..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sanatçýnýn iþlevsel tanýmý bilinci neþelendirmektir. -Max Eastman
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Osman AKTAÞ




29 Mayýs 2022
Öðretmen Bariyer Basamaklarý  
Osman AKTAÞ
Yýl 2006 altý. Kendisini ziyarete giden bir öðretmene "Sizi öpüyor ve Maliye Bakaný'na yolluyorum." diyen bir bakan, Yusuf kuyusuna bir taþ atýyor. Attýðý taþ önce çýkarýlmaya uðraþýlýyor, ancak sonradan taþý sevimli ve sevimsiz bulanlar arasýnda bir tartýþma baþlýyor. Taþ lehimize nasýl çevrilebilir? Nedeni ise çöken bir ekonomide bir pula muhtaçlýk.


:GEI:
Yýl 2006 altý. Kendisini ziyarete giden bir öðretmene "Sizi öpüyor ve Maliye Bakaný'na yolluyorum." bir bakan, Yusuf kuyusuna bir taþ atýyor. Attýðý taþ önce çýkarýlmaya uðraþýlýyor, ancak sonradan taþý sevimli ve sevimsiz bulanlar arasýnda bir tartýþma baþlýyor. Taþý lehimize nasýl çevirebilir? Nedeni ise çöken bir ekonomide bir pula muhtaçlýk.

Öðretmen Kariyer Basamaklarý... Öðretmenlik, uzman öðretmenlik, baþöðretmenlik... Bu kariyer basamaklarýnda öðretmenleri birbirinden ayýran unsur, uzman öðretmenin öðretmenden, baþöðretmenin de uzman öðretmenden bin lira fazla almasý. Uzman öðretmenin öðretmen karþýsýndaki ederi bin lira, baþöðretmenin öðretmen karþýsýndaki ederi ise iki bin lira. Anlattýklarý ayný, dinlettikleri ayný, birbirlerine bakýþ açýlarý farklý oldu / olmaya devam ediyor / devam da edecek.

Hükümet neredeyse her kurumu, her kuruluþu çeþitli fýrkalara ayýrdý. Hatta muhalefeti de kendi içinde birbirine düþürmenin bir yolunu buldu ve yirmi yýldýr tek baþýna þu veya bu þekilde iktidarda kalmayý sürdürdü / sürdürüyor.

Kurtlarýn bir kýsmýnýn özünü yitirme belirtileri göstermeleri de sanýrým bir doða olayý. Küresel ýsýnmaya baðlanabilir mi bu durum bilemiyorum, ama bildiðim bu bozulmaya maruz kalan kurtlarýn çoban kapýsýna baðlanmýþ olduklarý.

Bir ülkeyi yok etmek isterseniz, o ülkenin eðitimini ve ahlakýný bozun, yeterli. Gerisi çorap söküðü gibi gelir.

Eðitim bozuk, ahlak zaten yok. TV dizilerine bakarsanýz toplumun kültürel düzeyini anlarsýnýz zaten. Eðitim bozulurken öðretmenlikte de deformeler oldu. Öðretmenler de eðitimden geçerek yetiþiyor. "Biat" denen sorgusuz baðlýlýkla en çok tahrip olan kurumlarýn baþýnda da üniversiteler gelmekte. Üniversite hem çoðaldý ve personel ihtiyacý arttý, hem deðerli bilim insanlarý baský ve tehditlerle yýldýrýldý. Yerlerine ise her þeyi istendik biçimde yerine getiren yanaþmalar atandý.

En önemli bölücülük faaliyeti ise sendikalardan geldi. Satýlmýþlar, atanmýþlar ve seçilmiþler... Kendi üyelerini birkaç koltuk için hükümete peþkeþ çeken sendikalar ve bunlarý alkýþlayan üyeler türedi.

Öðretmenler okullarda bütün bu olumsuz koþullara karþýn, mücadelelerini güçleri ölçüsünde sürdürmeye gayret ettiler. Bu gayretleri de parçalamanýn bir yolu olmalýydý. Yusuf kuyusundaki taþ... Çöken ekonomi yüzünden bin lira ve iki bin liralýk fark, insanlarýn gözünde öyle yücelti ki, aslolaný býrakýp, yýllara göre hesap yapmaya baþlandý.

Öðretmen kariyer basamaklarýnýn belirlenmesinde bir sýnav olacak. Sýnavlarýn akýbetini yýllar öncesinden biliyoruz. Sorular çeþitli yollarla çalýnýyor ya da sendikal çalýþmalarla sýnav kazanmak daha kolaylaþýyor. O halde sýnavýn olmamasýný yeterli görmeye baþladýk.

Ben þimdi soruyorum; bir öðretmen uzman ya da baþöðretmen olunca iki bin lira dýþýnda ne kazanmýþ olacak? Hangi konuyu diðer öðretmenden daha iyi anlatacak? Verebileceðiniz saðlýklý bir yanýtýnýz var mý?

Sayýn Bakanýn yeni bir þey üretip ortaya koyduðu yok. 2002 yýlýndan sonra yapýlanlara bakýp, iki ileri bir geri halay çekiyor. "Ne yaptýn?" dendiðinde verebileceði bir cevabý olmasýný kurtarma çabasý...

Son bir soru daha; biz öðretmenler bir unvan ve iki bin liraya satýlacak mýyýz?

Güzel günleri hayal etmek yerine, kötü günlerin iyisini özlemle anmaya kaldýk. Allah yardýmcýmýz olsun. Yine de güzel günlere, diyelim.

29 Mayýs 22
Gölcük



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Fistan Aldým Endazesi On Yediye
Sosyal Medyada ve Tanýtým Panolarýnda Dilencilik
Vicdansýz Medya Cahil Toplum
Eðitim Bakanýyla Sanal Bakýþma
Fýsýltý Ormanýnda Kýble Tespiti
Politik Arenada Kör Dövüþü
Sosyal Medyada Uzay Sempozyumu
Bu Vatan
Yusuf Tekin Tekke ve Zaviye Bakaný mý
Eðitim Aracýna Beþ Yýl Bakýmý

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Devrimci Bir Derviþ: Mehmet Akif
Günortasýndaki Karanlýk
"Kadýn Þairler Aþktan Bahsettikleri Zaman" Üzerine Birkaç Söz
Göðüs Kafesinde Kuþ Yetiþtiren Þair: Þükrü Çanku
Yazar ve Þairlerin Deðiþen Anatomisi ve Sosyal Statüsü
Kanlý Temmuz
17 Eylül ve Ülke Kaderini Deðiþtiren Ýdamlar
Sabahattin Ali
Üç Din ve Bir Filistin
Bizi Taksim Edenlere Yuh

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Veda Partisinde Veda Hutbesi [Þiir]
Düþ Geçiti [Þiir]
Saat Gökyüzüne Yaklaþýyor [Öykü]
Efsun [Öykü]
Sevgi Ya da Aþk Algýsý [Deneme]
Doðanýn Çýlgýn Yaratýðý ve Aþk [Deneme]
Aþkýn Tarifi [Deneme]
"Korkma Sönmez... "" Þairi [Deneme]
Bugün 23 Nisan [Deneme]
Eros'a Rekabet [Deneme]


Osman AKTAÞ kimdir?

1965 Erzurum doðdu. Gazi üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, TDE bölümünden mezun oldu. Sýrasýyla Van, Bartýn, Antalya,Bursa, Ankara, Bodrum'da öðretmen olarak görev yaptý. Halen Kocaeli'bde görev yapmakta. yaklaþýk 40 yýldýr þiir,öykü ve eleþtiri yazýlarý yazmakta. Eserleri: 1. ayArsýz; Uludað Yayýnlarý 2007 (Þiirler) 2. bermudayý tek geçmek; Cinius Yayýnlarý 2016 (Þiirler) 3. AsiMilat(ör); Cinius Yayýnlarý 2017 (Politik Denemeler) 4. (D)OKU(N)MUÞTUK; Cinius Yayýnlarý (Kitap Eleþtirileri) 5. cennet cazgýrlarý; Cinius Yayýnlarý 2017(Þiirler) 6. çorak düþler ülkesi; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 7. Yaðmur Yankýlarý; Artus Yayýnlarý 2018 (Öyküler) 8. Sessiz Çýðlýk; Cinius Yayýnlarý 2018(Kitap Eleþtirileri) 9. dar vakitte aþk; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 10. Âþýk Hüseyin Fizâhî; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 11. Þuaraya Elhan Olmak; Cinius Yayýnlarý 2019 (Þairler Üzerine Denemeler) 12. ναυάγιο αγάπης (enkaz-ý aþk): Cinius Yayýnlarý 2019 (Þiirler)


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Osman AKTAÞ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.