..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Ýnsanlarýn bazen neye güldüklerini anlamak güçtür." -Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Levent Ümit Temiz




7 Mayýs 2003
Yaþama Olumlu Bakabilmek  
Levent Ümit Temiz
Çoðu zaman karamsarým... keþke hep iyimser olabilseydim.


:HJEC:
Uzun bir süre önce, baþedilmez bir hastalýk nedeniyle aramýzdan ayrýlan, deðerli bir hocam, merdiven baþý bir sohbet sýrasýnda bana ‘’yaþlýlýk insana hayatýn bir þakasýdýr ’’ demiþti.

     Zaman hýzla akýp geçiyor. Ýstesek de istemesek de yaþlanýyoruz ve yaþlanmaya devam edeceðiz. Kimi insanlar, kaçýnýlmaz olan bu doðal süreci, rahatça kabulleniyor. Kimileri ise kolay kolay kabullenmek istemiyor.Ýlginç olan þu ki, yaþlanmayý kabullenip yaþamla barýþýk yaþayabilenler, diðerlerine göre daha mutlular ve daha geç yaþlanýyorlar sanki.
     
Siz de farketmiþsinizdir; eskisi kadar hýzlý yürüyemezsiniz, yeterince uyuduðunuz halde sabahlarý yorgun kalkarsýnýz, unutkanlýklar baþlamýþtýr, telefon numaralarý, eski dostlarýn, arkadaþlarýn adlarý bir türlü hatýrlanamaz hani. Bir korku baþlar, bir iki doktora baþvurulur, tetkikler, incelemeler yapýlýr.Sonuçta çoðu kez bir hastalýk da saptanamaz.Aslýnda belirgin organik bir hastalýk yoktur ama siz gene de bu deðiþimi, yaþlýlýðýn doðal bir sonucu olarak kabul etmek istemezsiniz bir türlü. Bir hastalýða baðlý olmasý sizi rahatlatacakmýþ gibi sanki.
          
Gene dikkat etmiþsinizdir, hani bazý insanlar gerçek yaþlarýndan çok daha genç görünürler, yaþlarýný hiç göstermezler. Minyon tipli olmak, gam keder görmemiþ olmak, kalýtýmsal özelllikler vb. daha bir çok þeyi bu þanslý ayrýcalýðý açýklamada kullanabilirsiniz.Gerçekte bu kiþilerin dünyalarýný incelerseniz yaþama hep olumlu yönden yaklaþtýklarýný farkedersiniz. Ýsterseniz bu özelliði iyimserlik olarak tanýmlayalým.
          
Karamsar veya iyimser olmak insanýn elinde mi peki? Yoksa bu durumlar tamamen bir yaradýlýþ meselesi mi? Yani bizler iyimserliðimizi ya da karamsarlýðýmýzý týpký göz ve cilt rengimiz gibi, doðarken birlikte mi getiriyoruz? Bu sorunun cevabýný, konunun gerçek uzmanlarýna býrakmak gerekir. Ancak bu özelliklerin genetik olarak geçtiðine dair bilimsel bir kanýt, benim bildiðim kadarýyla yok. Hem zaten bu özelliklerimizi doðuþtan getiriyor olsaydýk ‘’karamsar bebek’’, ‘’iyimser bebek’’ gibi tabirleri duymuþ olmamýz gerekmez miydi? :)

Bebekler ve çocuklar büyüyüp bilinçlenirlerken, etraflarýnda ne varsa, adeta bir kamera gibi, gördükleri, duyduklarý herþeyi, geliþmekte olan o küçücük beyinlerinin hafýza hücrelerine bir bir kaydederler.Yaþamda bizim için olaðan olan her þey, onlar için olaðanüstü bir þeydir.Beþ duyularýný tekrar tekrar sýnarlar.Çocuklarýn, hafýzalarýna sürekli kaydettikleri bu manzaralarla, yaþamý algýlama, yorumlama ve davranýþ biçimleri de yavaþ yavaþ þekillenir.Ýþte bu þekillenme sýrasýnda, çevresel etkilerin niteliði kendini belli eder.Örnek vermek gerekirse; sürekli baðýran, çaðýran bir baba ve aðlayan bir anneyle, çocukluk yýllarýný gençliðe taþýmýþ olan bir bireyin, gözyaþlarýný diðer insanlardan daha iyi tanýmasý ve ona daha yakýn olmasý beklenir. Sýmsýcak, huzurlu, sevgi dolu bir aile ortamýnda ruhsal geliþimlerini tamamlamýþ olan çocuklar ise yaþamýn pembe rengine daha yakýn dururlar.

Kýsacasý iyimserliðimiz veya karamsarlýðýmýz, çocukluk yýllarýmýzdan baþlýyan, çevresel etkilerle sýký iliþki içinde geliþen, uzun bir süreçte oluþur. Peki kazanýlmýþ olan karamsar yapýyý deðiþtirmenin bir yolu, çaresi var mýdýr? Ne yazýk ki çok zor. Bu konuda yazýlmýþ bir çok kitap, söylenmiþ sayfalarca söz var. Ancak, gerçek olan þu ki; bir kez içimize yerleþti mi, kökleri çocukluk çaðlarýmýza kadar uzanan, yaþam enerjimizi ve mücadele gücümüzü emen, bu kötü paraziti söküp atmak gerçekten zor ve belki de imkansýz bir iþtir. Oysa ki, iyimserlik, maalesef , yaþamýn süregen olumsuzluklarý nedeniyle kolayca yara alýr ve kaybedilebilir. Çevremiz bu tür insanlarýn örnekleriyle dolu deðil mi?

Þimdi þöyle bir çocukluk, gençlik ve öðrencilik yýllarýmýzý anýmsayalým.Sürekli negatif davranýþ sergileyen, herþeye karþý olumsuz yaklaþýmlar gösteren karamsar arkadaþlarýmýzý, tanýdýklarýmýzý düþünelim.Aradan geçen onca yýl sonra, bir sebeble veya tesadüfen karþýlaþtýðýmýzda, kaçý gerçek bir mutluluðu yakalayabilmiþtir acaba?Çok fazla örnek verebileceðimizi zannetmiyorum.

      Þimdi de tersini düþünelim, iyimser, yaþama sürekli olumlu bakan arkadaþlarýmýzý, tanýdýklarýmýzý yani. Aradan geçen onca yýl sonra hangi durumdalar acaba. Ben bir örnek vereyim.Lise yýllarýndan tanýdýðým bir arkadaþým vardý. Sevgi ve neþe dolu, dost canlýsý, yüzünden tebessümü hiç eksik olmayan, dünya tatlýsý bir arkadaþtý.Yýllar sonra benim adresimi bulup yanýma geldi. Saçlarý eskisi gibi gür deðildi ama hala siyahtý, benden çok daha genç gösteriyordu ve yüzündeki o sýcak, sevecen, insanýn içini ferahlatan tebessümü hiç deðiþmemiþti. Küçük bir boya atölyesi iþinden baþlayýp, bunca krize raðmen, iþini geliþtirmiþ, baþarýyý yakalamýþtý.Çok daha önemlisi mutluydu ve gözleriyle mutluyum diyebiliyordu. Sizin de buna benzer örneklerinizin çokça olduðundan hiç þüphem yok.      

Gerçekten de yaþama iyimser gözle bakýlabildiðinde, büyük sorunlarý dahi, çoðu kez kolayca çözebilmek, en azýndan çözebilecek gücü bulmak mümkün.

Ayrýca, kendi tecrübelerime dayanarak, iyimser insanlarýn hastalýklarýnýn tedavi yöntemlerine, karamsar olanlara göre çok daha çabuk ve olumlu yanýt verdiðini belirtmeliyim. Gördüðüm o ki, týbbýn henüz kesin nedenini ve çaresini bulamadýðý, çeþitli kanser hastalýklarý, yaþama gücünü, istek ve arzularýný kaybeden karamsar insanlarda hem daha çok görülüyor hem de daha hýzlý seyrediyor.
          
      Meslek hayatýmýn yirminci yýlýný doldurmakta olduðum þu günlerde, hocamýn bana merdiven baþýnda söylediði o sözü düþünüyorum da; yaþlýlýlýðý hayatýn bir þakasý olarak algýlayabilecek ölçüde bir iyimserlik, insaný ölümden kurtaramasa bile, en azýndan daha mutlu bir yaþam sürmesini saðlayabiliyor.
          
      Yani mutluluðun bir yolu, evet bir yolu da, yaþama olumlu bakabilmekten, bir baþka deyiþle bardaðýn dolu tarafýný görebilmekten geçiyor.Bardaðýn hangi tarafýný görebileceðimizin temelleri ise çocukluk ve belki de bebeklik çaðlarýmýzda atýlmaya baþlýyor.

      Yaþamýn gülen yüzü, yüzünüzde olsun, saðlýk ve mutluluk dileklerimle... :)
          

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: kutlama
Gönderen: Serap ETÝKE / , Türkiye
12 Temmuz 2017
Güzel, tutarlý, bilgilendirici, akýcý bir yazý, kutluyorum. Serap Etike

:: Hayatýn kendidi büyük bir þaka aslýnda
Gönderen: sedat / , Türkiye
2 Kasým 2010
Eni olmazsa ömrün, boyu olmuþ ne çýkar der bir düþünür. Ancak hayatýn enini de iyimserlýkle doldurabilsek keþke. Hayatý çok ciddiye almak gibi bir alýþkanlýðýmýz var ne yazýk ki. Aslýnda hayatýn kendisi belki de þaka. Hayatý þaka olarak kabul edersek iþte o zaman yüzümüzden gülümseme hiç eksik olmaz sanýrým. Gözlerinin içi gülüyor tabiri umarým hepimize nasip olur. Selamlar ve gülümsemelerimle Sedat Yalcýn

:: merhaba
Gönderen: zeliha gökkan / Urfa/Türkiye
1 Kasým 2004
sevgili hocam, yaþlanma fikrini birçoðumuz kabullenemiyoruz , sanýrým þakayý kaldýramayan kiþiler çoðunlukta.. kabul etsek de etmesekte kaçýnýlmaz sona adým adým ilerliyoruz.yapmamýz gereken yaþýmýza yaþ katmak yerine her yaþýmýzý doya doya yaþayýp yaþamdan nasibini almýþ yetiþkinler olmayý baþarabilmek...selam ve saygýlar..ecz.zeliha gökkan

:: HAYAT HER YAÞTA GÜZELDÝR!
Gönderen: Nuray Lale / Bielefeld/Almanya
13 Eylül 2003
Sevgili Levent Bey, Yazýnýzý zevkle okudum, içinde birçok hayati gerçeði yansýtmýþsýnýz... Yaþama olumlu bakabilmek öðrenilmesi gereken bir sanattýr, Sizin de dile getirdiðiniz gibi. Bazan insan hayata yaþadýðý olumsuzluklardan dolayý olumlu bakamaz. Öyle anlar vardýr ki, olumsuzluklar zincirleme iþler. Buna raðmen positif düþünebilmek demek, o zinciri kýrmak demektir... Çünkü ne düþünüyorsak, o gelir baþýmýza. Pozitif düþünce her zaman kendine güvenle baðlantýlýdýr. Ýnsan hayatý boyunca zaman zaman kendine güvenini yitirebilir, kendi benliðini bile yitirmek doðal... Ancak yitirelen deðerler istenirse her zaman yeniden kazanýlabilir. Yaþamýmýz boyunca bir þahsiyet kazanmaya çalýþýrýz. Þahsiyet insanýn karakter yapýsý, duygu düþünce ve davranýþ þeklidir. Bu yolda ne kadar ilerlersek, çevremizdeki insanlara o derece ýþýk saçarýz, güven ve huzur veririz. Güzel bir ahlak yapýsý, doðru bir davranýþ þekli, insanýn kendi kendisini eðitmesinden geçer. Pozitif düþünce þekli de sadece hayatý seven insanlarda mevcuttur. Genç ve güzel olmak en yüksek deðer deðildir. Insan yaþlandýkça enteresan yönleri ortaya çýkar. Çünkü o zaman 'olgunluk' denen daha da deðerli bir kavramla karþýlaþýrýz. Hýzlý yürümek belki gençlere mahsus kalýr, ancak 'emin adýmlarla' yürümek yaþlýlarýn iþidir. Sevgilerimle Nuray Lale (Eðitim ve Saðlýk Bilimcisi)

:: Ýyi veya kötü bir þaka. Fark etmez!...
Gönderen: Naime Erlaçin / Ankara
7 Eylül 2003
Pozitif düþünce ve pozitif enerjiye inanýrým ben. Yazýnýz da bir anlamda bu inancýmý doðrulamýþ oluyor. Sorunlarýmýz ne olursa olsun, mutluluðu bir ucundan yakalamak gerekir diye düþünüyorum...Güzel bir yazýydý. "Yaþamýn gülen yüzü" üzerinizden eksik olmasýn!...Dostlukla...Naime Erlaçin

:: Yaþ dediðimiz nedir ki!
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu / Mudurnu
8 Mayýs 2003
Merhaba Levent Bey; Yaþ dediðimiz nedir ki! O yalnýzca bir sayý.Ha 18 olmuþ, ha 38, ha 48....(Bu bir teselli ve benim geliþtirdiðim bir savunma mekanizmasý.) 49 yaþýma giriyorum.Hocanýz gibi, ben de yaþlýlýðý bir þaka kabul ediyorum.Onu yok sayýyorum.Bu yaþýmda, haftada üç - dört gün sabahlarý 8 km yürüyorum.Hâlâ kýrmýzý ceket giyiyorum, hayAli ve benden uzzaktaki sevgilime aþk þiirleri yazýyorum....Kýsacasý, hocanýzýn sözleri benim rehberim.Yaþlýlýk bana þaka yapýyor, ben de onu hiç ciddiye almýyorum. Güzel bir yazýydý,Teþekkürler. Selâmlar,saygýlar. Kâmuran Esen




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Altýn Pati (Mayra’ya) [Þiir]
Sevdiðim [Þiir]
Sessiz Bekleyiþ [Þiir]
Unutmuþum [Þiir]
Ölüm Uzatma Elini [Þiir]
Karanfil Korkusu [Þiir]
Bu Yabancý Þehrin Yaðmurunda Hasretimsin Sen [Þiir]
Affediþ [Þiir]
Zor Olan [Þiir]
Aþýða Öðütler [Þiir]


Levent Ümit Temiz kimdir?

1960 Ýstanbul doðumlu. Ýç hastalýklarý uzmaný, Þiir kitabý : \'Merhaba\', 2000 Mayýs

Etkilendiði Yazarlar:
Orhan Veli Kanýk, Cahit Sýtký Tarancý


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Levent Ümit Temiz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.