..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Umutlar, tersine çevrilmiþ anýlardýr. -Anonim
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Osman AKTAÞ




2 Ocak 2022
Hâkimiyet Kayýtlý Þartlý  
Osman AKTAÞ
Ben, bütün bakanlýklar adýna Saðlýk Bakanlýðý'nýn teþkilat þemasýný verip, rahmetli Ahmet Hamdi Tanpýnar hocanýn "Saatleri Ayarlama Enstitüsü" adlý kitabýndaki gibi bu on yedi bakanlýkla ilgili bazý çýkarým ve eleþtirilerde bulunmak istiyorum.


:ECG:
Bir cumhurbaþkaný, cumhurbaþkaný yardýmcýsý ve on yedi bakan... Mevcut hükümetin þu an ki yapýsý...

Ben, bütün bakanlýklar adýna Saðlýk Bakanlýðý'nýn teþkilat þemasýný verip, rahmetli Ahmet Hamdi Tanpýnar hocanýn "Saatleri Ayarlama Enstitüsü" adlý kitabýndaki gibi bu on yedi bakanlýkla ilgili bazý çýkarým ve eleþtirilerde bulunmak istiyorum.

Saðlýk Bakaný, Teftiþ Kurulu Baþkanlýðý, Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüðü, Ýç Denetim Birimleri, Özel Kalem Müdürlüðü, Basýn ve Halkla Ýliþkiler Müþavirliði, Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüðü, dört bakan yardýmcýsý, dokuz genel müdür, Strateji Geliþtirme Baþkanlýðý, Türkiye Ýlaç ve Týbbi Cihaz Kurumu, Türkiye Saðlýk Enstitüleri Baþkanlýðý, Proje Yönetimi Destek Birimi. Bu birimlerin her birinin alt birimleri, þube müdürlükleri, il koordineleri ve il müdürlükleri, bunlara baðlý hastaneler ve saðlýk ocaklarý.

On yedi bakanlýðýn her birine baktýðýmýzda, dünya kadar çalýþan, ama hiçbir þey konuþamayan, inisiyatif kullanamayan, akli balið olmayan çocuk muamelesi gören devlet teþkilatlarý... Aktif görevde olan doktor, hemþire, saðlýk memuru ve hizmetli sýnýfýndaki personel dýþýnda kalan, yani bürokrat sýnýfýnda olanlara baktýðýmýzda hiçbir etkinliði ve söz sahibi olmayan, konuþamayan, karar alamayan, aldýðý kararlarý uygulayamayan (bakanlarda dahil) bu adamlara neden maaþ ödendiðine dair bir bilgisi olan var mý?

Bir bakan ki, kendi personeli için alýnmýþ bir kararý bile personeline kendi iradesiyle söyleyemiyorsa, bu adamlara ne gerek var. Her þeyi cumhurbaþkaný düþünüyor, karar alýyor, alýnan kararlarý basýn açýklamasý yaparak duyuruyor, uygulanmasý için bütün birimlere gönderiyor, hatta CÝMER üzerinden þikâyetleri deðerlendiriyor. Bu adamlarýn maaþlarýný ya sayýn cumhurbaþkanýna vermek lazým ya da tasarruf tedbirleri kapsamýnda iþlevselliði olmayan bu bakanlýklarýn tamamýný kapatmak lazým.

Milli Eðitim Bakaný, baþýnda bulunduðu bakanlýðýn akademik çalýþma sürecinin nasýl iþlediðinden bihaber. Yarýyýl tatilinde öðretmen ve öðrenciler kiþisel deðerlendirmelerini yapýp kendi eksikliklerini görmeleri ve gidermeleri yönünde hareket ederler. Bu dönem bir öz sorgulama sürecidir. Seminer, proje, plan, program yönetim tarafýndan öðretmenlere yaptýrýlmaz. Yarým yamalak bilgilerle hareket eden kiþiler hem kendi itibarlarýný zedeler, hem de gereksiz iþ üreterek býkkýnlýða neden olurlar.

Baþka bir husus, KPSS sýnavýnda Türkiye birincisi olmuþ bir öðretmen adayý mülakata çaðrýlýyor, mülakat puanýna elli beþ verilerek eleniyor. Arkasýndan bakan; "Herhangi bir öðretmen adayýna yönelik adaletsiz bir uygulama içinde bulunulmasýnýn söz konusu olmadýðý"ný belirtiyor. Þimdi ben soruyorum. Bu bakanlýklara ne kadar ihtiyaç var? Ýkincisi bakan dahil bu konuyla irtibatlandýrýlan þahýslar akþam baþlarýný yastýða koyduklarýnda rahat uyuyorlar mý? Bir baþka soru, o çocuklar sizin çocuklarýnýz olsaydý, neler hissederdiniz, ayný açýklamayý yapabilir miydiniz?

Memnun olunmayan bir bakanýn istifasý ya da AKP söylemiyle azli sonucunda o bakanla birlikte çalýþma yapmýþ birisinin bakan yapýlmasýnýn mantýðýný anlamýþ deðilim ben, anlayan bana da anlatsýn lütfen. Bakan ve yardýmcýsý her koþulda birlikte karar alan yöneticiler deðiller mi? Bakandan memnun olunmuyorsa yardýmcýsýndan nasýl memnun olunabiliyor? Tabiri caizse, biri suçluysa diðeri de onunla ayný kararlara imza atarak suça ortak olmuþ olmuyor mu?

Bir bakan çýkýp "Sayýn Cumhurbaþkaným sizin bilginiz olmadan bir açýklama yapmamýz mümkün mü?" diyorsa, o bakanýn hiçbir kariyeri, söz hakký ve itibarý yoktur. O bakan kâðýt üzerinde yer iþgal eden ve gereksiz ücret ödenen biridir. Gerçi AKP iktidarý yönetime geldiðinden bu yana hak ve adalet konusunda parti ismi hariç nasýl bir gündem oluþturduðu da meydanda ya zaten. Hatta bu konu sorgulanamayacak kadar ayan beyan ortada.

Þimdi ben diyorum ki, bütün bakanlýklar kapatýlsýn, cumhurbaþkaný, cumhurbaþkaný yardýmcýlarý (sayýlarý on yediye çýkarýlsýn) onlara birer sekreter haricinde personel de verilmesin, ciddi bir meblað tasarruf saðlanmýþ olur. Her bakanlýðýn il bazýndaki yönetimleri de, bu baðlamda yeniden düzenlensin ve il müdürlükleri de doðrudan cumhurbaþkaný yardýmcýlarýna baðlansýn.

Aslýnda üzerinde bir türlü anlaþýlamayan öðretmenlere de gerek yok. Çocuklar nasýl olsa TV ve online eðitime alýþtýlar. EBA'ya her seviyeden ve her branþtan bir öðretmen alýnsýn. Bu öðretmenlere videolar oluþturulup günün belirlenen saatlerinde yayýn yapýlsýn. Okul, sýnýf, yönetim, öðretmen, öðrenci, il ve ilçe müdürlük personellerinden de kurtulmuþ olarak hayli kazanç saðlanmýþ olur. Öðretmen denen asalak yýlýn yarýsýný yatarak ve boþ beleþ maaþ alarak geçiriyor. Bunlara da meydan verilmemiþ olur. Ýmam Hatip öðrencileri de her cuma uygulama derslerine camilere giderler.

Rahmetli Yusufelili Huzuri Baba oðluna ne kadar öðüt veriyorsa, öðüt iþe yaramýyor, çocuk bildiðini okuyor. O da meþhur "Ters Öðüt Destaný"ný söylüyor.

Bir nasihatim var zamana uygun
Tut sözümü yattýkça yat uyanma
Meþhur bir kelamdýr sen kazan sen ye
El için beyhude ateþe yanma

Her nere gidersen eyle talaný
Öyle yap ki aðlatasýn güleni
Bir saatta söyle yüz bin yalaný
El bir doðru söz söylerse inanma

Ananýn erine çaðýrma peder
Evvel ahýr sana kötülük eder
Kemlik et elinden geldiði kadar
Sakýn eylik edip düþman kazanma

Kime ey diyersen darýlýr söðer
Merhamet zamaný deðildir meðer
Yanýnda birini kesseler eðer
Bir hançer de sen vur sonra utanma
...

Yüz verme saile sarma yakana
Bir tokat vur eðdir doðru bakana
Bir yudum su verme caný çýkana
Aklýn topla sersem olma susanma

Üç parmak noksan ölç ölçersen kile
Tatlý söz konuþma bir kimse ile
Dört kuruþa sekiz kuruþ et hile
Hilekarlýk hoþ sanattýr usanma
...
Hediye namiyle bir þey gönderme
Adet edip hiç misafir kondurma
Komþun evi yanar iken söndürme
El kariyçin bir adým da uzanma

Bir yetim görünce döktür diþini
Bozmaða çabala halkýn iþini
Günde yüz adamýn vur kýr leþini
Bir yaralý sarmak için yeltenme

Kaynaðýn tut varsan suyun bendine
Zira herkes pesent ede fendine
Öz aklýn yetiþir kendi kendine
Eflatun da görsen aklýn beðenme

Keyfin bozma altý için beþ için
Korku çekme olur olmaz iþ için
Canýn feda eyle bir sarhoþ için
Kuru sofularýn sözüne kanma

Yanýnda saklama namus gayret ar
Bilcümle mekruhu eyle ihtiyar
Meyhane dibine seccadeyi ser
Safasý olmýyan yerde dolanma
...
Huzuri neylersin dünya rif'atin
Kesme doðruluktan meyl ü raðbetin
Cenab-ý Mevlanýn iste izzetin
Her þaþkýn sözünü duyup bulanma

Ben de Huzuri Babanýn öðüdü gibi bir öðüt vereyim dedimse de, baktým ki, benim söylememe gerek kalmadan AKP zaten yapýyor.
Peþinden gidenlerde yapýlan her þeye tapýyor adeta.

Ben de iþte sustum. Ancak Nietzsche "Susku bir isyandýr" diyor.

Hakka karþý sürç-i lisan eyledikse affola...

2 Ocak 22
Gölcük



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Fistan Aldým Endazesi On Yediye
Sosyal Medyada ve Tanýtým Panolarýnda Dilencilik
Ýki Katilin Dayanýþmasý
Vicdansýz Medya Cahil Toplum
Eðitim Bakanýyla Sanal Bakýþma
Bu Vatan
Politik Arenada Kör Dövüþü
Fýsýltý Ormanýnda Kýble Tespiti
Sosyal Medyada Uzay Sempozyumu
Yusuf Tekin Tekke ve Zaviye Bakaný mý

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Devrimci Bir Derviþ: Mehmet Akif
Günortasýndaki Karanlýk
"Kadýn Þairler Aþktan Bahsettikleri Zaman" Üzerine Birkaç Söz
Göðüs Kafesinde Kuþ Yetiþtiren Þair: Þükrü Çanku
Yazar ve Þairlerin Deðiþen Anatomisi ve Sosyal Statüsü
Kanlý Temmuz
17 Eylül ve Ülke Kaderini Deðiþtiren Ýdamlar
Sabahattin Ali
Üç Din ve Bir Filistin
Bizi Taksim Edenlere Yuh

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Veda Partisinde Veda Hutbesi [Þiir]
Düþ Geçiti [Þiir]
Saat Gökyüzüne Yaklaþýyor [Öykü]
Efsun [Öykü]
Sevgi Ya da Aþk Algýsý [Deneme]
Doðanýn Çýlgýn Yaratýðý ve Aþk [Deneme]
Aþkýn Tarifi [Deneme]
"Korkma Sönmez... "" Þairi [Deneme]
Bugün 23 Nisan [Deneme]
Eros'a Rekabet [Deneme]


Osman AKTAÞ kimdir?

1965 Erzurum doðdu. Gazi üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, TDE bölümünden mezun oldu. Sýrasýyla Van, Bartýn, Antalya,Bursa, Ankara, Bodrum'da öðretmen olarak görev yaptý. Halen Kocaeli'bde görev yapmakta. yaklaþýk 40 yýldýr þiir,öykü ve eleþtiri yazýlarý yazmakta. Eserleri: 1. ayArsýz; Uludað Yayýnlarý 2007 (Þiirler) 2. bermudayý tek geçmek; Cinius Yayýnlarý 2016 (Þiirler) 3. AsiMilat(ör); Cinius Yayýnlarý 2017 (Politik Denemeler) 4. (D)OKU(N)MUÞTUK; Cinius Yayýnlarý (Kitap Eleþtirileri) 5. cennet cazgýrlarý; Cinius Yayýnlarý 2017(Þiirler) 6. çorak düþler ülkesi; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 7. Yaðmur Yankýlarý; Artus Yayýnlarý 2018 (Öyküler) 8. Sessiz Çýðlýk; Cinius Yayýnlarý 2018(Kitap Eleþtirileri) 9. dar vakitte aþk; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 10. Âþýk Hüseyin Fizâhî; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 11. Þuaraya Elhan Olmak; Cinius Yayýnlarý 2019 (Þairler Üzerine Denemeler) 12. ναυάγιο αγάπης (enkaz-ý aþk): Cinius Yayýnlarý 2019 (Þiirler)


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Osman AKTAÞ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.