..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bana ev hikayesinden söz açmayýn. Artýk benim oraya gideceðim yok!" Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Osman AKTAÞ




4 Mayýs 2021
Oldu Bitti Geleneði  
Osman AKTAÞ
Ýçiþleri Bakanlýðý Ýstanbul Büyük Þehir Belediye Baþkaný Ekrem Ýmamoðlu hakkýnda bir soruþturma baþlatýyor. Soruþturmanýn konusu Ekrem Ýmamoðlu'nun bir türbeyi ziyaretinde ellerini arkasýndan baðlayarak dolaþmasý...


:AADB:
Ýstanbul Büyükþehir Belediye Baþkaný Ekrem Ýmamoðlu Fatih Sultan Mehmet'e saygýsýzlýk yaparken görüntülendi.


Ýçiþleri Bakanlýðý Ýstanbul Büyük Þehir Belediye Baþkaný Ekrem Ýmamoðlu hakkýnda bir soruþturma baþlatýyor. Soruþturmanýn konusu Ekrem Ýmamoðlu'nun bir türbeyi ziyaretinde ellerini arkasýndan baðlayarak dolaþmasý...

Bakýyorum da atalarýmýzýn "Öküzün altýnda buzaðý arama" deyimi bu duruma ne kadar da uyuyor. Ekrem Ýmamoðlu bir ziyarette bulunuyor. Ziyaret kelimesi zaten saygý içeren bir kavram. Demek ki, Ýmamoðlu'nun türbeye karþý bir art niyeti yok.

Türbe denilen þey bir mezar, olaðanüstü bir yer deðil, türbede canlý biri yatmýyor. Bir ölü var. Hangi ölü kendisini ziyarete gelenden hoþnut olur ya da rahatsýzlýk duyar? O mezarda yatan ölü, Allah filan deðil. Ki Allah olsa bile, Allah sizi mi memur kýldý kendini koruma altýna almak için? Allah kendini koruyamýyor mu?

Neyi soruþturacaksýnýz? Bu soruþturmayý açanlar türbe, tekke ve zaviye kanunlarýný ihlal etmiyor mu?

Tekke, zaviye ve türbelerin kapatýlmasý, 30 Kasým 1925 tarihinde kabul edilip, 13 Aralýk 1925 tarihli Resmî Gazete'de yayýnlanarak yürürlüðe giren, 677 sayýlý kanun ile uygulamaya konmuþ bir Atatürk Devrimi'dir. Yasaya aykýrý davrananlara para ve hapis cezasý getirilmiþtir.

Bu kanun ne zaman kalktý? Ne zaman türbelerde nasýl davranýlacaðý hakkýnda yeni bir yasa çýktý? Hangi yasaya dayanarak bu soruþturma baþlatýldý? Ýçiþleri bakanlýðý acaba bu konuda bizi, yani kamuoyunu aydýnlatabilir mi yoksa "Ben yaptým oldu" mantýðý hâlâ yürürlükte mi?

Ben, Türkiye Cumhuriyeti savcýlarýnýn 677 sayýlý yasaya muhalefetten Ýçiþleri Bakanlýðýna da soruþturma açmasý gerektiði düþüncesindeyim.

“Madde 1 – Türkiye Cumhuriyeti dahilinde gerek vakýf suretiyle gerek mülk olarak þeyhinin tahtý tasarrufunda gerek süvari aharla tesis edilmiþ bulunan bilumum tekkeler ve zaviyeler sahiplerinin diðer þekilde hakký temellük ve tasarruflarý baki kalmak üzere kamilen seddedilmiþtir. Bunlardan usulü mevzuasý dairesinde filhal cami veya mescit olarak istimal edilenler ipka edilir.

Alelümum tarikatlerle þehlik, derviþlik, müritlik, dedelik, seyitlik, çelebilik, babalýk, emirlik, nakiplik, halifelik, falcýlýk, büyücülük, üfürükçülük ve gayýptan haber vermek ve murada kavuþturmak maksadiyle nüshacýlýk gibi unvan ve sýfatlarýn istimaliyle bu unvan ve sýfatlara ait hizmet ifa ve kisve iktisasý memnudur.

Türkiye Cumhuriyeti dahilinde salatine ait veya bir tarika veyahut cerri menfaate müstenit olanlarla bilumum sair türbeler mesdut ve türbedarlýklar mülgadýr. Seddedilmiþ olan tekke veya zaviyeleri veya türbeleri açanlar veyahut bunlarý yeniden ihdas edenler veya ayýný tarikat icrasýna mahsus olarak velev muvakkaten olsa bile yer verenler ve yukarýdaki unvanlarý taþýyanlar veya bunlara mahsus hidematý ifa veya kýyafet iktisa eyleyen kimseler üç aydan eksik olmamak üzere hapis ve elli liradan aþaðý olmamak üzere cezayý nakdi ile cezalandýrýlýr.

(Ek: 10/6/1949 - 5438/1 md.) Þeyhlik, Babalýk ve Halifelik gibi mensuplarý arasýnda baþ mevkiinde bulunanlar altý aydan az olmamak üzere hapis ve 500 liradan aþaðý olmamak üzere aðýr para cezasýndan baþka bir yýldan aþaðý olmamak üzere sürgün cezasý ile cezalandýrýlýrlar (1).

(Ek: 1/3/1950 - 5566/1 md.; Deðiþik: 7/2/1990 - 3612/5 md.) Türbelerden Türk büyüklerine ait olanlarla büyük sanat deðeri bulunanlar Kültür Bakanlýðýnca umuma açýlabilir. Bunlara bakým için gerekli memur ve hizmetliler tayin edilir.

Madde 2 – Ýþbu kanun neþri tarihinden muteberdir.
Madde 3 – Ýþbu kanunun icrasýna Ýcra Vekilleri Heyeti memurdur.

677 sayýlý kanunun madde ve ekleri bunlar... Bu madde ve eklerde türbelerde nasýl davranýlacaðýna dair bir kural olmadýðý görülmekte. Bu doðrultuda Ekrem Ýmamoðlu hakkýnda bir soruþturma baþlatýlýyorsa, tutarlý bir gerekçe ve iddia olmasý elzemdir.

Ben, Yerel seçimler öncesinde, yazdýðým yazýda, hükümetin kendinden olmayan belediye baþkanlarýný gözden düþürmek için hiyerarþik olarak, bütçelerini düþüreceðini, devlet yardýmý yapmayacaðýný, yetkilerini kýsýtlayacaðýný, suç isnat edip görevden almaya ve kayyum atama yoluna gideceðini yazmýþtým. Hükümet en zayýf halkadan baþladý HDP'li Belediye Baþkanlarýný görevden alarak kayyum atadý ve Devlet Bahçeli'nin gazýný aldý. Sivil vatandaþlarýn zarar görmesine aldýrmadan, kendi var ettiði PKK pisliðinin üstüne giderek, uyurgezer devletseverlerin gazýný aldý. Türklüðü ayak altýna aldýklarýný unutturma ya da özür mahiyetinde bir çýkýþta bulundu. Ki bu uyurgezer devletseverler Öcalan mektubunun televizyonlarda okunmasýný da, Osman Öcalan denen yaratýðýn TRT'ye çýkýþýný da unuttular. Þimdi AKP'nin önünde iki büyük tehlike var; biri Ýmamoðlu, diðeri Mansur Yavaþ. Bu adamlarý ya sindirecek, ya görevden alabileceði suçlar isnat ederek, yerlerine kayyum atayacak.

Ey Türk Milleti! Uyanýk ol, diyeceðim, ama uyanýk olsaydýn AKP yirmi yýl iktidarda kalamazdý. Ýnþallah Ýlahi bir güç sizi silkeler de uyandýrýr, biz ne yapsak uyandýramýyoruz.

Sürç-i lisan eyledikse, affola...

4 Mayýs 21
Gölcük



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sosyal Medyada ve Tanýtým Panolarýnda Dilencilik
Fistan Aldým Endazesi On Yediye
Vicdansýz Medya Cahil Toplum
Eðitim Bakanýyla Sanal Bakýþma
Fýsýltý Ormanýnda Kýble Tespiti
Sosyal Medyada Uzay Sempozyumu
Politik Arenada Kör Dövüþü
Yusuf Tekin Tekke ve Zaviye Bakaný mý
Bu Vatan
Eðitim Aracýna Beþ Yýl Bakýmý

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Devrimci Bir Derviþ: Mehmet Akif
Günortasýndaki Karanlýk
"Kadýn Þairler Aþktan Bahsettikleri Zaman" Üzerine Birkaç Söz
Göðüs Kafesinde Kuþ Yetiþtiren Þair: Þükrü Çanku
Yazar ve Þairlerin Deðiþen Anatomisi ve Sosyal Statüsü
Kanlý Temmuz
17 Eylül ve Ülke Kaderini Deðiþtiren Ýdamlar
Sabahattin Ali
Üç Din ve Bir Filistin
Bizi Taksim Edenlere Yuh

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Veda Partisinde Veda Hutbesi [Þiir]
Düþ Geçiti [Þiir]
Saat Gökyüzüne Yaklaþýyor [Öykü]
Efsun [Öykü]
Sevgi Ya da Aþk Algýsý [Deneme]
Doðanýn Çýlgýn Yaratýðý ve Aþk [Deneme]
Aþkýn Tarifi [Deneme]
"Korkma Sönmez... "" Þairi [Deneme]
Bugün 23 Nisan [Deneme]
Eros'a Rekabet [Deneme]


Osman AKTAÞ kimdir?

1965 Erzurum doðdu. Gazi üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, TDE bölümünden mezun oldu. Sýrasýyla Van, Bartýn, Antalya,Bursa, Ankara, Bodrum'da öðretmen olarak görev yaptý. Halen Kocaeli'bde görev yapmakta. yaklaþýk 40 yýldýr þiir,öykü ve eleþtiri yazýlarý yazmakta. Eserleri: 1. ayArsýz; Uludað Yayýnlarý 2007 (Þiirler) 2. bermudayý tek geçmek; Cinius Yayýnlarý 2016 (Þiirler) 3. AsiMilat(ör); Cinius Yayýnlarý 2017 (Politik Denemeler) 4. (D)OKU(N)MUÞTUK; Cinius Yayýnlarý (Kitap Eleþtirileri) 5. cennet cazgýrlarý; Cinius Yayýnlarý 2017(Þiirler) 6. çorak düþler ülkesi; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 7. Yaðmur Yankýlarý; Artus Yayýnlarý 2018 (Öyküler) 8. Sessiz Çýðlýk; Cinius Yayýnlarý 2018(Kitap Eleþtirileri) 9. dar vakitte aþk; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 10. Âþýk Hüseyin Fizâhî; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 11. Þuaraya Elhan Olmak; Cinius Yayýnlarý 2019 (Þairler Üzerine Denemeler) 12. ναυάγιο αγάπης (enkaz-ý aþk): Cinius Yayýnlarý 2019 (Þiirler)


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Osman AKTAÞ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.