..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bana arkadaþýný söyle, sana kim olduðunu söyleyeyim. -Cervantes
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Osman AKTAÞ




14 Eylül 2023
Fýsýltý Ormanýnda Kýble Tespiti  
Osman AKTAÞ
Eðitim Bakaný Yusuf Tekin'den yeni inciler... "Öðrencilere 12 yýl boyunca yabancý dil öðretmek için ayrýlan zamanýn yetersiz.


:DBH:


Eðitim Bakaný Yusuf Tekin'den yeni inciler... "Öðrencilere 12 yýl boyunca yabancý dil öðretmek için ayrýlan zamanýn yetersiz. Dünya ülkeleriyle karþýlaþtýrýldýðýnda Türkiye'nin yabancý dil için daha fazla eðitim süresi sunuyor." diyen Eðitim Bakaný Yusuf Tekin "Öðretmen sýkýntýsý yok, materyal sýkýntýsý yok. Bir yerde týkanma var demek ki. Bütün akademik çalýþmalar gösteriyor yabancý dilin saðlýklý öðrenebilmesi için anadil çok önemli. Anadilini kullanamayan öðrenci yabancý dilde pedagojik sýkýntý oluyor. Önce anadilini saðlýklý bir þekilde öðretelim sonrasýnda yabancý dili halledelim.'' diye konuþmasýný ek ders sayýsý ve saatlerinin artacaðýný sürdürdü.

Bu söylenenleri, mevcut eðitim sisteminin bozukluðunda kasýt yokmuþ gibi, anlamadan anlatmanýn sýkýntýlarý üzerinde duralým.

Anadilini öðrenemeyen öðrenci kitlesi... Ýçinde bulunduðunuz iktidar, ne kadar süredir bu ülkeyi yönetiyor Sayýn Bakan? Bunca yýl ne ile uðraþtýnýz da þimdiye kadar fark etmediniz? Siz bu kurumun içinde kaç yýldýr bulunuyorsunuz? Bugüne kadar neden önlem almadýnýz? Bu sorun birden bire mi ortaya çýktý, daha önceden yok muydu?

Ýlkokul dördüncü sýnýftan sonra Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatý dersi haftada beþ saat ve buna raðmen öðrenci kendi anadilini gerektiði gibi öðrenemiyor. Neden acaba? Bütün kurumlarý yok ettiðiniz gibi, Türk Dil Kurumunu da mahvettiðiniz için olmasýn. Türk Dili hakkýnda hiçbir boktan haberi olmayan garip yaratýklarý kurumun baþýna atar ve dil kurallarýný bozdurursanýz, dili anlayacak kimse de kalmaz. Sonra da þimdi sizin yaptýðýnýz gibi kendi kendinizden yakýnýr durursunuz.

Eskiden kendine mahsus ilke ve eðitim sistemi olan Anadolu Liseleri vardý. Bu liselerin mezunlarý anadili gibi yabancý dil konuþurlardý. Bu ülkede öðrenilen ve konuþulan Ýngilizce, Fransýzca ve Almanca vardý. Þimdi ne Anadolu Lisesi kaldý ne de Fransýzca ve Almanca... Mensubu olduðunuz iktidarla yirmi yýlda ülkeyi getirdiðiniz durum bu Sayýn Bakan. Kime dert yanýyorsunuz? Bu sistemi olduðundan daha kötüye siz götürdünüz, ama hâlâ kabahatli birini siz arýyorsunuz. Kendi kurduðu hükümeti bir sonraki kurduðu hükümetle eleþtirmek AKP taktiði. Siz de ayný taktikle önceki bakaný, yönetmelikleri ve eðitim sistemini mi eleþtiriyorsun, üstelik bu bakanlýðýn eski bir müsteþarý olarak?

Kurumuþ aðaca su vermekle aðaç yeþermez. Eðitimin önce sizlerden ve sizin zihniyetinizden kurtulmasý lazým ki, kiþiler anadillerini mi, baþka dilleri mi öðrenmenin gerekliliðine inansýnlar.

Þu an yaþattýðýnýz bir kaos Sayýn Bakan. Sizin getirdiðiniz eðitimin ne dili, ne milliyeti, ne insaniyeti var. Önce toplumda ötekileþtirmeyi kaldýrýp sevgi dilini topluma benimsetmeniz lazým. Her gün insanlar birbirini öldürüyorsa, kendi ailelerini öldürüp intihar ediyorlarsa ve bu iktidar kendi seçmenini var edecek kadar uzun kalmýþsa iktidarda, materyalleri deðil, zihniyeti sorgulamak lazým. Çözüm kendiliðinden gelecektir.

Her þeyi bitirilmiþ bir toplumun yabancý dil öðrenmesini nasýl bir mantýkla izah edeceksiniz? Afrika'daki kabileler bile bizlerden daha çok ülkeler arasý seyahatlerde bulunuyorlar. Ben kullanmadýðým bir dili öðrensem ne olacak, öðrenmesem ne olacak.

iktidarýnýzýn sayesinde insan gibi yaþamayý unuttuk. Ben bir eðitimci olarak tiyatroya gitmeyeli yýllar oldu. Ýktidarýnýzýn baþlattýðý baský sayesinde tiyatrocular ve tiyatrolar da iþlevini yitirdi. Tabiri caizse, hallaç pamuðu gibi savruldular.

Sinema dersen hak getire. Televizyonlar ya yamalý tarih, ya Brezilya'nýn eski dizileri ve programlarýyla besleniyorlar. Kimin eli kimin cebinde belli deðil. Ýktidarýnýzýn el attýrdýðý klasiklerden müteþekkil dizi ve filmler "Züðürt Aða" filmindeki haraptar köyden daha kötü durumda.

Bakýyorum da, bir zulmün karanlýk koridorunun kapýsý sayýlacak 12 Eylül imalatçýlarý, o gün nasýl düþünen ve sorgulayan insanlarý durdurma ve yok etme çabasý içinde hareket ettilerse, sizin iktidarýnýz da aynen bunu yaptý. Onlarýn aklýndan geçen sizin süzgecinizden geçti. Ýþte bu sebeplerden dolayý bugün yakýndýðýnýz noktadayýz. Ama aklýmda acaba daha fazla bu ülkeye nasýl kötülük yapýlýrý mý hesap ediyorsunuz, diye de bir kuþku var içimde.

Bilirsiniz Sayýn Bakan senaryosunu Mehmet Aydýn'ýn yazdýðý, yönetmenliðini Remzi Jöntürk'ün üstlendiði, baþrolünü Cüneyt Arkýn'ýn oynadýðý "Yarýnsýz Adam" filmini iktidarýnýz ülkemize uyguladý. Yarýný karanlýk olan bir ülke olduk. "Yarýnsýz Türkiye".

Þimdi siz kalkýp Türkçe, Türk Dili ve Edebiyatý ile yabancý dil eðitimini haftalýk ders saatini artýrarak kurtarmaktan söz ediyorsunuz Sayýn Bakan. Ben de diyorum ki, bu toplum siz ve sizin gibilerin zihniyetinden kurtulup, fabrika ayarlarýna döndüðünde Türk Dili ve yabancý dil eðitimi zaten normal seyrine dönecek.

Benim sizden beklentim ve isteðim, düzelteceðim mantýðýyla her zaman yaptýðýnýz gibi berbat etmeyin, yeter.

Sürç-i lisan eyledikse, affola.

14 Eylül 23
Gölcük



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yusuf Kuyusu Ya da Milli Eðitim
Sosyal Medyada ve Tanýtým Panolarýnda Dilencilik
Fistan Aldým Endazesi On Yediye
Ýki Katilin Dayanýþmasý
Eðitim Bakanýyla Sanal Bakýþma
Sosyal Medyada Uzay Sempozyumu
Politik Arenada Kör Dövüþü
Vicdansýz Medya Cahil Toplum
Bu Vatan
Büyük Taarruza Küçük Bir Not

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kanlý Temmuz
Devrimci Bir Derviþ: Mehmet Akif
Günortasýndaki Karanlýk
"Kadýn Þairler Aþktan Bahsettikleri Zaman" Üzerine Birkaç Söz
Göðüs Kafesinde Kuþ Yetiþtiren Þair: Þükrü Çanku
Yazar ve Þairlerin Deðiþen Anatomisi ve Sosyal Statüsü
Kanlý Temmuz
17 Eylül ve Ülke Kaderini Deðiþtiren Ýdamlar
Sabahattin Ali
Üç Din ve Bir Filistin

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Veda Partisinde Veda Hutbesi [Þiir]
Düþ Geçiti [Þiir]
Saat Gökyüzüne Yaklaþýyor [Öykü]
Efsun [Öykü]
Sevgi Ya da Aþk Algýsý [Deneme]
Doðanýn Çýlgýn Yaratýðý ve Aþk [Deneme]
"Korkma Sönmez... "" Þairi [Deneme]
Aþkýn Tarifi [Deneme]
Bugün 23 Nisan [Deneme]
Eros'a Rekabet [Deneme]


Osman AKTAÞ kimdir?

1965 Erzurum doðdu. Gazi üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, TDE bölümünden mezun oldu. Sýrasýyla Van, Bartýn, Antalya,Bursa, Ankara, Bodrum'da öðretmen olarak görev yaptý. Halen Kocaeli'bde görev yapmakta. yaklaþýk 40 yýldýr þiir,öykü ve eleþtiri yazýlarý yazmakta. Eserleri: 1. ayArsýz; Uludað Yayýnlarý 2007 (Þiirler) 2. bermudayý tek geçmek; Cinius Yayýnlarý 2016 (Þiirler) 3. AsiMilat(ör); Cinius Yayýnlarý 2017 (Politik Denemeler) 4. (D)OKU(N)MUÞTUK; Cinius Yayýnlarý (Kitap Eleþtirileri) 5. cennet cazgýrlarý; Cinius Yayýnlarý 2017(Þiirler) 6. çorak düþler ülkesi; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 7. Yaðmur Yankýlarý; Artus Yayýnlarý 2018 (Öyküler) 8. Sessiz Çýðlýk; Cinius Yayýnlarý 2018(Kitap Eleþtirileri) 9. dar vakitte aþk; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 10. Âþýk Hüseyin Fizâhî; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 11. Þuaraya Elhan Olmak; Cinius Yayýnlarý 2019 (Þairler Üzerine Denemeler) 12. ναυάγιο αγάπης (enkaz-ý aþk): Cinius Yayýnlarý 2019 (Þiirler)


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Osman AKTAÞ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.