..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Aþk eski bir masaldýr ama her zaman yepyenidir. -Heine
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > Salih Zeki Çavdaroðlu




22 Temmuz 2020
‘aydýnlar’ Bizim Millet’ Ýn Deðil de Kimin Aydýnlarý?  
Salih Zeki Çavdaroðlu
Türkiye' nin 'AYDIN'sorunu


:HCJ:
Türk edebiyatýnýn önemli isimlerinden Atilla Ýlhan; 1991 yýlýnda þu çýkýþý yapmýþtý : “Aydýnlar bitti. Aydýn diye bir þey yok !..”
Aradan birkaç yýl geçtikten sonra hükmü deðiþmemiþti ve bu kez de þunlarý söylüyordu, Türkiye’ nin aydýnlarý hakkýnda :
” Bizim aydýnlarýmýzýn önemli bir kesimi kesinlikle cahildir. Benim bu konuda ne düþündüðümü bilirsiniz. Dünyada ne oluyor bitiyor, kesinlikle okumazlar, izlemezler. Ýkincisi muhakemeden yoksundurlar. Olay gözüne giriyor, onu doðru deðerlendirip doðru sonuç çýkartamýyorlar. Aydýnlarýmýzýn büyük bir kýsmý, inanýþlarýndan önce menfaat peþindedirler. Ýþin püf noktasý bu.”
Atilla Ýlhan gibi, yazýlarýnda “aydýn” hakkýnda samimi düþüncelerini belirten bir isim de Cemil Meriç’ dir.
Ancak o bu konuya özellikle “Maðaradakiler” kitabýnda eðilir ve konuya “aydýn-entelektüel-münevver”þeklinde üç ayrý pencereden bakar.
Meriç, daha kitabýnýn girizgâhýnda , Platon’ un “Devlet “ isimli kitabýndan iktisab ettiði, kendi kitabýna isim olan “maðara metaforu” nu anlatýr.
Kabullerine göre bir tek onlar ilerici, çaðdaþ, düzeylidir. Kendileri dýþýnda kalan kitlenin tamamý, bu topraklarda haysiyet ve þerefi ile dahi yaþamaya lâyýk bir kitle deðildir. Çünkü millet olarak isimlendirilen o topluluk, kendileri gibi ABD, Alman, Ýngiliz, Fransýz vd. emperyalist bir devlet referansý olmayan az geliþmiþ bir “halk” týr.
Platon’un metaforundaki maðara, aslýnda bir “aydýnlar “ hapishanesidir. Ýçinde söz konusu insanlar da fikir mâhkumlarý, ya da mâlulleri olan “ aydýnlar “ dýr. Meriç; yorumunda aydýnlarý; bu metafora, bir þekilde düþünce hürriyetleri engelenen, bu yüzden olmasý gereken farkýndalýklarý keþfedemeyen ve düþünce felcine uðramýþ bir topluk olarak tanýmlar..
Ýþte böylesi bir düþünce zaafiyetine uðramýþ aydýnlar; ne zaman ki maðara’dan çýkmayý baþarabilirler ve yeniden aydýnlýkla tanýþýrlar,, uzunca bir zamandýr zevâle uðramýþ olan düþünce faaliyetleri, beyinlerinde yeniden kýpýrdanmaya baþlayacaktýr. Bundan sonra, yine maðara metaforundan yola çýkan Meriç’in, aydýnlar üzerinde farklý yorumlarý böylece sürer gider.
Þimdi bütün bunlarý göz önüne alarak; günümüz Türkiyesi’nde “aydýn” sorununa baktýðýmýzda gördüðümüz, âdetâ tarihin tekerrürüdür?
Yani bu gün, Tanzimat’ dan beri, kendi milleti ve devleti’ nden utanan ve kendilerinin “ aydýn, entelektüel ve de toplumun öncüsü ve yol göstericisi” olduklarýna sanan, sýrça köþklerde yaþayan, ayaklarý yere basmayan bir topluluðun, parazitlikleri olanca hýzýyla devam ediyor.
Hiçbir zaman bu ülkenin tam baðýmsýz, devletinin hükümran olmasýný, milletinin mânevi deðerlerine olan baðlýlýðýný kabullenmezler. Tam aksine, Güneydoðudaki kürt maskeli ermeni ayaklanmasýný, özgürlük hareketi olarak görürler, baþta ABD olmak üzere, Batý’ nýn bütün devletlerinin ülkemiz üzerinde olan vesâyetinin devâmýný, kendi varoluþ sebepleriin de vazgeçilmez bir þartý olduðunun idrakindedirler. Bir zamanlar dedeleri ve babalarýnýn “ Get out USA” slogancýlýðý kadar bile antiemperyalist deðiller, aksine devletlerine o kadar düþmanlardýr ki; Türkiye’ ye aynen efendilerinin cümleleri ile suçlayacak kadar da cüretkârlardýr.
Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan’ ýn ‘kiþiliksizleþtirilmiþ köle’ anlamýndaki “Mankurt” terimini, aydýn geçinenler için kullanmasýndaki sebep de zaten budur.
Yani, Cemil Meriç’in ifade ettiði gibi, aynen : “Türk aydýný yangýndan kaçar gibi uzaklaþýyor memleketten. Hayýr kirlettiði bir odadan kaçar gibi.”
Günümüz Türkiyesine baktýðýmýzda da; Tanzimat’tan bu yana deðiþen hiçbir þey yok aydýnýmýzda; her þeyiyle Avrupa takipçisi ve taklitçisiler yine…



Salih Zeki Çavdaroðlu
06 Temmuz 2020

https://ferahnak.wordpress.com/2020/07/06/aydinlar-bizim-millet-in-degil-de-kimin-aydinlari/



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mukaddes Kitabýmýz’daki Âyetler ile Tarihî Veriler Iþýðýnda: Türkiye’de Yahudicilik Hareketleri
Yazdýklarý Ýle Yaþadýklarý Aykýrý Bir Sanat ve Edebiyat Adamý
Cumhuriyetimizin Kuruluþ Felsefesi
Türkiye’ Nin Önüne Konmuþ ‘batýlýlaþma’ Hedefinin Ne Kadar Yanlýþ Bir Hedef Olduðunu Artýk Anlamamýz Gerektiði Günlerdeyiz
Tarih Boyunca Türkçemiz’ E ‘sadeleþtirme’ Adýna Yapýlan Ýhanetler ve Bunun Sonuçlarý
1923’ Te Okullarda Türk Mûsýkîsi Öðretimi Yasaklanmýþtý!..
Chp Ne Kadar Solcu Ya da Sosyal Demokrat; Daha Doðrusu Bu Ýddialarý Ne Kadar Doðru?
Türkiye’ Nin 'Batýlýlaþtýrýlma 'Projesi Kapsamýnda Radyo’ Nun Misyonu Neydi?
Ziya Gökalp
Emperyalist Dünyanýn Himayesindeki Piyanist Yine Sara Nöbetlerinde

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Vefatýnýn 67. Yýlýnda Ziya Osman Saba’ Yý Rahmetle Anýyoruz... [Þiir]
Ýki Bedene Tek Ruh [Þiir]
Adý Konulmamýþ Duygular [Þiir]
Aþk Bir Terennüm Ýse [Þiir]
Hayal Bazan Gerçeði Aþar [Þiir]
Sensizlik Beyitleri [Þiir]
Yaðmuru Beklerken [Þiir]
Her Þey Geçmiþte Kaldý [Þiir]
Vesvese [Þiir]
"" Mâzi Kalbimde Yaradýr "" [Þiir]


Salih Zeki Çavdaroðlu kimdir?

Otuz yýldan fazla bir süredir Geleneksel Türk Musýkisi eðitimi aldým. Üsküdar Musýki Cemiyeti' nde 20 yýl korist - solist olarak görev yaptým. Bu güz Türk Musýkisi üzerine makaleler yazýyorum. (bkz. www. musikidergisi. com)

Etkilendiði Yazarlar:
N.Fazýl , C.Meriç, B.Ayvazoðlu,


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Salih Zeki Çavdaroðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.