..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan melek olsaydý dünya cennet olurdu. -Tevfik Fikret
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > ömer akþahan




4 Temmuz 2003
Devlet Denen Ütopya...  
ömer akþahan
Ütopya, gerçekte var olmayan, ama gelecekte var olabileceði düþünülen devlet ve toplum tasarýmýdýr


:AHDH:

Ömer Akþahan

Ütopya, gerçekte var olmayan, ama gelecekte var olabileceði düþünülen devlet ve toplum tasarýmýdýr. Yazýlý kaynaklarýn günümüze ulaþan önemli yapýtlarýnýn çoðunda devlet sistemi ve toplum yapýsý üzerine ya ütopik yaklaþýmlar vardýr ya da var olan sisteme getirilmiþ eleþtiriler yer alýr.

Bir dönem okullarýmýzdan felsefe, mantýk ve sosyoloji dersini kaldýran bir yönetimle tanýþtý ülkemiz. Ne yapýlmak istendiði kýsa zamanda anlaþýldý ve aradan geçen sekiz on yýllýk kayýp bir zamanýn ardýndan yeniden bu dersler lise müfredatýna kondu. Bir okul ziyareti sýrasýnda tanýtým amaçlý lise kitaplarýndan felsefe ve sosyoloji kitaplarýný incelemek amaçlý temin ettim. Bu esasen daðýnýk okuma yaptýðým iki alanda bilgilerin nasýl disiplin edildiðini anlamak için bir çabaydý. Hem elimin altýnda zaman zaman okumayý düþündüðüm bir kaynak olabilirdi, hem de bugün üzerinde uzun zamandýr düþündüðüm bir konuda yazmamý saðlayan motivasyon aracý oldu.

Bir düþünüre göre,”Devletten söz edildiðinde, aslýnda devlet kastedilmez, çünkü böyle bir þey yoktur. Devleti yapan yurttaþlar, daha doðrusu, onlar arasýnda gücü kullanan bir yurttaþ kastedilir. Dolayýsýyla devlete karþý ödev, devlet baþkanýna, memurlara karþý ödevdir.”(1)

Her Türkiye Cumhuriyeti yurttaþýnýn taþýdýðý bir nüfus cüzdanýndan söz etmek istiyorum. Hemen her iþlemde kimliðimizi belirleyen, zaman zaman da sýkýntýya sokan bir belge. Burada gözden kaçýrdýðýmýz önemli bir nokta var: Bu belge, taþýyanýn ayný zamanda bir “Devlet Ortaðý” olduðunu ispata yarar! Yani yurttaþ, vergi veren, askerlik hizmetini yapan, kurallara uygun davranan gerçek kiþidir. Devletse yurttaþlarýna hizmetle yükümlü olan ve kendine özgü bir hiyerarþiye sahip bir üst yapý kurumudur.

Anayasada yazýlý temel hak ve özgürlüklerin uygulanmasý sýrasýnda yaþanan hakkýn elde edilmesi için çaba harcayanlara karþý bu organizasyonda çeþitli unvanlarla görev alan kiþiler, ki, ayný hak ve özgürlükler onlar için de geçerli olmasýna karþýn -haksýz olduðuna inansalar bile- devletten yana tavýr koyarak yurttaþlarý sert müdahalelere tabi tutarlar. Yaþanan tarih bir çok acý örneklere tanýktýr. Eðer yurttaþlarýn halen günümüzde süren bu amansýz mücadelesinde bir gün nüfus cüzdaný diðer kimliklere üstün gelirse, o zaman bu ülkede gerçek bir demokrasiden söz edebiliriz.

Tüm filozoflarýn birleþtiði ortak nokta; devletin toplumsal yaþamý düzenleyen zorunlu bir kurum olduðudur. Ancak, “Devletin toplumsal iliþkileri düzenlerken amacý ne olmalýdýr?” diye sorulduðunda birey-devlet iliþkisi bir sorun olarak karþýmýza çýkar. Burada amaç, toplumun mu yoksa bireyin mutluluðu mu esas alýnmalýdýr? Bu önemli sorunun yanýtý cebimizde her geçen gün yýprattýðýmýz nüfus kimliklerimizde yatmaktadýr.

Kýsaca bu ülkede yapay kimlikler yerine gerçek kimliðimiz olan T.C. NÜFUS CÜZDANI'nýn her þeye egemen olmasýna çalýþýlmalýdýr. Bu özünde bireyin mutluluðunu öne çýkaran katýlýmcý, çaðdaþ ve saðlýklý bir yönetim anlayýþýný da beraberinde taþýr. Ve bu haklý istemimiz de bir ütopya sayýlmamalý!

(1) J.M. Bochenski, Felsefece Düþünmenin Yollarý, (çev. Kurtuluþ Dinçer), s.90-93, Ark Yay., Ankara 1994. (Liseler Ýçin Felsefe Ders Kitabý, DoçDr.Kurtuluþ Dinçer,s.140, Doðan Yay., Ankara)



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýsimsizler
Okumadýðým Her Þey, Bir Þenliktir!
Aforizmalar
Yaþamdan Ýlginç Kesitler

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sonbahar Sololarý
Köþe Yazarlýðý
Efeler, Yörükler, Türkmenler
Sözlence
Ayný Dili Konuþmak
Kum Tanesi Ýle Yosun
Velad'la Mariya...
Sokrat Chat Yaparsa...
Okumaz Yazarlar
Þiir, Þair ve Ýklim

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hiçliðe Övgü [Þiir]
Kayýtdýþý Þiir [Þiir]
Gece Dokunuþlarý [Þiir]
kalem [Þiir]
Meðer [Þiir]
Güz Yaðmurlarý [Þiir]
Küçük Mariya Ýçin Kar Senfonisi [Þiir]
Giderken Düþürdünüz 'Ben'i Çantanýzdan [Þiir]
Issýz Sokak [Þiir]
ayrılıklar [Þiir]


ömer akþahan kimdir?

Kendini nasýl anlatýr ki insan… Oturup yazýlmaya kalkýlsa, her edebiyat iþçisinin yaþamý kalýn bir roman olur. Ben bunu zaman zaman yazdýðým denemelerde ve þiirlerimde yansýtmaya çalýþýyorum. Yapýtlarýmý izleyenlere küçük birer ipucudur; söylenen her bir sözcüðümüz, tümcemiz. . Kendimi þiirde ilk keþfediþim beni ayný zamanda büyük bir hayal kýrýklýðý yaþattý ve düzene yenik düþtüm. Yol göstericim de yoktu yanýmda; düzene isyan edeceðime, þiire küsüp öyküye yöneldim. Bütün bu yaþananlar ortaokul dönemime rastlar. Yine bir gün düzen beni aldý, bir sonbahar yapraðý gibi Aydýn Daðlarýnýn zirvesine fýrlattý. Yýl 1981. Ve beni yeniden hayata baðlayan sihirli gücün þiir olduðunu orada anladým. O gün bugündür, can yoldaþým, arkadaþým, sýrdaþým ve en büyük sýðýnaðýmdýr ÞÝÝR! Ýnanýyor ve haykýrýyorum; þiir mabedinde yanmayan hiç kimse, ben buyum, ben þuyum diyemez. Tek inancým, ömrüm oldukça yazmaya, gerekirse yazdýrarak da olsa þiire ihanet etmeyeceðim. Aydýn’ýn Ýncirliova ilçesinde, ‘53 yýlýnýn Ocak ayýnda, bir Kova erkeði ve sevgili annemin tek eþinden 14. yavrusu olarak dünyaya gelmiþim. Babam ve annem ümmiydi. Okul yüzü görmemiþ bir ailenin ilk üniversite mezunu olarak kutsal öðretmenlik uðraþýmý resmi düzeyde ‘99 yýlýna dek sürdürdüm. Halen özel sektörde iþimden arta kalan zamanlarda, öðrencilere Türkiye’nin hemen her noktasýnda þiir dersleri veriyorum, gönüllü. Yeni Türk þiirini mevcut Türkçe ve Edebiyat kitaplarýndan öðrenemeyen gençlere yeni Türk þiirinin kapýsýný aralamaya çalýþýyorum. Ýnanýn bu çalýþmalarda þiir adýna öyle ilginç olaylara tanýk oluyorum ki, gözyaþlarýnýzý inanýn tutamazsýnýz. Tüm uðraþlarýmdan edindiðim çok önemli bir gerçeðin altýný kalýnca çizmek istiyorum: ÞÝÝR ÖYLESÝNE SÝHÝRLÝ BÝR ANAHTAR KÝ, AÇMADIÐI BÝR KAPIYI GÖSTEREN HENÜZ ÇIKMAMIÞTIR! Bugüne dek, bir çok edebiyat dergilerinde þiir, deneme, öykü, inceleme, gezi , aný yazýlarýmla yer aldým. ‘90’da Ödemiþ EFE dergisi yöneticiliði, Almanya’da Almanca yayýmlanan GEMEÝNSAM adlý yayýnýn sorumluluðunu yaptým. Almanca þiir, öykü denemelerinin yaný sýra yurda döndükten sonra da Almancadan Türkçeye þiir kazandýrma çalýþmalarýmý yayýmladým. ‘90’da “Nasýl Çalýþalým? Nasýl baþaralým?” adlý çalýþmam M. E. B. ca tavsiye edildi. Egebank tarafýndan 3000 adet basýldý. ‘98’de ilk þiir kitabýmý Sivas’ta yakýlan 37 güzel insana adadýðým için yalnýzca 37 þiir içermektedir. Evliyim. Eþim de emekli sýnýf öðretmeni olup, bir oðlum ve bir kýzýmla beraber yaþamýmýzý renklendirmeye çalýþmaktayýz.

Etkilendiði Yazarlar:
Mayakovski, Cemal Süreya, Sabahattin Ali, Cahit Tanyol


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ömer akþahan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.