..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyayý isteyen bilime sarýlsýn, ahireti isteyen bilime sarýlsýn; hem dünyayý hem ahireti isteyen yine bilime sarýlsýn" -Hz. Muhammed
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Osman Volkan Þahin




7 Mayýs 2004
Meslek Liseleri Üzerine  
Osman Volkan Þahin
Gasbedilen eðitim hakký üzerine....


:BDDD:
Yirminci Yüzyýl Türkiye’sinde hangi insanýn, hangi eðitimi alabileceði tartýþýlýyor. Yani ömrü boyunca toplumsal üretimin hangi bölümünde ve seviyesinde çalýþmak zorunda olacaðý belirleniyor.
Bugün sistem, kendini devam ettirmek için gerekli olan insan yatýrýmýný yaparken, holding ve vakýf üniversitelerinde yarýnýn neo-liberallerini, ayrýcalýklýlardan seçerek yetiþtirmekte (hatta paranýz varsa seçilmenize de lüzum yok); iþin toplumsal üretimle ilgili kýsmý için de ayrýcalýksýzlarý vasýflý, vasýfsýz, ara eleman gibi lügatimize bizzat Dünya Bankasý tarafýndan sokulan kavramlarla istihdam etmektedir. Bu yüzden bugün Milli Eðitim Bakanlýðý’nda açýk kimlikleriyle resmen danýþmanlýk yapan Dünya Bankasý görevlileri bulunmaktadýr. ÝMF’yi ve Dünya Bankasý’ný –toparlarsak emperyalizmin aracý kuruluþlarýný- tanýyan herkes bilir ki, bu tip danýþmanlar, paranýn doðru harcanýp harcanmadýðýný deðil, girdikleri ülkedeki örgütleniþ biçiminin yabancý tekellere uygun olup olmadýðýný denetlemektir.
Toplumsal dönüþümünü kendi iç dinamikleriyle gerçekleþtirmiþ olan (ve bu sayede) geliþmiþ kapitalist toplumlarda üretici güçlerin toplumsal üretime hazýrlanma süreci (eðitim-öðretim), bizim gibi dýþ müdahalelerle –ki bizde, 1946’dan itibaren böyle olmuþtur- (sözde) geliþen kapitalist ülkelere nazaran daha insanîdir. (Burada uzun tarihsel bilgiler vererek yazýyý geniþletmek istemiyorum. Ancak bu süreçle ilgilenen okurun bundan yüz elli yýl öncesinin Ýngiltere, Almanya’sýna bakmasý yeterli olacaktýr)
Baþa dönecek olursak, günümüz Türkiye’sinde, bugünün gündemini oluþturan meslek liseleri sorununun, basit bir insan hakký ihlali olarak görülmesi gerektiðini düþünmekteyim.
Bugün kendilerine demokrat diyenler, yapýlacak iyileþtirmelerle Anadolu ve fen lisesi mezunlarýnýn haklarýnýn gasp edildiðini söylemektedirler. Kazýn ayaðý öyle deðildir. Sanki bilimsel metotlarla yetiþtirilerek orta öðretime getirildik. Sanki, bütün yeteneklerimizin farkýndaydýk ve kendi irademizle meslek seçimi yaptýk. Þimdi, bundan vazgeçemiyoruz. Üstüne üstlük sistemin kendi mantýðý içerisinde bile büyük hak gasplarýyla birlikte, bugünün meslek sahibi iþsizleri haline geldik.
1.     Meslek Lisesi mezunu olduðumuz için, kendi alanýmýzda bir mühendislik fakültesine giderek meslekî geliþimimizi tamamlama hakkýmýz gasp edilmiþtir.
2.     Her insan istediði zaman istediði eðitimi alma hakkýna sahiptir. Dolayýsýyla, hangi sebepten olursa olsun, farklý alanlarda akademik eðitim alma hakkýmýz gasp edilmiþtir.
3.     Her insan, istediði zaman istediði mesleði yapma hakkýna sahiptir. Meslek deðiþtirme hakkýmýz gasp edilmiþtir.
Örneðin, ben 16 yaþýmdayken Denizciliðe heves ettim. Denizcilik eðitimi aldým. Ancak ergenlik dönemime denk gelen bu süreçte sanata ilgi duymaya baþladým. Ve benim için sanat (müzik, edebiyat, tiyatro) olmazsa olmazlarým arasýnda yer almaya baþladý. Hayattan beklentilerimi karþýlayacak yaþam biçiminin bu olduðuna karar verdim. Lakin bir Edebiyat Fakültesi’ne gitme hakkým yok. Ya da diyelim ki deniz hukuku yahut deniz psikolojisi üzerine ihtisas yapmak istedim. Bu hakkým da yok.
A.K.P iktidarýnýn bu ülkenin insanýna daha fazla açlýktan baþka verebileceði bir þey yoktur. Bu iktidar demokrat görünümlü olsa bile hakkýný arayan herkese terörist diyerek gerçek yüzünü göstermektedir. Buraya kadar A.K.P. ‘nin düzen içi muhalefetlerine nazaran daha radikal bir muhalefet çizgisine sahibim. Dolayýsýyla çözümün A.K.P. ‘den geçmediðinin bilincindeyim.
Amma... Ýmam Hatip meselesinde, en az bu okullarýn varlýðý kadar tehlike oluþturan toplumsal aydýnlanma karþýtý eðitim politikalarýný savunmanýn, üstelik haklarýn gözetilmesi adýna demagoji malzemesi yapýlmasýnýn; iþte tüm bunlarýn karþýsýndayým.
Kendimi geliþtirme ve aydýnlanma hakkýmýn geri verilmesini istiyorum. Tabii eðer böyle bu hakkým da kaldýysa.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Murat Belge ve Demokrasi
Buyrun Tartýþmaya

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýzedebiyat"ta Modern Zamanlara Uygun Bir Dönem
Türk ve Kürt Bal Gibi Kardeþtir
Bir Polemik!
Ýsa'nýn Çilesi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Þair ve Silahþör [Þiir]
Emanet [Þiir]
Kýrlangýç'ýn Türküsü [Þiir]
Ey Deliler Deliler [Þiir]
Ýnsanýn Kendiyle Zoru [Þiir]
Yazgý [Þiir]
Zaten Beni Sevme Þiiri [Þiir]
Yine Kerem Ýçin [Þiir]
Ýdil'in Anýsýna [Þiir]
Bir Ýstanbul Þarkýsý Ýçin [Þiir]


Osman Volkan Þahin kimdir?

Kimse bizi yazmaya zorlamýyor. Aksine yazmamamýz için uðraþýyorlar bizimle. Ýyi ya da kötü, inatla yazmak, yazmak, yazmak lazým.

Etkilendiði Yazarlar:
Nâzým Hikmet, Hasan Hüseyin, Attila Ýlhan, Özdemir Asaf, Ýbrahim Karaca, Ahmet Telli, Adnan Yücel, Müþtak Erenus ve cümle halk þairleri


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Osman Volkan Þahin, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.