımız:
Günaydın
Bir rüya kadar yakındım sana
Gördün mü?
Ve beni gecenin köründe,
Uykunun en derininde,
Bir düşte,
Bir düşüşte,
Orta yerimden böldün mü?
Kime anlatırsan anlat
Hayra yorar mı ki beni?
Uyanmak lazımdı...
Uyandın
Cevahir Caşgir, 2009 yılında Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nden mezun oldu. Mezun olduktan sonra Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları’na girerek sözleşmeli oyuncu olarak görev yapmaya başladı.
Caşgir, her ne kadar bir tiyatro sanatçısı ise de onun edebiyat yönü de çok kuvvetlidir. Şiiri çok seven Caşgir, daha ortaokul ve lise yıllarında şiir okumaya başlamış, küçük yaşlarda şiirle tanışmış ve şiiri bir tutku haline getirerek şiirler yazmaya başlamıştır.
Şöyle diyor Cevahir Caşgir:
“Birbirimizden aldığımız, ya da birbirimizden çaldığımız hayallerimizi hangimiz hangimizin yüzüne vurmaya; ya da söylemeye cesaret edebildi ki?
Hep başkalarının uçurumlarına gelip, intihara yeltenmedik mi, tutsunlar diye bizi?
Kimse kimsede ölmeyi gerçekten istemedi ki! Ölmek isteyen kendi uçurumundan atlardı çünkü...
Yapamadık... Şiir yazdık yüzsüzce... Yaşamayı çok sevdiğimizden, Bir de -çok- sevdiğimizden...”
     Cevahir Caşgir, şiirlerini “100süz Şiirlerim” adını verdiği kitabında toplayarak yayınladı. Dorlion Yayınları arasında çıkan kitap 112 sayfadan oluşuyor.
     Kitap, 1000 adet basılmış olup D&R , N11, İnsancıl Kitap, Kitap Yurdu gibi yayın kuruluşlarında ve bu yayın kuruluşlarının online satış sitelerinde satışa sunulmaktadır.
Şair Cevahir Caşgir, eser için şunları dile getiriyor: “Kadın ya da erkek, hangi tarafta olursa olsun insan her şeyi yüzsüzce yaşamak ister. Bencillik, en çok da aşkı yaşarken kök salar hücrelerimize. Benliğimizi sarar ve ondan çok kendimiz için sevdiğimiz, ondan çok kendimiz için mutlu olmak istediğimiz ve her şeyi -çokça- istediğimiz yegâne duygudur aşk. Yüzsüzce sevilmek isteriz. Düşünmeden, sormadan sorgulamadan da severiz zaten. Kişiliksizdir, kimliksizdir, yüzsüzdür aşk.
Ben bir kadın olarak aşkın yüzsüzce yaşandığı ve yüzsüz bedenlerde var etmeye çalıştım şiirleri.
Acı oldu, gözyaşı oldu, tutku oldu, ihanet oldu aşk oldu; Şiir oldular. Yüzsüzce...”
Kitapta yer alan şiirler, genelde aşkı, sevgiyi, insanlığı ve insan olmayı anlatıyor. İnsan olup da hangimiz sevmedik ki? Tertemiz duyguları hangimiz beslemedik ki? İnsana olan, hayata olan, doğaya olan tutkularımızı hangimiz dile getirmedik ki?
Sevgi, aşk, insan olabilmenin ilk şartı değil mi? Yüreğinde sevgi taşımayanlara kim insan diyebilir ki? İşte Caşgir’in dizelerinde bu duygular en güzel bir şekilde hayat buluyor ve insana insan olduğunu, insan kalmayı bir kez daha öğretiyor:
DEMLENDİM
Ne güzel bekledim seni
Dinlendim...
Demlendim...
Bir şarap gibi;
Öfkeliysen dibine kadar,
Mutluysan yeteri kadar,
Aşkla tutuşunca sabaha kadar,
Eşlik etmek için sana...
Ne güzel bekledim seni,
Tozlu raflarında geçmişimin...
Bilirsin herkes anlamaz şaraptan.
Ve ben seni,
Bir kadehte gördüm göreli can gibi,
Söyle sevgilim,
Şimdi daha anlamlı ne olabilir ki,
Birlikte "yaşamaktan”
Hayat, yaşamımız boyunca bizi adeta deneyerek bir süzgeçten geçiriyor. Bizi her defasında sınavdan geçiriyor hayat. Kimilerimiz başarılı olurken, kimilerimiz tutunamıyor bu hayata. Kadın olsun, erkek olsun, herkes feleğin çemberinden geçiyor adeta. Bu çemberden geçerken de insanın tutunduğu tek dal sevgi olmuyor mu? Ve bu sevgi karşısında her ne olursa olsun insan yüzsüzleşmiyor mu?
(S)ÜZÜLMEK          
Ben de yağmur oldum bir cama vurdum
Öyle yorgundum ki dinince,
Süzülemedim
Ben de aşık oldum bir cana vurdum
Öyle yorgundum ki bitince,
Üzülemedim”
“100süz Şiirlerim”e online satış üzerinden sahip olabilirsiniz. Gelişmelerden haberdar olmak, fikir ve görüş bildirmek için Facebook üzerinden 100süz Şiirlerim sayfasını takip edebilir, yine sayfa üzerinden verilen sitelerden satın alma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Edebiyatımıza, şiirimize “100süz Şiirlerim” ile bir soluk, bir nefes veren Cevahir Caşgir’i kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz. Kendisinden daha nice şiirler, kitaplar bekliyoruz.
     “100süz Şiirlerim”i okumanız dileklerimle şiir dolu günler diliyorum…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın yazarlar ve yapıtlar kümesinde bulunan diğer yazıları...
Sessizliğin Hikayesi Üzrine
Orhan Pamk'un "Kar" Romanı
"Bitemeyen Proje" Üzerine
"Kırmızı Pazartesi" Romanının Düşündürdükleri
"Beyaz Gemi" Aytmatov
Masumiyet Müzesi ve Orhan Pamuk
sabahattin Ali’nin İçimizdeki Şeytan Üzerine
Kadirlili Şair Mehmet Yozcu’nun Şiirleri
"Kadirli Bohçası" Üzerine
Dışardakiler

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
İnciraltı Şairleri
Bir Bahar Bekliyorum Üzerine
Denizli Türk Dünyası Şairleri Buluşmasının Ardından
Her Şey Gülüşünde Saklı
Meseller ve Kurucuova Ağzı
Meseller ve Kurucuova Ağzı
Boyacı’ya Büyük İlgi
ve İlk Bölüm Yayınlandı
ve İlk Bölüm Yayınlandı
Nkl Sanat Gecesi Büyük İlgi Gördü

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Vakit Gelince [Şiir]
Kara Güzel [Şiir]
Hayallerim [Şiir]
Gönlümün Tacısın Yar [Şiir]
Kurban Olurum [Şiir]
Acı Ektim [Şiir]
Nerdesin? [Şiir]
Yüreğimde İhtilal Var [Şiir]
Hayat Seni Çözemedim [Şiir]
Helallik İstiyorum [Şiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doğumluyum. Kuzey Kıbrıs'ta yaşıyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun oldum. 20 yıl çeşitli okullarda edebiyat öğretmenliği yaptım. Uzun yıllar Yenivolkan ve Güneş Gazetelerinde köşe yazarlığı yaptım. Şu an Habearkıbrıslı ve Güncelmersin Gazetelerinde yazıyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazılarım yayınlanıyor. Şiir, öykü ve tiyatro oyunları yazıyorum. Bu alanlarda çeşitli ödüllerim var. Kendime ait basılmış "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Başka" isimli iki adet öykü kitabım var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yıl Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü görevinde bulundum. Halen Başbakan Yardımcılığı Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlığı'na bağlı Müşavirim.

Etkilendiği Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.