..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsandaki gerçek güzelliði ancak yaþlandýkça görebilirsiniz. -Anouk Aimee
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Salih Zeki Çavdaroðlu




30 Haziran 2020
Ülke Olarak Yýllardýr Sosyal Þizofrenlerimizle Uðraþýyoruz…  
Salih Zeki Çavdaroðlu
Toplumda sosyal bozukluklara sebep veren hareketler...


:IJF:
Týp’ ta, þizofreninin tanýmý ; “ bir insanýn davranýþ, hareket, gerçeði algýlayýþn þeklini ve düþüncelerini çarpýtarak deðiþtiren, ailesi ve sosyal çevresi ile iliþkilerini bozan, gerçek olmayan olaylara inanmaya ve bu sebeplerle, kiþiliklerini deðiþtirici bir eðilim gösteren psikiyatrik bir hastalýk…” olarak yapýlmaktadýr.

Þizofreni’ de en önemli rol oynayan husus, insan beynine sinyaller ileten, “dopamin” adlý bir kimyasal maddedir. Dopamin, ayný zamanda, insanda hareketliliði saðlayan, insana heyecan ve dinamizm veren, bu durumlarýn sürekliliðini saðlayan, çok önemli bir maddedir ki, insan vücudunda tabii olarak, duygusal tepkilerin kontrolünde rol oynamaktadýr.
Bu hastalýðýn toplum hayatýmýzda yaþanan iliþkilerdeki anormalliklerdeki benzeþmelerine baktýðýmýzda; gördüðümüz aynen þahsýn davranýþlarýnda gösterdiði anormalliklerin benzerini, toplum davranýþlarýnda gözlemlememiz olmasýdýr.
Bir toplumun ruh saðlýðýnýn saðlýklý olmasý için elzem þartlardan en önemlisi, o toplumun “ülkü” birliðidir..
Türkiye’ de en yakýn zamanda, toplum olarak yaþadýðýmýz en yoðun þizofreni; sözde “dinî“ bir cemaat imiþ gibi, ülkede, 2000’ li yýllarýn baþýnda tam anlamýyla bir “derin devlet” e dönüþen FETÖ terör örgütünün, 2014 yýlýndan itibaren gemi azýya alarak, dönemin hükümeti ile âdetâ bir güç yarýþýna girmesi ve önemli atlama taþlarý olan tarihlerden sonra, 15 Temmuz 2016 gecesi ordu içindeki aðýrlýklý hain kadrosu öncülüðünde, yeltendiði darbe giriþimidir.
Bu hain güruh, milletin uçak, tank ve diðer silahlarýný, o gece gözlerini kýrpmadan, yine milletin, mazlum ve kahraman insanlarýnýn üzerine ateþ yaðdýrýrken, Baðdat Caddesi’ nde o tanklarý alkýþlayan, azgýn azýnlýðýn hâli tam bir sosyal þizzofreni hâdisesi deðil miydi ?
Yine; 29 Mayýs 2013' te; Taksim Gezi Parký’ nda, yeri deðiþtirilen 3-5 aðacý bahane edip, onlarýn kesildiðini bahâne edek, amaçlarý mevcut hükümeti düþürnek olan “üst akýl” ýn ortaya sürdüðü “ yevmiyeli çapulcu” larýn, günler ve geceler boyu sürdürdüðü ve baþta CHPile HDP olmak üzere, neredeyse, bütün muhalif siyasi partilerce desteklenen, Ýstanbul’ un en önemli sanayi ve ticaret “baron” unun mülkiyetindeki holdingce himâye ve finanse edilen hareket, tam anlamýyla bir “sosyal þizofreni” örneði idi.
Devletçe gayet mâkul bir þekilde bastýrýlan bu ayaklanma sonunda; gezi öncesi yüzde 4, 52 ile Cumhuriyet tarihinin en dip seviyesine gerilemiþ olan politika faizi, bu ayaklanmanýn hemen sonrasýndaki günlerde yüzde 8,5’ a týrmanacaktý.
O günlerde fert baþýna 10 bin 822 dolar olan, millî gelirimiz, aðýrlýklý olarak bu ayaklanmadan kaynaklanan bir seyir takib ederek, 2015'te 9 bin 261 dolara gerileyecekti.
Ý.Ü. Bankacýlýk Araþtýrma Merkezi’ nin bu konuda yaptýðý deðerlendirmeye göre; gezi olaylarýndan bu yana, 17 Aralýk sürecini de kapsayan dönemde Türkiye’ nin, toplamda 156,8 milyar dolarlýk bir kayýpla karþý karþýya kaldýðýný öðreniyoruz.
Bütün bunlarýn dýþýnda ülkede her olumlu yatýrým, hareket ve söze itiraz ve muhalefet eden bir marazî kitle var ki; bunlar sosyolojik anlamda tam þizofren tavýr sergileyen bir güruh.
Bu gün yaþadýðýmýz ve pandemi olarak söylendiðinde, sanki acýlarýn daha da hafiflediði sanýlan SALGIN ortamýnda dahi, kendilerince “sivil baþkaldýrý” addettikleri devlet yasaklarýna, mutlak mânâda aykýrý þekilde davranýþlarý da, þizofreninin kendi canlarýna kýyacak raddeye geldiðinin açýk bir göstergesidir.
Kim ne derse desin; ÞÝZOFREN SOSYALLER ile uðraþmak devlet adýna büyük bir zül olsa gerek!..

Salih Zeki Çavdaroðlu
30 Haziran 2020

https://ferahnak.wordpress.com/2020/06/30/ulke-olarak-yillardir-sosyal-sizofrenlerimizle-ugrasiyoruz/



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Türkiye’ Nin Önüne Konmuþ ‘batýlýlaþma’ Hedefinin Ne Kadar Yanlýþ Bir Hedef Olduðunu Artýk Anlamamýz Gerektiði Günlerdeyiz
Ýstanbul' da Baþka Mekân Kalmadýmýydý?
Mevlid Ne Kadar Kantat Ya da Oratoryo Olur?
Face Book" Taki Anlamsýz Paylaþým Tartýþmalarý

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mukaddes Kitabýmýz’daki Âyetler ile Tarihî Veriler Iþýðýnda: Türkiye’de Yahudicilik Hareketleri
Yazdýklarý Ýle Yaþadýklarý Aykýrý Bir Sanat ve Edebiyat Adamý
Cumhuriyetimizin Kuruluþ Felsefesi
Tarih Boyunca Türkçemiz’ E ‘sadeleþtirme’ Adýna Yapýlan Ýhanetler ve Bunun Sonuçlarý
1923’ Te Okullarda Türk Mûsýkîsi Öðretimi Yasaklanmýþtý!..
Chp Ne Kadar Solcu Ya da Sosyal Demokrat; Daha Doðrusu Bu Ýddialarý Ne Kadar Doðru?
Türkiye’ Nin 'Batýlýlaþtýrýlma 'Projesi Kapsamýnda Radyo’ Nun Misyonu Neydi?
Ziya Gökalp
Emperyalist Dünyanýn Himayesindeki Piyanist Yine Sara Nöbetlerinde
Cinuçen Tanrýkorur

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Vefatýnýn 67. Yýlýnda Ziya Osman Saba’ Yý Rahmetle Anýyoruz... [Þiir]
Ýki Bedene Tek Ruh [Þiir]
Adý Konulmamýþ Duygular [Þiir]
Aþk Bir Terennüm Ýse [Þiir]
Hayal Bazan Gerçeði Aþar [Þiir]
Sensizlik Beyitleri [Þiir]
Yaðmuru Beklerken [Þiir]
Her Þey Geçmiþte Kaldý [Þiir]
Vesvese [Þiir]
"" Mâzi Kalbimde Yaradýr "" [Þiir]


Salih Zeki Çavdaroðlu kimdir?

Otuz yýldan fazla bir süredir Geleneksel Türk Musýkisi eðitimi aldým. Üsküdar Musýki Cemiyeti' nde 20 yýl korist - solist olarak görev yaptým. Bu güz Türk Musýkisi üzerine makaleler yazýyorum. (bkz. www. musikidergisi. com)

Etkilendiði Yazarlar:
N.Fazýl , C.Meriç, B.Ayvazoðlu,


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Salih Zeki Çavdaroðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.