..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bütün sanatlarda insaný þaþýrtan bir yan vardýr. -Alain
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Tarihe Yön Verenler > Salih Zeki Çavdaroðlu




18 Ekim 2020
Cumhuriyet’ Ýn Ürettiði Bir Ütopya :  
Türk Tarih Tezi

Salih Zeki Çavdaroðlu


1930' larda tartýþýlan bir tezin incelemesi...


:IIE:
Altý yüz senelik Osmanlý Devleti, yýkýlmýþ, saltanat ve hilâfet kaldýrýlmýþ, yerine kurulan “Cumhuriyet” hükümeti daha kurulduðu günden itibaren , hedeflediði “ Garp Medeniyeti” istikametinde hýzla önemli ve radikal kararlar almaya baþlamýþtýr.
1923’ den 1930’lara kadar aralýksýz devam eden bu zecrî “inkýlâplar” ile Türk toplum hayatý, gelenekten koparýlýp, giyim kuþam, alfabe, dil itibariyle tamamen Avrupa taklitçisi bir topluma dönüþtürülmeye çalýþýlýr.
Bütün bu “inkýlâplar” yapýlýrken, Osmanlý’dan kalan ne varsa redd-i miras eden Cumhuriyet hükümeti, tarihi soy kütüðünü ne Selçuklular’a, ne Gazneliler’ e, ne Karahanlýlar’a, ne de Oðuzlar’ a baðlamak niyet ve düþüncesindeydi; ”… Hristiyan Batý’ yla el ele veren þaþkýn müstaðribler(Batý hayranlarý), mezbuhâne (boðazlanýrcasýna) bir gayretle Osmanlý’ ya,Ýslâm’ a, tarihe saldýrdýlar. Hititler’ in, Sümerler’ in sahneye çýkarýlýþý sýrf Osmanlý’ yý unutturmak içindi. Bu uðurda her vesile meþrû görüldü,her vesile ve her vâsýta…” 1
Böylelikle, sözüm ona Türk insanýna yaklaþýk olarak , on asýrlýk Ýslâm’ la hemhâl oluþunun bir kýymet-i harbiyesinin bulunmadýðý, aksine mitolojik aðýrlýklý bir toplum tarafý aðýr basan Etiler ve Sümerler’ in aslî selefi olduðuna inandýrmaya çalýþýlýr.
     “…T.C.’ nin kuruluþunu tâkibeden yýllarý þöyle bir hatýrlayalm: 1920’ li yýllarýn ikinci yarýsý, yeni rejimin oturtulmasýna yönelik düzenlemelerin gerçekleþtiði yýllardýr. 1930’ lu yýllar ise, daha çok yeni düzenin düþünsel temellerinin oluþturulmaya çalýþýldýðý, baþka bir deyiþle, yeni Cumhuriyet’ in kimlik ve ideolojisinin temellendirilmeye çalýþýldýðý yýllar olarak deðerlendirilebilir….” 2
     2-11 Temmuz 1932’de toplanan Birinci Tarih Kongresi’ nde alýnan kararlardan dikkat çeken hususlara baktýðýmýzda :
     “ -Türkler’ in Anadolu’ ya Orta Asya’ dan geldikleri,
      -Türkler’ in yeryüzünde gözüküþlerinin M.Ö. 9000, belki 12.000 ve belki de 20.000 yýl kadar önceye götürülebileceði,
     -Osmanlý’nýn izlediði siyasî ve kültür politikalarý sebebiyle, Türkler üzerinde olumsuz etkiler yaptýðýndan; bu dönemin hiçbir þekilde soy kütüðü referansýna dahil edilemeyeceði,” ne dair kararlar alýndýðýný görüyoruz.
     Bu tezler çerçevesinde þair Faruk Nafiz Çamlýbel ” ÖZYURT” isimli manzum tiyatro eseri ile Türkiye’ de etkisi uzun yýllar sürecek olan bir “Orta Asya Edebiyatý”ný baþlatýr.
Daha sonra ismi “ Türk Tarih Kurumu” olacak olan “Türk Tarihi Merkez Heyeti” nin ilk hazýrlayýp, 100 adet bastýrdýðý, 600 küsur sayfalýk kitap olan “ Türk Tarihinin Ana Hatlarý” isimli yayýnda daha sonra “Türk Tarih Tezi” ismini alacak olan tez bütün detaylarý ile açýklanýr.
     Ancak , Cumhuriyet dönemi resmi tarih görüþünün temellerinin atýldýðý kongrede, bu teze en sert eleþtiriyi ; Kurultay’a davet edilen tarihçiler arasýnda bulunan Prof. Dr. Zeki Velidi Togan (10 Aralýk 1890-26 Temmuz 1970 )yapacaktýr.
Zeki Velidi Bey’ in bu itirazlarý karþýsýnda, Atatürk’ ün yakýn çevresinde bulunan Reþit Galip, Þemsettin Günaltay vd. bazý kiþiler kendisine yönelik aðýr ithamlarda bulunurlar.
Kendisine yönelik bu linç kampanyasý, -belki de sonradan yapýlan tehditler- sonucunda Ýstanbul Üniversitesindeki tarih muallimliði görevinden istifa eder ve Avusturya’ya gider.
      Oradan da bu konuda Mustafa Kemal’ e bir mektup yazacaktýr. Cumhurbaþkanlýðý Arþivinde 01018843 numara ile kayýtlý bulunan bu mektup ile;
Kongrede sunduðu tebliði sebebiyle. kendisine isnat edilen; mehaz sahtekârlýðý, vatan hainliði ve Avrupa ilim çevreleri nezinde milli tarih sahasýndaki faaliyetlere karþý propagandada bulunduðu suçlamalarýna cevap verir ve bu konuda kendisini kimlerin ve ne maksatla suçlayýp karaladýklarýnýn sebeplerini ayrýntýlý bir þekilde açýklayarak, kendisine yapýlan suçlamalarýn doðru olmadýðýný gerekçeli bir þekilde anlatýr.
Kongredeki bu düþüncenin uzantýsýndaki en dikkat çekici konularýndan birisi de “kranyometri” olarak bilinen kafatasý ölçümleridir. Bir yerde üstün ýrk tezine hizmet edecek þekilde Türkiye’de 1931 senesinde Anadolu’daki toplam 64.000 kafatasý üzerinde ölçümler ve deðerlendirmeler yapýlýr.
      Benzeri bir uygulamada 1936 senesinde Türk Tarih Kurumu Baþkaný Prof. Afet Ýnan’ýn emriyle, Dil-Tarih-Coðrafya Fakültesi (DTCF) Antropoloji bölümünde Profesör Þevket Aziz Kansu baþkanlýðýnda bir heyet tarafýndan Mimar Sinan’ýn mezarý açýlarak kafatasý ölçülür. Amaçlanan husus, Sinan’ýn Türk olup olmadýðýný incelemektir. Ancak Koca Sinan’in kafatasý incelendikten sonra tekrar kabrine konmaz.
      Kafatasçý heyet bunca yaptýðý araþtýrmalar sonucunda Türk ýrkýnýn kafatasýnýn brakifesal, Avrupa ve Afrika ýrklarýnýn ise dolikosefal olduðuna karar verir. Ancak bunun tabii ki dünya bilim literatüründe yeri yoktur. Devlet olarak sadece bizim hüsnü kuruntumuzdur.
Netice itibariyle; sýrf Selçuklu ve Osmanlý medeniyetlerini yok saymak üstüne kurgulanan bu tez , zaten bilim çevrelerinde pek itibar görmeyip, kýsa bir süre sonra gündemden düþecektir.
Bu sözde Tez’ in, gerçek dýþý bir ütopik senaryo olduðunu anlamak için de zaten öyle tarihçi akademisyen olmamýza lüzum olmayýp; aklý baþýnda bir okur-yazar olmak yeter de artar idi…

Salih Zeki Çavdaroðlu
18 Ekim 2020

D ÝP NOTLAR :

1 Cemil MERÝÇ, ” Maðaradakiler”, Ötüken Neþriyat, Ýstanbul, 1978, s.5
2 Yücel BULUT, ”Türkiyenin Çaðdaþ Tarihine Ýliþkin Bazý Gözlemler”, Divan Ýlmî Araþtýrmalar Dergisi, 2005-2, sayý:19, s.29

https://ferahnak.wordpress.com/2020/10/18/cumhuriyet-in-urettigi-bir-utopya-turk-tarih-tezi/



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn tarihe yön verenler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mukaddes Kitabýmýz’daki Âyetler ile Tarihî Veriler Iþýðýnda: Türkiye’de Yahudicilik Hareketleri
Osmanlý Düþmanlýðý Cumhuriyet Hükümetine Osmanlý Arþiv Belgelerini Dahi Hurda Kaðýt Deðerinden Sattýrmýþtý
Evliya Çelebi" Nin "" Seyahatnâme "" Sindeki Musýkî Bilgileri
Roger Garaudy Dalya Demeye Bir Kala Hak’ka Yürüdü…
Hz. Ömer' Ýn Ýslâm Devleti' Ni Kurumsallaþtýrýrken Ýslam Toprak Hukukuna Getirdiði Hüküm ve Yenilikler

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cumhuriyet' Ýn Radikal 'Ýnkilâplarý '' Sürecinde Tarihi Musikimiz de Payýný Almýþtý
Necip Fâzýl" da "Peygamber" Aþký….
2. Adam Ýsmet Ýnönü' Nün Müzik ile Ýliþkisi
Endülüs Ýslam Devleti Medeniyeti Ýçinde Elbette Musýki de Vardý
Bir ‘uç Beyi’ : Münir Nureddin Bey
Yazýlýþýnýn 600. Yýlýnda Süleyman Çelebi" Nin "" Mevlîd" Ý
1930’ Lu Yýllarda Musýkimize Yönelik Tasfiye ve Ayar Sonrasý Aralanan Kapý Ýle Tanýþýp Dost Olduðumuz Arap Musýkisi ve Arap Filmleri Maceramýz
Ezan Bundan Tam 70 Sene Önce Tekrar ‘rab’ Ça Okunmaya Baþlanmýþtý.
‘ 2. Adam ‘ Ýsmet Ýnönü’ Nün Cumhurbaþkanlýðý Döneminde Kültür, Sanat ve Musýki
Türk Musýkisi' Nin Okullarda Öðretim ve Radyolarda Yayýn Yasaklarý Sonrasýnda Arap Filmlerindeki Müziklerin Müziðimizin Arabeskleþmesine Etkileri

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Vefatýnýn 67. Yýlýnda Ziya Osman Saba’ Yý Rahmetle Anýyoruz... [Þiir]
Ýki Bedene Tek Ruh [Þiir]
Adý Konulmamýþ Duygular [Þiir]
Aþk Bir Terennüm Ýse [Þiir]
Hayal Bazan Gerçeði Aþar [Þiir]
Sensizlik Beyitleri [Þiir]
Yaðmuru Beklerken [Þiir]
Her Þey Geçmiþte Kaldý [Þiir]
Vesvese [Þiir]
"" Mâzi Kalbimde Yaradýr "" [Þiir]


Salih Zeki Çavdaroðlu kimdir?

Otuz yýldan fazla bir süredir Geleneksel Türk Musýkisi eðitimi aldým. Üsküdar Musýki Cemiyeti' nde 20 yýl korist - solist olarak görev yaptým. Bu güz Türk Musýkisi üzerine makaleler yazýyorum. (bkz. www. musikidergisi. com)

Etkilendiði Yazarlar:
N.Fazýl , C.Meriç, B.Ayvazoðlu,


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Salih Zeki Çavdaroðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.