..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Hemen yüzüne gül suyu seperek Leyla'yý ayýlttýlar." -Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Roman > 1. Bölüm > Arzu Menteþeoðlu




4 Kasým 2003
Günlük - 6  
günlük-6

Arzu Menteþeoðlu


Beyin karmaþama çözüm bulmak umuduyla yazmaya karar verdiðimde günlük tutabileceðimi düþündüm.


:CJII:
 
Beyin karmaþama çözüm bulmak umuduyla yazmaya karar verdiðimde günlük tutabileceðimi düþündüm. Deðiþen düþüncelerimi, depoladýðým deneyimlerimi ve yabancýlýðýmýn haritasýný çýkartmayý planlýyordum. Çözüm beklemiyordum -aslýnda neden olmasýndý- Sadece; eðer yazarsam beynimde uçuþup duran ve ruhumu aðýrlaþtýran düþüncelerin bilincinde olacaktým. Günlüðümde günü gününe olmasa da belirli aralarla deðiþen iç dünyam özetleniyordu. Kendim için yazdýðým yazýlar bile, çalakalem yazýlmazlardý, içimden çýkartmaya çalýþtýðým gözlem ya da düþünce  -herneyse- en yerinde kelimelerle, en iyi ifadesini bulmalýdýr ki, somutlaþtýrmak için giriþilen çabaya deðsin.  Ýyi bir ifade en az anlatýlan þey kadar önemlidir. Çünkü duygu ne kadar derin olursa olsun, kötü bir ifadeyle bayaðýlaþmasý iþten bile olmaz. Ýzinsiz okuyucular fikri ürkütücü olduðu için, özgürce yazabildiðimi söyleyemem. O zamanlar, hissettiklerimden ve düþündüklerinden utanmamam gerektiðini henüz bilmiyordum.
         Ýþe yarýyordu, yazdýklarýma bakarak yýllar içindeki geliþimimi gözleyebiliyor ve yol katettiðimi söyleyebiliyorum. Yazmak tutku haline geldiðinde ise daha çok, deneme ve hikayeler yazmayý denedim.
 
             Bahsettiðim; beni okuma ve yazma zorunda býrakan, kafamda ve ruhumda herþeyin allak bullak olduðu dönemin ardýndan, kasýrga sonrasý dinginlikle birlikte, belki biraz þaþýrtýcý ama; 'okumak ve  yazmak istemediðim' bir dönem geldi. Önceleri benim için yazmak ve okumak, yemek yemek kadar ihtiyaç olduðundan, kendimde gözlemlediðim yeni durumu çözümlendirmem zaman aldý. Yýllardýr ulaþmak istediðim noktaya nihayet vardýðýmý düþündüm. Öyle ya, yýllardýr, neyin ne olduðunu anlayabilmek için okuyordum. Okumadýðým zamanlarda uðraþým, okuduklarýmý yaþamaya çalýþmaktý. Demek ki artýk, neyin ne olduðunu nihayet öðrenmiþtim de, okumaya gerek kalmamýþtý, kendini beðenmeye pek hevesli benliðim belki de o 'soru sormaya gerek kalmayan dinginliðe' ulaþmýþ olabileceðimi düþündü, peki ama böyle birþey olabilir miydi? Böyle bir anlamlandýrmadan sonra, neden gençliklerinde onca okuyan insanlarýn yaþlarý ilerledikçe okumaz hale geldiklerini anlayývermiþtim. Bundan kolay ne vardý,  'ihtiyaçlarý kalmýyordu'  iþte o kadar. Vardýðým çözümleme bana büyük bir çýkmaz da sundu; Nasýl oluyordu da yaþlarý kaç olursa olsun ve fikri yapýlarý ne olursa olsun, aydýn kesim hala okuma açlýðý hisseden kesim olabiliyordu. Yaptýðým hata, okumanýn belirli bir amacý olduðunu sanmaktý, okumanýn yaþam tarzý olduðunu henüz anlayamamýþtým.
       Edebiyattan gerçek manada anlayanlar gibi dilin kullaným güzelliði, kullandýðý kelimeler ve ne kadar sýklýkta kullanýldýklarý, yapýlan kelime oyunlarý, yazarýn hangi yazarlardan etkilendiði gibi yapýtýn edebi kýsmý deðildir beni ilgilendiren. Evet, bunlar, benim de ister istemez dikkatimi çekiyor. Ancak hangi fikrin savunucusu olursa olsun 'Okumak yazarla yapýlan bir sohbettir.' Okurken yazarý okumaya çalýþýrým. Yazarýn hangi kelimeleri daha çok kullandýðýný tesbit ederken ilgilendiðim, neden o kelimelerin özellikle seçildiðidir. Yazarýn hangi baþka yazardan etkilendiðini öðrenirken, yazarýmýn etkilendiði yazarda ne bulduðu ilgilendirir beni.
           Yazmayý seçen hiçkimsenin, sadece para kazanmak için yazdýðýna inandýramazsýnýz beni. Yazan insanýn, kendini ifade etmeye ihtiyacý vardýr. Kitaplar benim için yazarýn oluþturduðu dünyaya tanýk olmak deðildir  sadece. Eskiden beri tutkum olan görünenin ardýný görmek isteði, kitaplarla,  insanlarla olduðundan daha kolaylaþýyor. Çünkü karþýnýzda kendini sergilemekten kaçýnmayan birini buluyorsunuz.  Yazmayý seçen biri buna istekli-dir. Kimi kitaplarda, belli  belirsiz ama her kitapta mutlaka,           yazaný görürsünüz. Onun iç dünyasýný, açýkça söylemek isteyip de söyleyemediklerini, takýntýlarýný, özlemlerini, mutluluklarýný, mutsuzluklarýný, fantazilerini, hayata bakýþýný görürsünüz. Bir polisiye romanda katilin kafasýnýn çalýþma biçiminde yazar saklýdýr. Benim gibi okurlur için kitap konusunu yitirir çoðu zaman, artýk karþýnýzdaki sayfalarda sadece yazýlar deðil, kimi zaman gülen, kimi zaman anýlara dalmýþ, kimi zaman aðlayan, kimi zaman hüzünlü, kimi zaman da idealleri yüzüne aydýnlýk olarak yansýmýþ bir yüz vardýr. Ýþte okuma tutkum buradan kaynaklanýr asýl. Kitap bittikten sonra ilk iþim yazarýn hayatýný öðrenmek olur. Mutlu bir çocukluk mu geçirmiþtir, gençliðinde idealleri nelerdir, ne kadarýna ulaþabilmiþtir, tüm eserlerinde insanlýða vermek istediði mesaj nedir ve hayatýnda bu mesajý önemsemesini gerektirin neler yaþamýþtýr? Bunlarý öðrendikten sonra artýk herbir cümlede yatan gerçek manalara daha da yaklaþtýðýmý hissederim ve onun ruhunu daha iyi okuyabilmek için tüm diðer eserlerini bir bir okumaya giriþirim. Bunu yaparken  genellikle yazýlma sýralarýný takip etmeye çalýþýrým ki onun geliþimini takip edebileyim. Þunu belirtmekte fayda görüyorum, bu tür bir ilgi her yazara bol keseden daðýtýlacak türden deðildir. Önce yazar, benim ilgimi hak etmeli.
          Çocukluðumda hoþuma giden bir film seyrettiðimde babama mutlaka karakter oyuncusunun hayatta olup olmadýðýný sorardým. Babam bunu neden bilmek istediðimi asla öðrenemez, buna raðmen her seferinde doðru olarak cevap vermeye çalýþýrdý. Etkilendiðim karakteri oynayan artistle  tanýþabilirsem - artýk çok yaþlanmýþ, Amerikalý bir artist de olsa- hayali  kahramana yakýnlaþabileceðimi düþündüðümü babama nasýl anlatabilirdim. Artistin sadece rol yaptýðýný anlayamaz, hayatýnýn bir döneminde o karakter olduðunu zannederdim sanýrým. O aktörle tanýþabilirsem kahramanýn beyaz perdeye aksetmemiþ derinliklerini görebilecektim. Elbette ki hiç birisiyle tanýþmak için çabam olmadý, ancak her zaman hayali kahramaný kanlý canlý olarak tanýyabilme þansýmýn þöyle bir kenarda durmasýndan huzur duyardým. Sadece bu nedenledir ki babam yýllarca, "Baba; bu aktör hayatta mý? Kaç yaþýnda -bu soru da ölüme yakýn olup olmadýðýný öðrenmek için soruluyordu-?" sorularýma hedef oldu. 
       Ýnsanlarýn yaptýklarý þeylere gerçekten inandýklarýný sanmanýn çocukça saflýðýný çok sonralarý anlamama raðmen, on kiþi içinde bir kiþi bile ideallerine baþ koymuþ olsa, onu atlamamak için büyüdükten sonra bile titizlikle, insanlarýn yaptýklarý ya da söyledikleri þeylere gerçekten inandýklarýna aksi isbatlanana kadar inanmayý seçtim. Çocuk eðitimi üzerine ilk kitabýný yazan Rousseu'nun kendi dört çocuðuna hiç ilgi göstermediðini, harikulade eserlerin yapýmcýsý Mozart'ýn terbiyesiz kiþiliðini öðrendiðimde, yaðmurlu günlerde ýslanmasýn diye baðrýma basarak yanýmda taþýdýðým, derslerde kaçamak okuduðum Andrei Gide'nin homoseksüel eðilimlerini öðrendiðimde, bir çok kiþi gibi "Bana ne bunlardan, ben ortaya çýkardýklarý eserlerine bakarým" diyemedim. Samimiyet-lerinden kuþku duyuyordum; 'Nasýl olup da kazandýklarý derinlik kendilerindeki büyük kusurlarý tedavi etmeye yetmiyordu?' Durum böyleyken kendi adýma faydalanmayý nasýl beklerdim? Hele hele nasýl olup da böyle ruhlarýn ideallerine bu kadar ters olabildiklerini ve birçoklarýnýn da bunu normal kabul edebildiðini anlayamý-yordum. 
             Çocuk saflýðýmýn sonlarýna doðru fark etmeye baþladýðým hayatýn gerçekleri beni Rousseu'dan da, Mozart ve Andrei Gide'den de uzaklaþtýrmýþtý. Onlar her ne olursa olsun, hangi harikulade eserlerine tanýk olursam olayým hiçbir zaman yapýtlarýnda sergilediði ruh yoðunluðunu hayatýna taþýyan gerçek entellektüeller kadar etkileyemezler beni. Ama onlarý tanýmam iyi oldu aslýnda, göründüðüm gibi olmam veya olduðum gibi görünmem gerektiðini öðrettiler bana.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: slm abla
Gönderen: ersin / bursa
8 Kasým 2003
slm abla gercekten bazý hisler varki anlatýlmaz sadece yaþanýrken hissedilir ama sen öyle bir yaþamý gözler önüne gördüklerini ve yaþadýklarýný sermiþsinki okuken büyük keyif alýyor insan aslýnda sorgulayabilmek neyin ne oldugunu görebilmek gercekten güzel ve keyif alýcý bence eline yüregine saglýk abla güzel yazaýlarýnýn devamýný beklerim.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn 1. bölüm kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Günlük - 9
Günlük - 5
Günlük12
Günlük - 7
Zara'nýn Dünyasý
Günlük 11
Günlük - 8
Günlük - 10
Zara'nýn Dünyasý - 1
günlük-4

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hayatýn Anlamý [Þiir]
Ölüden Mektup Var [Öykü]
Resme Hapsolan Adam [Öykü]
Özlem [Öykü]
Dön Mehmet [Öykü]
Melek Ýnsanlar [Öykü]
Gerçek Miydi? Rüya Sanmýþtým [Öykü]
Hayran [Öykü]
Labirent - Kayboldum! - [Öykü]
Sadece Bir Gazete Ýlaný [Öykü]


Arzu Menteþeoðlu kimdir?

YAÞADIKLARIMDAN ÖÐRENDÝÐÝM BÝR ÞEY VAR Yaþadýklarýmdan öðrendiðim bir þey var: Yaþadýn mý, yoðunluðuna yaþayacaksýn bir þeyi Sevgilin býtkýn kalmalý öpülmekten Sen bitkin düþmelisin koklamaktan bir çiçeði Ýnsan saatlerce bakabilir gökyüzüne Denize saatlerce bakabilir, bir kuþa, bir çocuða Yaþamak yeryüzünde, onunla karýþmaktýr Kopmaz kökler salmaktýr oraya Kucakladýn mý sýmsýký kucaklayacaksýn arkadaþýný Kavgaya tüm kaslarýnla, gövdenle, tutkunla gireceksin Ve uzandýn mý bir kez sýmsýcak kumlara Bir kum tanesi gibi, bir yaprak gibi, bir taþ gibi dinleneceksin Ýnsan bütün güzel müzikleri dinlemeli alabildiðine Hem de tüm benliði seslerle, ezgilerle dolarcasýna Ýnsan balýklama dalmalý içine hayatýn Bir kayadan zümrüt bir denize dalarcasýna Uzak ülkeler çekmeli seni, tanýmadýðýn insanlar Bütün kitaplarý okumak, bütün hayatlarý tanýmak arzusuyla yanmalýsýn Deðiþmemelisin hiç bir þeyle bir bardak su içmenin mutluluðunu Fakat ne kadar sevinç varsa yaþamak özlemiyle dolmalýsýn Ve kederi de yaþamalýsýn, namusluca, bütün benliðinle Çünkü acýlar da, sevincler gibi olgunlaþtýrýr insaný Kanýn karýþmalý hayatýn büyük dolaþýmýna Dolaþmalý damarlarýnda hayatýn sonsuz taze kaný Yaþadýklarýmdan öðrendiðim bir þey var: Yaþadýn mý büyük yaþayacaksýn, ýrmaklara, göðe, bütün evrene karýþýrcasýna Çünkü ömür dediðimiz þey, hayata sunulmuþ bir armaðandýr Ve hayat, sunulmuþ bir armaðandýr insana ATAOL BEHRAMOGLU

Etkilendiði Yazarlar:
Dostoyevski,Orhan Pamuk


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Arzu Menteþeoðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.